Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

To była odpowiedź na studyjny format DAT Sonego - Philips z Technicsem się zawzięli. Niestety za późno - w studiach grasował już DAT i niedługo później pojawił się u Kowalskiego :)

No i problemy z CT-9R zażegnane - ruszył z kopyta, teraz jeszcze regulacja, ułożenie kabelków i można nagrywać :)

Wybaczcie, zdjęcie telefonem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To była odpowiedź na studyjny format DAT Sonego - Philips z Technicsem się zawzięli. Niestety za późno - w studiach grasował już DAT i niedługo później pojawił się u Kowalskiego :)

tylko, że DCC miał kompresję a DAT nie. Dlatego nie była to żadna alternatywa dla rynko PRO. Ot kolejny bajer, może bardziej porównywalny z Mini Disc.

No bo DAT zapisywał czysty PCM, jednak DCC miał przewagę, bo potrafił odczytywać także zwykłe taśmy i przez moment było zainteresowanie, ale jednak DAT wygrał batalię... Kompresja w DCC wynosiła chyba 4:1?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Disco, z Onkyo co byś polecił? TA-2070 mi się bardzo podoba :)

Jak wieść gminna niesie najlepsze to TA-2070, TA-2080, TA-2090 (TA-2900).

Mam 2070 i jest bardzo dobry, pozostałych nie próbowałem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak wieść gminna niesie najlepsze to TA-2070, TA-2080, TA-2090 (TA-2900).

Mam 2070 i jest bardzo dobry, pozostałych nie próbowałem.

2080 jest modelem starszym, Czy dobrym? Większość z nas widziała go tylko na obrazku. Wśród najlepszych Onkyo wymienia się zwykle: 2070, 2090 (2900) i 6711. Wysoko w rankingach (w które nie wierzę) był także 2570. Miałem 2070 i 2570. Odsłuchiwałem 2900. O 2070 pisałem sporo - bardzo dobry deck tym niemniej został 707. 2090 (2900) nie ma ręcznego biasu który posiada 2070 (jako korekcję automatu) i dlatego mimo że wygląd powala a dźwięk jest super - dla mnie odpada. 2570 to wg mnie przeciętniak. 6711 mieliśmy okazję "macać" na odsłuchu w Krakowie.

No bo DAT zapisywał czysty PCM, jednak DCC miał przewagę, bo potrafił odczytywać także zwykłe taśmy i przez moment było zainteresowanie, ale jednak DAT wygrał batalię... Kompresja w DCC wynosiła chyba 4:1?

Około połowy lat 90-tych mieliśmy krótko DCC reporterskie i stacjonarny sprzęt w tzw. studio produkcyjnym. Materiał dźwiękowy zgrywało się na twardy dysk za pomocą jednej z pierwszych wersji oprogramowania Dyna. Format okazał się tak zawodny że bardzo szybko zmieniliśmy na MD. Stacjonarne DCC dość długo stało do tzw. zabawy bo nie było co z nim zrobić. Fatalna obsługa, wielkie, nieporęczne taśmy i słaba jakość dźwięku. Bardzo kiepsko odtwarzał kasety CC. Nad nim stał Denon DRM 650S - taki zwykły dwugłowicowiec z automatem, korekcją biasu i Dolby S. Dźwięk z niego był o wiele lepszy. Nie mówiąc o tym jak jeden z moich kolegów zostawiał czasem na noc TC-K950ES. Raj na ziemi ;-)

DAT pracował na emisji. Nieustraszeni Łowcy Dźwięków przysyłali nam reklamy w tym formacie które od razu szły na twardziela. Były też audycje autorskie z tzw. puszki przysyłane na kasetach DAT lub audycje sponsorowane jak np Coca Cola on The Rocks. Zwykle były nagrane w trybie LONG w 32 kHz. Do swoich audycji miałem ponagrywane kilkanaście kaset z materiałem którego nie udało się zdobyć na CD. Bardzo często robiłem też nocne "puszki" które szły w całości powiedzmy po 2-3 w nocy po zakończeniu mojego nocnego programu. Człowiek mógł się wtedy zająć raczkującą ciekawostką - Internetem ;-)

No niestety, Pioneer CT-9R ma jednak mankament, coś się chrzani albo ze sterownikiem capstan'ów, albo z zasilaniem całej płytki - pewnie kondy do wymiany, ale muszę jeszcze popatzeć. Są momenty, że działa ok, więc sprawdziłem Auto Ble - nie zapisuje ustawień lub nie może zapisać sygnałów testowych - do sprawdzenia.

Postanowiłem na razie nic nie kupować, bo posprawdzałem swoje decki i do roboty mam jeszcze:

1. SONY TC-K555ES - do roboty potencjometry, wymiana izostata Tape/Source, regulacja toru

2. Aiva AD-F770 - mechanika, potencjometry, elektryka

3. Kenwood KX-4520 - wymiana pasków, regulacja toru, potencjometry

4. Sony TC-FX7 - tor, potencjometry, elektryka

No i tak to jest jak się magnetofonów nie używa...

Edytowane przez neomammut

DATA to idealne rozwiązanie gdy chce się mieć " magnetofon " i wysoką jakość brzmienia.

Aż dziwne że jest tak mało popularny bo przecież idzie go kupić w cenie przeciętnego kaseciaka.

Jak by nie patrzeć na DAT DATA można nagrać :)

Eee w Polsce też produkowali DATA RECORDER ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Ciekawe jaka przystawka do niego była..., bo trza te dane było skontrolować przed zapisem i później je odczytać oraz jakie dane można było zapisać...

Ciekawe jaka przystawka do niego była..., bo trza te dane było skontrolować przed zapisem i później je odczytać oraz jakie dane można było zapisać...

ZX Spectrum ...

ZX Spectrum ...

Nie,nie,ZX gryzł sygnał prosto z kaseciaka, przystawki były do innych (C64,Atari),

Temat znam bo używałem unitra 531s z przystawką (raz nawet z własną...) ;)

J.

Nie,nie,ZX gryzł sygnał prosto z kaseciaka, przystawki były do innych (C64,Atari),

Temat znam bo używałem unitra 531s z przystawką (raz nawet z własną...) ;)

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poddaje się ;) żywcem nie pamiętam do czego ta ekstra płytka była potrzebna..

J.

Ukryta Zawartość

Eee w Polsce też produkowali DATA RECORDER ;)

Miałem taki , dostałem go jakoś tak na początku 1980 roku . Boże , ile miałem radości z niego , na pewno żaden z tych zaawansowanych deków które dziś mam nawet w 50% nie dały mi takiej radości co ten mały Grundig . Takie były czasy .

Oj , latka lecą .

Miałem taki , dostałem go jakoś tak na początku 1980 roku . Boże , ile miałem radości z niego , na pewno żaden z tych zaawansowanych deków które dziś mam nawet w 50% nie dały mi takiej radości co ten mały Grundig . Takie były czasy .

Oj , latka lecą .

Ale na pewno MK232 lub 235 a nie DATA RECORDER, bo ten to był późniejszy wymysł.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko że to nie deck. On ma wzmacniacz.

Ale jaki !!! High-endowy !!!

Na kasecie Olympia - dokładnie takiej:

cass-olympia-c-60-omot.jpg?w=295&h=300

Nagrałem wtedy to:

Potem na antenie RDC z panem Jerzym Rowińskim z którym jakiś czas współpracowałem wspominaliśmy występ Babe w Polsce.

Kiedyś usłyszałem że to była mało znana grupa. Bzdura. TeeSet był dość popularny w Holandii. A jaki popularny w Polsce !!! Zwłaszcza na wakacjach 1979 roku.

https://www.youtube.com/watch?v=FpIQlCRQQPI

A jak już przy Lindzie jesteśmy... Jak byłem mały słuchałem na ZK-140 zupełnie innego kawałka:

Miałem OLYMPIE !!! tylko 90. Najgorsze kasety świata ! Nawet na MK232 i RM221 było słychać ze to katastrofa. Wciągało je bez przerwy. Tragiczne kasety.

Linda Linda to była jedna z pierwszych piosenek które miałem nagrane na kasetkę. Kasety dawno już nie ma a ja ten kawałek niechcący odnalazłem na Youtubie kilka lat temu - byłem bliski płaczu.

Edytowane przez sk-victor

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To najbardziej znany ich motyw coverowany na milion sposobów:

Miałem OLYMPIE !!! tylko 90. Najgorsze kasety świata ! Nawet na MK232 i RM221 było słychać ze to katastrofa. Wciągało je bez przerwy. Tragiczne kasety.

U mnie chodziła na MK 232 Automatic IC (haha ;-)) na M-531S i MDS-410S. Miałem C-60 i niebieską C-90.

Witek, wspomnień czar - specjalnie dla Ciebie:

Olympia_C60_C90.jpg

:D

6v3vjzboj2mz.jpg

Linda Linda to była jedna z pierwszych piosenek które miałem nagrane na kasetkę. Kasety dawno już nie ma a ja ten kawałek niechcący odnalazłem na Youtubie kilka lat temu - byłem bliski płaczu.

Ja te wszystkie stare kawałki przechowuję na płytach. Naprawdę mam tego sporo. Raz, że kiedyś to była moja praca a dwa po prostu je lubię.

187e49m3bw7l.jpg4d06my36doim.jpg

Supertony C-60 wiskordu były juz tragiczne ok 90roku kiedy jeszcze probowałem ich używac do nagrań komputerowych

Bardzo dużo dropoutów i dziwny dzwięk audio (pewnie też dropouty i nierówna odpowiedź nośnika przy nagrywaniu)

Mój pierwszy porządny kaseciak , którego mam po dzień dzisiejszy ;-)

Miałem identyczny (M531S), modyfikowałem go wiele razy (elektronicznie) ale

poddałem się w końcu przy próbie podniesienia napięcia podkładu

(zabrakło mi chyba napięć z zasilacza) i poszedł do kosza w '95.... ;)

Elektronika szumiała tragicznie i nie był dopasowany do nowych głowic

J.

Edytowane przez jasch

To najbardziej znany ich motyw coverowany na milion sposobów

Odgrzebałeś kawałki, które gdy byłem smarkaczem zawsze gdzieś słyszałem. Kompletnie nie wiedziałem (aż do teraz), kto je wykonuje ani nawet nie bardzo wiem jak je na linii czasu umieścić - ale tych melodii i refrenów nie da się zapomnieć.

Czasami jeszcze zdarzy mi się kasety rodziców włożyć do magnetofonu a na nich przeboje z San Remo. Niestety na bardzo krótko bo żona grozi rozwodem a dzieci pukają się w czoło :)

Ale dziś zaszaleję ! Żeby było zgodne z tematyka wątku - na najstarszym moim decku - Kenwood KX-2060 - będzie nadawał się idealnie.

Jarek

A ja dzisiaj poznałem kolegę Jacha, chyba sobie zrobimy kiedyś party na średnioklasowych deckach a co ..........

Ide badać Aiwe WX777

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi