Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mogę podłączyć do nowszych konstrukcji mikrofon (te 70' maja wejście na mic), przez RCA rec input?

Nie, sygnał z mikrofonu zwykle ma za niski poziom i potrzebne jest dodatkowe wzmocnienie.

Dzieki za odp:

Dobra panowie czas na konkrety:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakoś mam sentyment do Pionnerów, w domu mam CD PD8700 (z modyfikacją DACa - kustagon the second) opiasny tutaj przez Woodolec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z powyższych aukcji, podejrzewam, że tylko elektronikdk wie co robi a reszta to już loteria.

BX-125 wygląda na prywatną aukcję (a nie hurtownika), tak czy inaczej nie znam tego modelu

J.

sebozbir - będę nudny aż do bólu ale powtórzę po raz kolejny. Jeśli naprawdę interesują cię decki "Vintage" i jednocześnie chcesz mieć znakomitą jakość dźwięku to kup Sony TC 229SD, TC-K7BII, TC-K8B. Będziesz miał trochę roboty z nimi ale dasz radę. Zwróć uwagę też na modele takie jak Akai GXC 740D, Akai GXC 760D. Jednak przede wszystkim postaraj się zdobyć któregoś z ww. decków Sony tylko nie przepłacaj !

w kopiarce TC WR590 , w której wymieniłem paski , mam mały problem, obroty spadają jak magnetofon pochodzi troche.

Jak włączam np rano i pogra chwile to zaczyna zwalniać , w jednej i drugiej kieszeni, w prawej bardziej .

Myślałem ze to wina reg obrotów że ktoś macał już wcześniej i się bawił , ale nie , obroty na zimno ustawione na nowo, pochodzi troche to zwalniają .

czy w obu kieszeniach padły by silniki ? główne ? czy paski dobrałem złe ? nie są ani za mocno naciągnięte , ani za słabo , zwalnianie jest niezależne od ilości taśmy na rolkach.

W lewym mechanizmie odnotowałem drgania dźwięku.

Do zrobienia to będzie czy szkoda czasu ? wiem że to tandetny magnetofon, ale lubię pogmerać dla zabicia czasu w zimie .

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

sebozbir - będę nudny aż do bólu ale powtórzę po raz kolejny. Jeśli naprawdę interesują cię decki "Vintage" i jednocześnie chcesz mieć znakomitą jakość dźwięku to kup Sony TC 229SD, TC-K7BII, TC-K8B. Będziesz miał trochę roboty z nimi ale dasz radę. Zwróć uwagę też na modele takie jak Akai GXC 740D, Akai GXC 760D. Jednak przede wszystkim postaraj się zdobyć któregoś z ww. decków Sony tylko nie przepłacaj !

Po takim wpisie będziemy musieli dodac kolejne 50zl do kultowosci tych sprzetow...

J.

czy w obu kieszeniach padły by

Do zrobienia to będzie czy szkoda czasu

lubię pogmerać

A nie chce Ci się tej lub przyszłej zimy pogmerać w serwisówce?

Rozumiem, że pomiary masz obcykane i na silnikach i na płycie zasilacza na zimno i na gorąco. A z resztą się pogubiłeś.

popsikałem kontaktem w silnikach , coś sie poprawiło , ale szału nie ma , po nagrzaniu ustawiłem obroty jeszcze raz i chyba zostawie , musze zrobić cos innego , Dual leży rozgrzebany

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nagrywam na swoim nowym nabytku Pioneer CT-900S, odtwarzając pliki Flac z komputera.

W przerwach między kawałkami i w cichych fragmentach słychać jednak wyraźny, głośny przydźwięk w tle, tzn. tło nie jest ciche.

Mój drugi magnetofon TEAC tego nie ma.

Co może być powodem?

"Tynk pożera dźwięk" 747

Nagrywam na swoim nowym nabytku Pioneer CT-900S, odtwarzając pliki Flac z komputera.

W przerwach między kawałkami i w cichych fragmentach słychać jednak wyraźny, głośny przydźwięk w tle, tzn. tło nie jest ciche.

Co może być powodem?

Sprawdź czy mechanizm jest dobrze przykręcony do chassis (obudowy). Może gdzieś jakaś masa nie kontaktuje. Czy przypadkiem deck nie stoi bezpośrednio na wzmacniaczu?

Nie, deck stoi na półce wyżej.

Ale może to jest trop, może coś od lamp...

Nie, to nie to, postawiłem go na podłodze i to samo.

Czy może być to np. coś z biasem?

On nie ma regulacji ręcznej, może coś tu niedomaga...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Tak, odtwarza w porządku.

Przy tym ten przydźwięk się nagrywa, więc potem jest odtwarzany.

Może to kwestia komputera?

Mam - to komputer!

Nagrałem z CD i jest idealnie.

Niedawno zmieniłem komputra i jeszcze z niego nie nagrywałem.

Co teraz? Trochę kicha, że tak się dzieje.

Przecież nie będę nagrywał na CD a potem na kasetę ;o)

"Tynk pożera dźwięk" 747

Co może być powodem?

Powodem jest zapewne kiepskiej jakości kabelek mini jack stereo - chinch. Użyj kabla ekranowanego wówczas się okaże czy miałem rację.

z kompa śmieci lecą , poza tym co to za dźwięk z kompa , z mp3 czy innych bitów , dobra jakość to tylko z oryginalnej płyty cd lub LP , im l;epszy sprzęt tym lepsze źródło powinno być .

Rozebrałem dzisiaj swojego staruszka Nakmichi BX-150 , piękna maszyna, leżał na strychu chyba z ....5-7 lat , nie pamiętam już , ile to czasu ... zdenerwował mnie bo nie ciągnął taśmy .

Co zrobiłem - na forum przeczytałem jak zreanimować na chwile rolkę napędzającą .

Zciągnąłem ją , przetarłem papierkiem ściernym lekko do zmatowienia , wsadziłem i ....chodzi i śmiga , ok , operacja jeszcze raz , potem ciepła woda z mydłem , suszenie i montaż .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016012_snqwhnx.jpg

Jestem zadowolony bardzo, sprzet śmiga , wrzuciłem kasetę zwykłego TDK chroma cding , Volenweidera na talerz i .......wywaliłem Denona 540 z półki , a propo, jest do opylenia ten Denon bo mam 800A "swojego słuzbowego" .

Deck zagrał ślicznie, od razu nagrywam sobie do auta całą kasetę .

Co do tej gumki na rolce funkcyjnej to zwymiarowałem ją i na dniach będe próbował zamówić takową , pewnie z pare sztuk wezmę więcej a nadwymiarami co 1 dziesiąta , to może komuś się przyda nówka sztuka , oczywiście jak firma podejmie zlecenie i będzie miała odpowiednią tez gumę na stanie

W trakcie jak ją zciągałem to guma niestety mi pękła ze starości , no cóż , po pomiarach nałożyłem ją z powrotem a pęknięcie na styk skleiłem kropelką , przeszlifowałem papierkiem i jest gładko - aż dojdzie nówka .

Teraz kolej na Duala 5050 , ciekaw jestem czy zagra, paski do wymiany są , kupa drutów do ogarnięcia ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z kompa śmieci lecą , poza tym co to za dźwięk z kompa , z mp3 czy innych bitów , dobra jakość to tylko z oryginalnej płyty cd lub LP , im l;epszy sprzęt tym lepsze źródło powinno być .

Piłeś coś ?? Bredzisz na potęgę !! To że kochamy analog i stare decki to nie oznacza że z uporem i dla zasady odrzucamy cyfrę.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

kompresja niszczy muzyke a przede wszystkim uwstecznia słuch ale to moje osobiste zdanie , z którym pewnie ja się tylko zgadzam.

Ty masz racje swoją , ja wychowałem się na magnetofonach szpulowych i płytach i radiach lampowych i mam swoją racje i nie mam ochoty się kłócić .

I nie bredze .

Mp3 z komórki słucham tylko na treningach na rowerze , byle by coś brzęczało jakieś łubudubu czy łupucupu ...

kompresja niszczy muzyke a przede wszystkim uwstecznia słuch ale to moje osobiste zdanie , z którym pewnie ja się tylko zgadzam.

Ty masz racje swoją , ja wychowałem się na magnetofonach szpulowych i płytach i radiach lampowych i mam swoją racje i nie mam ochoty się kłócić .

I nie bredze .

Mp3 z komórki słucham tylko na treningach na rowerze , byle by coś brzęczało jakieś łubudubu czy łupucupu ...

Ja wychowałem się na tym samym. Ale generalizujesz że z kompa masz śmieci - może z Twojego jeżeli używasz podstawowej karty dźwiękowej + nędzne mp3. Wtedy faktycznie możesz mieć taką opinię o dźwięku z komputera. U mnie komputer jest podstawowym źródłem dźwięku i nie są to mp3 choć i tych w najwyższym bitrate byś nie odróżnił od dobrego CD. Ale komp to nie tylko mp3. Bezstratny format (kompresji !!!) flac gwarantuje absolutnie taką samą przy 16bit rozdzielczości i 44kHz próbkowania jakość jak CD a przy gęstszych formatach teoretycznie lepszą. A dalej za komputerem możesz sobie już postawić DAC-a nawet za 50 000zł. Każda współczesna produkcja muzyczna nawet ta najbardziej audiofilska przelazła przez niejednego kompa zanim ujrzała światło dzienne i jakoś śmiecie się z niej nie sypią. Tak że pomyśl zanim napiszesz kolejną mądrość.

Panowie, uprzejmie informuję, że udzielam Wam żółtych kartek! Osoba, która zaczęła od wycieczek osobistych, dostaje dwie!

Co innego wymiana opinii o sprzęcie (każdy ma prawo do własnej, nawet błędnej), a co innego o sobie wzajemnie!

Proszę, byście przestali, bo miotła zadziała.

Panowie, uprzejmie informuję, że udzielam Wam żółtych kartek! Osoba, która zaczęła od wycieczek osobistych, dostaje dwie!

Co innego wymiana opinii o sprzęcie (każdy ma prawo do własnej, nawet błędnej), a co innego o sobie wzajemnie!

Proszę, byście przestali, bo miotła zadziała.

Tak brzydko się zachowałem ?? Przepraszam za "bredzisz" - zamieniam na "jestem innego zdania"

Nie tylko (jeśli chodzi o kompresję stratną):

"[...]Profesor Jonathan Berger stwierdził, że [...] popularność formatu MP3 powoduje, że ludzie stają się "głusi" na jakość dźwięków.[...]

[...] w miarę upływu czasu słuchacze nie tylko nie zauważają, iż format MP3 dostarcza dźwięki niższej jakości, ale również rośnie preferencja dla właśnie tego formatu zapisu. Słuchacze coraz bardziej przyzwyczajają się do płaskiego brzmienia MP3, a efekt ten jest jeszcze wzmacniany przez słuchanie muzyki na słabej jakości słuchawkach dostarczanych wraz z odtwarzaczami czy na głośnikach komputerowych. Przyzwyczajenie zaś powoduje, że taka jakość uznawana jest za standard i coraz więcej osób woli słuchać stratnego formatu MP3, gdyż bardziej bogate dźwięki brzmią im dziwnie i obco.[...]

[...]Rennie Pilgrem mówi: Moim zdaniem muzyka z iPoda nie dorównuje jakością nawet taśmie magnetofonowej. Ale gdy ktoś się przyzwyczai do takich dźwięków, to odbiera je pozytywnie.[...]

[...]Stephen Street,[...] stwierdza: Dźwięk jest zubażany, traci głębię i czystość. Wzdragam się na myśl, że wszystko nad czym pracuję w studio będzie słuchane na cholernym iPodzie.[...]"

Całość np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzymajmy się w miarę tematu bo zejdziemy na mp3-flame-war;)

Odnośnie źródeł cyfrowych a zwłaszcza pecetów, to jest z tym problem. Ostatnio nagrywam na Harmanie 420 i na podsłuchu

przed nagraniem (dwuglowicowka, czyli czysty podsluch ze źródła) stwierdziłem drop-outy co wydawało się niemożliwe bo

dźwięk nie szedł przez taśmę (!). Dropouty robił lepsiejszy laptop della sprzed 4-5lat (nie znosze go) na wyjściu analogowym

przy streamingu ze spotify, Nie wiem gdzie powstawały (karta dzwiekowa, procesor (nic innego nie robił) albo sam serwis spotify

ale to nie jest tak, że dostajemy jakieś idealne źródło cyfrowego dźwieku tylko z nim też są rozmaite problemy

J.

A do czego ten Technics? Jeśli do patrzenia jako na ciekawostkę, to OK, ale poza tym to trochę "badziewko". To najniższy model z roku chyba 80-81, a w danych technicznych nie podawano pasma wg normy DIN, choć dla wyższych modeli było ono podane - wnioskuję więc, że nie spełniał tej normy. Pasmo przenoszenia chyba do 13 albo 14 kHz na metalu, czyli uszu nie urywa.

Dropouty robił lepsiejszy laptop della sprzed 4-5lat (nie znosze go) na wyjściu analogowym

przy streamingu ze spotify, Nie wiem gdzie powstawały (karta dzwiekowa, procesor (nic innego nie robił) albo sam serwis spotify

ale to nie jest tak, że dostajemy jakieś idealne źródło cyfrowego dźwieku tylko z nim też są rozmaite problemy

J.

Po prostu miałeś kłopoty ze sprzętem.

Ja tam swoje wiem i nie dam sobie wmówić prawd o wyższości analogu nad cyfrą. Mówię tu z pozycji człowieka który jako mały bajtel wpatrywał się w grający gramofon i nie rozumiał dlaczego kręcąca płyta + igła daje dźwięk. Wszelkie rejestratory dźwięku zawsze mnie fascynowały i podziwiałem postęp który sprawił że rolka z drutem przesuwającym się koło cewki z rdzeniem U dająca namiastkę dźwięku ewoluowała do technologii dającej niewyobrażalną dawniej jakość dźwięku a cynowy wałek + rylec zamienił się w płytę winylową i cudny dźwięk. Ale na miłość boską proszę mi nie wmawiać że zapis cyfrowy i urządzenia które operują takim zapisem i odczytem a z którym mamy do czynienia od ponad 30 lat są źródłem śmieci wszelakich a bity to jest samo zło !!! Nie chcę się unosić bo szanowny moderator zaraz zamacha do mnie kartkami ;) ale przepraszam czy nikt z Was nie bawił się DAT-em ??? Ktoś jakieś śmieci słyszał ?? Kolega Bilbo napisał że z kompa lecą śmieci a dobre źródło to CD !!! Jakoś nieśmiało zauważę że CD to również źródło cyfrowe + wbudowany DAC. Komp pracujący jako źródło strumienia bitów + zewnętrzny DAC to jest to samo. Większość z nas kocha analogowe źródła miłością sentymentalną ale niestety po części bezsensowną.

Dzięki Maćku za odp.Po prostu za małe pieniążki jest do wzięcia i tak się zastanawiałem.Ale tak naprawdę to chcę kupić Sony TC-206SD,204SD,czy 199SD,albo z serii TC-U.Ponawiam pytanie-czy ktoś ma takowy model na sprzedaz? Proszę o wiadomości na priv

Z komputera mogą lecieć śmieci ale nie muszą. Myślę że nie chodzi tu o sam komputer jak o to co dostępne jest w sieci. W sensie oczywiście jakiej jakości muzyka jest dostępna i można ją pobrać bezpłatnie. Wszyscy znamy wady zapisu analogowego zarówno w przypadku magnetofonów jak i gramofonów. Lecz niestety wszelkie formaty cyfrowe dostępne w sieci to efekt wielu zabiegów typu zmiana formatu, dekompresowanie itp.

Ja mam płytki CD-R z nagraną muzyką ściągniętą z netu z takimi zniekształceniami, że nawet nie mam pojęcia jak mogły powstać. Nagrałem je ponieważ nie miałem wyjścia. Interesująca mnie muzyka nie była dostępna nawet w postaci oryginalnych płyt CD. W ogóle jakość dźwięku cyfrowego jest również uzależniona od jakości sprzętu odtwarzającego/nagrywającego. Kto z Was np. smaruje regularnie prowadnice głowicy laserowej w napędach CD-R/DVD-RW zamontowanych w komputerze ? Niewielu jest takich. Przeważnie większość przenosi całe oryginalne płyty CD na twardziela a potem umieszczają nagrania na stronach takich jak "Chomikuj.pl" , "Wrzuta" itp nie przejmując się stanem napędu CD-R/DVD- RW. Dlatego właśnie powstają różnego rodzaju zniekształcenia dźwięku w różnych formatach cyfrowych, szczególnie w MP-3. I to właśnie powoduje, że wielu użytkowników zniechęca się do muzyki zapisanej w formacie cyfrowym.

Dzięki Maćku za odp.Po prostu za małe pieniążki jest do wzięcia i tak się zastanawiałem.Ale tak naprawdę to chcę kupić Sony TC-206SD,204SD,czy 199SD,albo z serii TC-U.Ponawiam pytanie-czy ktoś ma takowy model na sprzedaz? Proszę o wiadomości na priv

Aleś się uwziął ! :-) Zaczekaj na swoją kolej i kup Sony TC-229 SD lub wyższe. Takiego Sony TC-186SD sam bym kupił gdyby był nie drogi i w dobrym stanie. Ale naprawdę nie ma sensu zaczynać od wymienionych przez Ciebie modeli. Jak się trafi tanio to sobie kup. Ale skoncentruj się na modelach takich jak TC-229SD, TC-K7BII i TC-K8B.

U mnie zakłócenia podczas nagrywania muzy z lapka powodował zasilacz, dlatego teraz po ustawieniu wszystkiego odłączam zasilacz i lecę na baterii.

• Pokaż nowe odpowiedzi