Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czego się można spodziewać po tym CR2, w porównaniu do najprostszych magnetofonów innych producentów?

No nie wiem właśnie ;) A Ty wiesz ?

Lubię kiedy gra muzyka...

To nie wysoki woltaż tylko nadmiar decków w domu powoduje, że nie pamiętasz który. Co ja mówię ... jesteś w stanie Kasjelu podać dokładną liczbę posiadanych przez siebie kaseciaków?

Powinno być nieco ponad sześćdziesiąt no i sześć magnetofonów szpulowych. Znajdzie się też kilka amplitunerów/wzmacniaczy, cztery gramofony i kilka odtwarzaczy CD lub DVD.

Czego się można spodziewać po tym CR2, w porównaniu do najprostszych magnetofonów innych producentów?

Ostatnio naprawiłem taki wynalazek:

Marka TEC- nic mi to nie mówi. Mechanika taka sama jak w Braun C301, elektrycznie otwierana kieszeń, i całkiem fajne wykonanie. Słuchałem go przez chwilę. Gra nieco lepiej niż przeciętnie. Ktoś zna ten magnetofon?

Pamiętam czasy gdy królowały magnetowidy i prawie nikogo nie było stać w tym kraju na firmowy taki sprzęt np. Panasonic, JVC. Wówczas można było spotkać tańsze magnetowidy z Taiwanu, Hong Kongu np.Maxim czy jakoś tak no i ten właśnie TEC. Dlatego nazwa ta nie jest mi obca.

"Nie dostrzegam żadnych ciekawych rozwiązań wyróżniających te magnetofony spośród innych tanich 2-głowicówek." - masz w okolicy okazję się przekonać na własne uszy. Kup i się dowiesz. Nie można spodziewać się fajerwerków tak prostym modelu. Najniższe modele z natury były traktowane po macoszemu. Napędzały ilość sprzedanych sztuk i tyle. Nie pchano w nie wyrafinowanych rozwiązań, bo się po prostu nie opłacało. Jeśli prosty dwugłowicowy magnetofon nie razi niczym a wręcz zaskakuje swoim dźwiękiem (jak na tak prosty model) wart jest zainteresowania. Mam BX-100 i spełnia te warunki w 100%. BX-125 to praktycznie te same układy sekcji audio, więc za małe pieniążki warto wziąć. Jeśli będzie grał źle to jest przez kogoś rozregulowany lub po prostu zepsuty. Elementy elektroniczne ma bardzo dobre jak na taki deck. Jedyny minus (zależy dla kogo) - psujący się mechanizm Sankyo. Po kilku naprawach takiego wynalazku można to robić po ciemku :).

Sk-victor

Nie słyszałem tego modelu. Z usterką na pewno sobie poradzisz. Jestem ciekawy Twojej o nim opinii. Wiem, że ustawiasz swoje decki z serwisówką w ręku, więc Twój osąd będzie wiarygodny. Z wszystkich moich ostatnich i starszych nabytków tylko w Telefunkenie nic nie było kręcone. Z takich przypadków mogą brać się opinie o złym dźwięku magnetofonu X czy Y. ktoś kupuje, coś poczyści i słucha a sprzęt może nie trzymać parametrów i zabrzmi źle. Wystarczy złe ustawienie poziomu 0 decybeli i wzmacniacz odczytu pracuje nieoptymalnie. Czekam na jakąś opinię od Ciebie po regulacjach.

Kasjel

Dużo masz tego. Pewnie wygospodarowałeś na nie cały pokój. Ja jeszcze na to nie mogę sobie pozwolić. Teraz, do i tak małej przestrzeni, dorzuciłem tego ogromnego Naka i jest ciekawie :). Jakie masz bezpieczniki założone w domu? Odpalenie wszystkich tych sprzętów naraz spowodowałoby pewnie zaciemnienie okolicy i posądzenie o terroryzm :).

stereo-hifi com

Czyli co ? Zamiast "Hz" pisać "Herc" ?

Jeszcze nawiążę do kwestii językowych. Układ jednostek miar SI - skrót jednostki częstotliwości, to Hz. Co tu może budzić zdziwienie?

Czepiać się już nie będę. Każdy pisze, jak umie. Regulamin forum nie wskazuje, aby troszczyć się o język ojczysty, więc dam sobie spokój...

Powinno być nieco ponad sześćdziesiąt no i sześć magnetofonów szpulowych. Znajdzie się też kilka amplitunerów/wzmacniaczy, cztery gramofony i kilka odtwarzaczy CD lub DVD.

Ja nie wiem czy wymieniłbym wszystkie posiadane modele jakiejś jednej posiadanej marki.

Jakie masz bezpieczniki założone w domu? Odpalenie wszystkich tych sprzętów naraz spowodowałoby pewnie zaciemnienie okolicy

... i praktyczną realizację idei ogrzewania magnetofonowego :)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Również nie wiem :) W mojej okolicy jest do kupienia za parę groszy BX125, i w związku z tym zacząłem oglądać rozbierane zdjęcia różnych niskich modeli Nakamichi. Wygląda to dość słabo. Nie dostrzegam żadnych ciekawych rozwiązań wyróżniających te magnetofony spośród innych tanich 2-głowicówek.

Niby tak. W sumie mnie nigdy nie ciągnęło do tanich Nakamichi bo przecież to zwykły magnetofon. Ciągnęło mnie do drogich - ale to nie ten budżet. Ale z drugiej strony wnętrze CR2 A nie wygląda "ubogo". W kwestii kalibracji, regulacji jak na dwu głowicowego decka jego płyta główna wygląda wręcz bardzo bogato. A mechanizm - wiele wyższych modeli na nim bazuje.

Wiem, że ustawiasz swoje decki z serwisówką w ręku, więc Twój osąd będzie wiarygodny.

Aby wszystko było zgodne z serwisówką niestety musielibyśmy mieć taśmy wzorcowe. A tu jest bieda. Więc nie takie to do końca piękne ;)

To zdjęcie to oczywiście nie mojego - bo go nie mam jeszcze, tylko zapożyczone z sieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Jedyny minus (zależy dla kogo) - psujący się mechanizm Sankyo. Po kilku naprawach takiego wynalazku można to robić po ciemku :)

To jest właśnie ten PLUS dla mechanizmów Sankyo. Budowa bez zbędnych komplikacji, prostota w serwisowaniu. I co dla nas najważniejsze: popularność i związana z tym dostępność "części zamiennych". Wolę takie Sankyo niż jakieś wydumane wynalazki, nad którymi człowiek nie spał po nocach i wyrywał sobie włosy z głowy.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

W mojej okolicy jest do kupienia za parę groszy BX125

Jak za parę groszy to bierz. Gdy nie podpasuje to zawsze może deck trafić do kogoś z forum albo w ostateczności na allegro. Chyba lepiej tak niż do punktu zbioru elektrośmieci.

stereo-hifi.com

To jest właśnie ten PLUS dla mechanizmów Sankyo. Budowa bez zbędnych komplikacji, prostota w serwisowaniu. I co dla nas najważniejsze: popularność i związana z tym dostępność "części zamiennych". Wolę takie Sankyo niż jakieś wydumane wynalazki, nad którymi człowiek nie spał po nocach i wyrywał sobie włosy z głowy.

Ale to Sankyo na prawdę jest fajne. Że ten silniczek od czasu do czasu (czyli co 20 lat pewnie) trzeba przeglądnąć - trudno. Jak czytam o problemach o których piszą MamutDK i Kasjel z Revoxem to ten dopiero jest chyba problemowy. Zaraz mnie pewnie zbiją ;)

Gorzej bo będę musiał jakąś protezę zasilania wymyśleć - żeby dodatkowego adaptera na 120V się pozbyć.

A może na stałe jakieś trafo (z odpowiednim zapasem mocy na przyszłość) obniżające napięcie i odpowiednie gniazdo w ścianę?

gniazdka-elektryczne-w-usa.jpg

stereo-hifi.com

Nie wiem czy warto zmieniać trafo. Koszty, ingerencja w oryginalność sprzętu. Chyba, że upolujesz oryginał z europejskiej wersji. Z tym będzie ciężko. Czy taki adapter ma jakiś wpływ na brzmienie? Wątpię.

Nikt bić nie będzie. Te Revoxy to wspaniałe maszyny, ale... Ja mam najstarszą wersję, jeszcze z 1981 roku z pierwszej serii jak mniemam po braku płytki do regulacji napięcia napędu szpulek. Pojawiają się choroby wieku dziecięcego (w 35-letnim decku, ha ha) i po ich zażegnaniu będzie OK. Dlatego tak dużo piszę o nim, bo jest to rzadko u nas spotykany sprzęt i porad serwisowych nie ma. Skoczyłem z nim na głęboką wodę i muszę sobie poradzić. Później zostanie tylko się nim cieszyć.

stereo-hifi com

A może na stałe jakieś trafo (z odpowiednim zapasem mocy na przyszłość) obniżające napięcie i odpowiednie gniazdo w ścianę?

gniazdka-elektryczne-w-usa.jpg

Prędzej do środka mu wsadzę dodatkowe trafko jeśli się zmieści. W ścianie nie da rady. 5000 listw, rozdzielaczy i innych wynalazków. Musi się dostosować do naszych warunków. On do mnie, a nie ja do niego ;)

Oczywiście w odwracalny sposób ;)

Edytowane przez sk-victor

Sankyo są upierdliwe, to prawda. Jednak Aksamit ma rację z powszechnością tego napędu. Łatwo znaleźć cały napęd na podmiankę lub na części. W czasach niedostępności części zamiennych to duża zaleta. Wiadomo, każdy ma swoje doświadczenia i wie co jest dla niego dobre lub odpowiada najbardziej.

stereo-hifi com

Dziwnym trafem zepsuł mi się każdy jeden magnetofon w nie wyposażony- wystarczy nie używać takiego pacjenta przez miesiąc, i problem gotowy- silnik pomocniczy się zacina.

To fakt. Ja mojego srebrnego TA 2570 miałem doprowadzonego do perfekcji. Ale zjawiły się nowe nabytki i związana z nimi robota. Kiedyś przypomniałem sobie o nim włączam a tu kicha ! Znowu musiałem przeczyścić styki na krzywce przepłukać silnik pomocniczy izopropanolem potem naoliwić oś i teraz już od dłuższego czasu pracuje bezawaryjnie. Zdaję sobie z tego sprawę że w zasadzie powinienem rozebrać silniczek pomocniczy i wyczyścić komutator oraz szczotki. Ale na razie pomaga przepłukanie izopropanolem więc nie ma potrzeby rozbierania tego silnika.

Ostatnio naprawiłem taki wynalazek:

Marka TEC- nic mi to nie mówi. Mechanika taka sama jak w Braun C301, elektrycznie otwierana kieszeń, i całkiem fajne wykonanie. Słuchałem go przez chwilę. Gra nieco lepiej niż przeciętnie. Ktoś zna ten magnetofon?

Czy w tym decku TEC jest mechanizm podobny do tego w Universum,ie CT 2318 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie "kupił mi się" ostatnio taki GX-75 za 400zł. Wygląda idealnie i tak też działa. Kalibruje ładnie (co prawda w pracy na stole bez dźwięku). Popatrzcie jak możecie na zdjęcia głowic i toru przesuwu i powiedzcie czy ten lakier na śrubkach ma szanse być oryginalny czy też jest to już czyjaś robota ? Nie mam właściwie żadnego doświadczenia z AKAI. Co powiecie na niego ?

Brak w nim nakładki na kieszeń kasety. Czy może ma ktoś takową na "zbyciu" ?

Ukryta Zawartość

post-1944-0-54400600-1491393892_thumb.jpg

post-1944-0-67187200-1491393895_thumb.jpg

post-1944-0-72929600-1491393899_thumb.jpg

post-1944-0-18060700-1491393931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Zepsułem wątek. Wszyscy ucichli.

Ktoś chyba kiedyś już był w tym moim GX-75. Nagrywa i kalibruje ładnie, mechanizm idealny i to najważniejsze ale po wciśnięciu klawisza HX-PRo kalibracje się rozjeżdżają. Próbowałem to zestroić ale nie umiem. Na płytce z oscylatorami są regulacje Bias R i L, HX Bias R i L i wspólne dla chromu i dla metalu. Więc niby ok - przy wyłączonym HX Pro reguluje Bias, przy włączonym HX Pro reguluje HX Bias i niby wszystko się zgadza ale niestety regulacje są współzależne i nie umiem znaleźć punku wspólnego. Nie rozumiem tego. Czy ktoś przerabiał ten temat ? Chciałbym jeszcze mieć na kasetę z nagranym 400Hz 0dB na idealnym pewniaku GX-75 lub 95 i wiedzieć jakie napięcie jest na wyjściu przy 0dB. Czy ktoś by mógł taką kasetkę nagrać ?

Zepsułem wątek. Wszyscy ucichli.

Ktoś chyba kiedyś już był w tym moim GX-75. Nagrywa i kalibruje ładnie, mechanizm idealny i to najważniejsze ale po wciśnięciu klawisza HX-PRo kalibracje się rozjeżdżają. Próbowałem to zestroić ale nie umiem. Na płytce z oscylatorami są regulacje Bias R i L, HX Bias R i L i wspólne dla chromu i dla metalu. Więc niby ok - przy wyłączonym HX Pro reguluje Bias, przy włączonym HX Pro reguluje HX Bias i niby wszystko się zgadza ale niestety regulacje są współzależne i nie umiem znaleźć punku wspólnego. Nie rozumiem tego. Czy ktoś przerabiał ten temat ? Chciałbym jeszcze mieć na kasetę z nagranym 400Hz 0dB na idealnym pewniaku GX-75 lub 95 i wiedzieć jakie napięcie jest na wyjściu przy 0dB. Czy ktoś by mógł taką kasetkę nagrać ?

Z tego co wiem HX Pro ma i musi być wyłączony podczas kalibracji. Masz tą moją sławetną instrukcję obsługi do GX 75/95 w języku polskim ? Zamieściłem ją na Elektrodzie ale jeśli nie jesteś zarejestrowany to wyślę ci na maila. Edytowane przez Kasjel

Nie nie mam instrukcji po polsku. Jak możesz podeślij. Z góry dzięki. Rozumiem że podczas kalibracji ma być wyłączone choć dziwne to dla mnie - gdyby to było istotne to włączenie kalibracji na płycie czołowej odłączało by HX. No ale jeśli tak jest to potem podczas nagrywania włączenie HX-Pro psuje wszystko. A wewnątrz na płytce są pr-ki do kalibracji biasu przy Hx-pro. Wiec pewnie trzeba wyregulować bias dla włączonego i wyłączonego HX-Pro. I tutaj poległem niestety.

Znalazłem tą instrukcję Kasjel. Dzięki. Nie ma tam nigdzie o tym aby wyłączać HX-Pro podczas kalibracji. Generalnie to o pomoc proszę ;)

Nie nie mam instrukcji po polsku. Jak możesz podeślij. Z góry dzięki. Rozumiem że podczas kalibracji ma być wyłączone choć dziwne to dla mnie - gdyby to było istotne to włączenie kalibracji na płycie czołowej odłączało by HX. No ale jeśli tak jest to potem podczas nagrywania włączenie HX-Pro psuje wszystko. A wewnątrz na płytce są pr-ki do kalibracji biasu przy Hx-pro. Wiec pewnie trzeba wyregulować bias dla włączonego i wyłączonego HX-Pro. I tutaj poległem niestety.

Znalazłem tą instrukcję Kasjel. Dzięki. Nie ma tam nigdzie o tym aby wyłączać HX-Pro podczas kalibracji. Generalnie to o pomoc proszę ;)

Przypomnij mi swój adres na PW jeśli chcesz tą instrukcję.

Mam pytanie odnośnie HX PRO. Jak czytałem tutaj jest to układ płynnie regulujący prąd podkładu. Układ steruje wartością prądu podkładu w zależności od głośności składowych nagrywanego materiału. Możliwość regulacji za pomocą PR w GX jest dla mnie dziwna. Nie miałem żadnego Akai, ale mój Braun ma HX PRO i nie zauważyłem w nim takich regulacji. Być może za mało patrzyłem Nie regulowałem go. Ma ustawienia fabryczne i gra dobrze, więc nie ruszam. Być może ktoś rozwieje moje wątpliwości i pomoże Tobie Sk-victor.

stereo-hifi com

Mam pytanie odnośnie HX PRO. Jak czytałem tutaj jest to układ płynnie regulujący prąd podkładu. Układ steruje wartością prądu podkładu w zależności od głośności składowych nagrywanego materiału. Możliwość regulacji za pomocą PR w GX jest dla mnie dziwna. Nie miałem żadnego Akai, ale mój Braun ma HX PRO i nie zauważyłem w nim takich regulacji. Być może za mało patrzyłem Nie regulowałem go. Ma ustawienia fabryczne i gra dobrze, więc nie ruszam. Być może ktoś rozwieje moje wątpliwości i pomoże Tobie Sk-victor.

Jest tak jak mówisz. Po prostu w GX dla włączonego HX Pro i dla wyłączonego jest osobna regulacja. Tylko że w dziwny (dla mnie) sposób jedna regulacja wpływa na drugą. Zapewne jest to logiczne, celowe i sensowne tylko ja tego nie rozumiem. Jeżeli ustawię decka tak że przy wyłączonym HX jest ok to po włączeniu go kalibracja "rozjeżdża się". Oto płytka generatorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel napisał, że kalibrację przeprowadza się przy wyłączonym HX PRO. Po przeprowadzeniu kalibracji bez niego nagrywa dobrze a gdy się go włączy nagranie wychodzi kiepsko. Chyba dobrze zrozumiałem. Dziwna sprawa. Z rozkładu PR na płytce wynika, że tylko dla taśmy żelazowej jest regulacja dla obu kanałów, jakby ta regulacja była "nadrzędną" dla pozostałych, punktem odniesienia. Ciężko więcej wywnioskować. Bez lektury instrukcji serwisowej dużo nie pomogę. Postaram się jutro coś pomóc jak wrócę z pracy.

stereo-hifi com

HX PRO. Jak czytałem tutaj jest to układ płynnie regulujący prąd podkładu. Układ steruje wartością prądu podkładu w zależności od głośności składowych nagrywanego materiału.

Układ reguluje poziom biasu w zależności od poziomu składowych wysokoczęstotliwościowych w sygnale. Prosto to ujmując: im ich więcej i mają wyższy poziom tym bias jest bardziej zmniejszany.

stereo-hifi.com

W instrukcji, którą ja znalazłem, nie ma słowa o regulacji prądu podkładu. Z tego powodu nie będę siał zamętu w i tak skomplikowanej sprawie i poczekam aż ktoś bardziej obeznany z Akai się odezwie.

stereo-hifi com

Sami oceńcie.....

Ukryta Zawartość

Niektórym to wiosna uderzyła do głowy. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Mam taką - świetny deck wg mnie.

Ukryta Zawartość

Sami oceńcie.....

Ukryta Zawartość

Niektórym to wiosna uderzyła do głowy. :)

A może po prostu tabletek zabrakło?

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Real Vintage Boombox, tape dual, Retro, Biały Kruk, Zabytek, Unikat, Antyk, Modern, casette,.............................ja bym napisał zwykły kaseciak jak na placu u śmieciarzy czasem widuje .

Można by mu napisać - Panie weź ten gnój usuń z ośki napędowej, bo się niedobrze robi patrząc na fote, o kurzu nie wspomne heheheh

A propo, mam chyba z 4 wieżyczki takie Sony . . . . .za tyle sprzedałbym je razem hehehehhehe.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi