Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

matko skad ty jestes? ogarnij sie !!

wiem ale nie powiem

nie chcesz pomoc to sie nie odzywaj,swoje kometarze nie na temat mozesz sobie wiesz gdzie wsadzic

ja grzecznie a ty do mnie po chamsku

O masz, dawno mnie tu nie było, wchodzę, a jakiś niepiśmienny małolat chce naprawiać magnetofon:) Kolego, trochę szacunku dla języka polskiego i pozostałych użytkowników tego forum. Jeżeli nie jesteś w stanie poprawnie pisać i czytać ze zrozumieniem, to idź do serwisu i zapłać za naprawę.

wiem ale nie powiem

nie chcesz pomoc to sie nie odzywaj,swoje kometarze nie na temat mozesz sobie wiesz gdzie wsadzic

Kolego ktoś ci odpisuje że nie da się naciągnąć paska, a ty uporem maniaka to samo zadajesz pytanie!!!Niema co się złościć tylko słuchać innych a na pewno problem da się rozwiązać a nie obrażać.Pozdrawiam

wiem ale nie powiem

Gdybyś zadał konkretne pytaniem które wskazywałoby na to że zabrałeś się do naprawy i masz z czymś problem, wtedy każdy z sercem na dłoni pospieszył by Ci z pomocą. Ale zadając 100 bezsensownych pytań, bez kropek, spacji, dużych liter i wskazujących na to że nawet dokładnie nie przyglądnąłeś się temu mechanizmowi nie mówiąc nawet o popatrzeniu do serwisów, nie oczekuj sensownej pomocy. Zostaw tego decka w spokoju - szkoda go (chętnie go przygarnę).

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

wiem ale nie powiem

Klasyka w czystej postaci. Nie potrafisz sam czegoś wymyśleć, to lecisz schematem „ogarnij się”. Jak jeszcze dołożysz „mianowicie”, to będzie komplet nowomowy internetowej.

Powtarzam. Nie umiesz pisać, czytać ze zrozumieniem, a Twoje pojęcie w przedmiocie sprawy jest zerowe.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

a ja mowie ze sie da naciagnac pasek i sam to zrobie,wlasnie rozkrecam to ustrojstwo

Ten łączący silnik pomocniczy z kołem pasowym? Życzę powodzenia i prosimy o opis jak tego dokonałeś.

GM

jakas sprezynka mi wyskoczyla nie wiem skad

Poważnie ?? To dobry znak, będzie ciepłe lato...

Edytowane przez sk-victor

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zapewne chodzi o sprężynkę, która łączy galwanicznie chassis mechanizmu z metalową maskownicą mechanizmu. Ona prawie zawsze wyskakuje. Też musiałem pytać jak i gdzie ją założyć za pierwszym razem.

Zakłada się ją na ten

post-3254-0-72252400-1424975385_thumb.jpg

kołek w taki sposób, aby prosty odcinek drutu sprężyny, dotykał podstawy mechanizmu.

GM

Witam !

Ja jeszcze wrócę namolnie do licznika w Akai DX-57 .

Wyzerował się on nie zauważyłem w jakim momencie i uparcie znieruchomiał w pozycji 00.00 ( min.sec. ).

Jest szansa naprawy bez serwisu ?

Może ktoś z kolegów podpowie ?

Dziękuję i pozdrawiam -

Wojciech

narazie musze pionka zostawic ,czekam na nowe paski te beda chyba dobre

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

naciagnac mozna tylko pasek z kolem zamachowym czy jak to tam sie nazywa,pozostalych paskow faktycznie nie da sie naciagnac,narazie czekam na paski

poza tym pionkiem mam jeszcze dwa decki,sony tc ke 300 i technics nie pamietam jaki model,jak se przypomne napisze :),

soniak tez jest niezly ale jast maly z nim maly problem,ciagle trzeba ustawiac glowice,pamietam ze kiedys przez przypadek nacisnalem otwieranie kieszeni podczas odtwazania i cos sie ******** ,od tamtej pory nie da sie ustawic glowicy na stale,moje pytanie czemu tak sie dzieje?co sie popsulo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK
Wyrażenie niecenzuralne. Proszę stosować się do zasad ortografii i interpunkcji!
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Jest szansa naprawy bez serwisu ?

Może ktoś z kolegów podpowie ?

...

Jest szansa. Podpowiadam.

Na początek do sprawdzenia:

- napięcie na pin 3 złącza W303,

- sprawność elementów składających się na czujniki znajdujące się pod talerzykami,

- czystość segmentów odbijających światło, które są namalowane pod talerzykami.

post-3254-0-40497000-1424981085_thumb.jpg

Czy oprócz tego, że licznik nie liczy, magnetofon realizuje również funkcję auto-stop? Wyłącza mechanizm przesuwu taśmy po paru sekundach od jego uruchomienia?

...

naciagnac mozna tylko pasek z kolem zamachowym czy jak to tam sie nazywa, ...

Napisz jak można to zrobić? Zmieniając położenie silnika względem koła zamachowego??

pozostalych paskow faktycznie nie da sie naciagnac,

No i kto by pomyślał?!

...cos sie ********* ,od tamtej pory nie da sie ustawic glowicy na stale,moje pytanie czemu tak sie dzieje?co sie popsulo?

Wróżka ma dziś wolne. Pytania już są, ale zdań nadal brak czyli standard utrzymujemy. Bardzo dobrze.

GM

Edytowane przez MaciejLK
Wyrażenie niecenzuralne w cytacie

Witam serdecznie .. Mam taki problem Posiadam decka Denon Drw 750 a po uruchomieniu po latach kieszen nagdywająca skreca mi nie które taśmy a mam naprawdę fajne nagranka a te co nie niszczy tez nie grają jak powinny to samo z nagrywaniem efekt tak jak by po włączeniu Play ustawiała się głowica i po chwili gra ok pewnie wina rolki i może pasaka szukałem rolek ale nie ma sa na e bay ale cena taka ze nie opłaca się tego sciagać .. Kurcze może ktoś wie gdzie takie rolki dostać albo nie wiem może pasuje od innego decka proszę o pomoc :))

Witam serdecznie .. Mam taki problem Posiadam decka Denon Drw 750 a po uruchomieniu po latach kieszen nagdywająca skreca mi nie które taśmy a mam naprawdę fajne nagranka a te co nie niszczy tez nie grają jak powinny to samo z nagrywaniem efekt tak jak by po włączeniu Play ustawiała się głowica i po chwili gra ok pewnie wina rolki i może pasaka szukałem rolek ale nie ma sa na e bay ale cena taka ze nie opłaca się tego sciagać .. Kurcze może ktoś wie gdzie takie rolki dostać albo nie wiem może pasuje od innego decka proszę o pomoc :))

Zacznij od sprawdzenia stanu pasków napędowych płaskich. Rolki dociskowe mogą wymagać jedynie zmatowienia papierem ściernym i wyczyszczenia. Nie koniecznie będzie trzeba je wymieniać.

Zacznij od sprawdzenia stanu pasków napędowych płaskich. Rolki dociskowe mogą wymagać jedynie zmatowienia papierem ściernym i wyczyszczenia. Nie koniecznie będzie trzeba je wymieniać.

A ok dziekuje za rade biore się za to za kilka dni napiszę jak mi poszło ;)) Pozdrawiam .

A jeszcze jedno jeśli nie pomoże mam na oku dwa decki który według was lepszy PIONEER CT-737 czy Sony TC-K815S a może cos innego do kwoty 250 zł ale ważne aby były dostępne paski i rolki oraz aby były tanie a nie szukanie potem po ebay ...

Edytowane przez Slawi7

odkrecajac srobke śrubkę przy silniku mozna regulowac napiecie paska

Edytowane przez MaciejLK
Ortografia. Bardzo proszę o stosowanie się do zasad interpunkcji i ortografii.

odkrecajac srobke przy silniku mozna regulowac napiecie paska

Zrozum wreszcie jedną rzecz. Nie można regulować napięcia żadnego z pasków. Tak silniki jak i koła zamachowe i kółko napędu "programatora" nie posiadają żadnej najmniejszej nawet możliwości regulacji. Żadna kombinacja typu krzywo zamontowany silnik czy innego rodzaju proteza, nie sprawdzi się. Osie obrotu koła pasowego mają być idealnie równoległe do osi kół zamachowych. To jest mechanizm precyzyjny !!!!!!!!! Polecam nie rozgrzebywać tego mechanizmu bezmyślnie, bo nie jeden miał już kłopot z "rozrządem" w nim. Paski jeżeli są za luźne muszą być wymienione na nowe. Jeżeli chcesz ten magnetofon usprawnić a nie uśmiercić to 10 razy pomyśl zanim coś zrobisz. To jest jeden z najdoskonalszych mechanizmów jakie były stosowane w amatorskich sprzętach.

A ok dziekuje za rade biore się za to za kilka dni napiszę jak mi poszło ;)) Pozdrawiam .

A jeszcze jedno jeśli nie pomoże mam na oku dwa decki który według was lepszy PIONEER CT-737 czy Sony TC-K815S a może cos innego do kwoty 250 zł ale ważne aby były dostępne paski i rolki oraz aby były tanie a nie szukanie potem po ebay ...

A wiec nikt nie pomoże w wyborze który lepszy za i przeciw ?
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

odkrecajac srobke przy silniku mozna regulowac napiecie paska

Dlaczego wiedziałem, że mam do czynienia z wybitnym fachowcem?

to co ma stac i mam na niego sie patrzec i podziwiac,trzeba to zrobic kolega sie podejmie?

Nie ma problemu. Kupujesz nowe paski, wysyłasz złoma i robimy. 5 dych za godzinę i po temacie. :-)

A więc nie minęła nawet godzina i już namolne przypominanie o swoich potrzebach. Tylko i wyłącznie Pioneer, ale 737 MkII.

GM

A ja bym polecił tego Sony. Bardzo fajny magnetofon, taki "prawie" ES. I dużo nowszy od tego Pioneer'a.

A i tak to kwestia na co się trafi bo większość to zajechane trupy . Czasem ładne ale trupy .

Ale chyba nie ten ;)

Takie cosik sobie kupiłem ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Zdecydowanie Sony TC-K750ES .

Paski dostępne za grosze ale wymienić ten mały to niech go szlak ...

to co ma stac i mam na niego sie patrzec i podziwiac,trzeba to zrobic kolega sie podejmie?

Tu masz podpowiedź

Ukryta Zawartość

Tu jeszcze coś jest ale nie chce mi się sprawdzać czy dobrze piszą

Ukryta Zawartość

Jeżeli przestawisz zęby między sobą to deck nie będzie działał .

To bardzo dobry deck , szkoda go spaprać .

Ale chyba nie ten ;)

Takie cosik sobie kupiłem ;)

To jest deck idealny mechanicznie i elektronicznie .

Nagraj coś na metalce z najlepszego źródła jakie masz po wykalibrowaniu z HX Pro i bez dolby jak najgłośniej.

Gałki rec level / balans są idealnie wykalibrowane .

Robi wrażenie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Wszedłem dziś w posiadanie Kenwooda KX-4520 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością odtwarzanej muzyki.

Mam nagraną składankę z płyty CD (taki tam POP/ROCK z lat 80-tych) na kasecie Samsung SQC Chrome 60.

Kaseta była nagrywana na magnetofonie Sony TC-K670 i byłem dosyć zadowolony z jakości odsłuchu (na tym Sony).

Wydaje mi się jednak, że Kenwood odtwarza ją trochę lepiej (czyściej).

Jakie macie odczucia co do tych dwóch magnetofonów ?

Są chyba podobnej klasy (?)

Mam takie wrażenie, że ten Kenwood może nagrywać jeszcze lepiej od mojego Sony (ale jeszcze nie sprawdzałem).

Miłego wieczoru i weekendu.

Edytowane przez dite-pl

Marcin

Piękny klocek!! ;)

Uszom nie wieżę, że kaseciak tak morze zagrać, robiłem ślepy test z żoną, też była w szoku ;)

747 wyleciał do archiwum, do mojej rupieciarni;) w porównaniu z sonką....,a tam lepiej nie pisać ;)

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi