Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opis trochę się mija z prawdą: "M95 był modelem szczytowym dwuwałkowy Quartz Direct Drive".

Tutaj przedsmak ewentualnego serwisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest co robić, i łatwo nie będzie :)

Na Vintagecassette potwierdzenie Twoich słów:

Transport

Sìngle Capsŧan Transport

Direct Drive (Capsŧan)

Mechanical Tape Loading

Auto Shutoff

2x Motor Mechanism

Quartz Controlled Transport

Tape Tension Control

Jak widać "cusik" się nie zgadza. Kto będzie chciał kupić, doskonale wie, co w nim siedzi. Odnośnik podany przez Ciebie mi nie działa.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

nie jest taki drogi ten Technics, na ebay 900-1900 euro.

To dopiero początek aukcji. Poczekamy aż "wieść gminna" się rozniesie. :)

Mizyn

Przydałaby się i to bardzo ta blacha do ustawiania głowic. Nie wiem jak to się nazywa. Z takim czymś ustawienie głowicy w magnetofonie do którego było robione to błahostka. Cóż, jak się nie ma to ma się inne sposoby. :)

stereo-hifi com

Bardzo lubię RS-BX747. Jeśli chodzi o jakość wykonania i funkcjonalność jest rewelacyjny. Dźwiękowo nie potrafię ocenić - niektórzy psy na nim wieszali. Z flutterem faktycznie w tych mechanizmach (tak samo w 707, 727 i innych z tym mechanizmem) bywa problem. Ale jest to do ogarnięcia.

Ktoś pisal ze 747 to model wyzszy a 701nizszy, to nie tak, 701 i 601 pojawiły się póxniej zamiast 747 i 646,

z tym ze 747 byl dosc długo dostepny i pewnie mozna bylo w PL trafic na nie w tym samym czasie.

Moj 747 ma jedna duza zalete, moge wrzucic do niego każda tasme i nie zostawi na niej sladu, nie ma

mowy o zaginaniu czy rysowaniu, walek musi byc wysokiej jakosci i nadal jest dobrze dopasowany do kapstana

No ale z nagrywaniem dramat bo wtedy flutter leci podwojnie, raz przy nagrywaniu i raz przy odtwarzaniu

J.

Kiedyś już te tabelki ktoś podrzucił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A u mnie wylądował CR-3 od Niemca, prezentuje się godnie, stan mint, praktycznie bez ryski, działa wszystko, wydaje mi się, że nigdy nie była zdejmowana pokrywa. Posłucham trochę takiego, a potem mu zastosuje ten mod z miejscem uziemienia, o którym pisałem pare postów wcześniej. Zdam relację z różnicy co by było dla potomności.

Czy może któryś z kolegów ma gdzieś z demontażu taką oto głowicę kasującą ?

Dokładnie to jest taka jak po lewej. Ta druga chyba się niczym nie różni.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-30562200-1488548910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Kiedyś już te tabelki ktoś podrzucił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moich katalogach technicsa w 1993 roku nie ma śladu 747 dopiero w 1994.

Katalogi mam niemieckie.

Ale skoro właściciel mówi, że ma katalog z 1993 i jest tam 747 to w takim razie zwracam honor :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na to polowałem od dawna, ale cena zaporowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takiego. Tani a pełna kalibracja z generatorem tonów i na prawdę fajny deck. Brak dual capstanu w jego przypadku to raczej zaleta.

Ukryta Zawartość

Na to polowałem od dawna, ale cena zaporowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto to ktoś chyba pytał wczoraj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny faktycznie zaporowe...

Natomiast ja znalazłem swój "łącznik" pomiędzy TA-2570, a TA-2070. Nazywa się to TA-2066. Może to nie zabrzmi najlepiej, ale odkąd mam tego deck'a, nigdy nie był podłączony dłużej, niż na jeden dzień. Cały czas stał na "bocznej" półce. Wczoraj podłączyłem go do wzmacniacza i typowa sprawa - idler!!! Wstępnie wyczyszczony idler, przy okazji wymiana paska licznika (pękł) i od dziś słucham na nim non-stop. Nie sprawdzam nagrywania, bo pamiętam, że rewelki nie było (może to przez brak HXPro), ale odtwarzanie - bajka. Szczególnie kasety z TA-2570. No i te niskie tony, które niby w TA-2570 są, ale jakby ich nie było. Tutaj "porcelana" drży! Mam kilka kaset z Dolby C i w tym 2066 to Dolby musi być włączone! Jestem zaskoczony, a w dodatku jego wygląd po ciemku...

Teraz mam jedno pytanie - szukam pomocy w kwestii idlera. Zna ktoś jakiś patent, żeby zdjąć kółko bez wyjmowania mechanizmu? Chodzi mi o to, żeby nie połamać ramienia, na którym kółko pracuje i nie pokruszyć plastikowej tulejki wałka silnika napędzającego idler. Po doświadczeniach z TA-2070, boję się tego dotykać, a zamiennika już nie mam. W Nakamichi ta tulejka była mosiężna i jeden problem odpadał. Tutaj plastik kruszy się przy byle dotknięciu.

Teraz mam jedno pytanie - szukam pomocy w kwestii idlera. Zna ktoś jakiś patent, żeby zdjąć kółko bez wyjmowania mechanizmu? Chodzi mi o to, żeby nie połamać ramienia, na którym kółko pracuje i nie pokruszyć plastikowej tulejki wałka silnika napędzającego idler. Po doświadczeniach z TA-2070, boję się tego dotykać, a zamiennika już nie mam. W Nakamichi ta tulejka była mosiężna i jeden problem odpadał. Tutaj plastik kruszy się przy byle dotknięciu.

No ale po co ryzykować skoro wyjęcie mechanizmu upraszcza całą zabawę ??

Nie chcę ryzykować i wyjmę mechanizm, jeśli idler całkiem odmówi posłuszeństwa (jak na razie z kasety na kasetę przewija coraz lepiej). Tylko szukam podpowiedzi dla ułatwienia sprawy - może ktoś wie jak bądź czym zrobić to bezpiecznie, bez wyciągania żelastwa. ;)

A u mnie wylądował CR-3 od Niemca, prezentuje się godnie, stan mint, praktycznie bez ryski, działa wszystko, wydaje mi się, że nigdy nie była zdejmowana pokrywa. Posłucham trochę takiego, a potem mu zastosuje ten mod z miejscem uziemienia, o którym pisałem pare postów wcześniej. Zdam relację z różnicy co by było dla potomności.

Nak is back :). Cieszę się, że jest w dobrym stanie. Dobrze, że zwróciłeś tamtego CR1. W nowym głowica wygląda tak samo jak w tamtym?

Maciej_otw

Tak, ceny zaporowe. Gdybym miał choć jedno takie coś, to zrobiłbym sobie kopię. Oczywiście nie z metalu, ale byłoby dobrze. Pomarzyć można. Bardzo niedostępny to towar a jak jest to ceny powalają. Cóż, trzeba radzić sobie inaczej.

Kolejny Technics rodzynek:

Ukryta Zawartość

Opis tylko dziwny, ale do tego już się przyzwyczaiłem....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Czy ktoś jarzy dlaczego mechanizm SONY TC-K315 wyłącza się po 3-5sekundach (zarówno w play jak i w przewijaniu)

Dostałem z rozlanymi paskami i przestawionym mechanizmem (nie był w położeniu zerowym) więc mogłem coś źle złożyć

Oczywiście trybik na silniku pomocniczym pęknięty ale ani pierwszy ani ostatni taki przypadek (inne nie przerywają pracy)

Pracuje prawidłowo (obydwa talerzyki kręcą sie, nic nie wciąga, odtwarza ok)

J.

Edytowane przez jasch

Ukryta Zawartość

zaczęło się.

Wow, najlepsze jest to gniazdo zdalnego sterowania z tyłu. Wygląda jak gniazdo lampy elektronowej w Rubinie 714.

Ukryta Zawartość

Kolejny Technics rodzynek:

Ukryta Zawartość

Opis tylko dziwny, ale do tego już się przyzwyczaiłem....

Jesteś bardzo delikatny ;)

Poprawiam właśnie wpis - bo zobaczyłem że to pisał niekoniecznie Polak. A zwymyślałem go.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Jesteś bardzo delikatny ;)

Poprawiam właśnie wpis - bo zobaczyłem że to pisał niekoniecznie Polak. A zwymyślałem go.

Ten sprzedający to zdaje się nasz "dobry znajomy" ;)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Nie chcę ryzykować i wyjmę mechanizm, jeśli idler całkiem odmówi posłuszeństwa (jak na razie z kasety na kasetę przewija coraz lepiej). Tylko szukam podpowiedzi dla ułatwienia sprawy - może ktoś wie jak bądź czym zrobić to bezpiecznie, bez wyciągania żelastwa. ;)

Ke_raj.

Miałem kilka egzemplarzy tego decka bo b.go lubię. Idler jest dość kapryśny i nie zawsze efekt naprawy jest natychmiastowy. Nie wiem w jakim jest stanie. Czy jest popękany czy zdeformowany. Czy się ślizga czy w ogóle nie ciągnie?

Na początku zwilżyłbym go dość mocno preparatem Boll. Także trzpień od silnika oraz powierzchnię szpulek po których się obraca. Cała powierzchnia robi się kleista ale potem to wszystko zasycha i idler zaczyna pracować po powierzchni bardzo lgnącej do siebie. B. duża przyczepność nie pozwala na ślizganie się gumy idlera.Wcześniej można delikatnie przetrzeć najdrobniejszym papierem ściernym. Trzeba to zrobić w trakcie obracania się oponki a jest trudny dostęp i to jest "wyższa szkoła jazdy". Inaczej najmniejsze nawet nierówne starcie powierzchni powoduje hałaśliwą pracę idlera.

Kiedyś opisywałem też metodę na założenie tulejki gumopodobnej na trzpień od silnika od przewijania (gdzieś są zdjęcia i opis). Na tej zasadzie b.ładnie pracuje u mnie idler w TA 2090 i w HK 491.

Na początek spróbuj z Bollem.

A może ten mechanizm z zamontowanym idlerem jest za bardzo wysunięty i ledwo styka się z trzpieniem od silnika przewijającego? To wtedy należy delikatnie wcisnąć go głębiej.

Czy ktoś jarzy dlaczego mechanizm SONY TC-K315 wyłącza się po 3-5sekundach (zarówno w play jak i w przewijaniu)

A licznik działa prawidłowo? Wyczyść albo sprawdź może diodę:

Ukryta Zawartość

M.

Ukryta Zawartość

Uszyk - dziękuję za podpowiedź. Mechanizm jest ok. Nie widać, aby ktoś w nim grzebał. Idler ustawiony prawidłowo. I tutaj podpisze się pod tym, co napisałeś. Wyczyściłem idler izopropanolem. I sam nie wiem, co się stało, bo w TA-2070 nie zadziałało tak, jak tutaj. Początkowo - przed czyszczeniem - 2066 nie chciał nawet ruszyć z przewijaniem. Po czyszczeniu ledwie przewijał "lepsze" kasety. Teraz zapycha jak młody i nawet funkcja wyszukiwania utworów działa wyśmienicie!

A co dźwięku? Możecie mnie wyśmiać i przyjmę to z pokorą, bo odstawiłem na bok "brylancik". Porównałem nagrania z kaset, które na obecną chwilę TA-2570 przyjmuje normalnie (pisałem, że jest problem prowadzeniem taśmy w niektórych kasetach), na obu tych magnetofonach plus 2070. I jeśli chodzi o egzemplarze, które posiadam, to odtwarzanie 2066 nie odstaje od 2070.

Gdzie ja miałem uszy??? Fakt, audiofilskiego ucha nigdy nie miałem i mieć nie będę, ale to, jak gra 2066, to totalne zaskoczenie! Scena, indywidualne brzmienie instrumentów no i mięsisty bas.

Jak poprawię prowadzenie taśmy w 2570, to zrobię porównanie w zakresie zapis/odczyt wszystkich trzech. Sam jestem ciekaw, co z tego wyniknie...

A licznik działa prawidłowo? Wyczyść albo sprawdź może diodę:

Ukryta Zawartość

M.

Strzał w dziesiątke, tak się skupiłem nad tym, żeby złożyć mechanizm, że nie zauważyłem czy licznik leci (nie znam tego modelu)

Zdjecia w linku są niedostępne, nie wiem gdzie szukac tego transoptora ?

p.s.)

Przekonuje się, że jak dostaje egzemplarz idealny "do wymiany paskow" to na mur musi byc cos w nim porzadnie walnięte ;)

J.

Ukryta Zawartość

Przekonuje się, że jak dostaje egzemplarz idealny "do wymiany paskow" to na mur musi byc cos w nim porzadnie walnięte ;)

Zgadzam się.

Jesienią 2016 nabyłem takiego "do wymiany pasków" ALPAGE AL-300. Śliczny, jak to nazywają handlarze "gabinetowy". Okazało się, że poza podświetleniem wskaźników i permanentnym wyciem jednego z silników jest totalnie martwy. Przepalone dwa bezpieczniki, które po wymianie na sprawne palił z chwilą włączenia. Na szczęście udało się zwrócić, choć biłem się z myślami, czy go nie zostawić i powalczyć z nim może. Taki rzadko spotykany i piękny magnetofon. Odesłałem z żalem.

Zdjecia w linku są niedostępne, nie wiem gdzie szukac tego transoptora ?

Jakby to kogoś kiedyś interesowało, to detektor obrotów jest na płytce z czujnikami taśmy i na szczęście ta

płytka daje się łatwo przekładać, więc wypnę z innego (chorującego na co innego) i sprawdze elektronikę

J.

z jakiego decka ta głowica ?

Z AIWY AD-F910. Potrzebowałem takiej na dawce obudowy bo swoją miałem zniszczoną. I kupiłem dla obudowy taką z uszkodzonym mechanizmem. Ktoś wydzierał kasetę na siłę i złamał głowicę kasującą. No i teraz po przekładkach moja AIWA AD-F910 jest jak wyjęta z kartonu ale tamtej też grzech nie naprawić ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi