Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja o tym wiem, ale przeczyta to jakiś nowicjusz i będzie się cieszył źe ma magnetofon cyfrowy DCC absolutnie superowy, najlepszy ....

DAT szału też nie zrobił, był ogólnie rzecz biorąc - drogi w zakupie i eksploatacji, co przełożyło się na szybszy rozwój zapisu na płytach cd w świecie audio i komputerowym

Bzdura. DAT miał i ma zastosowanie profesjonalne. Jego jakość zapisu jest często lepsza niż ta na płycie CD. Do dziś ma go większość studiów nagraniowych i niemal wszystkie studia radiowe w tym np program III PR.

DCC chodziły na zwykłych chromówkach z jakimis dziurkami i ekstra folią poślizgową.

Może warto obadać czy to coś warte ?

J.

Zwykłe kasety DCC tylko odtwarzał. Kaseta dedykowana do nagrywania wyglądała inaczej.

Stoły mikserskie, te cyfrowe, także nie mają takiego brzmienia, wręcz kastrują sygnał.

Czy to pewna informacja z pierwszej ręki ? Bo to by wiele tłumaczyło ;)

Słyszałeś materiał przed i po obróbce ?

J.

Zwykłe kasety DCC tylko odtwarzał. Kaseta dedykowana do nagrywania wyglądała inaczej.

Ja mam "zapamiętane" z lat 90tych, że to była ściema. Te dedykowane wyglądały inaczej, żeby na nich

zarobić ale po rozbiórce okazywały się zwykłymi chromami z ekstra otworem to kontroli rodzaju kasety

(ale głowy pod topór nie dam)

J.

Na portalu A jest na sprzedaż JVC BR7000 ERA od użytkownika Forum. Bardzo dobra maszyna do archiwizacji nagrań za śmieszne pieniądze. Jest o tym wątek na AS, jeśli jeszcze ktoś nie wie. Zakupiłem jakiś czas temu ten sprzęt i jestem baaardzo zadowolony. Daniel

Jak jest realna wartość rynkowa Ery? Naczytałem się o niej w wątku o szpulowcach i od tej pory nie daje mi spać. Coś mi się jednak wydaje, że leży poza moim budżetem.

Jarek

DAT szału też nie zrobił, był ogólnie rzecz biorąc - drogi w zakupie i eksploatacji, co przełożyło się na szybszy rozwój zapisu na płytach cd w świecie audio i komputerowym

Dzisiaj role się odwracają . Kaseciaki są popularne a ich ceny zaczynają być kosmiczne .

DATa idzie kupić za ułamek ceny jakiegoś wysokiego kaseciaka . To samo kasety DAT 120 minut za 30zł a dobra metalka nawet po 200-300zł wołają ha haaaa

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak jest realna wartość rynkowa Ery? Naczytałem się o niej w wątku o szpulowcach i od tej pory nie daje mi spać. Coś mi się jednak wydaje, że leży poza moim budżetem.

Jarek

ok 200 PLN

Takie spostrzeżenie starszego wiekiem znajomego z Wyspy.

"I was the proud owner of the studio ZXL 1000 which was that much better again than even the more modern CR 7 and IMO was better than the legendary auto reverse Dragon (which Phil Colins used). "

Moje zauroczenie do Nakamichi zaczęło się w 1999, gdy pożyczono mi zajechanego BX-300E. Wówczas na żelazie nagrywał takie częstotliwości, na których GX-95 z metalem w połowie drogi zawracał.

Do tego fenomen dynamiki i przestrzeni, separacji. Zawsze Dual Capstan. Nigdy - uszkodzenia taśmy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nakamichi to Nakamichi. Bez dwóch zdań. Ja używam obecnie CT-959 który zostaje u mnie na dłużej. Zawsze chciałem go mieć. Albo był w fatalnym stanie albo był pożyczony. Tym razem stan jest perfekt. Bardzo mało używany. Brak oznak użycia na wałkach. Głowica perfekt. Wyświetlacz bije po oczach. Na słynnym przycisku idealny, złoty pasek. W tym stanie to rzadkość. I prawdę mówiąc wolę go od zajechanego Nakamichi. No ale może kiedyś się uda kto wie. Nie myślę o tym teraz. Tym niemniej pełny szacunek dla Nakamichi i Tandberga.

Była kiedyś mowa o firmie Saba i pisałem że mam taką wieżę.Ostatnio przywiozłem ją z działki do domu,odkurzyłem,przeczyściłem potencjometry i chcę ją sprzedac teraz,bo jest mi zbędna.Saba System Center C7300,Made In Germany.Działa wzmacniacz i tuner radiowy,gramofon jest odłączony,zrobione zostało wejście na cd,magnetofon nie działa.Gdyby ktoś był zainteresowany proszę pisac na wiadomości.Prawdziwy analogowy dzwięk,sprzęt z konca lat 70tych lub początku 80tych.Ponieważ nie mam obecnie komputera,zdjęcia mogę przresyłac telefonicznie.Nie wiem czy uda mi się chociaż jedno tutaj wstawic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba weszło zdjęcie.

Magnetofon ma też ułamany klawisz.Cały sprzęt jest ciężki,waży dobre 15 kg jesli nie więcej.Gdybym miał większe mieszkanie lub dom to zostawiłbym sobie,ale nie mam gdzie trzymac.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj role się odwracają . Kaseciaki są popularne a ich ceny zaczynają być kosmiczne .

DATa idzie kupić za ułamek ceny jakiegoś wysokiego kaseciaka . To samo kasety DAT 120 minut za 30zł a dobra metalka nawet po 200-300zł wołają ha haaaa

Pewnie masz racje, sprawdzilem ze DCC w dobrym stanie to ok 150Euro + przesylka, wiec w stosunku

do DAT to tez nie jest jakas okazja

J.

Była kiedyś mowa o firmie Saba i pisałem że mam taką wieżę.Ostatnio przywiozłem ją z działki do domu,odkurzyłem,przeczyściłem potencjometry i chcę ją sprzedac teraz,bo jest mi zbędna.Saba System Center C7300,Made In Germany.Działa wzmacniacz i tuner radiowy,gramofon jest odłączony,zrobione zostało wejście na cd,magnetofon nie działa.Gdyby ktoś był zainteresowany proszę pisac na wiadomości.Prawdziwy analogowy dzwięk,sprzęt z konca lat 70tych lub początku 80tych.Ponieważ nie mam obecnie komputera,zdjęcia mogę przresyłac telefonicznie.Nie wiem czy uda mi się chociaż jedno tutaj wstawic.

Magnetofon ma też ułamany klawisz.Cały sprzęt jest ciężki,waży dobre 15 kg jesli nie więcej.Gdybym miał większe mieszkanie lub dom to zostawiłbym sobie,ale nie mam gdzie trzymac.

Hmmm no to jest hi-hi-hi-end, myślę że koledzy już tam mlaskają. Żartuje oczywiście ;) Nie obraź się ale chyba tutaj tego nie powinieneś wstawiać ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Ja używam obecnie CT-959 który zostaje u mnie na dłużej. Zawsze chciałem go mieć.

Fajny deck ale kto się pomylił i dał wyświetlacz od najniższych modeli ?

;)

Pewnie masz racje, sprawdzilem ze DCC w dobrym stanie to ok 150Euro + przesylka, wiec w stosunku

do DAT to tez nie jest jakas okazja

J.

Za jakiś wysoki model kaseciaka trzeba dać z 4000zł i więcej .

Za tą kasę masz DATa plus bdb DAC co daje super maszynkę do archiwizacji i wysokiej jakości brzmienia :)

Fajny deck ale kto się pomylił i dał wyświetlacz od najniższych modeli ?

;)

Też nie mogę tego żadną siłą pojąć jak oni wykombinowali takie zestawienie.

Bawię się 890ES . Na razie czekam na paski i rolki oraz lepsze kasety .

To chyba jest to czego szukałem . I wygląda i dobrze gra :)

Zdjęcia nie są w stanie oddać jak wygląda na żywo a zwłaszcza przy słabym , wieczornym świetle :)

Ukryta Zawartość

post-13108-0-42838200-1468262031_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale tak naprawdę to poza kolorem "premium" to wygląda jak 770ES tylko z brzydszą kieszenią i przyciskiem HX PRO.

Przepraszam - to z zazdrości ;)

Jasne że to nie hi-end,ale jest to jakis przecież magnetofon też,mój post można potraktowac też jako ciekawostkę historyczną,a jesli moderator zechce to usunąc niech usuwa :) nie obraże się.

Ale tak naprawdę to poza kolorem "premium" to wygląda jak 770ES tylko z brzydszą kieszenią i przyciskiem HX PRO.

Wygląda nowocześniej i ładniej od czarnego 770ES , zwłaszcza przy słabym świetle .

Mi się bardzo ta kieszeń z 770ES podobała ale miała wadę - nie było widać taśmy .

Tu widać .

HX Pro tu też działa . Bez niego bas jest głębszy i całość gra równiej . Z HX Pro bas ma większy wykop , gra dobitniej.

Takie samo coś zauważyłem bodajże w 979 i w żadnym innym decku .

Przepraszam - to z zazdrości ;)

Na żywo nie jest źle z tą kieszenią i pasuje mi do złotego DTC 57ES ;)

Drogi był , te złote mają dużo wyższe ceny .

muda44

Złoto drożeje na rynkach, więc to dobra inwestycja :)

Ładny magnetofon, trochę nie w moim stylu, ale trzeba oddać, że zazdrość trochę i mnie zżera.... :)

discomaniak71

Nakamichi TAK, ale Tandberg jeszcze bardziej. Jak "wiewiór" z Epoki Lodowcowej gapie się w zdjęcie TCD 3014A i...... Jak słodko czasem pomarzyć. Podoba mi się strasznie, ciekawe jak brzmi. Wielu pisało, że bez konkurencji. Może kiedyś uda się go "złapać".

stereo-hifi com

Za jakiś wysoki model kaseciaka trzeba dać z 4000zł i więcej .

Za tą kasę masz DATa plus bdb DAC co daje super maszynkę do archiwizacji i wysokiej jakości brzmienia :)

Ile trzeba obecnie dać za sprawny DAT nie wymagajacy remontu (np. z ebay ?)

J.

Ile trzeba obecnie dać za sprawny DAT nie wymagajacy remontu (np. z ebay ?)

J.

Cen tych sprzętów za bardzo nie śledzę, ale dużo bywa problemów z nimi, z napędem taśmy. W Polsce trudno o dobry egzemplarz w dobrej cenie. Jeśli z naszego kraju, chyba lepiej osobiście go przetestować przed zakupem i nawet trochę przepłacić, jeśli jest w dobrym stanie wizualnym. Może na E-bay jest lepiej. Nie wiem. Nie kupuję na tym portalu.

stereo-hifi com

Miałem dwa więc nie wiem jak z tą sprawnością.

Jeden kupiłem za 800 a drugi 900zl .

Widziałem kiedyś 57ES ale czarny w stanie idealnym według sprzedawcy za 500zl.

Tyle że ja używam zewnętrznego DACa a ponoć 59ES jest lepszy .

Bzdura. DAT miał i ma zastosowanie profesjonalne. Jego jakość zapisu jest często lepsza niż ta na płycie CD. Do dziś ma go większość studiów nagraniowych i niemal wszystkie studia radiowe w tym np program III PR.

Bzdura

Miał mieć zastosowanie do studiów np nagrań ale zszedł jakościowo i cenowo na półki sklepowe - po prostu biznes , ale i tak był za drogi w użytkowaniu i nie rozpowszechnił się bardziej niż następca - nagrywarka płyt cd audio, które też tanie nie były.

Zmiany sprzętu po zwykłych magnetofonach analogowych były tak szybkie ze nie miały prawa się przyjęć wraz z rozwojem nagrywarek komputerowych, co z tego że gorsze ....ale tańsze

Piszecie w kółko o archiwizacji ....na taśmach ? a jaki to ma sens robić to coś na wymarłym nośniku, sens to ma wyłącznie na nośniku obecnym najbardziej popularnym, a już widziałem płyty wieczne ...ceramiczne.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Bildo, rynek Pro to jedno, a rynek konsumencki to kompletnie inna para kaloszy - Sony chciało dać ludziom możliwość nagrywania (czyt. skorzystania z możliwości cyfrowych nagrań) w domowym zaciszu. Ale to tylko jedna z dróg - zresztą konsumenci wcale nie oczekiwali jakości, tylko prostoty obsługi i wygody - na tamte czasy to dawał DAT, następnie MD, a na koniec pliki... - a w studiu DAT nadal jest używany, choć może już nie w takiej roli jak w latach 80`tych, czy 90`tych...

DAT to rozwinięcie technologii Sony DASH (Digital Audio Stationary Head). Za nim powstał DASH, materiał cyfrowy był nagrywany poprzez zewnętrzne procesory PCM i zapisywany na kasetach U-Matic w sekcji Video. Premiera technologii DAT na rynku konsumenckim to 1987 rok. Natomiast w studiu DAT istniał już od przynajmniej dwóch lat. Zastąpił i to z dobry skutkiem taki maszyny jak PCM-3402 - zapisywały sygnał cyfrowy na taśmie magnetycznej w 16-bitach i z próbkowaniem 48kHz (U-Matic 16bit, 44.1kHz).

Piszecie w kółko o archiwizacji ....na taśmach ? a jaki to ma sens robić to coś na wymarłym nośniku, sens to ma wyłącznie na nośniku obecnym najbardziej popularnym, a już widziałem płyty wieczne ...ceramiczne.

Ale nikt Ci nie każe robić archiwizacji - rób co chcesz...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bzdura

Miał mieć zastosowanie do studiów np nagrań ale zszedł jakościowo i cenowo na półki sklepowe - po prostu biznes , ale i tak był za drogi w użytkowaniu i nie rozpowszechnił się bardziej niż następca - nagrywarka płyt cd audio, które też tanie nie były.

Zmiany sprzętu po zwykłych magnetofonach analogowych były tak szybkie ze nie miały prawa się przyjęć wraz z rozwojem nagrywarek komputerowych, co z tego że gorsze ....ale tańsze

Jak zatem wytłumaczysz fakt iż w programie III PR na emisji do dziś jest magnetofon cyfrowy DAT? Jak wytłumaczysz nagrywanie taśm matek na magnetofonach DAT? Nagrywarka w kompie nie ma tu nic do rzeczy. DAT z nią nigdy nie konkurował.

Bilbo, tutaj garść informacji dla Ciebie:

Mastering CD's: So, the recording is finished and you need a final CD Master. We have a t.c. electronic - finalizer plus in the studio. This unit gives the ability to finalize the CD project and give bands a professional radio ready mix, with professional audio levels and specs. We can master to DAT, External CD, or via SPDIF into the computer. With the t.c. electronic Finalizer PLUS or DAT, we can then use our digital SPDIF outputs to transfer the mix into the PC. This also gives us the ability to get all the songs ready for the internet without compromising quality via analog sound cards. If you choose not to use our mastering service or studio equipment, you will have the option to purchase the DAT Master for $25.00 and send it off to your favorite Mastering House.

http://www.jeffdunsmore.com/recording-studio.html

Recorders/Playback

Digidesign Pro-Tools HD3

Digidesign HD 96 I/O

Digidesign 888 24 I/O

MCI JH-110 1/4 inch 2 Track Analog Tape Machine

Alesis ADAT XT-20

Alesis XT ADAT

Alesis ADAT Blackface

HHB CDR-830 Burn It Plus CD Recorder

Alesis ADAT PCR Editing System

Panasonic SV 3800 DAT Recorder

Tascam DA-20 DAT Recorder

Tascam DA-30 DAT Recorder

Marantz CDR-615 CD-Audio Recorder

Phillips Mini CD Recorder

Memorex CDR-622 IDE CD Recorder

Pinnacle Micro RCD-1000 CD recorder

3M 1 inch 8 track analog Reel to Reel

Tascam 32 1/4 inch 2 track Reel to Reel

Sony Super Betamax Hi-Fi VCR

Sony PCM-500 digital encoder

Pioneer dual-cassette

Sherwood dual cassette

JVC dual cassette

Sony dual CD player/recorder

Microboards 16X CD Duplicator

Apogee UV-1000 Super CD Encoder

http://studiofilter.com/studio/full-well-recording-studio/

To są dwa losowo wybrane przeze mnie.

Marcin, zgoda z jednym "ale". DAT nie daje prostoty obsługi. Bywa bardzo upierdliwy.

Szanujące się studio nagraniowe/radiowe ma do dyspozycji urządzenia obsługujące każdy format zapisu. Tego wymaga profesjonalizm. Nie jest to więc żaden dowód na jakieś niesłychane własności DATa, czy też innego urządzenia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Szanujące się studio nagraniowe/radiowe ma do dyspozycji urządzenia obsługujące każdy format zapisu. Tego wymaga profesjonalizm. Nie jest to więc żaden dowód na jakieś niesłychane własności DATa, czy też innego urządzenia.

Jasne, bo są urządzenia dające większe możliwości niż DAT - zgoda. Natomiast nasza dyskusja dotyczy wojny formatów z wczesnych lat 90-tych kiedy to nawet SAT Audio Video zamieściło artykuł DCC MD vs DAT. DCC szlag trafił bo musiał. Format kompletnie nietrafiony pod każdym względem a do tego bardzo awaryjny zawierający kompresję. MD także z kompresją stratną choć potem były na rynku urządzenia nagrywające bez kompresji. Dający dużą wygodę i niemal nieskończone możliwości edycji. I DAT - format bez kompresji. Najstarszy ze wszystkich w/w i format studyjny. Najpierw do zapisu taśm matek a do dziś rozpowszechniony w studiach radiowych. Mimo że w większości stacji dominuje Dyna lub oprogramowanie konkurencyjne (rozwijane od ponad 20stu lat) zapewniające obsługę sieciowej emisji antenowej i ogromne możliwości edycyjne.

Marcin, zgoda z jednym "ale". DAT nie daje prostoty obsługi. Bywa bardzo upierdliwy.

Tzn., z czym upierdliwy? Kody czasu? Potrafią wkurzyć, ale reszta? Moim zdaniem prościej się nie da...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nakamichi to Nakamichi. Bez dwóch zdań. Ja używam obecnie CT-959 który zostaje u mnie na dłużej. Zawsze chciałem go mieć. Albo był w fatalnym stanie albo był pożyczony. Tym razem stan jest perfekt. Bardzo mało używany. Brak oznak użycia na wałkach. Głowica perfekt. Wyświetlacz bije po oczach. Na słynnym przycisku idealny, złoty pasek. W tym stanie to rzadkość. I prawdę mówiąc wolę go od zajechanego Nakamichi. No ale może kiedyś się uda kto wie. Nie myślę o tym teraz. Tym niemniej pełny szacunek dla Nakamichi i Tandberga.

Sorry za nieskromność.

Dostałem w prezencie.

Zdecydowałem jednak że go odpracuję.

Robota pali mi się w rękach a pot ścieka wiadomo po czym. Ale jak pomyślę że go mam, to nie ma przeszkód które bym nie pokonał.

Życzę każdemu z Kolegów takiego (bez odpracowywania oczywiście).

Nie zajechany, ale wymagał kilku konkretnych zabiegów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbym miał takie cudo, to też bym się chwalił. Pomijam wzornictwo-kwestia gustu, ale wg wielu opinii w internecie jeden z najlepszych Nakamichi. Brawo. Jeśli nie musiałbym robić żadnych "głupot", to też bym takiego odpracował..... Okazji niestety brak :)

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi