Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego musiałby mieć bardzo wysoki poziom sygnału na wyjściu a to w przypadku decka jest nierealne. Przy różnicy poziomów subiektywnie dźwięk głośniejszy będzie zawsze lepszy.

Nie czytasz Rafeł z uwagą tego co piszę .

Czasy gdy porównywałem najwięcej decków to czasy gdy miałem Krella S300i a w nim można sobie ustawić czułość wejść czyli wyrównać poziomy .

No i fotka . Później dołączył jeszcze 939

Marcin, możesz zaklinać rzeczywistość ale 939 poważnie ustępuje dźwiękowo 959. Pod w zasadzie każdym względem. Nie mówiąc już o czasach w których powstał

Rok różnicy jak pamiętam ;)

I mam inne zdanie :p

Później jednak Pioneer robił znacznie lepsze urządzenia.

Elektronicznie tak ale mechanizm 939 był najlepszy ( nie miałem 920S czy 95 )

Znikło też to luksusowe wykończenie .

I mój 939

No i CT 91 w wersji A

To wykończenie jest jedyne w swoim rodzaju :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-03030800-1466708559_thumb.jpg

post-13108-0-88095800-1466708637_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

Nie czytasz Rafeł z uwagą tego co piszę .

Rafał dziś ma gorszy dzień i czytanie ze zrozumieniem idzie średnio. Wszystko bierze do siebie i nie da rady pogadać z nim.

Tu chyba nie idzie o to, kto ma lepszego, czy gorszego decka ?

Wymieniamy się swoimi odczuciami i tyle, a że są różne, to chyba naturalne.

Dobrze by było trzymać jakiś poziom i nie ulegać emocjom.

PS. Onkyo TA-2070, CT-959, wymienione wyżej Kenwoody i kilka innych stoją na półce. Wystarczy wziąć pierwszego z brzegu i coś nagrać. Wiem co piszę.

Technicsa mam RS-B755, wziąłem go bo był idealny no i ten wyświetlacz :) Bardzo fajny magnetofon, robi co do niego należy.

tymczasem na znanym portalu.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tu chyba nie idzie o to, kto ma lepszego, czy gorszego decka ?

Wymieniamy się swoimi odczuciami i tyle, a że są różne, to chyba naturalne.

Dobrze by było trzymać jakiś poziom i nie ulegać emocjom.

Wreszcie to do Ciebie dotarło. Z Marcinem (muda44) zdarza mi się pogadać przez telefon. Drugiego Marcina (neomammut) i kilku innych kolegów znam osobiście od lat i cenię ich wiedzę. Mam nadzieję że w końcu zrozumiesz że ludzkie gusta są różne. To że 707 wpisał się w mój nie najgorszy system nie zrobi z niego referencyjnego decka. Ale nie znaczy to też że ja jestem początkujący. Największą głupotą w moim życiu było sprzedanie Alpine AL-85.

Ten ASC to jakaś rzeźba.

Wiesz ze Technics 707 ma inny wyświetlacz niż Twój 755 ?

Dokładnie pare he he

707 różni się sporo od 755. Zwłaszcza dźwiękiem. Ten ASC jest tak brzydki....

Panowie to może któryś z Was poradzi mi jakiego TEAC'a kupić? Moje typy to V-7000 i V-7010. Ewentualnie V-5000. Jakie są między nimi różnice?

Edytowane przez discomaniac71

disco, najśmieszniejsze jest to, że nawet słowem nie piłem do Twojego 707 :)

Nie wiem skąd Tobie się to bierze, ale tak już masz, od kiedy pamiętam. Gdy ktoś ma inne poglądy, nakręcasz się i do ataku.

A z Alpine cóż, wszyscy uczymy się na błędach.... Mnie koledzy serwisanci oddali do recyklingu AIWĘ XK-S7000 i Technicsa RS-M253X....

ASC jest po przejściach, ale to highendowy deck z odlewanym mechanizmem PAPST. Brzydal z niego, ale to absolutna czołówka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

disco, najśmieszniejsze jest to, że nawet słowem nie piłem do Twojego 707 :)

Nie wiem skąd Tobie się to bierze, ale tak już masz, od kiedy pamiętam. Gdy ktoś ma inne poglądy, nakręcasz się i do ataku.

Zostawmy to. Ja od początku pisałem że jest to low-end i nadal tak uważam.

EOT.

To którego TEAC'a wybrać?

Edytowane przez discomaniac71

Zostawmy to. Ja od początku pisałem że jest to low-end i nadal tak uważam.

EOT.

To którego TEAC'a wybrać?

Miałem V-5000. Kasjel też takiego ma - chyba że sprzedał. Ja się go pozbyłem bo jako jeden z nielicznych "nie grał mi". Ponadto ze zdjęć tego nie widać ale jego budowa jest tylko na pozór solidna. Nawet klawiatura jest w nim tak licha że już widziałem kilka z odpadniętymi lub krzywymi klawiszami. W moim klawisz PLAY miał już przez kogoś "zgrzewane" sprężynujące plastiki. Taka skrzypiąca wydmuszka. Ten "pręt" od REC LEVEL który biegnie do potencjometru z tyłu - pracował beznadziejnie - miał jakieś luzy. Kieszeń kasety jak w podłym radiomagnetofonie Ogólnie wygląd potężny a rozczarowanie jeszcze potężniejsze.

V-5000 kiedyś chciał sprzedać Kasjel, a to dobrze nie wróży.

Ubiegłeś mnie - długo "pociłem" swoją wypowiedź ;)

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Na studiach w akademiku kolega miał V-3000, kupionego za ciężko zarobione i długo składane pieniądze, oczywiście nówkę.

Do tego wzmak Technics SU-810 i cd sony jakiś, Mildtony, ale to był czad wtedy :)

Przypomniałem sobie, że jakiś klawisz z lewej strony kieszeni połamał się dość szybko w tym Teacu. Play lub stop, jeden z częściej używanych.

Z aluzją do wyglądu świetnie to wszystko podsumowałeś :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na mnie zrobił dobre wrażenie. Cóż, Onkyo żyje trochę w swoim świecie. Nie wiem czy mnie się to do końca podoba. Na pewno jest to bardzo dobry deck.

Rafał, a myślałeś o Z-7000? Słyszałem o nim wiele dobrego, choć osobiście niestety nie było mi dane go posłuchać.

Edytowane przez Radmar
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rafał, a myślałeś o Z-7000? Słyszałem o nim wiele dobrego, choć osobiście niestety nie było mi dane go posłuchać.

Marek, z Z-7000 są dwa problemy. Po pierwsze cena. Po drugie automat a ja nie chcę już automatu. Jeśli już to Z-6000 lub Z-5000 ale jak mam tyle wydawać to wolę Nakamichi.

Jedno jest pewne: do Pioneera nie wrócę. Wszystkie modele które mnie interesują mają Super Auto Ble. Tak chwalonego przez Marcina (muda44) CT-939mkII miałem w chwili zakładania tego wątku przez Kasjela. Sam wtedy nie rozumiałem dlaczego 959 i 979 są lepsze. Po kilku latach się przekonałem. Oczywiście Marcin może mieć swoje zdanie. Prawdopodobnie skończy się tym że kupię coś mało znanego lub np JVC TD-V1010 (1050). Za kilka dni będę miał w domu TEAC'a V-700. Z początku lat 80-tych. Zobaczymy jak on brzmi. Z Technicsa w grę wchodzi tylko RS-B100. Miałem chwilę 905. Był bardzo fajny ale za miękki. Z drugiej strony 965 podobał mi się mniej jak 707. Nie sądzę aby 808/828 różniły się bardzo dźwiękowo. Poza tym chcę coś z wyższej półki.

Rafał dziś ma gorszy dzień i czytanie ze zrozumieniem idzie średnio. Wszystko bierze do siebie i nie da rady pogadać z nim.

To niestety standard.

Zauważ Rafał kiedy miałeś 939 i jaki sprzęt a na jakim sprzęcie ja porównywałem Pioneera .

Nie ma decka idealnego. Każdy ma jakieś wady i zalety.

Technics 965 ma na siłę włożony DBX i to wpływa ujemnie na jego brzmienie.

Dlaczego nie chcesz decka SONY?

Masz ręczną kalibrację a w 6ES dodatkowy wskaźnik do kalibracji .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To niestety standard.

Dla ciebie zaś standardem jest mnożenie kont (nie jedno, nie dwa, nie trzy i nie pięć) i w razie czego udawanie niewiniątka. Nie wspomnę o rozwalaniu wątków i zwykłym chamstwie na które koledzy nieraz zwracali uwagę. Zanim zaczniesz komukolwiek cokolwiek wytykać spójrz na siebie.

Dla ciebie zaś standardem jest mnożenie kont (nie jedno, nie dwa, nie trzy i nie pięć) i w razie czego udawanie niewiniątka. Nie wspomnę o rozwalaniu wątków i zwykłym chamstwie na które koledzy nieraz zwracali uwagę. Zanim zaczniesz komukolwiek cokolwiek wytykać spójrz na siebie.

:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zauważ Rafał kiedy miałeś 939 i jaki sprzęt a na jakim sprzęcie ja porównywałem Pioneera .

Nie ma decka idealnego. Każdy ma jakieś wady i zalety.

Technics 965 ma na siłę włożony DBX i to wpływa ujemnie na jego brzmienie.

Dlaczego nie chcesz decka SONY?

Masz ręczną kalibrację a w 6ES dodatkowy wskaźnik do kalibracji .

We wszystkim masz rację tylko widzisz ten 939 mimo że w absolutnie idealnym stanie poległ przy Akai GX75mkII mojego kolegi. Naprawdę nie jest lepszy ani od 959 ani nawet od 979.

Miałem krótką przygodę z Sony ES. TC-K808 ES to jeden z najgorszych decków jakie miałem.

Marek, z Z-7000 są dwa problemy. Po pierwsze cena. Po drugie automat a ja nie chcę już automatu. Jeśli już to Z-6000 lub Z-5000 ale jak mam tyle wydawać to wolę Nakamichi.

Jedno jest pewne: do Pioneera nie wrócę. Wszystkie modele które mnie interesują mają Super Auto Ble. Tak chwalonego przez Marcina (muda44) CT-939mkII miałem w chwili zakładania tego wątku przez Kasjela. Sam wtedy nie rozumiałem dlaczego 959 i 979 są lepsze. Po kilku latach się przekonałem. Oczywiście Marcin może mieć swoje zdanie. Prawdopodobnie skończy się tym że kupię coś mało znanego lub np JVC TD-V1010 (1050). Za kilka dni będę miał w domu TEAC'a V-700. Z początku lat 80-tych. Zobaczymy jak on brzmi. Z Technicsa w grę wchodzi tylko RS-B100. Miałem chwilę 905. Był bardzo fajny ale za miękki. Z drugiej strony 965 podobał mi się mniej jak 707. Nie sądzę aby 808/828 różniły się bardzo dźwiękowo. Poza tym chcę coś z wyższej półki.

Prawda, zapomniałem, że automat nie wchodzi w grę, No a cena to już też druga strona medalu. Ale w tej chwili wiele modeli osiąga już takie ceny, że można zapomnieć. Chociażby wspomniany przez Ciebie RS-B100. Fakt, jest bezbłędny, ale w tej chwili nie zapłaciłbym za niego tyle ile sprzedawcy sobie życzą. Jeśli zaś chodzi o RS-BX808/828, szczerze Rafał powiem, że raczej nie ma sensu przesiadka z 707 jeśli jesteś z niego zadowolony. Pomijając inną nakładkę kieszeni oraz Dual Capstan, to są w zasadzie te same magnetofony. Dźwiękowo nie ma żadnej różnicy.

Będę ciekawy Twojej opinii odnośnie Teaca V-700. Magnetofony z pierwszej połowy lat 80-tych jakoś najbardziej odpowiadają mi dźwiękowo.

Edytowane przez Radmar

707 dla mnie robi lepsze kopie od 965 .

Jak się nie mylę 707 ma nowsze scalaki Dolby .

Rafał.

Sony miałem na myśli serię 9 albo KA3/5/6ES a nie serie 8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Będę ciekawy Twojej opinii odnośnie Teaca V-700. Magnetofony z pierwszej połowy lat 80-tych jakoś najbardziej odpowiadają mi dźwiękowo.

Mnie ciekawi co potrafi dobry TEAC. Koledzy odradzili V-5000 i V-7000. V-970x także. Nie mam na razie okazji żeby je przetestować.

Ponieważ jestem w domu do 15stej zrobiłem właśnie małe porównanie Onkyo TA-2070 i Technicsa RS-BX707. Niezbyt skomplikowany materiał: ELO - Secret Messages - Take me on and on i Time after time.

Onkyo - wrażenie dużego dźwięku, dość duża ilość szczegółów jednak "dołożona" przez magnetofon, troszkę jakby zlanych ze sobą, mocny bas

Technics - większa kultura, przejrzystość i dokładność przekazu, mniejszy rozmach, lepsze wokale, bardzo dobry nisko schodzący, punktowy bas (przy nim Onkyo się tłucze)

Generalnie co kto lubi.

Generalnie co kto lubi.

Dokładnie tak, chociaż powiem Ci, że ja mam czasem wrażenie, że Technics ma ten dźwięk pomimo jego przejrzystości i wyrazistowści - jakby to nazwać - taki zbyt "ucyfrowiony". To takie wrażenie jakbym czasem słuchał odtwarzacza CD a nie magnetofonu. Nie mówię, że jest to złe, ale nie do końca mi to właśnie pasuje w magnetofonie.

Bo Technicsa chciał upodobnić dźwięk kasety do CD i robili to nie tylko z magnetofonami...

Z Technicsa podoba mi się jeszcze RS-B905 :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Powiem coś dziwnego. Jeżeli ktoś ma RS-BX707 lub 727 i zechciałbym zaufać moim skromnym doświadczeniom w kwestii serwisu magnetofonów i nie bał by się oddać go w moje ręce, to oferuje pełną kalibrację tego decka. Tylko po to narzucam się tą propozycją bo chciałbym aby ktoś przetestował go obiektywnie.

Wyświetlacze w Technicsach nie należą do bardzo trwałych, 965 były bardziej porzadane i więcej używane. Może stąd różnica z 707 .

Co do tego ich cyfrowego grania to potwierdzam .

Nie wiem czy też zauważyliście że im nowsze decki tym brzmieniem bardziej przypominają oryginał.

Nowsza elektronika , mniej potencjometrów i krótsza droga sygnału.

Wyświetlacze w Technicsach nie należą do bardzo trwałych

Każdy ma inne doświadczenia widzę. Ja zdecydowanie powiedział bym to o wyświetlaczach w Pioneerach.

Każdy ma inne doświadczenia widzę. Ja zdecydowanie powiedział bym to o wyświetlaczach w Pioneerach.

Oj w Pioneerach tak, zdecydowanie. Mam tu na myśli serię z kieszenią po środku. Miałem z tej serii CTS-550S. Wyświetlacz szybko stracił "urodę". Poszczególne segmenty wskaźnika wysterowania bardzo szybko się wypalały i różnica w jasności była mocno widoczna.

Powiem coś dziwnego.

Myślę, że to interesująca propozycja. W przyszłości pewnie chętnie skorzystam. W przyszłości, bo na razie z Technicsa to mam tylko 665. :-) Ale za to po renowacji. :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi