Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Głowice przecież nadal są używane w terminalach kart płatniczych, czytnikach RCP. Ale czy są one na tyle dobre by móc je zastosować w magnetofonach? I zasadnicze pytanie. Na pewno będzie potrzebna kalibracja decka pod nowym osprzętem. Czy będzie to możliwe i da oczekiwane efekty? Z tego co widzę w deckach nie głowice są największym problemem, ale osprzęt typu: przekładnie, silniki, paski napędowe, wałki i rolki. Oraz elektronika, np. kondensatory, rezystory, okablowanie.

Czy to może gumki idlerów są? tak mi się wydaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Tak wyglądają. W razie pytań proponuję napisać do tej firmy.

Z braku ciekawych rzeczy do pisania, zrobiłem sobie przerwę :). Utknąłem w naprawie niedawnego zakupu i dużo czasu na niego poszło (CD odtwarzacz). Zrobiłem sobie krótką przerwę w naprawach. Miałem już trochę przesyt.

W Telefunkenie w jednej z kieszeni znowu padł mechanizm. Za szybko go próbowałem naprawić. Znowu czeka mnie rozbiórka wszystkiego. Przy okazji spróbuję przeszlifować głowicę z drugiej kieszeni. Jak pisałem wcześniej, jakiś rzeźnik potraktował ją czymś ostrym i d..a. Źle odtwarza i nagrywa. Jeśli szlif nie da dobrego efektu to poszukam sobie jakiegoś dawcy lub mechanizmu z głowicą. Po tych działaniach dopiero będę mógł wszystko poustawiać jak trzeba. Na razie znowu rozbiórka.... Tak to bywa. Co tam, przynajmniej człowiek się nie nudzi i głupoty do głowy nie przychodzą :D.

stereo-hifi com

Napiszę i się zarejestruję, maja tam troche ciekawych rzeczy, a nawet głowice. Dopiero po akceptacji będą widoczne ceny i się zobaczy czy są przystępne.

Nr telefonu sugeruje że to na miejscu jest.

A ja zaczałem nagrywać ( "stare" kasety Agfy, Basfy itd gdzie były duże spadki dynamiki ) bez red szumów, dzięki temu zlikwidowałem efekt dławienia=niekompatybilności systemów róznych firm i modeli, dosyć mam tego, nie ma sensu, mam wysokiej klasy magnetofony, dobrze zapisują pasmo, ale stosowanie przez firmy róznych poziomów odczytu doprowadzało do szału.

Dzisiaj nagrałem na DRM 44 hx - testowałem na KX-7050, AF-F810, AD-WX 808,BX 150, rd-06 i jest dobrze, wręcz wspaniale ! W odwrotne inne strony też jest pozytywnie.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Zauważyłem, że paski do Pioneerów z mechanizmem Reference Master zdrożały przez rok o ponad 100%. A może to jakieś inne paski ? Jakby nie było to wciąż zamienniki. Kiedyś kupowałem u naszego ulubionego sprzedawcy komplet za 20zł, a dziś widzę, że już 42zł trzeba zapłacić.

Bilbo

Ostatnio doszedłem do podobnego wniosku. Po kalibracji Kenwooda KX-2060 i nagraniu na nim kilku kawałków z i bez redukcji. Odtwarzane na Revoxie z redukcją była kiszka. Bez "wspomagaczy" są ze sobą baaardzo kompatybilne. Zresztą, reszta magnetofonów podobnie-bez reduktorów szumu grają wymiennie. Z Dolby bywa różnie z tym dopasowaniem i dlatego nagrywanie idzie bez niego i tyle. O dziwo, oryginalne kasety z wytwórni są odtwarzane z Dolby na wszystkich prawie tak samo. Różnice są nieznaczne. Niestety wymienność nagrań między nimi samymi jest do wytrzymania wyłącznie bez reduktorów szumu. Zresztą, ciężko mi słuchać w domu z poziomami w jakich szum mógłby mi w jakiś sposób przeszkadzać w cichych fragmentach. Żona i dzieciaki mają zaniżony poziom słuchalności i dopiero jak jestem sam w domu to mogę poszaleć. Trochę zawsze musi poszumieć, żeby nie zapomnieć co gra :). Sony, Revox, Kenwood tak mało szumią, że i tak nie włączam Dolby. Nie ma po co. Reszty systemu słucham okazjonalnie i bardziej dla "zresetowania" słuchu, odbioru, czy jak to tam nazwać. Przydaje się, żeby usłyszeć różnice, które jednak są. To też zależy od muzyki jaką chcę posłuchać. Dla przykładu-mocny rock to włączam Revoxa (super wypełnienie dźwięku i super bas), lżejsze kawałki nie wymagające "uderzenia" słucham na Sony (super wokale i scena, mniejszy bas). Dobrze jest mieć z czego sobie wybrać :D. Później np. Nakamichi BX-100 dla zmiany i "resetu" i tak dalej kręci się taśma....

Może się nie znam, ale w takim stanie to chyba przesada z tą ceną. Pomimo opinii o sprzęcie:

Ukryta Zawartość

Trup i do tego niekompletny. Chyba, że na części, ale to drogo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Własnie słucham 2 i tej nowej audycji, tzn wznowionej po ponad 25 latach ...i nagrywam ja hehehehe , przypominam 102.oo fm

Specjalnie wyciagnałem z szafy Yamahe TX-930.

albo na kompie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Dziś mi się trafiła mega okazja sony tc-229SD,choć już posiadam ten model to ten jest w idealnym wstanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry wieczór.

Może się komuś przyda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mientus111

Kiedyś kupowałem u naszego ulubionego sprzedawcy komplet za 20zł, a dziś widzę, że już 42zł trzeba zapłacić

Kupić sobie na sztuki. Wyjdzie typowo 6 zł/sztuka.

Jaki ten swiat magnetofonowy mały :), po umyciu oponki, talerzykow, oraz tego plastikowego "kółka" napedzajacego, znajdujacego sie na osi silnika powinno byc cacy.

Umyłem i jest OK. Brudne było niemiłosiernie. Jak mogłem o tym zapomnieć...

Manius59

Gratuluję. Skoro jest w idealnym stanie to warto łapać okazję, pomimo że to drugi taki sam.

Mientus111

Już zapisałem w "zakładkach". Dzięki! Przyda się na pewno.

Wyzromek

Zdarza się każdemu. Na przyszłość już będziesz pamiętał.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Nie wiem czy zadziała, ale tu są wymiary oponek jak coś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mientus111

manius59 no to masz już za dużo .....

Mientus111 - to do VCR ! są

Edytowane przez Bilbo

A tu ceny i lata produkcji magnetofonów Nakamichi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manius59

Nie wierzę, że złapałeś taką okazję na znanym portalu. Może zdradzisz gdzie można polować na takie magnetofony? Skoro podałem, że to okazja to i cena pewnie adekwatna (czyli normalna). Oczywiście, jeśli nie chcesz zdradzać "źródełka" doskonale to zrozumiem :).

stereo-hifi com

Kupić sobie na sztuki. Wyjdzie typowo 6 zł/sztuka.

tak właśnie myślałem, trzeba tylko zdjąć wymiary z mechanizmu, bo gdy w stanie płynnym są, to dupa zbita.

tak właśnie myślałem, trzeba tylko zdjąć wymiary z mechanizmu, bo gdy w stanie płynnym są, to dupa zbita.

I dużo "paprania" się z nimi aby to wszystko doczyścić. Ostatnio przerabiałem temat. Dzięki podpowiedzi Bilbo o użyciu spirytusu salicylowego było znaaaacznie łatwiej to ogarnąć. Za podpowiedź BARDZO dziękuję. Skróciło to robotę o dobre dwie godziny. I uwaga, spiryt rozpuszcza syf, ale też nowe paski! Trzeba odczekać aż wszystko odparuje. Na szczęście nie zachowałem się jak dzieciak i o tym pomyślałem :D. Czasami robię dziwne rzeczy, gdy się spieszę a potem klnę jak szewc na swój brak przewidywania....

stereo-hifi com

Wymiary pasków do Pioneerów z Reference Master Mechanism, sprawdzone w modelu CT-959 :

pasek płaski : 64,5 x 4,5 x 0,6 mm

pasek płaski : 76,0 x 6,0 x 0,6 mm

pasek kwadratowy : 44 x 1,5 mm

Po szybkim rozpoznaniu widzę, że będzie kłopot z najdłuższym paskiem, tym między kołami capstanów.

MamutDK

Mnie czarna maź pięknie schodzi zawsze "Rozcienczalnikiem uniwersalnym".

Edytowane przez artekk
Napiszę i się zarejestruję, maja tam troche ciekawych rzeczy, a nawet głowice. Dopiero po akceptacji będą widoczne ceny i się zobaczy czy są przystępne. Nr telefonu sugeruje że to na miejscu jest.

Jeśli jesteś Firmą to z nimi pogadasz - jeśli nie to -> "sprzedaż wysyłkowa wyłącznie dla firm, nie prowadzimy sprzedaży konsumenckiej" - ale pewnie to zauważyłeś...

Jeśli jesteś Firmą to z nimi pogadasz - jeśli nie to -> "sprzedaż wysyłkowa wyłącznie dla firm, nie prowadzimy sprzedaży konsumenckiej" - ale pewnie to zauważyłeś...

Jestem,

Jutro zamówię u znajmej firmy gumki do BX 150 i do AIWY 6300 zobacze jak to będzie wyglądało.

Doczytałem się że idlery powinno się zmieniać co 2-3 lata .

Tak samo doczytałem się że szerokość paska powinna być 0.5- 0,75 szerokości rolki napedowej osi silnika, no i wiele sprzetów tak nie ma ..............

Edytowane przez Bilbo

Najdłuższy pasek to praktycznie to samo co Akai Gx-75 fi 76 x 6 x 0,5 mm dostępny na allegro

w zestawie za 30zł, inaczej nie widzę.

Ale widzę, że ten zestaw pasków do AKAI podrożał z 14zł.

Wszyscy sprzedawcy z alle... chcą nas złupić.

Edytowane przez artekk

BIlbo dokładnie tak jak się doczytałeś.

Artek zapytaj u nich o pasek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mientus111

Dziękuję, namiar się przyda. Choć ostatnio regeneracja idlerów jakoś mi wychodzi nawet. Metoda dawno nie widzianego tutaj GMarka się sprawdza.

Względem pasków do Pioneerów mam koncepcję, za kilka dni wyjdzie w praniu, czy słuszną.

Przywracanie naszych maszyn do życia zaczyna być kosztowne. Za równomierność zestawu pasków i rolek można już nabyć przyzwoity magnetofon.

Mientus111

Dziękuję, namiar się przyda. Choć ostatnio regeneracja idlerów jakoś mi wychodzi nawet. Metoda dawno nie widzianego tutaj GMarka się sprawdza.

Względem pasków do Pioneerów mam koncepcję, za kilka dni wyjdzie w praniu, czy słuszną.

Przywracanie naszych maszyn do życia zaczyna być kosztowne. Za równomierność zestawu pasków i rolek można już nabyć przyzwoity magnetofon.

1. Ten sposób mozna zalozyć jak gumka jest w miare swieża, jak jest miękka albo za twarda to nic nie da, już mam pare decków takich i czekają na nowe gumki niestety to sposób dorażny np aby sprzedać sprzet niby sprawny.

2. Komplet pasków ...... to nie sa oryginały tylko średniej jakości zamienniki.

Ja najczęściej kupuję wstepnie najtańsze 3 mm dla sprawdzenia czy wogóle sprzet chodzi i jak jest decyzja że zostaje i cieszy oko i ucho, to zamawia się takie jak maja być.

Jak producent zastosował 6 mm pasek to miał w tym cel, taki pasek nie ciśnie i ma odpowiednie tarcie, stosując weższy np 3 mm musimy dać ciaśniejszy aby uzyskać to samo tarcie, co powoduje zbyt duży nacisk na osie, co nie jest pożądane.

Koszty ? na alle może być np 10 sztuk tego samego modelu, ale tylko jeden ma parametry w miare przybliżone jakie były założone ( odp warunki przechowywania, granie na nim cykliczne itd ) i inwestycja 50 - 120 zł na to nie jest dużo, raz na 10 lat ? Dobry sprzęt wymaga dobrych części, tak jak auto , byle jakie opony i klaps ....

Paski to w sumie pikus , gorzej jest z rolkami, większość moża zciagnąć z osi i zostają same gumki, ale skąd same gumki ? poniżej 5 mm fi wewn, mi nie zrobią ,

Edytowane przez Bilbo

równomierność

Oczywiście miałem na myśli równowartość :) umysł zaprzątnięty tylko magnetofonami, jak widać.

Jasne, tylko nowe i oryginalne części. Pomarzyć można. Właściwie Pioneer jest tu wyjątkiem, jednak podsumowując paski za 42zł + idler za 50zł + rolki (nie wiem nawet ile, ale znam np. koszt rolek Sony) i niebezpiecznie zbliżamy się do ceny zakupu magnetofonu.

Nie sądzę też, że nawet oryginalna oponka jest świeża, raczej leży sobie już kilka-kilkanaście lat, a wiemy co to oznacza dla gumy.

To jak z kasetami serwisowymi. Fajnie byłoby je mieć i z nich korzystać, ale w jakim stopniu stare taśmy trzymają założone parametry ? nie mówiąc już o zużyciu mechanicznym. I co począć, gdy np. taki wspomniany wyżej Harman CD-491 do poprawnej kalibracji wymaga 8 różnych niedostępnych już kaset serwisowych ?

To hobby wymaga pewnych kompromisów. Na szczęście koledzy z forum w wielu przypadkach przetarli szlaki. Można kupić nowy zamiennik, albo wyrzeźbić coś z elementów dostępnych w ramach innych dziedzin (np. hydraulika), można doraźnie regenerować. Mnie takie regenerowane idlery działają dobrze już ponad rok. Szału nie ma, ale jakoś z tym żyję i magnetofony robią dobrze, co do nich należy.

Edytowane przez artekk
  • Pokaż nowe odpowiedzi