Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie tych idlerów w Technicsach to pomyślałem, żeby po sklejeniu dodatkowo nałożyć cienką rurkę z miedzi lub aluminium, albo wzmocnić to grubą rurką termokurczliwą z klejem. Co o tym sądzicie Szanowni Forumowicze.

Cóż a ja zrobiłem kiedyś test. Wav przekonwertowałem do mp3@320kbs i do flaca i porównałem wszystkie 3 pliki. Nie słyszę różnicy.

Jakże mi przykro...... weź płytę oryginalną, nagraj na minidisca i porównaj, to nie jest tak że nie ma dźwięków, basu czy wysokich, po chwili zaczyna denerwować że czegoś brakuje i to jest właśnie brak tego czegoś co nazywa się - duszą.

To tak jak ktoś słuchał dużo płyt analogowych i jego ucho rejstruję trzaski, szumy, przydźwięki itp. a tu nagle wlącza Cd I tego brak, na dodatek .

Będąc na koncercie nie ma samej wyłącznie muzyki, jest masę przeszkadzajek w tle i to powoduje że nam sie to wszystko podoba ,a takie wysublimowane czyste sterylnie, już jakoś nie bardzo podchodzi.

Dobra , teraz podniecam się tym technicsem 676, no powiem że coś wspaniałego, ma dokładnie 40 lat !!!!!!! I GRA, no po prostu czary .

Doczytałem się że na głowice dawali 10 lat gwarancji !!!!

On jest z 76 roku, a w roku 77 jakie były wypasy ? ....oj były.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Jakże mi przykro...... weź płytę oryginalną, nagraj na minidisca i porównaj, to nie jest tak że nie ma dźwięków, basu czy wysokich, po chwili zaczyna denerwować że czegoś brakuje i to jest właśnie brak tego czegoś co nazywa się - duszą.

To tak jak ktoś słuchał dużo płyt analogowych i jego ucho rejstruję trzaski, szumy, przydźwięki itp. a tu nagle wlącza Cd I tego brak, na dodatek .

Nie musisz mi tłumaczyć ja wiem co to jest kompresja stratna ;) Twierdzę natomiast że 90% tych co to podobno słyszą to tylko mówią, że słyszą ;)

A tak w ogóle to proszę popatrzyć. Przepraszam że ja tak namolnie z tym Fisherem ale spójrzcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taśma BASF Ferro Maxima I

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Cóż a ja zrobiłem kiedyś test. Wav przekonwertowałem do mp3@320kbs i do flaca i porównałem wszystkie 3 pliki. Nie słyszę różnicy.

Nie wątpię w to. Nie każdy ma "słuch" audiofila. Sztuką jest słuchać muzyki nie dźwięków. Nic to, ale ja niestety słyszę różnicę. W paśmie, tym "oddechu" o którym pisał Bilbo, zniekształconych wysokich tonach oraz dynamice płaskiej jak dobra decha. Ostatnio to rozpoznawanie mp3 jest zacofane-nie słucham ich od dłuższego czasu w ogóle. Stało się to po tym, jak dorwałem nagrany na kasecie kawałek "Sweet child of mine" Guns'n Roses. Porównanie z mp3 320 Kb oraz zdekodowanym wave to był cios w jaja. Myślałem, że przy pewnym poziomie głośności moje kolumny doznają już kompresji-grały płasko, twardo, strasznie biły po uszach średnicą. Właśnie z mp3 i tego wave. Odtworzenie z kasety rozwiało wątpliwości-było czysto, znośnie, z wykopem i baaaardzo głośno bez kłujących akcentów. Nie odbierajcie tego, że jestem przeciw mp3. Każdy słucha jak chce i jak mu odpowiada. Dla mnie ten format jest zły do muzyki i to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam kasetomaniaków :)

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Nie wątpię w to. Nie każdy ma "słuch" audiofila. Sztuką jest słuchać muzyki nie dźwięków. Nic to, ale ja niestety słyszę różnicę. W paśmie, tym "oddechu" o którym pisał Bilbo, zniekształconych wysokich tonach oraz dynamice płaskiej jak dobra decha. Ostatnio to rozpoznawanie mp3 jest zacofane-nie słucham ich od dłuższego czasu w ogóle. Stało się to po tym, jak dorwałem nagrany na kasecie kawałek "Sweet child of mine" Guns'n Roses. Porównanie z mp3 320 Kb oraz zdekodowanym wave to był cios w jaja. Myślałem, że przy pewnym poziomie głośności moje kolumny doznają już kompresji-grały płasko, twardo, strasznie biły po uszach średnicą. Właśnie z mp3 i tego wave. Odtworzenie z kasety rozwiało wątpliwości-było czysto, znośnie, z wykopem i baaaardzo głośno bez kłujących akcentów. Nie odbierajcie tego, że jestem przeciw mp3. Każdy słucha jak chce i jak mu odpowiada. Dla mnie ten format jest zły do muzyki i to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam kasetomaniaków :)

A ja twierdzę że miałeś źle zrobioną mp3 lub z marnego oryginału i tyle. Słoń mi na uch nie nadepnął i słuch mam ;) Ty piszesz o takich masakrycznych różnicach jakby była to przepaść a różnica między dobrą mp3 320Kbps (nie 320Kb - nie myl pojemności z bitrate !!!) jest raczej różnicą dosyć subtelną mimo wszystko. Chętnie bym sprawdził tych co tak dobrze słyszą w ślepym teście ;)

Wiem, że to 320Kb per second :). Zrobiłem skrót myślowy. Każdy swoje ucho ma i niech (się) jego słucha. Oby z dobrą muzyką. :) Pozdrawiam!

stereo-hifi com

ski-vitor widzę że magnetofon ma wyłączany HX-PRO słychać to ? bo poluję na taką funkcję ale na razie pusto.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Tak słychać i widać na oscyloskopie zresztą też. Wyłączyłem specjalnie na czas pomiaru. Ale kalibracja zaciera te różnice. Czyli po wyłaczeniu HX-PRO i zrobieniu z powrotem Auto Tun. wysterowanie dla najwyższych częstotliwości robi się takie samo. Nie sprawdzałem z gorszymi taśmami. Nie widziałem jeszcze chyba na oczy decka z tak dobrą głowicą. Jedno to fantastyczne pasmo bez żadnego problemu uzyskiwane na przeciętnej taśmie a drugie to wspaniałe wykonanie samej głowicy. Praktycznie do 15kHz różnice fazowe między sygnałem na wejściu a sygnałem wychodzącym z decka nie istnieją. Dopiero przy 19kHz są zauważalne. Oznacza to pierwszy sort produkcyjny głowicy. I niech kogoś nie zraża rozchwiany oscylogram "po taśmie". Na innych urządzeniach tak potrafi on wyglądać przy 10 - 12kHz. Tutaj do 15kHz jest niewiarygodnie stabilnie. Wpływ mechaniki bardzo niewielki. Ten jego Auto Tuning daje się pięknie wyregulować. Generalnie ten plastik to chyba jeden ciekawszych magnetofonów jakie widziałem i na 1000% nie jest to Low End. Mimo że przy takim CT-959 wyglada jak Trabant przy S-klasse to ja nie wiem który z nich jest lepszy.

Edytowane przez sk-victor

No to woda młyn!.

Ceny na start!

Już go mam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Uszyk

No to woda młyn!.

Ceny na start!

Już go mam.

Ukryta Zawartość

Wystarczy zerknąć na mostek z głowicami żeby zobaczyć że nie jest to budżetowe rozwiązania. Tylko na tej głowicy w tym z ebay-a jakieś dziwne ślady.

Ukryta Zawartość

Wystarczy zerknąć na mostek z głowicami żeby zobaczyć że nie jest to budżetowe rozwiązania. Tylko na tej głowicy w tym z ebay-a jakieś dziwne ślady.

To są raczej odbicia światła.

Dla mnie te nóżki,stópki są nie do przyjęcia.

To są raczej odbicia światła.

Dla mnie te nóżki,stópki są nie do przyjęcia.

No niestety tutaj wiocha. Fisher bodajże pod USA był robiony a tam mają inne gusta (lub brak). To tak jak z czerwonymi wnętrzami samochodów z USA w pewnym okresie ;)

sk-victor

Niezłe zaskoczenie z tym Fisherem. Jak oglądałem filmik to myślałem, że pstrzy mi w oczach przy tych 19kHz. Taka stabilność w dodatku z jednym (bezpiecznym dla tam) wałkiem. Mój Kenwood KX-2060 również posiada mechanizm z jedną rolką a na kasetach testowych odtwarza z równym poziomem 18kHz. Nie sprawdzałem fazy, tylko przy 10kHz przy ustawianiu głowicy. Sinusoidy idealnie się pokrywają i są stabilne. muszę zobaczyć jak to będzie dla wyższych częstotliwości. Warto przy tym się zastanowić, jakie byłyby sprzęty, gdyby kasety nie wyparły inne nośniki? Pomarzyć można, ale z drugiej strony wielka szkoda, że nie rozwijano bardziej tych sprzętów.

Sk-victor gratuluję kolejnego dobrego zakupu.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Nic mi nie przypomina. Inna filozofia niż w innych deckach. Tutaj całe sterowanie jest na pionowej płycie za wyświetlaczem. Silniki i czujniki wszystko jest do niej podłączone. Mainboard to zasilanie i audio. Nie przypomina niczego co widziałem. Oczywiście musiałem to rozedrzeć na kawałki w celach zapoznawczych ;]

Chyba pierwszy deck jaki widzę który ma czujniki taśm w postaci switchy "napędzanych" dźwigienkami a nie blaszanych styków.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-57709700-1477767152_thumb.jpg

post-1944-0-32711900-1477767155_thumb.jpg

post-1944-0-34026300-1477767161_thumb.jpg

post-1944-0-77411800-1477767164_thumb.jpg

post-1944-0-89246500-1477767171_thumb.jpg

post-1944-0-52085700-1477767179_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Deck zapewne świetny ale design Fishera z pozniejszych lat wydawał mi się jakiś taki odpustowy.

Wizualnie najlepiej ich sprzęt wyglądał we wczesnych latach 80-tych.

Jeśli "odkryłem Amerykę", to przepraszam, ale pierwszy raz widzę tę stronę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli "odkryłem Amerykę", to przepraszam, ale pierwszy raz widzę tę stronę:

Ukryta Zawartość

Nie wiem na ile informacje w niej zawarte są prawdziwe (za młody jestem na długie obcowanie z tą historią :D), ale jeśli tak jest jak pisze Autor, to warto poczytać o historii wyrobów inżynierów z Polski. Szkoda, że nie ma więcej zdjęć, ale i tak jest OK.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Część informacji można zweryfikować np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naprawiam zdobyczny Sony TC-K515S i potrzebuję deko wiedzy teoretycznej. Czy w typowych magnetofonach

(rok ok 1993) generator pradu podkładu (na głowicę zapisującą) i generator prądu do głowicy kasującej

to ten sam układ czy stosowano dwa osobne generatory ? Czym właściwie zasila się głowicę kasującą ?

Po krótkim oglądzie tematu prawd. uszkodzony jest generator do głowicy kasującej, daje jakiś sygnał ale na

pewno nie 95khz tylko "nie-wiadomo-co" (brak oscyloskopu), stare nagrania słychać (stłumione) i monitor

po taśmie łapie (!) ten sygnał z głowicy kasującej. Samo nagranie marne i zdradza objawy przesterowania

(pewnie brak prądu podkłądu albo przesterowanie kilkukrotnym zapisem z obydwy glowic;) )

J.

Pozostaje na razie serwisówka i spojrzenie jak to jest zbudowane. Nie znam kompletnie tego modelu i nie potrafię pomóc.

Ja wczoraj doprowadziłem do ładu mojego biedaka Nakmichi BX-100. Kupiłem go uszkodzonego ze trzy lata temu i tak co jakiś czas do niego zaglądałem. Naprawiłem prawie wszystko (została tylko regulacja docisku idlera-upierdliwa sprawa, ale da się zrobić, odtwarza, przewija, ale trochę za słabo). Gdy włączyłem kasetę testową okazało się, że ktoś kręcił przy poziomie odtwarzania i oczywiście Dolby cięło straszliwie wysokie tony. Po regulacji odtwarza bardzo dobrze, pomimo trochę widocznego zużycia głowicy. Doregulowałem ją z oscyloskopem i jest super. Sprawdziłem nagrywanie i tu na szczęście nikt nic nie grzebał. Nagrywa bardzo dobrze jak na tak prosty sprzęt. Ogólnie bardzo pozytywnie mnie zaskoczył dźwiękiem. Pomimo nieciekawego stanu wizualnego, zostaje u mnie na ciężkie czasy jako rezerwa. Stoi w zestawie i pewnie będzie używany dosyć często :). Słyszałem niepochlebne opinie o tym BX-100, ale ja ich nie podzielam. Wyregulowany i wyczyszczony gra naprawdę dobrze. Kolejny magnetofon uratowany od elektrośmietniska. Teraz rozglądam się za następnym....

stereo-hifi com

No coz, mam juz serwisowke, przynajmniej zawęziłem problem do ok 10elementów i scalaki i tasmy sa całe

Generator jest wspolny, coś w nim się kompletnie rozstroiłlo, pewnie robi 20-30khz i za niskie napięcie

NIestety ;)

Zjadło mi taśmę TDK FE ;) marna tasma ale szkoda ;) i wyłamałem plastiki trzymajace pokrywe (2 z 4ech)

Dobrze otwieralem w gore (sony) a i tak strzeliło ;)

Nauka boli ;)

J.

No coz, mam juz serwisowke, przynajmniej zawęziłem problem do ok 10elementów i scalaki i tasmy sa całe

Generator jest wspolny, coś w nim się kompletnie rozstroiłlo, pewnie robi 20-30khz i za niskie napięcie

NIestety ;)

Zjadło mi taśmę TDK FE ;) marna tasma ale szkoda ;) i wyłamałem plastiki trzymajace pokrywe (2 z 4ech)

Dobrze otwieralem w gore (sony) a i tak strzeliło ;)

Nauka boli ;)

J.

Skoro zawęziłeś pole poszukiwań to może jakiś kondensator elektrolityczny dokonał żywota? Warto sprawdzić. Oczywiście zakładam, że sprzęt nie był grzebany. Samo z siebie się na pewno nie rozstroiło-albo grzebane, albo jakiś element wysiadł.

Zaczepy można przykleić a jeśliklej nie daje rady to można polutować te zaczepy.

stereo-hifi com

MamutDK Nakamichi z serii BX to jedne z najporządniejszych magnetofonów, są proste i skuteczne, dobrze utrzymany egzemplarz gra świetnie i jak nie szukamy wodotrysków to mimo tego iż idler jest upierdliwy w nich ( ale można wymienić gumkę i po kłopocie ), to są bardzo ciekawą propozycja retro sprzętu.

Jasch ...daj se spokój z tym złomem. szkoda czasu myslę.

Jasch ...daj se spokój z tym złomem. szkoda czasu myslę.

Nie przesadzaj. Sony TC-K515S nie jest wcale złomem. Normalny poprawny 3-głowicowy deck z pełną kalibracją. Miałem go kiedyś a teraz mam TC-590, Jasch też zresztą ma. Tanie, dobrze wyposażone i nic im nie brakuje.

Edytowane przez sk-victor

Nie przesadzaj. Sony TC-K515S nie jest wcale złomem. Normalny poprawny 3-głowicowy deck z pełną kalibracją. Miałem go kiedyś a teraz mam TC-590, Jasch też zresztą ma. Tanie, dobrze wyposażone i nic im nie brakuje.

jak są sprawne technicznie ..........

Dla mnie to okazja, żeby bezkosztowo rozpieprzyć magnetofon w kawałki i złożyć i nauczyć się czegoś na swoich błędach

Wolę nie robić pomyłek na cenniejszych magnetofonach. Spróbuje na nim poćwiczyć regenerację rolki chemią do drukarek.

Sam magnetofon jest ok ale widac po nim masę oszczędności, np. taśmy wkładane na wcisk (tak jak w późniejszych tanich dvd)

Tranzystory mocy (pewnie stabilizacja napięcia) nie mają swoich radiatorów tylko sa dociskane płytką metalową do tylnego panela

i trzeba bardzo uważać, żeby ich nie spalić uruchamiając płytę wyjętą z deka. Nie ma osobnej regulacji BIAS dla różnych taśm

(jedna wspólna i pewnie jakaś korekcja na sztywno) Nie ma nigdzie regulacji poziomu dolby (?) Skąd on wie jaki jest poziom dolby ;)

(no, obawiam się, że nie wie bo np. przy nagrywaniu z dolby S miałem ciągle jakieś ginące wysokie tony w podobnym TC-KE500)

J.

Nie wiem jak w tym, ale, o ile wiem, w niektórych nowych magnetofonach wiele parametrów reguluje się programowo, wchodząc w menu serwisowe. Może stąd brak fizycznych regulatorów.

• Pokaż nowe odpowiedzi