Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

<br />ale to niemcy są, pieron wie czy paczka dojdzie<br /> <br /> <br />

Więcej wiary, ja niejednokrotnie zamawiałem coś z Niemieckiego rynku i paczki zawsze docierały, a kwoty które im przelewałem były niejednokrotnie wyższe

Pozdrawiam

Tomasz

A ja chciałem kupic od AudioExtazy Yamahe Kx-1200, pisałem do nich z 3 roznych kont, probowałem sie dodzwonic na niemiecki numer, ale jak do tej pory absolutnie zadnego kontaktu z ich strony - minely juz ponad 3 miesiace od pierwszego meila !!!. Totalna olewka, a prosiłem tylko o kilka dodatkowych zdjec, bez zbednego marudzenia - w aukcji było tylko jedno zdjecie (w sumie to nadal jest, bo aukcja cały czas jest aktualna). Dodatkowo poczytałem conieco o nich w sieci, i na tej podstawie odpusciłem. Zachecam zapoznac sie z opiniami rowniez na forach zagranicznych - standardem jest u nich brak kontaktu. Generalnie podobno wysyłaja towar, ale czesto zdarzało sie, ze sprzet jest inny niz na zdjecach ( głównie chodzi o jego stan), albo o innych parametrach, i wtedy pojawiaja sie schody, bo trzeba im wystawic negatywa - zeby wogole odpowiedzili na reklamacje.

Udało mi się zreanimować po części Technicsa 235, którego kupiłem na aukcji jako oczywiście sprawnego na 100 %.

Zasadniczo to do wymiany był silnik, bo był padnięty "na ryj " całkowicie, np luzy na łożyskowaniu koszmarne, ale zastanawiam się czy ktoś mu nie dokopał, zakładając za ciasny pasek do przewijania - silnik z osi napędza dwa paski - jeden główny, a drugi do przewijania.

No i ten drugi właśnie muszę jeszcze podmienić.

Z drugiej beczki to mam mały kłopocik, bo mam ładne taśmy cr-mo ale niszczy mi je na brzegu od wewnątrz kieszeni, rolka jest czysta, nie za twarda, ani się nie klei, no to co ?

Taśmy żalazówki ładnie idą .

I oprócz tego deck śmiga jak tralala.

Zastosowałem niestety silnik najnowszej generacji produckcji chińskiej, umęczyłem się aby go zamontować, bo nie było to łatwe ze względów elekrtycznych, które już opisywałem tutaj - masa mechanizmu magnetofonu nie jest minusem zasilania silnika i trzeba było pruć obudowę jego, oraz ciąć scieżkę od masy zwartą z minusem .

Po tych zabiegach wszystko cacy, regulacja podkówką jest na zewnątrz silnika ( zastosowałem silniczek 4 stykowy zamiast 2 stykowego ),

Jedyną wadą takiego rozwiązania jest utrata zabezpieczenia przed drganiami silnika.

Oryginalny silnik był montowany do dodatkowej obudowy ( przez co wydawał się większy !! ) w której była zastosowana podkładka z miękkiej gumy przy czole osi silnika, oraz z tyłu od zamknięcia.

Teraz słychać bez playa silnik, głośniej niż poprzednika, no cóż, próbowałem nowy adaptować do starej obudowy, ale niestety nie da się, bo wychodzi za krótka ośka napędowa.

Mając do wyboru ....zostawiłem tak jak jest teraz, przetestowałem i śmiga.

Będę robił jeszcze jeden taki silnik to może sfotkuję co przeciąć i gdzie

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Na allegro jest jeden

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem u nich dwa klocki w tym roku .

Deck Sony z uwalonymi paskami o czym pisali i to się zgadzało . Miał być idealny , jak z fabryki a miał nieco uszkodzony tylny , górny róg .

Reszta jak nowy . Paczka dobrze zrobiona , szybka wysyłka tylko owinęli go brudną folia i był cały zasyfiony . Na szczęście pył był miękki i nic nie porysował .

Drugi zakup odtwarzacz Marantz CD10 na zdjęciach jak nowy z dwoma mini smugami na górnej pokrywie .

Paczka pomysłowo zrobiona ale żal im było dać foli strecz na bokach a boki ten odtwarzacz ma bardzo delikatne . Chodzi o farbę .

No i przyszedł z poprzecieranymi bokami . Pokrywa górna CAŁA w smugach i rysach . Co ciekawe nie było tych smug z fotek wiec pokrywa była przełożona co i potwierdziło ułożenie śrubek inne niż te ze zdjęć.

No i tak sobie pisaliśmy . Mój mail , 3-4 dni i odpowiedź.

Zaproponowałem że zwrócą 350zł i ja pomaluję te boki i górę bo przód jak nowy i stan odtwarzacza BDB.

W końcu wystawiłem negatywa i od razu się odezwali , przelali kasę a negatywa wycofałem .

Podsumowując

Mają fajne klocki , czasem da się kupić w okazyjnej cenie uszkodzone ale nie zajechane i nie grzebane a reszta to loteria .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Mój nowy nabytek: KX-9010. Już po odkurzaniu i "kąpieli". Trafił mi się egzemplarz w oryginalnym stanie, sądząc po stanie wkrętów, nie był wcześniej rozkręcany! Paski a zwłaszcza rolki w niezłym stanie, nie wymagają wymiany. Budową przypomina 1100, szczególnie halotronowy napęd koła zamachowego robi wrażenie. Po testach czeka go starcie z CT-979!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój nowy nabytek: KX-9010

Po złożeniu okazało się, że jednak będzie konieczna wymiana pasków. Przewijanie działa w obie strony, jednak przy próbie odtwarzania dźwięk po kilku sekundach kompletnie się zniekształca: zanika jeden kanał, taśma zwalnia, prawdopodobnie do całkowitego zatrzymania i wkręcenia (nie czekałem do tego momentu). Mam więc parę pytań do kolegów doświadczonych z KX-1100 i 9010. Czy opisane objawy to wina małego paska napinającego hamulec lewej rolki? Czy główny pasek na kole zamachowym (jest oryginalny i nie wygląda na rozciągnięty) ma też z tym związek? Posiadam komplet pasków, które kiedyś kupiłem do KX-1100, myślę że będą pasować bo to ten sam, o ile się nie mylę, mechanizm. Następna sprawa to rolki. Są oryginalne w znakomitym stanie, nie były ruszane, ta mała śrubka regulacyjna w lewej rolce zalakowana. Czy jednak potrzebna regulacja prowadzenia taśmy? Same rolki wyjąłem, oczyściłem, preparat konserwujący, lekko przeszlifowałem wg wskazówek Kasjela.

ktoś kiedyś tu pokazywał jak zrobić kasetę do podglądu prowadzenia taśmy

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Kupiłem sobie za grosze w sumie na Al...... Yamahę KX-670. Deck okazał się być w super stanie. Poza czyszczeniem żadne zabiegi nie były potrzebne. Brak mu jedynie jednej nakładki na potencjometr - balans. Na zdjęciach widać której mi brak i jak powinna wyglądać. Gdyby komuś w skarbnicy walała się takowa bardzo bym był wdzięczny o pomoc.

Witam wszystkich.

Oficjalnie na forum od dziś, anonimowo od zawsze :)

Do sedna: czy możesz się podzielić wrażeniami odsłuchowymi KX-670? Mam ten model od 6 czy 7 lat. Stan w zasadzie idealny, nie wygląda żeby kiedykolwiek był rozbierany, oryginalne zabezpieczenia głowicy a jednak...

...brzmi jakoś sterylnie, sucho, płasko, jednym słowem mało ekscytująco. Może chodziło o bliskie trzymanie się hasła przewodniego "Natural Sound"? Albo mój egzemplarz domaga się odświeżenia, regulacji?

Porównując do Akai GX-9 czy JVC DD-99 brzmi jak ubogi krewny. Jakie są Twoje wrażenia?

Jarek

Po złożeniu okazało się, że jednak będzie konieczna wymiana pasków. Przewijanie działa w obie strony, jednak przy próbie odtwarzania dźwięk po kilku sekundach kompletnie się zniekształca: zanika jeden kanał, taśma zwalnia, prawdopodobnie do całkowitego zatrzymania i wkręcenia (nie czekałem do tego momentu). Mam więc parę pytań do kolegów doświadczonych z KX-1100 i 9010. Czy opisane objawy to wina małego paska napinającego hamulec lewej rolki? Czy główny pasek na kole zamachowym (jest oryginalny i nie wygląda na rozciągnięty) ma też z tym związek? Posiadam komplet pasków, które kiedyś kupiłem do KX-1100, myślę że będą pasować bo to ten sam, o ile się nie mylę, mechanizm. Następna sprawa to rolki. Są oryginalne w znakomitym stanie, nie były ruszane, ta mała śrubka regulacyjna w lewej rolce zalakowana. Czy jednak potrzebna regulacja prowadzenia taśmy? Same rolki wyjąłem, oczyściłem, preparat konserwujący, lekko przeszlifowałem wg wskazówek Kasjela.

W tych deckach jest zdaje się mechanizm Sankyo jak w Onkyo TA 2570. Jeśli tak to musisz zadbać o naciąg taśmy czyli wymienić pasek napędowy pomiędzy lewą szpulką a sprzęgłem które daje opór lewej szpulki podczas odtwarzania.

Panowie jak usunąć zimne luty? Trzeba przelutowywać te miejsca w których owe zimne luty się porobiły?

To zależy....Jeśli to chodzi o pękniętą ścieżkę na płytce PCB to musisz wlutować miedziany drucik. Ale jeżeli to tylko "zimny lut" to wystarczy przelutowanie na nowo z użyciem kalafonii. Nawet przy odsysaniu cyny w przypadku demontażu uszkodzonego IC zalecam stosowanie dużej ilości kalafonii. W przeciwnym razie może dojść do przegrzania punktu lutowniczego i odklejenia się ścieżki na płytce. Wiadomo że potem trzeba wszystko czyścić Kontaktem SW lub podobnym ale lepiej czyścić niż mieć pozrywane ścieżki na płytkach PCB.

A ja mam pytanie jak rozróżniłeś zimne luty od innych? bo to raczej nie jest w ilościach "hurtowych" na płytce.

musisz zadbać o naciąg taśmy czyli wymienić pasek napędowy

Napęd wg mnie taki sam w tych deckach. Jaki powinien być Kasjelu, rozmiar tego paska? Ten od KX-1100 ma wewnętrzną średnicę 25mm, od TA2570 26mm, ten zużyty od KX-9010 27mm, ale jest sporo rozciągnięty. Grubość jest w/w deckach jednakowa-1,2mm. Założyłem pasek 24mm, ale przy odtwarzaniu po kilkunastu sekundach taśma zwalnia. Czy jest możliwość jakiejś regulacji tego sprzęgiełka?

Tylko zimne luty,w amplitunerze,objaw jest taki,że po włączeniu prawy kanał gra,a lewy zaczyna grać dopiero wtedy gdy potencjometrem głośności pokręcę kilka razy do końca.Pewien fachowiec niby je usunął i przez jakiś czas było dobrze,ale znów ten objaw wrócił.

popsikaj potencjometr kontaktem przede wszystkim, podgrzej luty przy potencjometrze, ale też może to być objaw że jakiś kondensator pada jak jest to stary sprzet

Magnetofonowa zagadka dla kolegów na forum. Cóż to za deck .

Kupiłem sobie do zbiorów trzy decki i okazało się że stoi tam jeszcze ta kupa metalu o pomarańczowych bokach i to też magnetofon.

To nie mój klimat wizualny jeśli idzie o magnetofony ale szkoda było go zostawić.

Jeszcze nie sprawdzałem dźwiękowo bo muszę zdobyć magnetofonową przejściówkę din -chinch . Sprawdziłem tylko ze działa sterowanie i licznik liczy . Właściciel zapewniał mnie ze był u niego w użyciu i miał przegląd, więc zaryzykowałem

Najlepsze że kiedyś miałem sygnowany kabel tej firmy ale się go pozbyłem bo nie liczyłem że dane mi będzie kiedykolwiek mieć kontakt z deckiem tej firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magnetofonowa zagadka dla kolegów na forum. Cóż to za deck .

Kupiłem sobie do zbiorów trzy decki i okazało się że stoi tam jeszcze ta kupa metalu o pomarańczowych bokach i to też magnetofon.

To nie mój klimat wizualny jeśli idzie o magnetofony ale szkoda było go zostawić.

Jeszcze nie sprawdzałem dźwiękowo bo muszę zdobyć magnetofonową przejściówkę din -chinch . Sprawdziłem tylko ze działa sterowanie i licznik liczy . Właściciel zapewniał mnie ze był u niego w użyciu i miał przegląd, więc zaryzykowałem

Najlepsze że kiedyś miałem sygnowany kabel tej firmy ale się go pozbyłem bo nie liczyłem że dane mi będzie kiedykolwiek mieć kontakt z deckiem tej firmy.

To jest Revox, ale jaki to konkretnie model to tego nie pamiętam.Mizyn - nie wiem jaki ten pasek ma rozmiar ale to nie żadna filozofia. On ma być lekko naciągnięty i na pewno nie luźny. Jeśli założyłeś tak krótki pasek że aż spowolniłeś pracę mechanizmu to nieźle przesadziłeś. Przy zakładaniu trzeba zwracać uwagę na fototranzystor znajdujący się pod talerzykiem lewej szpulki. Można go skrzywić lub pasek pozostanie na nim założony i będzie hamował.

Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi