Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy nabytek ONKYO INTEGRA TA-2500 dość w ładnym wstanie jedynie pasek do wymiany.Sprawcą tego zakupu jest nasz kolego Kasjel on mi go polecił Dziękuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-93742100-1427808454_thumb.jpg

post-19370-0-44274500-1427808625_thumb.jpg

post-19370-0-86142300-1427808644_thumb.jpg

post-19370-0-59183000-1427808656_thumb.jpg

post-19370-0-23088400-1427808670_thumb.jpg

post-19370-0-93459900-1427808683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam :)

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czym się różni Technics AZ6 od AZ7? Planuje zakupić sobie nowego starego kaseciaka,a póki co nie wiem na jaki się zdecydować. AZ7 jest dużo droższy od AZ6,a poza tym? A może polecacie coś innego?

Ewentualnie jakiś inny model innej firmy 3 głowicowy?

Ja na początku powiem tak.....weź zapomnij o tych magnetofonach !!! Umówmy się, że w ogóle nie istnieją.

Do wyboru masz tyle pięknych i solidnych decków, że możesz wybierać całymi dniami :-)

Panowie, szukam najlepiej dwukaseciaka.

Tych Pioneer'ów nie miałem przyjemności "dotykać", a z tych które miałem w łapkach, to albo Technics RS-TR 555 lub Sony TC-WR 770 (seria 8 jest ponoć jeszcze lepsza).

Natomiast ze wskazanych jednokasetowych, to tylko Pioneer CT 737 i najlepiej w wersji MkII lub CT 757.

Oczywiście na ten temat można dyskutować dniami i nocami i wskazywać setki lepszych lub gorszych magnetofonów. Ja podaję te, które są - jak mi się wydaje - najbliżej podanego "punktu odniesienia".

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czym się różni Technics AZ6 od AZ7? Planuje zakupić sobie nowego starego kaseciaka,a póki co nie wiem na jaki się zdecydować. AZ7 jest dużo droższy od AZ6,a poza tym?

Ja na początku powiem tak.....weź zapomnij o tych magnetofonach !!! Umówmy się, że w ogóle nie istnieją. Do wyboru masz tyle pięknych i solidnych decków, że możesz wybierać całymi dniami :-)

O! Znów o AZ6/7 :-). One istnieją, tylko ciagle muszą udowadniać, że nie są wielbłądami, np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podsumowując - jeśli naprawdę zależy Ci na nowym starym decku (tzn. decku z ostatnich lat produkcji ) ze względu na jego względną młodość - to bierz, jesli zaś szukasz wysublimowanego brzmienia i jednocześnie nie straszne są Ci czynności serwisowe i ewentualne naprawy - to jest wiele innych ciekawszych i lepszych decków.

Pozdrawiam,

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja na początku powiem tak.....weź zapomnij o tych magnetofonach !!! Umówmy się, że w ogóle nie istnieją.

Do wyboru masz tyle pięknych i solidnych decków, że możesz wybierać całymi dniami :-)

Hehe jaki cięty na biednego Technics. Ja tam powiem swoje. Mimo różnych o nich opinii to najnowocześniejsze i jedyne w swoim rodzaju decki na świecie !!! Jedyne z cienkowarstwową głowicą magnetorezystancyjną. Plastikowe są - owszem, głowice lubią w nich umierać i nie wolno ich nawet próbować rozmagnesować - owszem, mechanizm w nich jest rodem z ostatniej serii dwukaseciaków bez DD - owszem. Ale pomimo tego ten dziwny mechanizm ma znikomy flutter i jest dosyć sprawny (w RS-BX707 i reszcie z tej serii jest oczywiście lepszy ;)) Elektronika w tym decku jest również bardzo nowoczesna - cała fabryczna kalibracja zapisana w epromie. Ja myślę wbrew Kasjelowi, że trzeba go mieć...

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja nabyłem Sony TC-K 81.

W kiepskim stanie technicznym.

Bez nóżek a co najgorsze,bez tylnej ścianki z okienkiem podświetlającym taśmę w kasecie.

Gdyby ktoś miał zbędną od TC-K 71(też pasuje) lub 81,to chętnie odkupię.

Elektronicznie jest w pięknym stanie.Po wymianie pasków i ogólnej konserwacji fajnie gra.

Jeszcze czeka mnie wymiana dwóch żarówek.

Panowie, szukam najlepiej dwukaseciaka. Co sądzicie o:

Pioneer CT-W850R

Pioneer CT-W910R

Ewentualnie z jednokieszeniowych:

PIONEER CT-737

YAMAHA KX-480

Pioneer CT-S410

Jesli macie na polecenie jakiś dobry deck dwukasetowy to poprosze o rekomendację. Cena do 300.

Z tych dwukasetowych to te dwa które wymieniłeś sa jak najbardziej dobre. Z jednokasetowych to CT-737mkII,CT-757 lub CT-777.

Yamaha też jak najbardziej.Wybór należy do Ciebie :-)

Jeżeli chodzi o decki dwukieszeniowe to mam Pioneera CT-W830R i szczerze polecam. 850R jest podobny. Ma mniej czytelny wyświetlacz i nagrywanie tylko na jedną kieszeń ale za to posiada Auto BLE (automatyczna kalibracja). 910R jest lepszy od obu wymienionych (i chyba ogólnie najlepszy z Pioneera) ale ciężko trafić w dobrym stanie. Bardzo dobre są także 901R i 950R (ten ma nawet amorficzne głowice). Co do innych marek to się nie wypowiadam. Na pewno Sony ES są warte uwagi.

Dobra, zapominam o AZ7 i AZ6, chcę decka który ma lepsze brzmienie i nie musi być na najnowszy.

Bardzo podoba mi się Pioneer CT-S410, co o nim myślicie ?

kolega miał cts-430s - do dziś pozostaje najbardziej dziecinną zabawką z jaką sie spotkałem - dosłownie zabaweczka.. - frontowy panel i wyswietlacz to na oko 75% ceny tego "urządzenia" - delikatnie rzecz ujmując - nie polecam.

Dobra, zapominam o AZ7 i AZ6

Nie wierz plotkom ;-) - bierz AZ.

A jak zasmakujesz w lepszych brzmieniach to zostawisz go sobie jako przewijarkę wyręczającą te lepsze decki podczas tej niewdzięcznej pracy...

M.

Nie wierz plotkom ;-) - bierz AZ.

A jak zasmakujesz w lepszych brzmieniach to zostawisz go sobie jako przewijarkę wyręczającą te lepsze decki podczas tej niewdzięcznej pracy...

M.

To ironia? Już zgłupiałem. Jedni pierw go odradzają,a potem zachęcają. Już sam nie wiemm

Kami3n147 - jeśli nie wiesz, jaki deck byłby dla Ciebie najlepszy, to podaj podstawowe dwa założenia - kieszeń kasety z boku czy pośrodku i pułap cenowy sprzętu. Łatwiej będzie Ci pomóc. Sądząc po poprzednich wskazaniach (jak się domyślam sprzęt w miarę bezawaryjny - czyli możliwie jak najbardziej młody), to pewnie i tak na placu boju pozostaje Pioneer (kilka modeli), niekoniecznie Sony, może Technics z serii RS-BX 7 lub 8 no i pewnie Onkyo TA-2570.

Zaznaczam, że to moje odczucie...

Ja lubię solidne decki które są w miarę łatwe w serwisowaniu. Ktoś tu napisał po kupnie Technicsa RS-BX707 iż nie miał pojęcia że tyle może ważyć magnetofon, a dotychczas używał AZ-7. To od razu daje do myślenia jak byle jaką konstrukcją jest AZ-7 i AZ-6 bo przecież Technics RS-BX 707 wcale nie jest bardzo ciężki i solidny. Czy to że te decki mają wszystkie dane kalibracyjne zapisane w epromie można uznać za zaletę ? Wystarczy poczytać wątek serwisowy aby się dowiedzieć że konieczna firmowa kaseta kalibracyjna jest nie dostępna. Te magnetofony są jak cała współczesna elektronika. Jak się zepsuje to pozostaje tylko oddać na "Elektro śmieci". No i ten wygląd :-( Te "obłości" Technics,owe z centralnie umiejscowioną kieszenią nie podobają mi się absolutnie ! Nie kupił bym tego magnetofonu nawet za 50zł w idealnym stanie. I wcale nie twierdzę że jego brzmienie jest beznadziejne. Komuś może się podobać, ale samo brzmienie to nie wszystko....

@Kasjel

A możesz wymienić twoje typy magnetofonów ?

Ja najbardziej lubię decki "Vintage" z drugiej połowy lat 70-tych szczególnie firmy Sony. Ale magnetofony takie jak Akai GX 95, Onkyo TA 2570 czy Pioneer CT 93 też bardzo mi się podobają. Jest wiele modeli z lat 90-tych które nie ustępują solidnością wykonania magnetofonom "Vintage". Sam posiadam Sony TC-K700ES w którym denerwuje mnie nieco centralnie umiejscowiona kieszeń, ale wystarczy wziąć go w ręce by się przekonać że to deck wysokiej klasy. Zajrzeć do środka też można bez odrazy. Wszystko zależy od indywidualnego gustu. Ale nie rozumiem jak można wciskać koledze Technicsa AZ-7 w sytuacji gdy ma to być jego pierwszy "porządny" magnetofon. Jest taki wybór ! Można upolować na Allegro świetny deck w cenie do 200zł. To po co zaczynać od AZ 7 ??? Jak ktoś chce eksperymentować to proszę bardzo. Ale żeby zaczynać przygodę od tego właśnie modelu ? Róbta co chceta :-))

Dobra, zapominam o AZ7 i AZ6, chcę decka który ma lepsze brzmienie i nie musi być na najnowszy.

Pioneer CT-S410 to niższy ale trzygłowicowy deck.Jeśli Ci się podoba to bierz go,musisz sam doświadczyć obycia sie z deckami,wypróbujesz,posłuchasz,nie spodoba Ci sie to sprzedasz i kupisz inny model :-)

Czy ktoś z naszego grona planuje rozstanie z CT-757? Pilnie szukam zadbanego i pewnego egzemplarza, raczej czarnego, ma być na prezent dla bliskiej osoby.

No ja mam ten model i w stanie o jakim myślisz :-)

Ja lubię solidne decki które są w miarę łatwe w serwisowaniu. Ktoś tu napisał po kupnie Technicsa RS-BX707 iż nie miał pojęcia że tyle może ważyć magnetofon, a dotychczas używał AZ-7. To od razu daje do myślenia jak byle jaką konstrukcją jest AZ-7 i AZ-6 bo przecież Technics RS-BX 707 wcale nie jest bardzo ciężki i solidny. Czy to że te decki mają wszystkie dane kalibracyjne zapisane w epromie można uznać za zaletę ? Wystarczy poczytać wątek serwisowy aby się dowiedzieć że konieczna firmowa kaseta kalibracyjna jest nie dostępna. Te magnetofony są jak cała współczesna elektronika. Jak się zepsuje to pozostaje tylko oddać na "Elektro śmieci". No i ten wygląd :-( Te "obłości" Technics,owe z centralnie umiejscowioną kieszenią nie podobają mi się absolutnie ! Nie kupił bym tego magnetofonu nawet za 50zł w idealnym stanie. I wcale nie twierdzę że jego brzmienie jest beznadziejne. Komuś może się podobać, ale samo brzmienie to nie wszystko....

Słowem nie napisałem o żadnych ich zaletach ;) Są po prostu ostatnim krokiem rozwojowym umierającej już wtedy technologii. Po nich nie ma już nic... Są urządzeniami próbującymi pogodzić taniość konstrukcyjną i materiałową z nowoczesnością elektroniczną. A przy okazji grają całkiem przyzwoicie, kalibrują i nagrywają. Czasami to się liczy ;) Mam jednego AZ7 - stoi sobie w kolekcji. Nie słucham na nim, nie nagrywam na nim. Po prostu mam...

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

@Kasjel

W moim zbiorze też znajdzie się wiele magnetofonów z lat 80-tych i 90-tych, ostatni nabytek to Sony TC-K333ESL i TC-K870ES z których jestem bardzo zadowolony ;-)

Mam również Technics-a RS-BX747, a kiedyś też posiadałem AZ-6, oba te Technicsy wyglądają bardzo kiczowato, a jeśli chodzi o brzmieniowy to też nie ma żadnej rewelacji, 747 trzyma tylko za nienaganny stan.

Nie ukrywam też że podobają,podobały mi się magnetofony z centralnie umieszczoną kieszenią, ale po nabyciu TC-K870ES to..., urok i wygląd tak zaprojektowanego magnetofonu zwala z nóg ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

@Kasjel

W moim zbiorze też znajdzie się wiele magnetofonów z lat 80-tych i 90-tych, ostatni nabytek to Sony TC-K333ESL i TC-K870ES z których jestem bardzo zadowolony ;-)

Mam również Technics-a RS-BX747, a kiedyś też posiadałem AZ-6, oba te Technicsy wyglądają bardzo kiczowato, a jeśli chodzi o brzmieniowy to też nie ma żadnej rewelacji, 747 trzyma tylko za nienaganny stan.

Nie ukrywam też że podobają,podobały mi się magnetofony z centralnie umieszczoną kieszenią, ale po nabyciu TC-K870ES to..., urok i wygląd tak zaprojektowanego magnetofonu zwala z nóg ;)

Te decki Sony które posiadasz nie mogą się nie podobać :-) Nie ulega wątpliwości że to bardzo dobre magnetofony. Mają niestety jedną wadę......są zawsze cholernie drogie ! Ale kto wie, może mi się trafi któryś z nich nie drogo. Mam nadzieje że te Technicsy trzymasz gdzieś w drugim pokoju. No żeby nie psuły uroku tych Sony :-)

Słowem nie napisałem o żadnych ich zaletach ;) Są po prostu ostatnim krokiem rozwojowym umierającej już wtedy technologii. Po nich nie ma już nic... Są urządzeniami próbującymi pogodzić taniość konstrukcyjną i materiałową z nowoczesnością elektroniczną. A przy okazji grają całkiem przyzwoicie, kalibrują i nagrywają. Czasami to się liczy ;) Mam jednego AZ7 - stoi sobie w kolekcji. Nie słucham na nim, nie nagrywam na nim. Po prostu mam...

Ja w kwesti Technics,ów AZ 6 i AZ 7 oraz decków tego typu jak RS-BX747 nie jestem i nie będę obiektywny.

Nie znoszę takich magnetofonów i koniec. Mam jakiś uraz do nich. Ale szanuję zdanie innych. Jak wiadomo każdy ma swój gust i upodobania. Ktoś kiedyś mi tu "dowalił" że nie podoba mu się Sony TC 229SD z drewnianymi boczkami. Ktoś inny napisał że podobają mu się decki "Vintage" z tzw "rackami". Czyli wszystko zupełnie odwrotnie niż mi. Wszystkich nas interesują magnetofony i to nas łączy. Ale jeśli chodzi o szczegóły to możemy różnić się diametralnie.

Wczoraj dotarło do mnie to cacko

Ukryta Zawartość

Wystarczyło 30zł żebym cieszył się jak dziecko. Wymieniłem już w nim paski napędowe i spryskałem "Kontaktami" co trzeba.

Jakość odtwarzanego dźwięku jest dobra. Lepsza niż się spodziewałem. Magnetofon jest ogromny (47cm szerokości) i waży ponad 10 kg ! Do naprawy mam przewijanie. Brak napięcia na silniku od przewijania po włączeniu funkcji.

Ukryta Zawartość

Kasjel, napisz więcej o tym magnetofonie. Kiedyś już prawie kupiłem ten model, do dziś nie wiem co mnie powstrzymało. Podoba mi się bardzo, ale jakie jest jego brzmienie, a zwłaszcza jak nagrywa ?

W.

Wojtek

To ironia? Już zgłupiałem. Jedni pierw go odradzają,a potem zachęcają. Już sam nie wiemm

Podałem Ci linki - poczytaj, znajdziesz tam też odnośniki na inne fora z recenzjami. Nie wiem jak odradzajacy czy go posiadali bądź go mają ale ja ten model mam i o dziwo - był to mój pierwszy 'porządny' deck i krzywdy mi nie zrobił, ba - użytkuje go z powodzeniem do dziś. Poza tym nikt nikomu nic nie wciska - kolega zapytał o ten konkretny model i dostał konkretne odpowiedzi na konkretne zapytanie. O gustach chyba też tam nie było ani słowa bo są różne - ja np. nie znoszę drewnianych boczków (są takie pretensjonalne - jak drewniane wstawki w aucie), mechanicznych klawiatur (bo kojarzą mi sie z prostotą konstrukcyjną) i mechanicznego licznika (tato miał taki w ZK-120 a ja w M3016) - ale rozumiem, ze są osoby którym to się podoba i pewnie są magnetofony tak wygladające a potrafiace zagrać. I bardzo dobrze - taka różnorodność poglądów, doswiadczeń i gustów wróży długie lata istnienia tego wątku...

M.

Ja bardzo podobnie - nie lubię drewnianych boczków, i żywiołowo nie znoszę mechanicznego sterowania, bo kojarzy mi się z siermiężną konstrukcją decków produkcji Kasprzaka; z trudem toleruję sterowanie soft-touch, z tego samego powodu. Przeważnie, choć być może nie zawsze, szło to w parze z siermiężnością elektroniki i adekwatnymi do tego osiągami brzmieniowymi - szczególnie na początku lat 80 takie rozwiązania stosowane były już tylko w najprymitywniejszych i najtańszych deckach, podobno z wyjątkiem NAD-a.

Ale jak ktoś to lubi... to nie będę go "nawracał".

ja np. nie znoszę drewnianych boczków

Ja bardzo podobnie - nie lubię drewnianych boczków

Panowie niemożliwe, czy te magnetofony według was nie są piękne? ;)

sony_k870es1.jpg

tc-k333esl.JPG

pioneer_ct93_gallerie1024-002_830656_47519.jpg

a.jpg

SONY%2520Deck%2520K808-ES%2520K909-ES%252003.jpg

ostatnimi czasy jestem zauroczony takimi szpulowcami ;)

3.jpg

a-3300sx.JPG

1267603535revoxc270z.jpg

tascam_br-20t.jpg

Rozglądam się tu i ówdzie za Revoxa B77, chętnie przeczytam opinie użytkowników tego forum o tym modelu

Pozdrawiam

Tomasz

Marka Technics też robiła dobre magnetofony. AZ7 to dobry magnetofon plus to, że w miarę młody. Gdyby podejść do tematu wyboru decka "dosłownie" musielibyśmy posiadać wyłącznie Dragona.

Dla samej urody już warto. Stara szkoła projektowania sprzętu. Ładny dizajn. Bije tym na głowę AZ7. Ale nigdy go nie słyszałem.
  • Pokaż nowe odpowiedzi