Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżby kolegi żona nie czuła do audio to samo co on sam? ;)

No niestety nie. Ale tak naprawdę to chyba ją rozumiem. Trzeba zobaczyć moją gabineto/pracownie/trolownie...

Lubię kiedy gra muzyka...

No niestety nie. Ale tak naprawdę to chyba ją rozumiem. Trzeba zobaczyć moją gabineto/pracownie/trolownie...

U ciebie nie jest tak żle żonę trzeba wysłać do spa i będzie ok.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A wiec nikt nie pomoże w wyborze który lepszy za i przeciw ?

I po co to było? Koncertowo zignorowałeś otrzymane porady.

...

Tu jeszcze coś jest ale nie chce mi się sprawdzać czy dobrze piszą

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2770882.html

Jeżeli przestawisz zęby między sobą to deck nie będzie działał.

Myślę, że dobrze to jest napisane.

GM

Edytowane przez G.Mark

Panowie,

Mam pytanie w związku z problemem, który mi się objawił w Technicsie RS-B905. Otóż prawy capstan zaczął głośniej pracować, wyraźnie głośniej. Nie brzmi to jak zacieranie raczej jak głośne łożysko - takie bardziej mruczenie niż szum. Oliwiłem go od zewnątrz ale nie pomogło. Na razie nic nie rozbierałem więc nie wiem czy to głośny silnik czy raczej coś innego. Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Mam pytanie w związku z problemem, który mi się objawił w Technicsie RS-B905. Otóż prawy capstan zaczął głośniej pracować, wyraźnie głośniej. Nie brzmi to jak zacieranie raczej jak głośne łożysko - takie bardziej mruczenie niż szum. Oliwiłem go od zewnątrz ale nie pomogło. Na razie nic nie rozbierałem więc nie wiem czy to głośny silnik czy raczej coś innego. Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Takie bzyczenie ?

Jak otworzysz kieszeń i palcami będziesz chciał zatrzymać ośkę nasila się ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To dzwiek silnika krokowego . Nie naprawisz tego .

Czy to

post-3254-0-46614700-1425128620_thumb.jpg

jest silnik krokowy?

post-3254-0-69427100-1425128777_thumb.jpg

Zaczerpnięte z http://elektrotanya.com/technics_rs-b905.pdf/download.html

GM

Edytowane przez G.Mark

Tak, takie bzyczenie. Nie nasila się przy przytrzymywaniu, nie zmienia się z obciążeniem (ten sam dźwięk z taśmą i bez). Magnetofon ciągnie taśmę, gra i nie buja natomiast bzyczenie jest wyraźne.

------

Właśnie posprawdzałem manuale - jeżeli to silnik, to słabo bo jest inny niż w 605 czy 705, a nowy kosztuje 60$ plus wysyłka. O ile ta dostępność w necie nie jest wirtualna.

Edytowane przez Macio4ever

Tak, takie bzyczenie. Nie nasila się przy przytrzymywaniu, nie zmienia się z obciążeniem (ten sam dźwięk z taśmą i bez). Magnetofon ciągnie taśmę, gra i nie buja natomiast bzyczenie jest wyraźne.

------

Właśnie posprawdzałem manuale - jeżeli to silnik, to słabo bo jest inny niż w 605 czy 705, a nowy kosztuje 60$ plus wysyłka. O ile ta dostępność w necie nie jest wirtualna.

Najpospolitszy silnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-41346600-1425144446_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Ja jeszcze wrócę namolnie do licznika w Akai DX-57 .

Ja jeszcze wrócę namolnie do pytań:

"Czy oprócz tego, że licznik nie liczy, magnetofon realizuje również funkcję auto-stop? Wyłącza mechanizm przesuwu taśmy po paru sekundach od jego uruchomienia?"

GM

Witam G.Marka !

W tym DX-57 magnetofon chodzi normalnie, nagrywa kasuje przewija i funkcja auto-stop działa ! Mechanizm przesuwu nie wyłącza mechanizmu czyli wszystko ok tylko licznik zastrajkował !

Jutro wezmę się za oglądanie talerzyków od spodniej strony !

Pozdrawiam -

Wojciech

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam G.Marka !

W tym DX-57 magnetofon chodzi normalnie, nagrywa kasuje przewija i funkcja auto-stop działa ! Mechanizm przesuwu nie wyłącza mechanizmu czyli wszystko ok tylko licznik zastrajkował !

...

Zastanawiam się, dlaczego krzyczysz? Nie widzę ku temu powodu.

Zanim zaczniesz demontować mechanizm, zajmij się sprawdzeniem czujników. Da się to zrobić poprzez złącze W302.

Jednakże, skoro magnetofon nie wyłącza mechanizmu, to może oznaczać, że czujniki są sprawne. A co najmniej jeden z nich.

GM

Witam

Męczę od kilku dni Akai Gx95. Generalnie doprowadziłem go do stanu używalności tylko odtwarza mi minimalnie ciemniej kasety nagrane na innych deckach - np. na Revoxie B215. Skos głowicy poprawny - był rozjechany ale ustawiłem przy pomocy oscyloskopu oraz taśmy wzorcowej.

Zastanawiam się co może być jeszcze nakombinowane. Sprawa dotyczy kaset nagranych w dolby C, nie testowałem Dolby B oraz bez Dolby. Przy nagrywaniu jest ok, praktycznie nie ma różnicy prz przełączaniu monitor.

Skos głowicy poprawny - był rozjechany ale ustawiłem przy pomocy oscyloskopu oraz taśmy wzorcowej.

Mam pytanie odnośnie ustawiania głowicy za pomocą oscyloskopu. Czy jeżeli ustawiamy głowice za pomocą oscyloskopu dwukanałowego sugerować się bardziej maksymalną wartością sygnału, czy bardziej zgodnością faz. W "Praktycznym Elektroniku" z roku 92 był prezentowany układ do regulacji głowicy mierzący różnicę faz, stąd moje pytanie, Wiem że artykuł archaiczny ale idea pozostała niezmienna, jak najdokładniejsze ustawienie głowic w naszych magnetofonach.

Mam pytanie odnośnie ustawiania głowicy za pomocą oscyloskopu. Czy jeżeli ustawiamy głowice za pomocą oscyloskopu dwukanałowego sugerować się bardziej maksymalną wartością sygnału, czy bardziej zgodnością faz. W "Praktycznym Elektroniku" z roku 92 był prezentowany układ do regulacji głowicy mierzący różnicę faz, stąd moje pytanie, Wiem że artykuł archaiczny ale idea pozostała niezmienna, jak najdokładniejsze ustawienie głowic w naszych magnetofonach.

Niestety trzeba iść na kompromis. Sekcje prawego i lewego kanału mają czasem minimalnie przesunięciecie, mają minimalnie różne skosy - głowica, głowicy nie równa. Stąd brak kompatybilności. W ramach jednego decka są nieraz rozbieżności między głowicą REC a PLAY. Nagraj sygnał monofoniczny (idealnie ta sama faza), potem odczytaj i zobaczysz że faza też może być przesunięta. Stad niektóre modele JVC i AKAI 75 i 95 w wersji MKII mają głowice dyskretne. Taka uroda magnetofonów. Dlatego też odtwarzamy na tym na czym nagrywaliśmy :)

Edytowane przez sk-victor

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

...

Jest jeszcze jedna, potencjalna, przyczyna tego, że wszystko działa, a licznik nie liczy. Mało prawdopodobna, ale możliwa.

Zablokowany w pozycji wciśniętej przycisk "Reset" zerujący wskazania licznika.

Sprawdziłem na GX-65 i przy trwale naciśniętym klawiszu "Reset" wszystko działa oprócz licznika.

Sprawdź klawiaturę, mikrowyłącznik pod klawiszem "Reset".

GM

Edytowane przez G.Mark

Zastanawiam się, dlaczego krzyczysz? Nie widzę ku temu powodu.

Zanim zaczniesz demontować mechanizm, zajmij się sprawdzeniem czujników. Da się to zrobić poprzez złącze W302.

Jednakże, skoro magnetofon nie wyłącza mechanizmu, to może oznaczać, że czujniki są sprawne. A co najmniej jeden z nich.

GM

Przepraszam, nie chciałem żeby tak wyszło, że krzyczę - to tylko dla podkreślenia treści. Jestem normalnie spokojny facet ale elektronik to ze mnie bardzo cienki i nie potrafię znaleźć tego złącza W302.

Jak sroka w kość patrzę i nie kapuję gdzie może być. Chyba niepotrzebnie zawracam głowę. Rok temu wymieniałem pasek i napociłem się trochę. Boję się, że jak zdemontuję mechanizm to nie uda mi się go zamontować prawidłowo i wtedy wszystko na nic . Lepiej sobie odpuszczę bo sam licznik to drobiazg tylko nie lubię mieć lekko niesprawnego sprzętu - ot zagwozdka.

Dzięki serdeczne i pozdrawiam -

Wojciech

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Jak sroka w kość patrzę i nie kapuję gdzie może być. Chyba niepotrzebnie zawracam głowę. Rok temu wymieniałem pasek i napociłem się trochę. Boję się, że jak zdemontuję mechanizm to nie uda mi się go zamontować prawidłowo i wtedy wszystko na nic . Lepiej sobie odpuszczę bo sam licznik to drobiazg tylko nie lubię mieć lekko niesprawnego sprzętu - ot zagwozdka.

...

Możesz wykorzystać złącze na płytce drukowanej zespolonej z mechanizmem. Ale zacznij od kilkukrotnego naciśnięcia przycisku "Reset". Może licznik się odblokuje.

GM

Chciałbym podpiąć się pod temat magnetofonów, choć może nie do końca. Posiadam magnetofon Yamaha KX-580, i od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie kupienie czegoś innego ''lepszego'' i znalazłem. Ale nie mam jak tego sprzętu sprawdzić, więc moje pytanie brzmi czy ktoś miał styczność z tym sprzedającym i jaką ma o nim opinię. Poniżej zamieszczam odnośniki do stron.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam jak najlepsza opinie o Panu Andrzeju.Rok temu kupiłem u niego Pioneera CT-757 w stanir idealnym,wszystko co pisze na swoich aukcjach jest prawdą,nie ma sie nad czym zastanawiać tylko kupować.

Jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie jak sprawowały się magnetofony analogowo-cyfrowe marki Pioneer, w porównaniu ze zwykłymi magnetofonami. Czy jest sens taki a/c dwu kieszeniowy deck kupować, jeśli kasety będą nagrywane z odtwarzacza CD?

Mam w swojej kolekcji takiego Pionierka, model CT-W606DR. O ile z działania cyfrowego "DNL" oraz FLEXa jestem bardzo zadowolony - dobrze się to sprawdza przy odtwarzaniu starszych kaset - tak niestety magnetofon ten ma kiepski mechanizm (jednosilnikowiec klasy "miniwieżowej"), co częściowo niweczy ewentualne zalety toru fonicznego. Nie wiem, jak wygląda sytuacja w wyższych modelach z tej rodziny. Jeżeli się znajdzie tanio, można spróbować. Ja swojego przywlokłem z giełdy za 20 PLN :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi