Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie, mam prośbę o próbę podsumowania decków Technicsa. Chciałbym sobie kupić 905 albo 965. Miałem kiedyś krótko 965 i komfort jego użytkowania oceniam bardzo wysoko. W tamtym systemie nic nie powiem o dźwięku. Interesuje mnie brzmienie jasne i szczegółowe. Podobne do Pioneera CT-S820S. Po prostu Pioneerów miałem sporo a Technicsy dwa (wcześniej RS-M24) i to w czasach kiedy system nie był w stanie pokazać jakości dźwięku.

Tak więc czy warto zwrócić uwagę na któregoś z w/w (przy moich założeniach) a jeśli nie to na który model? Priorytetem jest dźwięk. Innym założeniem 3 głowice i dual capstan.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Kiepsko 646 , 747 i zapewne niższe z tej serii .

965 - przekombinowany . Gara po prostu słabo .

905 dobrze wykonany ale znowu przeciętniak brzmieniowo .

765 , moim zdaniem nie gorzej od 905 a lepiej od 965

606 jest lepszy od 765 a z nich najlepszy jest 707 / 727 .

Tu Technics zmienił nieco topologię PCB i wstawiał układy Sony rezygnując ze scalaków Philipsa

808/828 podobne do 7x7 ale dodatkowy wałek ...

Dlatego wybrałem 707 ale ten znowu odstaje i to wyraźnie od " prostego " Sony 750ES .

Porównania na zasadzie kopia robiona na danym decku vs to co wychodziło z CD .

Po CT-S820S to bedzie krok do tyłu a słynny ( zwłaszcza cenowo ) RS-B100 kosztuje idiotyczną kasę .

Nadal uważam że 750ES w cenie około 300zł jest nie do pobicia ( w stosunku do tego co miałem ) .

Edytowane przez muda44

Marcin, jak ma się 750 ES do Pioneera CT-959?

Kilka stron wcześniej pisałem dokładne ich porównanie .

959 jest lepszy od 750 ES ale znowu do 333ESL nawet nie ma co go porównywać ( 910 też odstaje od tego Sony ).

a wiesz, że za mną też czasem takie myśli chodzą ? ale ja staram się mieć tylko jedną rzecz z każdego klocka.

boję się, że jak zacznę to nie potrafię się powstrzymać.

i zasypią mnie magnetofony i wzmacniacze.

:-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

A co myślicie o TC-KA7ES? Ma ktoś jakieś info? Zastanawiam się czy warto go zamienić zamiast CT-93.

Z tego co ja wiem od iluś tam właścicieli to CT-93 cudem nie jest a 7ES to raczej do CT 95 należy porównywać .

Z tego co piszą świetny deck i ponoć najlepszy Sony ale cieplejszy od 970ES / 333ESL .

Jest jeszcze 777 ES i ES II

Panowie to jak z tymi Technicsami ? ;-)

Jak dla mnie to 707 lub 727. Mechanika prosta z jednym wałkiem i z napędem DD, kalibracja pełna z generatorem. Regulacja tego decka włącznie z zestrojeniem samej kalibracji bardzo przyjemna i łatwa, wskaźniki jedne z lepszych. Po latach wymiana lub "zakontaktowanie" switchy obowiązkowe bo głupieje. Tak że funkcjonalnie to ideał. 765 to niby to samo ale bez generatora. 808 i 828 to samo ale z dwoma wałkami, 965 dwa wałki, seperowane bloki, drugie wejście i pare zbędnych dodatków. Niedawno chwaliłem bardzo mocno RS-BX701 i RS-BX747 - mechanika taka jak w 707 + ATC i ręczny bias ale kolega muda44 miał jednak całkowitą rację te decki odstają od 707 i 727 drastycznie. Zrobiłem po tamtej rozmowie wielki test tych decków i faktycznie nawet przejście sygnału przez nie (ktoś już też kiedyś o tym pisał) degraduje dźwięk. Przestrzeń, powietrze i dynamika ulegają "zmniejszeniu"

No i inny temat obowiązkowy to AZ7 (AZ6). Niezależnie co się o nim myśli trzeba go mieć ;) Jest on jedynym deckiem CC (standard w DCC) na świecie z odtwarzającą głowicą magnetorezystywną. Jest to jedyny przypadek na użycie innej technologii do odczytu zapisu magnetycznego na taśmie magnetofonowej. Wieszcze że kiedyś będą bardzo drogie...

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Ja CT-93 oceniam bardzo dobrze. Kopia na nim moim uchem nie odbiega zbytnio od oryginału. Ale chciałbym kupić coś nowego bo tego pionka mam już 9lat. Jak już kupić to chciałbym iść w górę dlatego pomyślałem o tym sony. Jest jeszcze AIWA XK-S9000 i Nakamichi CR-7

sk-victor, widzę że masz CT-S820S, jak oceniasz w/w decki Technicsa w porównaniu do niego?

Użytkowo Pioneer to Pioneer. Mechanizm Reference Pioneera jest najwyższych lotów i co do tego nie ma chyba wątpliwości - mógłby jedynie szybciej przewijać. Dźwiękowo nie potrafię wyartykułować jakiś pieśni pochwalnych na cześć któregoś z nich. Jak dla mnie na moim sprzęcie odsłuchowym i na moich uszach wszystkie prezentują podobnie wysoki poziom - nie ma ewidentnych niedostatków które rzucały by mi się na uszy. Każdy z moich decków przechodzi przez moje łapy i morduję go na oscyloskopie i z kasetą 0 VU pod względem PB Level potem REC Level dla 315Hz i BIAS dla 10kHz aż osiągnę - możliwy osiągalny w moich warunkach ideał. Kasete 0dB nagrałem sobie na AZ7 (w większości decków 0dB to jest około 600mV) - uznałem że on jako najnowszy produkcyjnie i technologicznie będzie moim wzorcem. Skos również dostosowuję do kasety nagranej z tonem 10kHz na AZ7.Dlatego wole magnetofony z jednym capstanem bo elektronikę usprawniam, reguluję i osiągam jakieś konkretne wyniki a zabawa z dwoma wałkami niejednokrotnie mnie już przerosła. W ogóle tak naprawdę Dual Capstan i trzy głowice wnosząc dużo dobrego wniosły również nowe problemy. Problemy z DC są ogólnie znane natomiast bawiąc się na oscyloskopie często można dostrzec duże rozbieżności w wykonaniu głowic combi. Po prostu szczelina dla PB jest niestety dosyć poważnie nierównoległa do szczeliny REC. Widać to niestety to po błędach skosu między zapisem a odczytem i problemem z fazą. Dlatego ostatnio spodobał mi się Kenwood KX-880HX.

Edytowane przez sk-victor

Ja CT-93 oceniam bardzo dobrze. Kopia na nim moim uchem nie odbiega zbytnio od oryginału.

Tak się myśli do czasu aż trafi się coś wyraźnie lepszego ;)

Tak samo myślałem mając Pioneery 9x9 czy 910 ;)

Panowie to jak z tymi Technicsami ? ;-)

Nie , no teraz widzę że to takie żarty ;)

Edytowane przez muda44

Jak przy CT-S820S wypada TEAC V-5000?

Szczerze mówiąc jeszcze nic na poważnie na nim nie nagrywałem. Jakoś tak nie mogę się do niego przekonać. Niby wysoka klasa, niby wszystko z nim ok ale jakoś tak nie bierze mnie.

Na czym najczęściej nagrywasz?

Podłączone poprzez selektor mam cały czas: Yamaha KX-930, Technics RS-BX707, Pioneer CT-S820 i Grundig CT-905 a czasem dopinam Denona DR-M44. Najczęściej działają własnie Technics i Pioneer. Yamahy mi trochę szkoda - stosunkowo jest rzadko spotykana w takim stanie jaki mam. Będę dorabiał selektor do selektorów ;) żeby dodatkowe 4 decki jeszcze dopiąć. Wiem głupieje na całego... Czekam na AIWE F770 - może ona też zostanie podłączona ??

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco to wszystko już przerabiał i droczy się teraz...

Bardzo wielu sprzętów nie miałem. W tym magnetofonów TEAC czy Tandberg.

Podłączone poprzez selektor mam cały czas: Yamaha KX-930, Technics RS-BX707, Pioneer CT-S820 i Grundig CT-905 a czasem dopinam Denona DR-M44. Najczęściej działają własnie Technics i Pioneer. Yamahy mi trochę szkoda - stosunkowo jest rzadko spotykana w takim stanie jaki mam. Będę dorabiał selektor do selektorów ;) żeby dodatkowe 4 decki jeszcze dopiąć. Wiem głupieje na całego... Czekam na AIWE F770 - może ona też zostanie podłączona ??

Czyli to są Twoje najlepsze decki?

Witam.

Czy ktoś może coś powiedzieć o tym cudeńku?

Chętnie obejrzałbym jego wnętrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-05056900-1422133154_thumb.jpg

post-26861-0-32686600-1422133162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli to są Twoje najlepsze decki?

Bo ja wiem ?? A ty co masz podłączone ?? Mi się wszystkie decki podobają i chciałbym je mieć ale raczej nie wydał bym kasy na decka za 6kzł - dajmy na to na Dragona. Obawiam się że osiągnięte szczęście byłoby krótkotrwałe i nie adekwatne do wydanej kasy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja mam na stałe CT-S820S. Deck którego mam najdłużej odkąd wróciłem do magnetofonów kupując w 2003 roku CT-939mkII. Lubię go. Daje mi masę frajdy. Tylko wiesz czasem coś trzeba zmienić ;-) Miałem u siebie 959, 979 i 910S. Miałem także 920S. Z racji moich upodobań najbardziej przypadły mi do gustu 920S i 959. 820S jest bardzo blisko 920S. Były nawet wspólnie klasyfikowane. Boję się trochę kupić jakąś padlinę. 820S jest w idealnym stanie technicznym. Pytałem o TEAC'a bo te decki podobno grają tak jak lubię.

Witam, wiem, że pisano już w tym wątku o regeneracji oponki na kółku pośrednim przewijania w mechanizmie Pioneera, ale nie udaje mi się odnaleźć tych wpisów. Przypomnijcie jakie są patenty na starą stwardniałą gumę a jeżeli już tylko wymiana to gdzie tego szukać ?

W.

Wojtek

Ja kółko cierne z Technicsa M45 zregenerowałem tak :

1. Zdjąłem z plastikowego kółka na którym było osadzone (okazało się, że gumowy idler ma rant i jest nie do zastąpienia innym)

2. Wymyłem porządnie woda z mydłem, wysuszyłem.

3. Wrzuciłem do gliceryny na 2 - 3 godziny,

4. Wymyłem porządnie woda z mydłem,

5. Przeszlifowałem delikatnie drobniutkim papierem ściernym powierzchnię cierną.

Założyłem i działa jak nowy, nie wiem na jak długo to wystarczy ale działa już od ponad pół roku i nie ma problemów.

Poszukaj mojego wpisu o naprawie Technics M45 , tam to zdaje się pokazywałem. Znalazłem link:

Ukryta Zawartość

Do magnetofonów Pioneera czy Nakamichi kupuje jednak nowe oponki bo są dostępne i je wymieniam.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robinson

Zdecydowałem się na sprzedaż jednego z decków, ONKYO TA 2570. Stan super, wszystko sprawne ( żarówka podświetlenia kieszeni kasety do wymiany). Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam na priv.

• Pokaż nowe odpowiedzi