Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie ciśnienia na service manual nie mam. Ale faktycznie cena zjadliwa.

Na alledrogo poszedł fajnie wyglądający Technics RS-671USD. Nie wiem jak może brzmieć, ale wygląda dość ładnie. Licytowałem, ale w ramach pohamowywania się przed kolejnymi zakupami dałem za niską cenę. Nawet mam z tego satysfakcję :) A i żonie nie muszę się tłumaczyć!

Za to poddałem się z Sony TC-750ES. Niedługo po jego zakupie zaczął gnieść taśmy (lewa, podająca rolka). Odstawiłem go na ponad rok i niedawno się za to zabrałem. Regulacja nic nie pomogła. Wymiana obu rolek na nowe (nie oryginalne) też nic nie dała. Lewa jak ściągała taśmę tak ściąga i gniecie dalej. Podparcie rolki od spodu daje pozytywny rezultat. Tak jakby za mała była siła docisku, ale sprężyny nie da się regulować, a w instrukcji o hamulcu lewej szpulki nic nie ma. Kurcze... dual capstan = stres. Na razie zrobiłem z niego single capstan i będzie jako odtwarzacz. Oczywiście przy nagrywaniu z Dolby się teraz wykłada.

Zwiększ naciąg taśmy. Od razu mówię że nie mam pojęcia jak w tym decku realizowany jest naciąg taśmy. Ale zrozumcie ! Nawet najbardziej precyzyjny tor przesuwu taśmy w deckach "dual capstan" nic nie pomoże jeśli naciąg taśmy będzie znikomy. Zrób doświadczenie i podczas odtwarzania naciśnij palcem lewy "grzybek" na szpulce tak aby opór stawiany przez lewą szpulkę był większy. Zobacz czy wówczas magnetofon będzie nadal niszczył taśmę szczególnie na jej początku.

Jeśli sprawdzisz naciąg taśmy i będzie OK, to z powodu braku (?) możliwości regulacji docisku rolki trzeba zobaczyć jak wyglądają rolki. Z moim Revoxem też były jaja, bo po doszlifowaniu nowych rolek według wymiarów serwisowych, regulacji ich docisku, giął na początku dwie taśmy. Naciąg taśmy jest OK. Dowiedziałem się o tej usterce po jakimś czasie. Dopiero podpowiedź Sk-victora o obłym kształcie rolek pomogła. Taśma idzie równo środkiem rolek, nie pływa po głowicy i jest idealnie naciągnięta między capstanami na głowicy. Dopiero wtedy udało mi się ustawić głowicę jak być powinno. Sprawdź po kolei wszystko i wtedy będzie wiadomo czy to naciąg taśmy, docisk rolki czy jej kształt. Dual capstan to ciężki temat czasami. Mam jednego i ostatnio kupuję magnetofony tylko z jednym wałkiem przesuwu :). Na drugiego nie znalazłbym chyba więcej czasu....

stereo-hifi com

Ja mam kilka "dwułałkowców", które działają (na razie) jak ta lala. Ten Sony jest upier.... Nowa, lewa rolka jest nieco mniejsza od oryginału. Ale dziadostwo źle się wkłada, bo trzeba odgiąć element do którego rolka jest mocowana. Może wsadzę na powrót starą lewą rolkę. Stare rolki były leciutko beczkowate, ale w innych (moich) magnetofonach nie są. Zresztą ich beczkowatość i tak nic nie dawała. Jak znajdę czas i ochotę (strasznie mnie zesłabił ten Sony tym gnieceniem taśmy - choć IMHO całkiem fajnie nagrywał i bardzo cichy napęd ma) to sprawdzę hamowanie lewego talerzyka. Ale jeśli jakiś hamulec jest, to ukryty, bo nie ma o ustawianiu siły hamowania czy jakimś sprzęgle ani słowa w instrukcji. Szukając w Google, to dość sporo informacji o upierdliwości dual capstana w tym modelu.

Cichy70

Zobaczymy czy cena jaką dałeś za Grundiga to tak dużo. O tu jest aukcja uszkodzonego w niewiadomym stanie i szaleństwo leci. Pozdrawiam! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no faktycznie, wygląda na to, że chyba jednak źle nie kupiłem, patrząc na te ceny.

ten z alle to do tego słabszy model.

mój póki co gra naprawdę świetnie.

mam nadzieję, że tak mu zostanie.

wywaliłem go co prawda na sprzedaż na ebaya.

ale dałem cenę kup teraz 580F.

może trafię na jakiegoś mądrego inaczej :-)

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

Odpuściłem sobie tego Jvc td-66. Kuzyn kupił sobie Akaki GX 75 i chce mi sprzedać Teac V-7000 za 600 zł. Warto go kupić za tyle ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

no faktycznie, wygląda na to, że chyba jednak źle nie kupiłem, patrząc na te ceny.

ten z alle to do tego słabszy model.

mój póki co gra naprawdę świetnie.

mam nadzieję, że tak mu zostanie.

wywaliłem go co prawda na sprzedaż na ebaya.

ale dałem cenę kup teraz 580F.

może trafię na jakiegoś mądrego inaczej :-)

Sprawdz czy działa w nim test 10 khz i 400hz

.....

Mamut, prawdopodobnie z taśmy wydzielił się środek smarny, którym jest nasycana w trakcie produkcji, żeby zapewnić odpowiedni poślizg po głowicach. Niestety, oznacza to RIP dla taśmy. :-( Ewentualnie możesz spróbować ją jakoś oczyścić, np. wkładając w otwór w kasecie zwinięty kawałek dobrej chusteczki higienicznej i przewijając taśmę tam i z powrotem, a potem spróbować ją skopiować.

Dziękuję Macieju za odpowiedź. Spróbuję te kasety trochę oczyścić i jak pisałeś może skopiuję. Materiał na nich to stary amerykański rock. Dostałem w gratisie z zakupem innych kaset i byłem mile zaskoczony tą muzyką. Teraz wiem dlaczego były w gratisie-gdy środek smarny ""wyjdzie" kupujący nie będzie miał pretensji. Zawsze oglądam nowe nabytki i one były jakby matowe. Dopiero po jakimś czasie od kupna wrzuciłem je do magnetofonu. Najpierw miła a później gorsza niespodzianka. Może uda się choć trochę podczyścić i przegrać je.

stereo-hifi com

Sprawdz czy działa w nim test 10 khz i 400hz

Tak, kalibracja działa dobrze i bezproblemowo.

troszkę mniej wygodna niż w dragonie :-)

ale zasada ta sama.

www.cichykot.com

Witam, czy ktoś miał styczność z tym sprzętem?

NATIONAL PANASONIC RS-269 USD

Ukryta Zawartość

Nabyłem go i do mnie jedzie, spróbuję go zreanimowac, jednak czy to moze być cos warte? Generalnie szukam czegoś w tym stylu: koniecznie ładowanego od góry, maks te 35 cm szerokości. Podoba mi się Yamaha TC-800, ale cena 800zl zabija... są sztuki na allegro i olx. Moze macie jakieś typy w co celować, na co zwrócić uwagę? Nie musi to nagrywać specjalnie dobrze (mam Aiwa AD-F880 od tego), ma przyzwoicie grać i fajnie wyglądać w eksponowanym miejscu. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Tak, kalibracja działa dobrze i bezproblemowo.

troszkę mniej wygodna niż w dragonie :-)

ale zasada ta sama.

Wygoda kosztuje i to znacznie więcej. Mnie na przykład podoba się się kręcenie gałkami w moim Kenwood KX-2060. Też mam dwa tony testowe i da się dobrze skalibrować wszystkie typy taśm, jakie posiadam. Dragon to coraz bardziej odjechany (cenowo) sprzęt od naszego realnego świata. Szkoda, ale raczej taniej nie będzie. On ze względu na swoją sławę, zawsze będzie drogi.

Yesther

Panasonic to praktycznie Technics. Poszukaj coś podobnego na Vintagecassette i do wujaszka Googla. Coś może będzie o nim w wersji "technicsowej".

stereo-hifi com

yesther - cos takiego chyba za szerokie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MamutDK,

Kiedyś znalazłem w sieci parę artykułów na ten temat. W procesie produkcji taśma nasączana jest jak gąbka substancją smarną, zapewniającą poślizg po głowicy. Pod wpływem docisku do głowicy substancja ta wyciskana jest jak z gąbki i zapewnia poślizg, a po ustaniu ucisku gąbczasta warstwa magnetyczna z powrotem wsysa tę substancję, jak wcześniej ściśnięta i puszczona gąbka. Oczywiście nie cała wyciśnięta substancja wraca, część osadza się na głowicy, w związku z czym taśma magnetyczna ma jednak ograniczoną liczbę możliwych przejść przed głowicą, w końcu cała substancja smarna zostanie wyciśnięta i nic już nie zostanie. Ale myślę, że żeby tak się stało, trzeba by takiej taśmy słuchać bez przerwy przez parę lat.

Prędzej ta substancja wydziela się ze starości.

A informacji o tym zacząłem szukać, gdy zaintrygowała mnie taka biała substancja, wydzielająca się ze starszych taśm chromowych AGFY, zacząłem szukać o tym informacji, co to może być, i okazuje się, że właśnie substancja smarna.

yesther - cos takiego chyba za szerokie...

Ukryta Zawartość

niestety :( nie wejdzie

ale dzięki, design przyjemny :)

Ukryta Zawartość

Witam, czy ktoś miał styczność z tym sprzętem?

NATIONAL PANASONIC RS-269 USD

Ukryta Zawartość

Nabyłem go i do mnie jedzie, spróbuję go zreanimowac, jednak czy to moze być cos warte? Generalnie szukam czegoś w tym stylu: koniecznie ładowanego od góry, maks te 35 cm szerokości. Podoba mi się Yamaha TC-800, ale cena 800zl zabija... są sztuki na allegro i olx. Moze macie jakieś typy w co celować, na co zwrócić uwagę? Nie musi to nagrywać specjalnie dobrze (mam Aiwa AD-F880 od tego), ma przyzwoicie grać i fajnie wyglądać w eksponowanym miejscu. Pozdrawiam!

Mam tego Panasonic rs 269 taki sobie deck jak większość tego typu dekow

Gra przyzwoicie ale szału niema,ale warto mieć w swojej kolecji.

Ukryta Zawartość

MaciejLK

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Ten osad był w konsystencji jak zimny wosk i usunąć to można było tylko izopropanolem. Widać też było trochę brązowego nalotu, czyli na 100% nośnik za chwilę dokona żywota. Oby dało się jeszcze Twoim sposobem to podczyścić i przegrać. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

manius59

Ok dzięki, czyli pobawię się nim, paski i czyszczenie ogarnę jednak nigdy nie wymieniałem kondensatorów - pewnie w 40-letnim sprzęcie to konieczne? Jak generalnie objawia się potrzeba ich wymiany? Czy robiłeś to może w tym modelu? Lutownicy się nie boję, ale wolałbym wiedzieć co robić.

Teac V 7000 vs Akai GX 75 lub 95 .Czy w ogóle Teaca z Akai można porywnywać jeśli chodzi o brzmienie i jakość wykonania ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Czy ktoś jest tu ze Szczecina? Do odbioru jest Nakamichi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , pewnie prosty model ale jak ktoś nie ma to można przytulić...

Ukryta Zawartość

jakby ktoś go ogarnął to nawet zapłace żeby wysłać do mnie wraz ceną za sprzęt, pasowałby mi do 150 tki elegancko do kompletu

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

jakby ktoś go ogarnął to nawet zapłace żeby wysłać do mnie wraz ceną za sprzęt, pasowałby mi do 150 tki elegancko do kompletu

No nie bądź taki rozrzutny !!! Za przesyłkę płacić, daj spokój. Jak za darmo to za darmo.

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Teac V 7000 vs Akai GX 75 lub 95 .Czy w ogóle Teaca z Akai można porywnywać jeśli chodzi o brzmienie i jakość wykonania ?

TEAC jest dobrze wykonany. Przede wszystkim ma dużo dokładniejszą kalibrację. Akai nie jest żadną rewelacją.

Edytowane przez discomaniac71

Jaka jest różnica między TC-K511S a TC-K515S?

M.

515 ma plyte glowna od 511,411. 411ma mniej scalakow i zworki. Serwisowka to tylko aneks do 511. Roznica to inny symbol mechanizmu ale roznica pewnie tez niewielka

J.

Roznica to inny symbol mechanizmu ale roznica pewnie tez niewielka

Kieszeń kasety jest elementem mechanizmu, stąd ta różnica. Dolby S gdzieś trzeba włożyć - więcej scalaków, mniej zworek.

Taka mnie refleksja naszła.

Mam/miałem kilka walkmanów i w większości z rewersem. Jak to jest, że tak mikre urządzenia, z wieloma ograniczeniami konstrukcyjnymi wynikającymi właśnie z małych rozmiarów, nie mają problemów z transportem taśmy? Urządzenia duże mają je notorycznie. Nie pamiętam przypadku z ok. 30-letniego okresu używania/posiadania (oczywiście z dużymi przerwami) ok. 10-ciu walkmanów, aby którykolwiek uszkodził mi taśmę! Jak poleciał pasek, to nie działało nic, a jak pasek był ok, to wszystko było ok...

Ja używałem w sumie tylko 4 sztuk przenośnych odtwarzaczy i też żaden nie zepsuł mi taśmy. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, że w stacjonarnych jak piszesz jest to notoryczne a w przenośnych nie. Mam temat do zastanowienia...

stereo-hifi com

Na wiadomym portalu są ciekawe urządzenia od "świeżego" użytkownika, ale zauważyłem, że przynajmniej jedno z tych urządzeń kupił sam dla siebie (oczywiście inny nick).

Ke_raj

Kurde, następny... Zauważyłem tych kilku nowych sprzedających, ale jak zwykle podchodzę z respektem i może WRESZCIE zacznę przeglądać zakończone aukcje. Pozwoli mi to choć trochę zmniejszyć szansę władowania się na minę. Nic ostatnio nie kupuję ( na szczęście-sytuacja po ostatnich nabytkach napięta :D ), ale zaczynam urlop i może naprawię te stojące w kątach biedaki. Aż wołają do mnie a ja nie miałem czasu się tym zająć. Trzeba działać, zaniedbałem to ostatnio.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Nie rozumiem...

Poszło na pw. Może to przypadek, dlatego nie puszczam oficjalnie, ale warto uważać. Przynajmniej na początku. Myślę, że domyślisz się, o co chodzi.

...i może naprawię te stojące w kątach biedaki...

Ja właśnie jednego naprawiłem. I to właśnie walkmana - stąd chyba moje wcześniejsze refleksje. Panasonic RQ-NX10 - poleciał pasek (porządny walkman - Dolby B, aluminium i jedna bateria R6 - żadnych akumulatorków). Przyznam, że pierwszy raz wymieniałem pasek w walkmanie, w którym musiałem wylutowywać płytkę, aby dostać się do mechanizmu. Co więcej, nie znalazłem nigdzie rozmiarów paska - stary był już żelowy... Ale od czego Youtube! W komentarzach do obcojęzycznego filmu z naprawy innego modelu (z bardzo podobnym, jeśli nie takim samym mechanizmem) znalazłem pytanie/odpowiedź o średnicę paska. Wystarczyło. Pan DK miał pasek do walkmana z filmu i okazało się, że do mojego też pasuje. I wreszcie śmiga. Edytowane przez ke_raj
  • Pokaż nowe odpowiedzi