Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zazdroszczę Wam tego spotkania, szkoda że nie mogę w tym czasie.

Pod koniec lipca lub początek sierpnia zapraszam do mnie posłuchać taśmy, z kasety ale i tak ze ze szpuli, okolice Zawiercia :)

audiomagia.blogspot.com

Panowie, szykuje nam się naprawdę fajne spotkanie. Jestem w szoku ile pięknego sprzętu będzie można podziwiać w Krakowie. Miejmy nadzieję że nie jedyne i nie ostatnie. Nie mam nic przeciwko temu aby był to początek pewnej forumowej tradycji. W listopadzie 2005 roku zapoczątkowałem spotkania w Krakowie. Trwają do dziś. Poznacie grupę dobrych znajomych, kolegów a nawet w niektórych przypadkach przyjaciół. Tak ewoluowała grupa krakowska. Teraz spotykamy się nieformalnie. Bez ogłaszania tego na forum.

Panowie, a czemu tak daleko?? Tak nie wolno! Chętnie też wziąłbym udział w takim spotkaniu.

Popularne kasety magnetofonowe Maxell UR dostepne aktualnie w sklepie zdrożały! W sieci Jula 90 są za 4 zł natomiast w Mediamarkt skoczyły do 5.99zł. A jeszcze niedawno były w nich po 3.30zł.

Popularne kasety magnetofonowe Maxell UR dostepne aktualnie w sklepie zdrożały! W sieci Jula 90 są za 4 zł natomiast w Mediamarkt skoczyły do 5.99zł. A jeszcze niedawno były w nich po 3.30zł.

W sklepie internetowym są po 2,47 zł, wszystko podrożeje bo złotówka pikuje w dół....

Wygląda na to, że kasety są dziś bardzo dobrą inwestycją, np. SONY Metal XR 60 min. podrożała na początku roku o 100 % (z 29.99 na 59.99 zł za sztukę), w świetle tego czym jest podwyżka o symboliczne 1 zł za Maxell UR-90 ;-)

Witam Panów. Z biernego oglądacza przeszedłem na pozycję bardziej aktywną. Zakupiłem Technicsa RS-B 205 w/g zasady - czym prostsza konstrukcja tym bardziej niezawodna. Sprzedawca uprzedził że magnetofon nie przewija do tyłu. Wymieniłem paski, ale przyczyną okazała się pęknięta wewnątrz /wzdłuż osi/ plastikowa prawa rolka zbierająca taśmę. Konstrukcja jest taka: seger, owa rolka składająca się z dwóch elementów ze sprężynką w środku, dalej kółko ze sprzęgiełkiem filcowym, kolejne kółko z kolejnym sprzęgiełkiem. Pytanie mam następujące: czy ktoś z Szanownego grona ma taki niepotrzebny element? Pokryję chętnie koszty z tym związane. Szkoda kupować następny deck dla w sumie drobnej części. Pozdrawiam Zbyszek.

Po dokładniejszych oględzinach sądzę że ktoś wepchnął na siłę nieoryginalną rolkę zbierającą taśmę na trzpień plastikowego talerzyka ze sprzęgiełkiem co spowodowało pęknięcie tulejki rolki.

Witam. Znalazłem trochę czasu i przywróciłem do sprawności Nakamichi RX-202E. Magnetofon dostałem praktycznie cały rozkręcony. Brakowało zabezpieczeń na trzpienie rolek nawijających. Dzięki uprzejmości kolegi Kasjela brakujące zabezpieczenia umożliwiły montaż rolek. Wymieniłem również rolkę dociskową capstana, przekaźnik przełączający funkcje zapis / odczyt, tranzystor sterujący silnikiem odwracającym kasetę, wyregulowałem tor przesuwu taśmy i skorygowałem ustawienia potencjometrów w torze odczytu. Na koniec wymieniłem spalone podświetlenie na dwie diody soczewkowe led. Efekt widać na zdjęciu. Kolor jest w rzeczywistości bardziej żółty. Fabrycznego podświetlenia kasety praktycznie nie widać w tym magnetofonie. Tak przynajmniej widać na filmach w internecie. Raz jeszcze dziękuję za pomoc koledze Kasjelowi.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A mnie się trafił taki cudak

Ukryta Zawartość

Lewa kieszeń nie idzie - paski, prawa kieszeń pograła może z 3 minuty i padły paski .

Kumpel u mnie był akurat na warsztacie, patrzył i z każdą sekundą śina mu zaczynała cieknąć coraz bardziej ........na koniec mówi ....sprzedalbyś jakiegoś decka , fajne są .... i pewnie tak się stanie, dostanie Yamahe albo Soniaka do wyboru bo nie używam i kolejny zakręcony będzie.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

A mnie się trafił taki cudak

Ukryta Zawartość

Lewa kieszeń nie idzie - paski, prawa kieszeń pograła może z 3 minuty i padły paski .

Kumpel u mnie był akurat na warsztacie, patrzył i z każdą sekundą śina mu zaczynała cieknąć coraz bardziej ........na koniec mówi ....sprzedalbyś jakiegoś decka , fajne są .... i pewnie tak się stanie, dostanie Yamahe albo Soniaka do wyboru bo nie używam i kolejny zakręcony będzie.

Witaj. W technicsach stosowali "paski węglowe". Nowe paski po wzięciu do ręki robiły wrażenie bardzo delikatnych, i faktycznie pracowały krócej od tradycyjnych. Nie pamiętam, czy w tych modelach, też je stosowano. Na pewno spotykałem je w systemach micro i midi. Paski są koloru szarego i ciężko jest je pomylić z tradycyjnymi. Paski te miały podobno lepiej pozbywać się statyki z mechaniki napędu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

..........ale to nie jest Technics..........

Technicsa też dzisiaj odpaliłem zdobycznego , ale model 465 , na razie się wygrzewa, ale paski ma ok

jeszcze mam kopiarke Sony TC-WR610 , całkiem sympatyczny deck, w nim także paski do wymiany bo w kieszeni prawej widać jak zwisa ten od licznika .....

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

..........ale to nie jest Technics..........

Technicsa też dzisiaj odpaliłem zdobycznego , ale model 465 , na razie się wygrzewa, ale paski ma ok

jeszcze mam kopiarke Sony TC-WR610 , całkiem sympatyczny deck, w nim także paski do wymiany bo w kieszeni prawej widać jak zwisa ten od licznika .....

Faktycznie nie Technics :). Ostatnio miałem za dużo do czynienia z Technicsami :)

Pozdrawiam.

Zbigniewowicz, zostały mi jakieś części z rozbiórki RS-B205, ale co dokładnie na razie Ci nie powiem, bo rozbierałem go... w pracy i tam też te części zostawiłem. Jutro się zorientuję co tam mam i będę w stanie napisać Ci coś więcej. Na sto procent mogę napisać, że mam z niego obie głowice razem z wkrętami (uniwersalna była już wymieniona na Sony), paski napędowe, licznik, przyciski sterujące, przycisk włącznika razem z popychaczem, nakładki potencjometrów i cała kupa śrubek. Z mechanizmu w tej chwili nie pamiętam co zostało, tak więc pełną odpowiedź dam Ci jutro.

Zbigniewowicz, zostały mi jakieś części z rozbiórki RS-B205, ale co dokładnie na razie Ci nie powiem, bo rozbierałem go... w pracy i tam też te części zostawiłem. Jutro się zorientuję co tam mam i będę w stanie napisać Ci coś więcej. Na sto procent mogę napisać, że mam z niego obie głowice razem z wkrętami (uniwersalna była już wymieniona na Sony), paski napędowe, licznik, przyciski sterujące, przycisk włącznika razem z popychaczem, nakładki potencjometrów i cała kupa śrubek. Z mechanizmu w tej chwili nie pamiętam co zostało, tak więc pełną odpowiedź dam Ci jutro.

Wielkie dzięki. Pierwszy raz udało mi się wymienić paski i sprzęt wciąż działa :), teraz tylko ta rolka. Czekam na wiadomość.

Ukryta Zawartość

I co właściciele Dragonów? Kto jest najlepszy we wszystkich(!) rankingach?

Ukryta Zawartość

Niech zgadnę , czy ja wczoraj nie widziałem tych dwóch magnetofonów na pewnej giełdzie w Krakowie , sprzedający miał jeszcze piękny stacjonarny radiomagnetofon Sony z lat 70 ?

A w Techniksie była kaseta Maxeli 90 Epilaksjal ?

Jeśli to ten sprzęt , to pozostaje tylko cieszyć się że trafił w godne ręce .

w godne jak w godne ....... pojechałem rano w niedziele i zabrałem Technicsa i Sony kopiarke 61, byłem w sobote , ale sieprzespałem z tematem i pojechałem je zabrać z rańca, może się przydadzą

Technics odpalony, ktoś pokręcił podkówki od levela zapisu, wyrównałem to jako tako i na razie chodzi przyzwoicie, choć moje uszy wola inne firmy .

Kaseta fajna Maxell stary złocisty hehehe

A kopiarka ma zgnite paski , własnie dorabiam do niej teraz kabel sieciowy, sprawdzić czy świeci.

A łyknąłem cd Denona, dzień wcześniej, uciety kabel już zrobiony, oczko wymyte i śmiga mi pięknie już drugi dzień .

Od tych brudasów to ostrożnie kupuje , bo mają nie niskie ceny a już raz się naciąłem na złom kompletny.

Co do tego radia z magnetofonem w drewnie to nie moja bajka , za dużo wszystkiego w jednej obudowie, raczej nie sprzedali tego i jak znam to pewnie stówe chcieli conajmniej.

Ogólnie niskiej klasy szpeja, szału nie było.

Dowiedziałem się że większość śmieciarzy jeździ na Lublin, bo tam sprzedają wschodnim kupcom na pniu wszystko prawie jak leci.

Edytowane przez Bilbo

Jednak nie pomyliłem się . Oni czasem nie wiedzą co sprzedają a czasem walą głupie ceny , od nich jeszcze nic nie kupiłem bo rzadko mają zadbany sprzęt , wczoraj był wyjątek , były w miarę czyste a te oba Sony były w ładnym wizualnym stanie .

Był wczoraj jeszcze pewien gość z Czech , miał kilkadziesiąt kaset . Nabyłem 11 szt. tych których jeszcze nie miałem w swej kolekcji .

Piękne , nie zniszczone po 3 zł. sztuka , i tyle mojego .

Czasem warto tam pojechać ... Choć kilka lat temu było sprzętu dużo więcej .

Wszystko się kiedyś kończy .

Pozdrawiam .

Jednak nie pomyliłem się . Oni czasem nie wiedzą co sprzedają a czasem walą głupie ceny , od nich jeszcze nic nie kupiłem bo rzadko mają zadbany sprzęt , wczoraj był wyjątek , były w miarę czyste a te oba Sony były w ładnym wizualnym stanie .

Był wczoraj jeszcze pewien gość z Czech , miał kilkadziesiąt kaset . Nabyłem 11 szt. tych których jeszcze nie miałem w swej kolekcji .

Piękne , nie zniszczone po 3 zł. sztuka , i tyle mojego .

Czasem warto tam pojechać ... Choć kilka lat temu było sprzętu dużo więcej .

Wszystko się kiedyś kończy .

Pozdrawiam .

Nawet nie wiedziałem że tam na Balickiej nadal jak za dawnych czasów handel jeszcze kwitnie. Kiedyś tam często jeździłem na zakupy. Może by się człowiek wybrał. Mam kawałek ale w sumie to teraz autostradką z Rzeszowa to jest dużo lepiej niż dawniej.

Lubię kiedy gra muzyka...

mnie powiedział po 5 zł za kasete, kij mu w nery.....kupowałem standardowo po 1 zl /szt takie nagrane i więcej nie dam bo nie ma sensu.

Właśnie kopiarka sprawdzona, paski do wymiany, ale prawa kieszeń jeszcze kreci i całkiem ładnie to zagrało, będą z niego "ludzie ".

Jeszcze dzisiaj w 465 musze szyby od środka umyć bo lekki dymek widzę.

Mała recenzja Technics Rs-B465 na jednej nodze .

Deck mechanicznie ładnie chodzi , w trakcie odtwarzania cichutko, funkcje przełączają się sprawnie bez problemowo w prównaniu np do Sony TC- K361, który za bardzo miesza przy przełączaniu.

Wskaźnik nawet czytelny z 3 m, regulacja Bias działa dobrze , może nawet w za dużym zakresie.

Minusem jest brak wyświetlania przełączania funkcji Peak Hold reset, ale jakoś to można przeboleć.

Jakość dźwięku ........ no tutaj szału nie ma bo to niski model, powiedzmy sobie prawdę ze np Jvc KD-A5 ma ładniejszy a Technics M45 sporo lepszy a nie ma reg Bias.

Ale nie ma co wymagać, nawet nie porównywałem do Nakamichi BX 150 bo tu nawet dynamika nie ta jest..

Nagrania testowałem z Cd Denon 860, oczywiście kopia różni się, zwłaszcza w zakresie średnich wyższych tonów, podciąganie Biasu nie zlikwiduje tego bo zaczyna syczeć - przester, ale jak się nie siedzi i nie porównuje, tylko nagra, wrzuca kasetę i słucha w trakcie prac domowych to ujdzie w tłumie.

Kasete Maxell UR nagrywa się na prawie "0" Biasu, no bo tak z 2 małe kreseczki na "-" to bardzo niedużo, tak kosmetycznie podkręciłem, aczkowliek jest to egzemplarz, który bardzo długo stał.

W środku czysto , nawet ładnie i zgrabnie, chyba zauważyłem ze podkówki są nie opisane L i R, ale się tam nie grzebie co chwile, koło zamachowe niestety lajtowe, silniczek już w małej obudowie, ale z 4 -roma pinami, no i mała głowica zwykła.

W trakcie rozbierania denerwowały mnie te złączki białe, zaciskane na twardych taśmach, jakoś ich nie lubię , wolałem wtyczki.

Z tego co pamiętam sprzed lat to w Technicsach dymiły się szybki wyświetlacza, w porównaniu do Denona 800 którego mam chyba 16 lat to tam nie ma żadnego kurzyka w nim.

To poddymienie rozmywało wyświetlane funkcje.

Pewnie do kolekcji kupie z czasem modele inne z serii X5X i X6X, zwłaszcza te z piątką w środku wyglądały jeszcze retro, kańciaście.

Ogólnie to sympatyczny sprzet bez emocji w tej klasie .

Fotki dołącze póżniej

Edytowane przez Bilbo

Wielkie dzięki. Pierwszy raz udało mi się wymienić paski i sprzęt wciąż działa :), teraz tylko ta rolka. Czekam na wiadomość.

No cóż, sprawdziłem. Pomijając kwestię, że mechanizm jest w dwóch częściach i jest pozbawiony mostku z głowicami i kilku innych drobiazgów, to właściwie jest niemal kompletny. Wygląda więc na to, że dysponuję tym czego szukasz. Czyli wynika z tego, że mam go rozbierać dalej i wygrzebać to czego byś potrzebował, czyż nie? A tak swoją drogą to trzymam go w robocie już od sześciu miesięcy i zupełnie zapomniałem, że miałem go rozgrzebać na drobne. :-)

Ukryta Zawartość

post-18407-0-43080700-1462813379_thumb.jpg

post-18407-0-05209400-1462813389_thumb.jpg

post-18407-0-54930700-1462813395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Było by miło gdybyś go rozgrzebał. Dla sprawdzenia sytuacji: mój mechanizm - prawa strona składa się z: przezroczystego kółka z dwoma wąsami, czarnego trybiku z trzpieniem który od spodu ma wklejone filcowe kółko, filcowego kółka /sprzęgiełka/, czarnego ząbkowanego talerzyka, sprężynki jak w długopisie, i rzeczonej rolki zbierającej taśmę której wewnętrzna część /tulejka/ jest wzdłużnie pęknięta. Całość utrzymuje w skupieniu seger. Wydaje mi się że uszkodzona jest tylko ta rolka.

W wersji złożonej powinno móc się poruszać swobodnie /w niewielkim zakresie/ wzdłuż osi zarówno tą częścią ze "śmigiełkiem" jak i będącą w środku tulejką. Tak jest z lewej strony. U mnie ruch tulejką jest zablokowany - myślę że z powodu pęknięcia.

Sprężynka /jak z długopisu/ rozprężona ma ok.18,5 mm, nie mam z czym porównać czy jest to prawidłowy rozmiar.

Miał być ten link:

Ukryta Zawartość

Najlepszy magnetofon na świecie. Lepszy od Dragona. Jestem ciekawy które to rankingi sprzedający miał na myśli. :)

Panowie, ponawiam pytanie, Naprawdę nikt nie ma na sprzedaż czarnego Onkyo Integra TA-2760 w ładnym stanie?

Ukryta Zawartość

Czy wiecie może jak działa kalibracja w Braunie C4 ? Dopiero teraz sprawdziłem jak nagrywa ten deck. Muzyka nagrana na taśmie Maxell XLIIS zabrzmiała tak na Sony TC-7BII że szczena mi opadła ! Ale coś mi się wydaje że w Braunie nie działa kalibracja. Po włączeniu nagrywania i naciśnięciu przycisku "Cal" nic się nie dzieje. Po naciśnięciu przycisków "Bias" również brak reakcji.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miał być ten link:

http://allegro.pl/pioneer-ct93-najlepszy-magnetofon-stan-idealny-i6179465274.html

Najlepszy magnetofon na świecie. Lepszy od Dragona. Jestem ciekawy które to rankingi sprzedający miał na myśli. :)

Panowie, ponawiam pytanie, Naprawdę nikt nie ma na sprzedaż czarnego Onkyo Integra TA-2760 w ładnym stanie?

Dużo lepszy od niego jest CT-95 a lepszych od obu jest kilka innych decków, w tym wspomniany wcześniej Dragon. Pioneer CT-93 jest dobry i ładny ale nie jest najlepszy.

Było by miło gdybyś go rozgrzebał. Dla sprawdzenia sytuacji: mój mechanizm - prawa strona składa się z: przezroczystego kółka z dwoma wąsami, czarnego trybiku z trzpieniem który od spodu ma wklejone filcowe kółko, filcowego kółka /sprzęgiełka/, czarnego ząbkowanego talerzyka, sprężynki jak w długopisie, i rzeczonej rolki zbierającej taśmę której wewnętrzna część /tulejka/ jest wzdłużnie pęknięta. Całość utrzymuje w skupieniu seger. Wydaje mi się że uszkodzona jest tylko ta rolka.

W wersji złożonej powinno móc się poruszać swobodnie /w niewielkim zakresie/ wzdłuż osi zarówno tą częścią ze "śmigiełkiem" jak i będącą w środku tulejką. Tak jest z lewej strony. U mnie ruch tulejką jest zablokowany - myślę że z powodu pęknięcia.

Sprężynka /jak z długopisu/ rozprężona ma ok.18,5 mm, nie mam z czym porównać czy jest to prawidłowy rozmiar.

OK, nie ma problemu. Jeśli mi jutro czas pozwoli to zacznę go rozbierać.

• Pokaż nowe odpowiedzi