Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie. Udało mi się w końcu zdobyć do mojego zestawu Goldstar 8500 - klasyka w postaci magnetofonu Toshiby PC 355, trzeba tylko pasek wymienić bo sparciał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-0-55191300-1433070565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kochani, zgłosiłem nasz wątek i wątek o kasetach do otwartego konkursu z nagrodami. Uważam, że nasz wątek założony przez Kasjela jest jednym z najlepiej prowadzonych wątków na forum. O ile nie najlepszym przez wzgląd na jego objętość, wiek i merytoryczność wpisów :-)

Bardzo Was proszę o aktywne wsparcie tego zgłoszenia i oddawanie głosów w konkursie.

Włodek.

Cześć. mam CT-S710....rozbebeszony i nie moge założyc pasków....niby proste....a jakas kicha mi wychodzi....Rozebrałem cały magnet. Mam mechanizm pod ręka i nic. Czy to paski do bani czy ja....prosze o pomoc i o fotki jak te paski maja byc załozone....cholera ...leżę i kwicze. Please....

Ileś stron do tyłu podawałem link ze zdjęciami jak zakładać te paski .

Poszukaj

Już mam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vlado, dobrze się czujesz? Moderacja Ci do głowy weszła i już krytyka jest beee? Jedyna odpowiedź to skasowanie niewygodnego wpisu?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To nie jest watek do narzekania na moderacje. Jest taki na bocznicy, tutaj ten Twoj "niewygodny" wpis jest trollowaniem. Wiem ze jest bajzel nie od dzisiaj, staram sie temu zaradzic. Jak widzisz przy takiej "pomocy" dawnych przyjaciol nie jest to latwe, a wlasciwie niewykonalne bez koniecznosci konsekwentnego i natychmiastowego karania trolli. A takie dzialanie generuje zachowania takie jak wlasnie przezentujesz. Ja tylko usunalem wpis nie w temacie watku a Ty poczules sie szykanowany i uznales ze mi wladza odbija.

Tak to wyglada po obu stronach okopow :-))

pozdrawiam.

Wlodek

Vlado, daj spokój...., zejdź na ziemie...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Vlado, daj spokój...., zejdź na ziemie...

Ja właśnie wciąż stoję na ziemi. To Ty narzekasz na to forum, nie ja :-) Poza tym, zbyt bardzo Cie cenię żeby się spierać o rzeczy właściwie bez znaczenia.

Serdecznie jak zawsze.

Włodek.

Panooooowie!

A ja napiszę koledzy dajcie sobie nr telefonu albo porozmawiajcie poprzez komunikator i będzie po sprawie.

Macieju panowie to byli kiedyś;)

audiomagia.blogspot.com

Witam Szanowne Grono.Mam problem ze swoim Pioneerem CT-S710.Otóż trzeba w nim wymienić zębate kółko i chyba też gumę prawego idlera przewijania.Tak stwierdził elektronik do którego zaniosłem decka.I on tego sie nie podejmie,bo wyjeżdża za granicę,zamyka zakład.W całym Augustowie nie ma żadnego innego zakładu,człowieka który podjąłby sie tej naprawy.Sam tego nie zrobię.Ale może napiszecie jak ewentualnie można to zrobić.Na razie deck nie przewija,kręci się tylko jedna rolka przewijania.Myśle tez o sprzedaży tego decka,po za ta usterką deck jest w porządku.Jesli ktoś byłby zainteresowany prosze pisać.Pozdrawiam Wszystkich

Witaj, przewijanie w obie strony jest sterowane jednym idlerem (nie ma idlera prawego i lewego). Prawdopodobnie nie trzeba go też wymieniać, a zregenerować gumową oponkę idlera (zmatowić papierem ściernym i porządnie umyć w ciepłej wodzie z mydłem). "Kółka" przewijania wystarczy przetrzeć benzyną ekstrakcyjną (oczyszcza i odtłuszcza). Taki zabieg pomógł moim trzem deckom z tym mechanizmem.

Sama operacja jest dość skomplikowana i na pierwszy raz może przerazić. Należy wyjąć cały mechanizm na wierzch, co wiąże się także z demontażem aluminiowego panela (kilka wkrętów od góry i od spodu), wtedy mamy dostęp do wkrętów mocujących cały mechanizm (cztery z przodu oraz dwa widoczne od spodu). Przed wyjęciem mechanizmu odpinamy taśmy i kostki. W tym modelu trzeba będzie poluzować lewą blachę wzmacniającą (biegnie przez całe wnętrze decka) i ją lekko odsunąć (do niej przykręcona jest drukowana płytka którą odpinamy razem z blachą od drukowanej płytki główniej). Wtedy będziemy mieli wystarczającą ilość miejsca, aby wyjąć mechanizm. Może być też mały problem żeby odpiąć kieszeń - trzeba to zrobić umiejętnie poruszając całym mechanizmem.

Następnie skupiamy się na mechanizmie. Demontujemy blaszaną osłonkę wnętrza kieszeni (tą z podświetleniem) - ma dwa zatrzaski (uwaga na sprężynki górne za osłonką - lubią wylecieć, najlepiej potem je wyjąć). Następnie odpinamy sprężynkę napinającą hamulec kółek napędowych/przewijania, demontujemy hamulec odchylając go o 90stopni w prawo (trochę się blokuje, ale da się to zrobić). Wreszcie mamy dostęp do idlera. Wciskamy idlera (pod nim jest sprężyna) i odpinamy malutki plastikowy zaczep. Jest mały więc lepiej go nie zgubić. Powoli wyjmujemy idlera. Mając go na wierzchu postępujemy tak jak pisałem na początku .

Wpisz sobie w szukajce "idler reference master" i będziesz wiedział jak to ustrojstwo wygląda. W moim CT-S910 taką regenerację wykonywałem ze dwa lata temu i mogłem o czymś zapomnieć. Od siebie dodam, że trzeba mieć trochę smykałki i cierpliwości żeby to sprawnie i dobrze zrobić. Jeżeli nigdy "nie grzebałeś" w takich rzeczach to na pierwszy raz trochę głęboka woda. Łatwiej jest np. w CT-757. CT-S710/910 jest bardziej upierdliwy.

Mad Man

Dziekuje za szczegółowe informacje-tak,ja troche zle napisałem,nie trzeba wymieniać kółka,chodzi o tą gumę właśnie.I ja wiem że w tym decku wyjęcie mechanizmu jest kłopotliwe i wątpie w to czy uda mi się samemu to zrobić.Rozbierałem prostsze mechanizmy-np.Technicsa RS-B626,ale w tym Pioneerze to jest skomplikowane i prędzej zawiozę go do innego miasta,w moim przypadku do Suwałk do dobrego elektronika.Naprawiał mi kiedyś decki.

Nie jest to łatwe, ale przy odrobinie chęci, wiedzy i samozaparcia da się zrobić. Musisz sam sobie obejrzeć decka od środka i stwierdzić czy dasz radę. Ja pierwszy raz robiłem to w prostszym CT-757. Miałem już jakieś doświadczenie podchodząc do CT-S910. Oczywiście, najlepiej dać to komuś kto już taką operację wykonywał (z sukcesem rzecz jasna). Pozdrawiam.

Wiem już jak wygląda środek CT-S710,ba nawet sie przymierzałem do wyjęcia mechanizmu jakis czas temu,ale jak popatrzyłem ile trzeba rozebrać to dałem spokój.Zobaczę jeszcze może i spróbuje sam to zrobić Pozdrawiam

Witam wszystkich kolejny deck został uratowany trwało to dość długo bo prawie dwa lata ale w końcu sukces.Deck był w tragicznym wstanie prawie nic w nim nie działało,miał być jako dawca bo mam ten sam model od kilku lat.Naprawa zasilacza oraz układ sterowania był uszkodzony początkowo wydawało się że będzie problem w necie nie mogłem z naleźć schematu.Jeszcze mam jeden problem pod koniec taśmy deck się wyłącza prawdopodobnie może to być pasek od licznika, ale nie jestem pewny bo wymieniłem choć nie taki jaki powinien być.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-56910300-1434117676_thumb.jpg

post-19370-0-33348500-1434117722_thumb.jpg

post-19370-0-99791000-1434117750_thumb.jpg

post-19370-0-58439900-1434117796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC KD-A55 to magnetofon wart tego by się nim w ogóle zajmować. Ja swoją sztukę naprawiłem już dawno, ale wciąż brakuje mi klawisza "reset" co w praktyce oznacza konieczność wymiany całego licznika taśmy.

manius59- musisz jeszcze pomalować górną pokrywę !

A ja dorwałem drugiego Sony TC 229SD

Ukryta Zawartość

Magnetofon był w niemal idealnym stanie wizualnym. Nikt w nim nie grzebał i nie regulował niczego. Musiałem tylko odblokować kilka tradycyjnie zapieczonych dźwigni mechanizmów np. hamulec lewej szpulki i będzie OK. Tylko jeszcze przewijanie odblokuję i tyle...

Jak widać na zdjęciu wyblakł "czerwony sektor" wskaźników VU. Dziwne, jeszcze czegoś takiego nie widziałem. Musiał stać w nasłonecznionym miejscu. Gra bajecznie....jak to Sony z tego okresu :-))

Ukryta Zawartość

Ja na razie odpuszczam wszelkie zakupy muszę się pozbyć trochę tych klamotów.Kasjel ładny ten sony gratuluje sam kiedyś myślałem o kupnie jakiegoś dobrego soniaka ale nie mam szczęścia.Czasem tak się zastanawiam dlaczego ludzie kupują w marketach jakieś Chińskie badziewa dając kupę kasy, a jak mają dać trzy cztery stówy za konkretny deck lub jakiś amplituner to już narzekają że drogo.Rozumiem że są obawy o stan sprzętu ale mimo wszystko jak kupują wzmacniacz za którego trzeba dać nieraz dwa tysiące i więcej to jest ok.Pozdr

No widzę, że dorwałeś, bo przeca ofert kupna brak, toś nie kupił przecie :-))

To prawda, tamte SONY miały coś w swym brzmieniu.

W.

Fakt. Mam takie coś:

Ukryta Zawartość

Nie był grzebany, Wszystkie paski ma oryginalne! Poprawiłęm tylko trochę skos głowicy. Pancerna budowa. Gra pięknie. Odkręciłem te drewniane boczki, bo były krzywe i dodane przez poprzedniego właściciela.

Ukryta Zawartość

Fakt. Mam takie coś:

Ukryta Zawartość

Nie był grzebany, Wszystkie paski ma oryginalne! Poprawiłęm tylko trochę skos głowicy. Pancerna budowa. Gra pięknie. Odkręciłem te drewniane boczki, bo były krzywe i dodane przez poprzedniego właściciela.

Ta seria magnetofonów Sony jest szczytowym osiągnięciem tej firmy jeśli chodzi o jakość wykonania. W prawdzie Sony TC-K6BII jest już nieco ogołocony, ale Sony TC-K8BII choć najwyższy to nie specjalnie wygląda z wskaźnikami LCD. Dla mnie ideałem jest Sony TC-K7BII. No niby kolor jest trochę nie typowy, ale to naprawdę najwyższy poziom wykonania. Mój egzemplarz wygląda bardzo dobrze, ale nie da się ukryć że wolał bym panel przedni bez tego naklejonego paska który zasłania niegdyś wydrapane numerki (nie wiem czy pamiętacie o co chodzi). Nie tak dawno był TC-K7BII na Allegro i cholera zapomniałem o tej aukcji. Deck poszedł za grosze, a taki był by dobry z niego dawca :-) Oczywiście nie został by cały rozebrany i przeznaczony na części. Był by tylko dawcą na chwilkę i czekał na swoją kolej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

A to wiadomo....

Pisaliśmy już kiedyś dawno o tym, że byle jakiemu deckowi kalibracja nie pomoże. Tak samo jak kiepskiemu wzmacniaczowi equalizer nie pomoże. Owszem, taśmy różnią się jeśli chodzi o ich parametry. Ale jakimś cudem te magnetofony Sony radzą sobie z wszystkimi taśmami. Może czasem brakuje trochę wysokich tonów, a czasem jest ich trochę za dużo ale ogólnie jakość nagrania jest i tak o wiele lepsza niż w przypadku nie jednego decka trójgłowicowego z kalibracją.

Mam w zbiorach starego Sony, największy model z tych leżących płasko jak "Finezja". Kasjel zapewne będzie wiedział jaki to model, o jeden model mniejszego również posiadam. I ten największy z głowicą Ferrytową odtwarza tak równo całe pasmo, że słucha się go jak kwintesencję analogu. Taki balsam wraz z wieczorową kawą z kieliszkiem brandy :-)

W.

Ja kiedyś wylicytowałem za 10zł Sony TC 136SD. Z początku nie byłem z niego specjalnie zadowolony, bo prawdę mówiąc nie postarałem się specjalnie jeśli chodzi o jego renowację. Magnetofon był w złym stanie dlatego z początku miałem bardziej podstawowe rzeczy do zrobienia np. posklejanie rozlatującej się obudowy z płyty wiórowej. Nadszedł jednak czas i zająłem się jego brzmieniem. Doszlifowałem idealnie rolkę przesuwu taśmy, założyłem lepiej pasujące paski napędowe i jedną oponkę na kółku ciernym. Potem lekka regulacja elektryczna i wymiana dwóch żarówek. Teraz ten "naleśnik" gra tak, że w zasadzie nie można się do niczego przyczepić. Ale są magnetofony Sony mniej więcej z tego okresu które nie zachwycają swoim brzmieniem. Takim deckiem jest np. Sony TC-K60. Bardzo oryginalny z niesamowitymi wskaźnikami wysterowania, ale gdzie mu tam do Sony TC-229SD lub TC-K7BII jeśli chodzi o jakość brzmienia. Takie dziwne przypadki występują również i wśród magnetofonów Akai z podobnego przedziału czasowego. Nie wiem dlaczego tak piękny Akai GXC 750D brzmi znacznie gorzej od starszego GXC 740D ? Głowica taka sama, solidność wykonania, trzy silniki a brzmienie słabe.

Ukryta Zawartość

No Panowie taka "okazja" może się nie powtórzyć !!!

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

• Pokaż nowe odpowiedzi