Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy!

Mogę sobie sprawić spóźniony prezent gwiazdkowy. Ale czy warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponoć są tylko paski do wymiany.

Najgorsze jest to że nie mam gdzie go wstawić.

Niestety. Już po nim.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Cześć.

Ponieważ była tu mowa o DAT'ach...

Zamienię Kenwooda KX-880D z praktycznie nowym ALPS'em, w bardzo dobrym stanie wizualnym i technicznym, wymagającym jedynie regulacji torów zapisu i odtwarzania, na uszkodzonego DAT Sony DTC-57, 59, 670, 690, lub Z700. Uszkodzenie może być totalne. DAT może być martwym trupem od strony elektronicznej. Może nawet nie mieć płyty głównej, wyświetlacza, itp., ważne aby miał kompletny blok mechaniki.

GM

Cześć.

Ponieważ była tu mowa o DAT'ach...

Zamienię Kenwooda KX-880D z praktycznie nowym ALPS'em, w bardzo dobrym stanie wizualnym i technicznym, wymagającym jedynie regulacji torów zapisu i odtwarzania, na uszkodzonego DAT Sony DTC-57, 59, 670, 690, lub Z700. Uszkodzenie może być totalne. DAT może być martwym trupem od strony elektronicznej. Może nawet nie mieć płyty głównej, wyświetlacza, itp., ważne aby miał kompletny blok mechaniki.

GM

W 880D była taka miękka głowica ?? Bo w 880HX jest amorficzna.

Lubię kiedy gra muzyka...

Witam,poszukuje części Akai GX75/95 mechanizm,klawisz cd direct,gałki,nóżki,klapkę kasety,może któremuś z szanownych użytkowników się walają,info [email protected] oczywiście najlepszego w nowym 2016.

witam

szukam dosc nietypowej glowicy kasujacej takiej jak na obrazku.

Za wszelka pomoc z gory dziekuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem i o mało nie pękłem ze śmiechu gdy zobaczyłem "Justynę Bimbera" na kasecie, przecież te dzieciaki które go słuchają to chyba nie wiedzą co to jest magnetofon (sorki jeśli uraziłem kogoś z jego fanów)

Brawo Brawo!!! Cieszy mnie ogromnie.

Przepraszam że zapytam tu w trochę innym temacie: Czy wzmacniacz Pioneer A-656 ma pętlę do korektora? Bo są dwie pętle pod magnetofon,a trzecia jest opisana ADPT/ TAPE3.Czy to jest petla pod korektor?

Dziekuje za szybką odpowiedz!

Chciałbym jeszcze poprosić kogoś o informacje,opinie na temat kolumn.Ale żeby nie na forum juz to zapraszam na priv wtedy napisałbym o jakie kolumny mi chodzi

Pamiętacie ostatnio sprzedaną Optonicę 9100 za ponad tysiaka?

Otóż wielki come back

Ukryta Zawartość

I to u tego samego sprzedawcy.

Widać coś może być na rzeczy z tym deckiem....

Ukryta Zawartość

Wczoraj kurier przywiózł mój nowy nabytek. Jest to magnetofon Technics RS-BX 626. Szukam informacji na jego temat. Z tego co wyczytałem jest to model z lat 1992/93 kosztujący wtedy 549 DM

Wczoraj kurier przywiózł mój nowy nabytek. Jest to magnetofon Technics RS-BX 626. Szukam informacji na jego temat. Z tego co wyczytałem jest to model z lat 1992/93 kosztujący wtedy 549 DM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętacie ostatnio sprzedaną Optonicę 9100 za ponad tysiaka?

Otóż wielki come back

Ukryta Zawartość

I to u tego samego sprzedawcy.

Widać coś może być na rzeczy z tym deckiem....

Tam jest jakiś problem gość coś kręci z tym deckiem,ja licytowałem później odpisywał że licytacja będzie unieważniona.

Ukryta Zawartość

Trochę tu nudno ostatnio, więc postanowiłem wczoraj pobawić się trochę moimi deckami i skrobnąć kilka słów dot. efektów tej zabawy.

Posiadam sporo kaset nagrywanych w czasie studiów, które darzę sentymentem, naszło mnie wczoraj by ich posłuchać i powspominać - moja żona nabija się ze mnie, że to pierwsze oznaki starzenia się. Ogromna większość materiału pochodzi z początku lat 90tych. Wiem, że magnetofon powinien być oceniany przede wszystkim w zakresie wierności kopiowania materiału, zatem nagrywamy i odtwarzamy kasety na tym samym egzemplarzu. Jako, że skupiłem się na odtwarzaniu, postanowiłem sprawdzić z jaką jakością moje magnetofony odtwarzają zadany materiał.

Tor testowy : wzmacniacz słuchawkowy Feliks Audio Esspressivo, słuchawki AKG K340, interkonekt Sun Wire Audio Reference. Poniżej opisuję przestrzenność magnetofonów, może pomyślicie, jak to oceniam korzystając ze słuchawek. AKG K340 mają trochę inną scenę od typowych słuchawek i można uchwycić nieco z tzw. wieloplanowości (o ile takowa występuje w nagraniu).

Kasetay : BASF Chromdioxid Maxima, SONY HF, o ile pamiętam nagrane na magnetofonie Teac V3000 w 1992 roku z Dolby B.

1. Kenwood KX-2060 - dynamiczny, barwny, ocieplony, głęboki i może nieco pogrubiony bas, gładki prawdziwie analogowy muzykalny dźwięk, przestrzeń raczej wysunięta do przodu,

2. Onkyo TA-2070 - neutralny, nie tak czarujący jak Kenwood, ale szczegółowy, wierny, lepsza stereofonia niż w Kenwoodzie, mamy już zalążki jakiejś głębi, dobry zwarty bas,

3. Nakamichi BX-300 - czyni cuda ze starymi kasetami, wyciąga z nich co się da, barwny, dynamiczny, żywy, muzykalny, najbardziej uniwersalny odtwarzacz kaset,

4. Nakamichi 482 - i tu ogromna niespodzianka, ponieważ ten deck gra zupełnie inaczej od pozostałych. Rysuje wszystko cieńszą kreską, pojawia się mikrodynamika i w końcu prawdziwa przestrzeń. Mamy tu różnicowanie planów, precyzyjną lokalizację, pogłosy. W porównaniu do innych decków, czujemy się, jakbyśmy w końcu idealnie dobrali soczewki w okularach, pojawia się przejrzystość i definicja dźwięków. Co ciekawe, nie dzieje się to kosztem rozjaśnienia, barwy są neutralne, no może nawet delikatnie po ciepłej stronie. Wysokie tony ten deck także odtwarza najlepiej, góra jest czysta i otwarta. Bas zwarty i dokładny, dzięki czemu w pierwszej chwili wydaje się, że Nakamichi daje brzmienie lżejsze od pozostałych magnetofonów. Ten deck posiada też najbardziej tolerancyjne Dolby.

5. AKAI GXC-760D - ciepły, wręcz nieco zamglony, zaoferował najmniej wrażeń z wszystkich decków. To wiekowy deck i być może wymaga już odświeżenia elektroniki.

Podsumowując - mam wrażenie, że większość decków odtwarza kasety z podobnymi manierami w zakresie przestrzenności, czyli faworyzując pierwszy plan. Różnice w brzmieniu polegają głównie na innej barwie, ilości i jakości dźwięków w poszczególnych pasmach. Zaskoczenie to stosunkowy niski model Nakamichi z mechanizmem "Standard", oferujący brzmienie czyste, niepodbarwione, przestrzenne i dokładne, a przy tym gładkie i muzykalne.

Kupiłem sobie ostatnio taką zabawkę

Ukryta Zawartość

Nie mogłem się powstrzymać bo stan idealny, sprzęt właściwie nie używany. Tylko co to tak właściwie jest ? Dyktafon czy amatorski magnetofon reporterski ? Już nawet nieważne jak go nazwiemy, ale ten magnetofonik ma głowicę stereo a przecież nie jest stereofoniczny. Po przełączeniu przełącznika MC-SL na SL mogę jak gdyby regulować osobno głośność dla poszczególnych kanałów potencjometrami MASTER i STUDENT. Ale to raczej nie jest osobna regulacja głośności kanałów. Kręcąc potencjometrem STUDENT wyraźnie słyszę że pogłaśniany jest rzeczywiście jeden kanał. Ale po przekręceniu potencjometru MASTER zwiększa się chyba poziom głośności obydwóch kanałów. Głowica kasująca obejmuje swoją szerokością ścieżki tylko jeden kanał stereo. Może chodziło o możliwość dogrywania do muzyki jakiegoś tekstu np. poezji ? Znalazłem na stronie "Radio Museum" niższy model z tej seri i dowiedziałem się że może pochodzić nawet z 1968r więc to może jakieś wczesne nie do końca przemyślane wynalazki kasetowe ? :-)

Ukryta Zawartość

To jest specjalny magnetofon do nauki języków obcych. Na jednej ścieżce zapisywany był materiał dla ucznia do słuchania, na drugiej wypowiedzi ucznia. Uczeń słuchał ścieżki z taśmy, i powtarzał albo udzielał odpowiedzi - w zależności od zadania i polecenia. Potem mógł cofnąć taśmę i odsłuchać oryginalne nagranie i swoje odpowiedzi, porównać je. Przeznaczone były głównie do samodzielnej nauki języków. Widziałem takie magnetofony Philipsa w katalogu, wraz z zestawami kaset do nauki różnych języków na różnych poziomach, a sam jako student korzystałem z podobnych, produkcji Tesli, w tzw. laboratorium językowym.

Dlatego magnetofon ma możliwość nagrywania i kasowania tylko ścieżki "student". Ścieżki głównej nie można skasować ani nagrać. Potrzebne są oczywiście kasety nagrywane specjalnie w tym systemie.

He ! Odkryłem że ten magnetofonik odtwarza w normalnym trybie stereo po przełączeniu przełącznika w pozycję SL. Muszę tylko wykonać dwa przewody chinch - mini jack mono by podłączyć go do wzmacniacza. Postanowiłem też przerobić te oryginalne słuchawki z mikrofonem na stereofoniczne. Będę miał słuchawki z końca lat 60-tych do Skype :-))

Na mikrofonie widnieje logo firmy "National" więc sprzęt jest naprawdę stary. Na nowszym była by nazwa National Technics lub po prostu Technics.

Ale mam zabawę ! :-)

Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi