Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie jest, katalogowe, napięcie zasilania zakupionego silnika? Czy producent dopuszcza jego zasilanie napięciem niższym niż 9V?

Jest to silnik na napięcie zasilania 9V CW EG-530AD.

Być może nie ma potrzeby docierania szczotek ale to wówczas gdy silnik jest całkowicie sprawny tzn. gdy szczotki dobrze leżą na komutatorze. Ja już stwierdziłem dużą poprawę po kilku godzinach pracy magnetofonu. Ale z tymi silniczkami bywa różnie. Kiedyś kupiłem dwie sztuki na napięcie zasilające 13,2V. Jeden z nich pracował głośno a drugi jeszcze głośniej. Innym razem kupiłem silniczek MMI- 6S2L który w rzeczywistości miał prawe obroty. Czasem mam wrażenie że w sklepach internetowych handlują już tylko jakimiś odrzutami towarem wybrakowanym.

A jak to wygląda w przypadku silników dwubiegowych do magnetofonów z opcją nagrywania "High Speed" ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę że są podane prędkości obrotów 2000rpm i 4000rpm. Z tego wniosek że taki silnik nie może być zamiennikiem dla silnika z prędkością obrotów 2400rpm ?

Jeszcze dwa zdjęcia tego Brauna C4

post-7746-0-03290300-1456584631_thumb.jpg

post-7746-0-21386500-1456584658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jest to silnik na napięcie zasilania 9V CW EG-530AD.

Być może nie ma potrzeby docierania szczotek ale to wówczas gdy silnik jest całkowicie sprawny tzn. gdy szczotki dobrze leżą na komutatorze. Ja już stwierdziłem dużą poprawę po kilku godzinach pracy magnetofonu. Ale z tymi silniczkami bywa różnie.

Ten silnik ma zakres napięcia zasilania 6 - 11V, a przy 9V osiąga 2400 obr/min. Czyli powinien dobrze pracować przy 8,5V z drobną korektą prędkości wbudowanym potencjometrem nastawnym.

Jeśli nie pracuje równo to jest on, powiedzmy, niedopracowany.

...

A jak to wygląda w przypadku silników dwubiegowych do magnetofonów z opcją nagrywania "High Speed" ?

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4990896607&reco_id=adebee6a-dd5f-11e5-865f-fa163efa8923&ars_rule_id=201&

Widzę że są podane prędkości obrotów 2000rpm i 4000rpm. Z tego wniosek że taki silnik nie może być zamiennikiem dla silnika z prędkością obrotów 2400rpm ?

...

Napięcie zasilania podłącza się do styków + i -. Pomiędzy styki A i B, włącza się rezystor o tak dobranej wartości, aby dla danego napięcia zasilania, uzyskać właściwe obroty silnika przy środkowym położeniu potencjometru nastawnego wewnątrz silnika.

GM

Dziękuję za informacje. Wygląda na to że ten silnik który wmontowałem do Brauna C4 będzie pracował prawidłowo w miarę docierania się szczotek ponieważ jest coraz lepiej. Tylko że on również pracuje trochę za głośno więc postaram się zdobyć silnik DC 9V firmy Mitsubishi, Mitsumi bo te z Mabuchi Motors są raczej kiepskiej jakości.

Wczoraj znalazłem w ogłoszeniach magnetofon Onkyo 2570.Bez gałki, stan trudny do określenia bo zdjęcia zamazane ale cena 80 zł niewygórowana. Zadzwoniłem, porozmawiałem i jak mi się wydawało podobno go kupiłem za pobraniem bo to OLX . Dziś sobie wchodzę na portal i konsternacja. Magnetofon nadal w ofercie tylko ma nową cenę 3 razy wyższą -250zł. Sprzedający nawet nie raczył mnie powiadomić o zmianie swojej decyzji i czekałbym na przesyłkę.

Dwa dni wcześniej znalazłem na allegro amplituner Nakamichi TA-3 . Pasowałby do mojego magnetofonu Nakamichi CR-1.

Uzgodniłem cenę ciut niższą od wołanej bo był porysany i przelutowywany. Odbiór osobisty i chciałem posłuchać jak gra .

Sprzedający trochę mętnie tłumaczył ze ma tylko 1 kolumnę do odsłuchu, choć w ofercie sprzedaży ma 3 pary.

No ale nic jadę.Niestety nie zdążyłem ruszyć w trasę , a tu telefon . Nakamichi włączone podobno tak dla sprawdzenia przed sprzedażą rzęzi i wymaga naprawy. Mam czekać na info.

Na telefon się nie doczekałem, za to Nakamichi ktoś wczoraj kupił przez kup teraz .

Trochę do zakupów się zniechęciłem i chyba lepiej cieszyć się tym co mam , bo i tak brakuje miejsca.

Edytowane przez dzeus67

Zobaczcie ! Na Węgrzech istnieje też odpowiednik naszego wątku :-))

Pasjonatów nie brakuje w Europie.

Ukryta Zawartość

Wreszcie zebrałem się do kupy i zabrałem za Onkyo TA 2090.

Wywaliłem tą kulejącą kalibrację i wstawiłem elementy zastępcze .Teraz to są potencjometry ALPS. Wizualnie wyszło dobrze. Teraz deck musi pozostać u mnie na zawsze. Bo jest "grzebany', ale za to sprawny i pięknie grający.

Wiedziałem też że ktoś wcześniej już próbował naprawić ten element (ten spięty drutem). Działało to to ale kiepsko, aż się zupełnie rozłożyło.

Myślę że koniec złej passy na psujące się sprzęty (do czasu oczywiście).

Harman 491 gra, TA 2066 po wymianie silniczka gra, TA 2570 po regeneracji rolek gra i nie gniecie taśmy, no i TA 2090 gra.

Oby tak dalej.

Teraz czekam na tego poniżej Harmana.

Na tylnej ściance są dwa wejścia INPUT: Low i High, oraz DOLBY NR Playback Calibration.

Czy ktoś z fachowców może mnie oświecić do którego wejścia się podłączyć i na czym polega ta kalibracja DOLBY?

Fajnie to zrobiłeś. W ogóle bym się tym nie przejmował że nie jest to oryginał. Pewnie jakościowo jest to jeszcze lepsze rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Na Węgrzech istnieje też odpowiednik naszego wątku :-))

Eszemeheszel iszdorasehersz magnetofoneszelesz

Ukryta Zawartość

Cyfrowe zbeszczeszczenie analogu ;) Cholera kusi mnie ten wynalazek.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Mam. Dziadowskie, jednosilnikowe, głośno stukające mechanizmy, typowe dla późnych dwukasetowych Pioneerów (i chyba nie tylko), i bardzo skuteczna cyfrowa redukcja szumów nawet bez żadnego Dolby, a z Dolby jeszcze skuteczniejsza. To nie był zły pomysł.

bo te z Mabuchi Motors są raczej kiepskiej jakości.

ja nie narzekam, choć z jednym miałem problem, bo dziwnie się zachowywał (kupiłem 5 sztuk EG-530YD-9B) i ten wstawiłem jako drugi od przewijania; obydwa pracują cicho i jak na razie bezproblemowo

Eszemeheszel iszdorasehersz magnetofoneszelesz

Ukryta Zawartość

Cyfrowe zbeszczeszczenie analogu ;) Cholera kusi mnie ten wynalazek.

Uważaj tylko ktory model wezmiesz. Kopiarki Pioneera bardzo różniły się brzmieniem (nie wiem dlaczego)

Model CT-W806DR jest pewny i świetnie gra (tzn dopoki mechanizm działa...)

Chyba to najlepszy dzwiek jaki slyszalem z obracanych glowic z rewersem

I p.s.) odszumianie cyfrowe naprawde działa w nim, nie ma pompowania, kłopotów z dynamika jak przy dolby itp

J.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jasch

Naprawiłem Kenwooda KX-1100HX !!!!!!!!!!!!!!! HURA. Leżał i leżał i leżał i nie miałem siły go rozbabrać bo wyjęcie w nim płyty głównej jest bardzo pracochłonne (nie to co w Technicsach np.) Nie dość że część kabli jest lutowana do płyty i nie da się ich odpiąć to jeszcze trzeba wyrozkręcać wszystko w mak. Zacząłem jak mi kiedyś G.Mark radził obmierzyć m.in. elektrolity. Więc pomierzyłem bez wylutu. C190 ZWARTY !!!!! Wyciąłem ładnie i podlutowałem elektrolita nowego pod kikuty ;) Działa !!! ELNA przebita ;) G.Mark dzięki za porady. Cieszę się jak dziecko KX-1100HX pięknie działa - jest jak nowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Wiem że już tego pewnie nie możecie słuchać ale czy ma ktoś na sprzedaż jakiś dobry silniczek na napięcie 9V (2400rpm) prawe obroty ? Ten mój wciąż spowalnia. Napisałem do sprzedawcy maila z informacją że silnik jest wadliwy ale wątpię aby uznał reklamację. I tak nie opłaca mi się go odsyłać. W zamian mogę zaoferować nowy silniczek 12V prawe lub lewe obr.

Ja będe po silniczki dopiero za tydzień , i tak wezmę wszystkie co będą , wiec się wtedy odezwę .

Miałem spore zakupy wczoraj .....magnetofon Onkyo Integra 2 głowicowy, do kompletu cd x6520 , jakiś soniak kaseciak najprostszy , cd Philipsa, dvd Sony , magnetovid stereo Panasonic , pudło kaset Agfa ferrochorm ! stan piekny .....,taki hurt na wage , a dzisiaj to wszystko , no prawie wszystko odczyszczone i odpalone działa , no oprócz magnetofonu Onkyo bo ten na jutro rano zostawiłem sobie na obgląd spokojnie .

Jeszcze dzisiaj podjechałem po dwukieszeniowca Kenwooda poobijanego okrutnie , już silniki wytargane z niego i rolki , reszta na recykling poszła .

Wiosna idzie to na wystawkach więcej szpejow sie trafia !

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Słyszałem dawno temu że jak wynosili na wystawki szpeja, to je specjalnie uszkadzali, np telewizory bum o ziemie , czy wyrywali taśmy łączace laser np. w PSP , albo ryp czymś w wyświetlacz , ale żeby urwać prowadnice od głowicy kasującej ? magnetofon chodzi jak żyleta , nie zwróciłbym uwagi gdyby nie ciekawość i kurz ........mam nadzieje że głowica kasująca jedna od drugiej nie będzie się różniła zbytnio i nie trzeba będzie regulować prądu zapisu .. bo tego nie lubie ....a skos ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Cześć! Sprzęt domowy audio - elektro wystawiany do recyklingu (przynajmniej na terenie Niemiec) "oznaczany" był poprzez obcięcie przewodu zasilającego.....przy sprzęcie audio z "wyższej" półki nie było to możliwe......;)

Cześć! Sprzęt domowy audio - elektro wystawiany do recyklingu (przynajmniej na terenie Niemiec) "oznaczany" był poprzez obcięcie przewodu zasilającego.....przy sprzęcie audio z "wyższej" półki nie było to możliwe......;)

A mnie smutek ogarnia jak pomyślę ile i jakiego nieraz sprzęta się zmarnowało ...

Przed chwilą dla zabawy wymieniłem w kopiarce Sony silniczek , dałem taki sam, ale z tego rozwalonego Kenwooda , na razie śmiga i mam nadzieje że nie zrobi psikusa np po godzinie i nie zacznie zwalniać , jak stary . testuje .....

Jutro , pojutrze w ładnej kopiarce Kenwooda taka sam operacja , też podmianka ...

Witam...Mam już wymienione paski w tym Pioneerze CT91 i chciałem porównać go z Sony CT-K 970ES. Nagrywałem na jednej taśmie na Dolby C na Sony i próbowałem odtwarzać na Pioneerze i doznałem szoku, dźwięk był przytłumiony na wysokich. Dokonałem nagrania na Pioneerze i odtwarzałem na Sony i było lepiej ale i tak lekko tłumiło. Na poczatku podejrzewałem różne ustawienia głowic ale wykluczam to po następnej próbie ale bez systemu redukcji szumu Dolby i co okazało się, że na obu magnetofonach brzmi podobnie i nic nie tłumi na wysokich. Czy mogą być różnice w ustawieniach Dolby ???

Edytowane przez nadzorca2

Od poczatków magnetofonów, jak istniały, kompatybilność była tragiczna , zasadą było nagrywasz i odtwarzasz na tym samym i czy to było Dolby B, C czy DBX nie miało znaczenia .

Do niekompatybilności systemów red , dołączają się także poziomy zapisu i odczytu

Dwa sprzęty nawet tej samej firmy , ale różnej klasy, także nie gwarantowały kompatybilności .

Rozwiązanie - nagrywanie bez red szumów.

Wyparły to płyty bo odpadła nam kwestia systemów red szumów .

P.S.

niestety wymiana silniczka nic nie dała , jak pochodziło troche to prędkość spada , nie mam pomysłu .

Witam...Mam już wymienione paski w tym Pioneerze CT91 i chciałem porównać go z Sony CT-K 970ES. Nagrywałem na jednej taśmie na Dolby C na Sony i próbowałem odtwarzać na Pioneerze i doznałem szoku, dźwięk był przytłumiony na wysokich. Dokonałem nagrania na Pioneerze i odtwarzałem na Sony i było lepiej ale i tak lekko tłumiło. Na poczatku podejrzewałem różne ustawienia głowic ale wykluczam to po następnej próbie ale bez systemu redukcji szumu Dolby i co okazało się, że na obu magnetofonach brzmi podobnie i nic nie tłumi na wysokich. Czy mogą być różnice w ustawieniach Dolby ???

Na Twoim miejscu przy tej klasy deckach nagrywałbym bez redukcji szumów. Naprawdę, musiałbyś słuchać baaardzo głośno, żeby szumy przeszkadzały. Poza tym, bez reduktorów masz bardzo naturalny dźwięk.

Co do nagrywania z Dolby, to najważniejszą sprawą jest dokładne skalibrowanie magnetofonu (bias i rec level) przed rozpoczęciem zapisu.

no w czasach królującego Technicsa nie było to takie pewne, pomimo takich samych modeli, pewnie wynikało to z regulacji , ale kto wtedy śmiał poprawiać ....taką firme .

Ja mam u siebie w taśmach zgodnośc dolby Pioneera CT-s540, CT-S550, CT-S740 i ale i tak uważam, że wole nagrywać bez dolby

Za to nie ma zgodności między taśmamy z CT-S740S a kopiarkami Pioneera, trzeba włączać flex i podkręcać poziom sygnału

J.

Jedyny sposób na zgodność dolby to dwa deki tego samego producenta, najlepiej ten sam model. To taki żart..

J.

Mam porównanie Kenwoodów KX-880HX i KX-1100HX. Mimo że jeden jest dwu głowicowy a drugi trzy to zgodność jest absolutna. Dolby C w cichych pasażach w których najbardziej czuć "oddychanie" i ogólną niekompatybilność tutaj jest całkowicie zgodne. A tak w ogóle to KX-880HX mimo że 2 głowicowy to absolutnie KX-1100 dźwiękowo niczym nie ustępuje a przynajmniej ja nie słyszę różnic. To chyba jeden z doskonalszych dwu głowicowych decków. Kalibracja trudniejsza bo i bias i rec level trudno ustawiać bez przełącznika tape/source ale ogólnie wspaniały.

W przypływie rozpaczy wymieniłem kondenstorki przy regulatorze obrotów , łatwo było bo całość jest na zew płytce .

W czasie testów na prędkość przesuwu i tak dostałem gorączki .....chyba będę sonaki omijał szerokim łukiem , jak za dawnych lat , wszystko poniżej ES było takie belejakie .

W drugim kaseciaku tej firmy pomimo wymiany pasków i ustawienia mechanizmów jak trzeba , coś się knoci z przewijaniami , czyżby czas na utylizacje obu ?

W kolejce czeka 671USD i mam nadziej że ten postawi na solidność , bo jego waga jest prawie jak Frani - słuszna jest..

Silniczki M.T.C. nadająsię na podmianki ?

Edytowane przez Bilbo

Ja mam u siebie w taśmach zgodnośc dolby Pioneera CT-s540, CT-S550, CT-S740 i ale i tak uważam, że wole nagrywać bez dolby

Za to nie ma zgodności między taśmamy z CT-S740S a kopiarkami Pioneera, trzeba włączać flex i podkręcać poziom sygnału

J.

Miałem dwa lata temu w idealnym stanie Technicsa RS-B100 i mam na nim jeszcze nagrane taśmy w dolby B i na Sony TC-K970ES nawet dobrze odtwarza a gorzej na Pioneerze CT-91. Jednak tak samo jak nie nagrywam z dbx już od lat na szpulowcu TEAC X-2000R tak samo chyba zrobię z tymi kaseciakami.Kompresja w Pioneerze jest chyba wyższa niż w Sony dlatego ekspansja jest też większa w Pioneerze przez to bardziej tłumi sygnał górnego pasma z Sony

Edytowane przez nadzorca2

Kompresja powinna być jednakowa, teoretycznie te scalaki były na licencji i powinne działac jednakowo,

Gorzej z poziomem 0db w różnych dekach i z poziomami dolby, pewnie z tego wychodziły różnice.

Mam wrażenie tez, że np. Pioneer ustawiał inaczej poziom dolby dla zapisu i odczytu (takie małe oszustwo)

J.

• Pokaż nowe odpowiedzi