Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To jest zmora Technicsów z tamtego okresu i prawdopodobna przyczyna dlaczego RS-BX707 był oceniany tak nisko. Magnetofon ma niesamowitą wręcz swobodę kalibracji. Bardzo stare Basfy i Scotcha z 1979 roku skalibrował bez mrugnięcia. Jest jedno ale: nadaje się wyłącznie dla doświadczonych użytkowników. Dla mnie jest poletkiem do eksperymentów. A dziś po południu nagrywa skasowaną przez neomammutta Sony UX-60. Postanowiłem sobie zrzucić na kasety całą dyskografię Pink Floyd. Wiem że i tak na pewno będę tego słuchał ;-) Po Atom Heart Mother pójdzie Meddle i Obscured by Clouds na Maxellu UD z połowy lat 80-tych również skasowanym przez neomamutta na tym sprytnym urządzonku ;-)

Dla Yaroosa mam jeszcze fotkę ale to za chwilę. Odnośnie jednego z tematów naszej rozmowy.

Czy ktoś z was może ma nową kasetę Maxell UR-90 (taką z najnowszej i pewnie ostatniej serii) i deka z kwarcową kontrolą prędkości ?

Np. Technics 747 chyba to miał (i pewnie wcześniejsze)

Ile czasu kręci się taka kaseta, razem z rozbiegówkami ? ;)

J.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przy okazji tego zdjęcia mam do Was pytanie. Nie mogliśmy z Jarkiem dojść czy taśma w tej nieco dziwnej kasecie to Basf Chrome Super II czy Chrome Extra II.

8flak5zod574.jpg

Przy okazji tego zdjęcia mam do Was pytanie. Nie mogliśmy z Jarkiem dojść czy taśma w tej nieco dziwnej kasecie to Basf Chrome Super II czy Chrome Extra II.

Moje wyglądają tak.

Postaram się odszukać wpis w wątku Diabolika, bo chyba tam padło rozwiązanie zagadki.

Jarek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zarąbiste te taśmy :)

Yaroos, nie została Ci może w magnetofonie Sony UX-PRO? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Bardzo dziękuję za dzisiejsze spotkanie. Zwłaszcza neomammutowi który przyjechał do nas z Warszawy. Dziękuję też Jarkowi (Yaroosowi) który przybył z Gliwic i wszystkim obecnym w pokoju magnetofonowym.

Kurcze , Rafał znowu mnie nakręciłeś na decka :)

A już obiecałem sobie że nie kupię więcej ;)

Będą fotki i opis decka o którym jest raczej niewiele a zwłaszcza w tym wątku .

Mała podpowiedź - drewniane boczki i lakier fortepianowy z przodu :)

Tak się ostatnio spodobało mi spotkanie taśmowe, że powyciągałem stare decki, jednemu pasek, drugiemu elektronikę, ale zrobię, K990ES trza nagrywanie zrobić, bias poustawiać - kurka, ale mam roboty :) Miłość do kaseciaków wróciła :) Dzięki!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie .

" Zwykły " CT 91

Nie potrzebuję REC LEVEL ;)

On nie ma nagrywać czy grac ale cieszyć oko .

Cena bdb jak na ten model i stan niemal idealny ( okaże się we wtorek ) a wykonaniem to jest coś pięknego .

To mnie skusiło .

Nawet nie łudzę się że jakością dźwięku zbliży się do Sony TC-KA6ES ale te wygląd , budowa i działanie ...

Mnie się bardzo podoba Harman Kardon CD-491.

ciemne brzmienie dość specyficzne , pomimo tego sporo szczegółów. Natomiast mimo dobrego stanu technicznego dość szybko łapie przester przy nagrywaniu.

ciemne brzmienie dość specyficzne , pomimo tego sporo szczegółów. Natomiast mimo dobrego stanu technicznego dość szybko łapie przester przy nagrywaniu.

Ale jaja !!! 217 lat Ciebie tu nie było! Dobrze, że jesteś. To kiedy browarek z odsłuchem "po taśmie"? :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafał, koniecznie spróbuj 970ES czy 6ES.

Z 707 dzieli je przepaść.

W 707 APRS mi się podobał. Fajna sprawa .

Dla mnie zbędny gadżet. Wiesz, miałem już tyle tych decków które miała dzielić przepaść i co? I nic ;-)

Dziękuję za cenną opinię.

Jak wiesz kilka ich miałem a te wyraźnie odstają od reszty .

Ceny też są jeszcze akceptowalne w stosunku do niektórych deckow.

Kusi mnie jeszcze 7ES I CT95 ale ceny i stan sprzedawanych egzemplarzy nieco odstrasza .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Postawiłem koło 707: TA-2070, Akai GX-9, CT-979, JVC DD-99, TC-K870ES i V-7010. Jedynie ten ostatni mnie w jakimś sensie przekonał. Teraz będę miał na testach V-970x.

Oczywiście każdy wybiera decka pod siebie. Całe lata byłem wrogiem firmy na literkę T. Dalej uważam że mogli się bardziej postarać.

979 jest obajerowany ale odstaje od S910.

870ES to bardziej klasa 979 .

Od nich lepszy jest 970ES i słychać tą różnicę .

Używając A6ES można się zdziwić jak kopia jest blisko oryginału.

A i jeszcze ważna uwaga to to że Technics wypuszczał różne wersje deckow w zależności od kraju . Masz z tyłu kod a opis w serwisówce.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

979 jest obajerowany ale odstaje od S910.

870ES to bardziej klasa 979 .

Od nich lepszy jest 970ES i słychać tą różnicę .

Używając A6ES można się zdziwić jak kopia jest blisko oryginału.

A i jeszcze ważna uwaga to to że Technics wypuszczał różne wersje deckow w zależności od kraju . Masz z tyłu kod a opis w serwisówce.

Jak wiesz miałem 910 i wolę 920S. 870ES nie jest niczym szczególnym. 979 jest po prostu ładny. TC-KA6ES jest znakomitym deckiem. Co do wierności kopii to samo zrobię na 707.

Oczywiście wiadomo że 707 to low-end. Taki sobie deck. Może po prostu u mnie gra wyjątkowo dobrze i jest to jakiś wyjątek. Fajny wyświetlacz cieszy oko. Dokładna kalibracja. Tyle że single capstan. Może kupię 808 albo 828. A może nie. Rozglądam się za V-7000 albo V-7010 w dobrym stanie. Ale parcia żadnego nie mam.

PS. Obok stał także CT-905 i GX-75mkII - oba w stanie fabrycznym.

Ma ktoś paski do Kenwooda KX-4520?

Disco, no to którego kupić z Pionka?

Zarąbiste te taśmy :)

Yaroos, nie została Ci może w magnetofonie Sony UX-PRO? :)

Przepraszam za spóźniona odpowiedz, ale nie, nie została. Miałem ja w ręku, krótko przed wyjściem i chyba nawet wkładałem do opakowania. Może została u Rocha lub ...Rafał ma w swojej przepastnej torbie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafał z ubolewaniem stwierdza że nie ma :-( Panowie na kolejnym odsłuchu będzie Nakamichi - niezależnie od tego czy będzie Andrzej. A swoją drogą co się z nim dzieje?

>>Yaroos

Kurka wodna, no to ja przeszukam raz jeszcze swoje szeregi :)

Jak mi się uda zrobić TC-K990ES i CT-9R to wezmę te dwa :)

Edytowane przez neomammut

870ES nie jest niczym szczególnym.

A ja mam inne zdanie ;)

Bardzo długi , ładny i bardzo dokładny wskaźnik wysterowania . Bardzo ładny deck z bardzo ładną kieszenią .

Dobre brzmienie , dobre głowice i możliwość sterowania pilotem czego u Pioneera w tamtych latach było ciężko .

Jak wiesz miałem 910 i wolę 920S

Dostać ładnego 920S graniczy z cudem . Nie porównywałem ale bym się nie zdziwił że to przepakowany S910 + Dolby S

TC-KA6ES jest znakomitym deckiem. Co do wierności kopii to samo zrobię na 707.

Nie wiem w jaki sposób ;)

Miałem kilka sztuk 707ki ale do tych wysokich Sony no nie ma co porównywać .

Sprawdzałeś czy w środku są org bebechy Technicsa ?

;)

Tyle że single capstan. Może kupię 808 albo 828.

Dwa wałki i Technics = pomiętolone kasety .

Jak znajdę więcej czasu napisze trochę moich myślę że ciekawych spostrzeżeń na temat różnych decków

no to którego kupić z Pionka?

CT95 a jeszcze lepiej jego Japońską wersję ;)

Zależy ile kasy chcesz wydać i co oczekujesz ( wygląd , gdzie ma być kieszeń itd )

disco, szkoda czasu na firmy na literę "t", kup w końcu jakiegoś Nakamichi.

Tu fajny ranking gościa z forum tapeheads.net

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi