Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą, można wykonać to tez metodą bardziej "krajową" i niemal darmową, przy użyciu folii aluminiowej, taśmy dwustronnej i podkładu z elastycznego tworzywa o odpowiedniej grubości.

Fantazja dobra rzecz...

Lubię kiedy gra muzyka...

Do szyb samochodowych są stosowane specjalne lakiery przewodzące, w zeszłym roku reperowałem tego typu lakierem ogrzewanie w aucie i jak do tej pory jest ok. Przy naprawie taśmy sygnałowej, problem może stanowić jego kruchość, z tego co pamiętam nie jest on zbyt elastyczny i może łatwo pękać.

Nie chcę słodzić Witkowi, ale ma 10000000% racji. Od dziś będzie to moje sztandarowe powiedzenie.

Nikomu słodził nie będę. Rzeźba nie rzeźba, ale nie zawsze da się kupić "trupa" i podmienić taśmy. W cywilizacji braku wszystkiego do magnetofonów, trzeba kombinować. Jeśli Kasjelowi uda się coś rozsądnego wymyślić będę wdzięczny za porady. Kto wie, kiedy się może przydać taka "rzeźba".

stereo-hifi com

Może wyjaśnię o co chodzi choć to nie na temat. Otóż posiadam odtwarzacz CD Onkyo DX 6660 który był ulubionym CD w moim zestawie "Vintage". Waga 8,5kg i wszystko z stali i aluminium. Niestety w tym odtwarzaczu jest głowica laserowa która w tej chwili jest absolutnie niedostępna. Tylko zauważyłem że naderwana jest właśnie tego typu taśma sygnałowa łącząca głowicę z płytą główną. Zanim spostrzegłem że jest uszkodzona musiałem przykleić jedno z mocowań modułu z głowicą laserową. To takie mocowanie z tą gumką czy "amortyzatorem" lub jak to nazwać ? Wszystko robiłem delikatnie ale taśma sygnałowa musiała być naderwana bo odtwarzacz już wcześniej szwankował. Jednak na pewno moja naprawa mocowania pogorszyła sprawę bo odtwarzacz przestał w ogóle czytać płyty a potem nawet przestała przesuwać się głowica.

Niczym niestety tej taśmy nie zastąpię ponieważ jest na stałe przylutowana do głowicy. W płycie gł. to owszem jest gniazdo w które wsuwa się tą taśmę ale przy głowicy niczego nie zrobię nawet gdybym zdobył taką oryginalną taśmę.

No i wkurza mnie ta sytuacja ponieważ sama głowica jest najprawdopodobniej sprawna tylko ścieżki w taśmie sygnałowej poprzerywane. Można w tej chwili kupić na Allegro sprawny Onkyo DX 6550 za 250zł w kolorze czarnym. Mógłbym dosłownie przełożyć tylko panel przedni i górną pokrywę z mojego DX 6660 i po krzyku. Ale czy to ma sens ? Ta taśma sygnałowa w tych modelach ciągle pracuje bo przecież głowica się przesuwa. Podejrzewam też że one z czasem tracą elastyczność więc czy jest sens wydawać pieniądze ?

Edytowane przez Kasjel

Za te pieniądze raczej nie warto. lepiej poszukać jakiejś innej maszyny z łatwiej dostępnym laserem. Ten w Twoim to naprawdę biały kruk. Jak w pierwszych Nakamichi OMS-7. Nie do zdobycia bez kupna całego sprzętu. Jest taka strona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na której można znaleźć jaki napęd siedział w jakich CD oraz przetwornik. Za 250zł znajdziesz coś naprawdę dobrego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Za te pieniądze raczej nie warto. lepiej poszukać jakiejś innej maszyny z łatwiej dostępnym laserem. Ten w Twoim to naprawdę biały kruk. Jak w pierwszych Nakamichi OMS-7. Nie do zdobycia bez kupna całego sprzętu. Jest taka strona:

Ukryta Zawartość

na której można znaleźć jaki napęd siedział w jakich CD oraz przetwornik. Za 250zł znajdziesz coś naprawdę dobrego.

Nie muszę szukać bo mam Denona DCD 1420 który również znakomicie pasuje do tego zestawu Vintage i posiada popularną głowicę laserową KSS 150A. Ale szkoda mi wywalić tego Onkyo. Nawet gdyby miał być tylko mebelkiem i tak go nie wyrzucę. Dosłownie nie dam rady :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Nie muszę szukać bo mam Denona DCD 1420 który również znakomicie pasuje do tego zestawu Vintage i posiada popularną głowicę laserową KSS 150A. Ale szkoda mi wywalić tego Onkyo. Nawet gdyby miał być tylko mebelkiem i tak go nie wyrzucę. Dosłownie nie dam rady :-)

Wklej zdjęcie tej tasiemki tak "na płasko" w całej okazałości wraz z "wtyczkami". Mam jakieś wynalazki, może coś by podpasował.

Wklej zdjęcie tej tasiemki tak "na płasko" w całej okazałości wraz z "wtyczkami". Mam jakieś wynalazki, może coś by podpasował.

sk victor - pisałem wyżej że ta taśma jest na stałe przylutowana do głowicy. Nawet gdybym miał taką oryginalną taśmę to i tak nie dał bym rady jej wymienić. Wszystko stopił bym lutownicą i tyle....

sk victor - pisałem wyżej że ta taśma jest na stałe przylutowana do głowicy. Nawet gdybym miał taką oryginalną taśmę to i tak nie dał bym rady jej wymienić. Wszystko stopił bym lutownicą i tyle....

A ta tasiemka która pokazywałeś stronę wcześniej ?

A ta tasiemka która pokazywałeś stronę wcześniej ?

Zdjęcie tej taśmy pochodzi z netu. Chciałem tylko pokazać rodzaj taśmy sygnałowej bo przecież są różne.

Panowie deck uratowany wskaźniki jeszcze czasem się wzbudzają,myślę że jak trochę po pracuje to problem zniknie.Jeszcze muszę dobrać jakąś sprężynę,bo tą co założyłem jest trochę za delikatna.Pozostało do zrobienia podświetlenie wskaźników,niema ktoś na zbyciu żarówek chętnie odkupie.W sklepach jest trudno kupić tego typu żarówki.Tam były montowane 6,3V ale nie jestem pewnym bo ktoś wyjął.W internecie można kupić ale średnica jest inna.Panel juz jest w regeneracji jak tylko odbiorcę to wrzucę zdjęcia.Bardzo chciałbym podziękować GM. Kasjelowi za pomoc.

Kasjel podaj ten typ lasera z tego onkyo

Okazuje się że można kupić teraz tą głowicę.Oczywiście cena jest astronomiczna ale i tak jestem w szoku że w ogóle jest !

Ukryta Zawartość

A nie, tam pisze zdaje się że produkt jest niedostępny .

Ukryta Zawartość

Kasjel, za te pieniądze to jakby był niedostępny. Strasznie dużo. Pozostaje szukać i czekać na okazję kupna jakiegoś rozbitka z dobrym laserem. Pewnie to potrwa...

stereo-hifi com

Widziałem i bałem się o tym napomknąć, żeby nie było że napędzam koniunkturę. :) Spieszcie się, bo pewnie długo nie poleży. Siadam grzebać dalej po portalach. :) (to już chyba choroba, piątek, wieczór, żona dziwnie się patrzy.....) he he

stereo-hifi com

Macie jakieś źródło na żarówki?bo na allegro są ale nie takie jakie potrzebuję.Gdzie można kupić? potrzebne mi są do podświetlenia wskaźników.

Macie jakieś źródło na żarówki?bo na allegro są ale nie takie jakie potrzebuję.Gdzie można kupić? potrzebne mi są do podświetlenia wskaźników.

Ale skąd mamy wiedzieć jakie tam są żarówki ? Ja nie rozbierałem w swoich Sony wskaźników VU bo nie musiałem. Je trzeba lutować czy siedzą w "łapkach" jak bezpieczniki zwłoczne ? Jeśli są to żaróweczki mikro z dwoma wychodzącymi przewodami to mam ich kilka na 6V ale nie pamiętam jaką mają moc.

Nie musisz mieć żarówek na 6,3V. Takie na 6V będą bardzo dobre a tu masz ich do wyboru do koloru..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepsze były by chyba takie 40mA albo nawet słabsze 30mA. Nie ma co robić z wskaźników VU latarni ulicznych :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zakupy ... ja stałem się szczęśliwym posiadaczem , jednym z niewielu takiego sprzęcika jak na tych fotkach

Ukryta Zawartość

Do wymiany pasek standardowa "usterka" .

Wygląd ma.....purystyczny, dziwny, ale podświtlenie kasety bardzo ciekawe, w okienku widać ładnie kasetę.

DSCN1220J_arpprrn.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Pioneer CT-9R: Wymiana podejrzanych elementów nic nie dała. Ale pożyczyłem oscyloskop HP 54600B i już widzę, że ten komputerowy to zabaweczka. Dzisiaj będę penetrował układ - wiadomo o co chodzi :)

Inna sprawa, że zauważyłem u siebie pewną manierę, gdy przychodzi kryzys, czyli nie potrafię czegoś zrobić/naprawić to od tego uciekam, zamiast zagłębić się dalej w temat/problem. Dlatego postanowiłem rozwiązać to sam. Inaczej niczego się nie nauczę...

G.Mark, masz oczywiście rację, że się sporo dowiedziałem/nauczyłem. Za co wszystkim dziękuję.

Spokojnej soboty.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Siadam grzebać dalej po portalach. :) (to już chyba choroba, piątek, wieczór, żona dziwnie się patrzy.....) he he

To wy jesteście młodzi stażem w małżeństwie. Moja, po 26 latach już nawet nie patrzy.

Mam plan odnośnie naprawy tej taśmy sygnałowej lasera w Onkyo DX 6660. Kupiłem za całe 5zł samoprzylepną taśmę miedzianą szerokości 25mm. Nakleję pasek szerokości ok 30mm na pęknięcie taśmy sygnałowej. Obetnę nadmiar taśmy na krawędziach nożykiem na łamane ostrza (szer. 10mm). Na granicy pomiędzy taśmą miedzianą a taśmą sygnałową usunę powłokę w miejscach gdzie są ścieżki na taśmie sygnałowej. Wykonam specjalny grot do lutownicy transformatorowej z grubej blachy miedzianej tak abym mógł uzyskać ostry szpic a nie jak w przypadku grotu z drutu miedzianego końcówkę półokrągłą. Wspomnianym wcześniej nożykiem wykonam nacięcia pomiędzy ścieżkami w taśmie. Nacięcia skontroluję pod lupą X 60. Punkty lutownicze wytrawię specjalnym kwasem lutowniczym który posiadam. Lutować będę "Z powietrza" czyli rozgrzanie grotu z odrobiną cyny na nim w powietrzu a następnie krótki kontakt i już. Po upewnieniu się że w żadnym punkcie cyna nie zlewa się z sobą nałożę na całość warstwę kleju typu "butapren" i zaczekam aż całkowicie wyschnie. Klej w tym przypadku będzie pełnił funkcję izolatora. Na koniec przykleję z drugiej strony taśmy sygnałowej pasek przeźroczystej taśmy klejącej aby zabezpieczyć miejsce pęknięcia. Moim zdaniem wszystko powinno się udać pod jednym warunkiem. Mianowicie wtedy jeśli lut będzie błyskawicznie chwytał do ścieżek w taśmie sygnałowej i tej taśmy którą kupiłem. Ale jedno i drugie to przecież jest miedź więc po wytrawieniu kwasem może się udać. Ścieżki w miejscu pęknięcia są równoległe więc z rozcinaniem też dam sobie radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

Pioneer CT-9R: Naprawiłem - jutro napiszę co było nie tak :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Deck już odtwarza choć jeszcze wiele pracy zostało do zrobienia.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-25135400-1474744023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-19370-0-25135400-1474744023_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi