Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>> Widzę Korwin, że nie dosypiasz :) a Twój wpis potraktuję jako kropkę do dyskusji powyżej. Chłopaki dajcie sobie spokój - nie ma sensu się przegadywać - szkoda miejsca i czasu. Ja wchodzę na forum dla przyjemności bycia tu a nie dla wyładowania skołatanych nerwów.

Gusta nie podlegają dyskusji - jeżeli ktoś uważa, że jego HIEND Pawasonixs spełnia jego oczekiwania to OK - można mu zasugerować inne typy, sprzedać doświadczenia ale kłócić się o nazwy ... panowie szlachta - wstyd.

strona aktualna eumig

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

inne modele eumig

Ukryta Zawartość

Alpine kooperoweał z Eumig'iem?

Eumig 1000 gdzieś w połowie strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eumig FL-900 to był tak na prawdę Alpine AL-300. Obok modelu AL-90 najlepszy deck Alpine'a. Kilka fotek środka:

Ukryta Zawartość

post-115-100002175 1178793770_thumb.jpg

post-115-100002176 1178793770_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

następne:

Ukryta Zawartość

post-115-100002172 1178793948_thumb.jpg

post-115-100002173 1178793948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Witam.Ja szukam dokładnych danych Eumig 1000,a nie 900.Choć ten też jest ciekawy i nie można mu zarzucić braku urody.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zauważcie Panowie, że bardzo często w deckach z lat 70' - 80' napęd rolki nawijającej taśmę pochodził bezpośrednio z silnika odpowiedzialnego za prędkość obrotową koła zamachowego. Jaki miało to wpływ na stabilność przesuwu taśmy??? Wg mnie bardzo duży. Dopiero późneij nastała era stosowania oddzielnego silnika. I stąd moja natypatia do magnetofonów z tamtych lat.

Witajcie!Dotarł do mnie nowy nabytek dzisiaj i muszę go wkleić, bo dokonałem pierwszego nagrania i przyznam, że jest znakomicie. Fostex A-2 - dwuślad - dwie predkości - 19/38 cm/s, nieduży, zgrabny,w idealnym stanie.Pierwszy raz słuchałem nagrania dokonanego na 38cm/s.Dziwne,że nie słychać szumu taśmy tak jak na Akaim. Kopia z cedeka i winyla nieodróżnialna.Taśma maxell MR-7.Nierównomierność niewyczuwalna,cisza podczas pracy - na razie jestem zszokowany i bardzo zadowolony.Jak się pobawię nową zabawką to jeszcze coś napiszę.Bardzo polecam ten magnetofon.Już po pierwszych dwóch godzinach zakochałem się w nim.Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100002164 1178800759_thumb.jpg

post-8926-100002165 1178800759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mały i zgrabny,chi-chi.Gratuluje jest to najbardziej ulubiony przez moja osobę rozmiar.Porównywałeś go z jvc-era,bo widze,że dwa stoją w tle?.Szkoda,że nie mogę tego z tobą posłuchać,internet nie oferuje takich możliwości,a szkoda.

Jacekk011

ta cała sciana pieknych sprzetów ...Mi warunki nie pozawalaja na takie ilosci.Szukam szafki firmowej z lat 70 jakiejs zacnej firmy.Takiej z szybką i miejscem na analogi na dole.Jakby ktos cos widział i nie był zainteresowany to linka poproszę.

Grundig High Fidelity

Marku- z niczym jeszcze nie porównywałem. Rozpakowałem, odczekałem, podłączyłem, nagrałem dwa kawałki z cd i z winyla, odsłuchałem i usiadłem. Przede wszystkim nieoczekiwana cisza w przerwach między nagraniami.To od razu zwróciło moja uwagę.Dynamika, pasmo i reszta - bez zarzutu. Wieczorem go rozkręcę, bo muszę wiedzieć jak jest zbudowany.Wtedy coś napiszę. Porównam sobie także dokładnie z BRem - jak zwykle to samo nagranie, ta sama konfiguracja i w tym samym czasie porównywana. Marku warto ten sprzęcik sobie kupić. Bardzo ci polecam jak gdziesz upolujesz.Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Ta seria pioneera to chyba najładniejsze decki jakie widziałem.Ten jesli sprawny jest wart 70-80 zł moim zdaniem.

Stał identyczny u mnmie wdomu i nie mozna oczu oderwac jak sobie grał.Niestety jeden kanał nie nagrywał...:-)

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

mzawek>zgadzam się z Tobą.Oprócz tego,że ładne - to pięknie nagrywają.Na taśmie metalowej nic mi lepiej nie nagrywa jak pioneer z tej starej serii.Pozdr - Jacek

Dzięki za życzenia kupna takiej zabawki.Oczywiście myślisz,że bym nie chciał,tylko gdzie go postawić?Jak może kiedyś mnie odwiedzisz,to zobaczysz,ile mozna upchnąć na tak małej powierzchni,ale juz mi zaczyna brakować koncepcji.A tu już jadą naprawde wielkie kolumny i może za tydzień powróci z serwisu nie mniejszy od twojego Philips N-4450.Tak już jeden amplituner i jeden szpulak mieszkają w szafie.Ale nic nie jest mozliwe,więc.

Korwin>Staram się cieszyć spokojnie.Ale wiesz jak to jest. Ja już mam pierdolca na punkcie magnetofonów. Ale przyznam Ci, że ten niepozorny Fostex nagrywa pięknie. Zobaczę co w nim siedzi.Chciałbym go używać często. Ot zabawka dużych chłopców. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Jacek.Wszyscy to mamy w tym wątku,więc nie przejmuj się.Napewno to lepsze od picia.A tak zupełnie przy okazji ratujemy,często przed złomowaniem zabytki kultury technicznej .Powodzenia i dużo radości z tego i innych sprzętów.

Marku.rozumiem twój problem i nie bedę się licytował, kto ma ciaśniej. Wiem jak to jest, ale to przyjemny ból.Żeby tylko takie problemy miał człowiek. Jestem przekonany ,że się rozumiemy. Te zdjęcia nie bardzo mi wyszły.Ten Fostex jest dwa razy mniejszy niż Akai, tylko perspektywa tak myli.To bardzo zgrabny sprzęcik Br jest dużo większy. Jak miałeś gdzie postawić Bra - to i taki Ci się zmieści. Ciekawy jestem Twoich kolumn. Ja teraz się męczę ze swoimi i oklejam matami ich przepastne wnętrze.

PS. Napewno kiedyś Cię odwiedzę. Pozdr - Jacek

Witajcie!To znowu Ja. Fostex znalazł juz swoje stałe miejsce.To zdjęcie lepiej pokaże jego zgrabność.Rozkręcony i sprawdzony. W środku trzy silniki,ale niestety paskami napędzające szpule i koło zamachowe. Budowa modułowa. Tor przesuwu świetnie prowadzi taśmę. Wszystko w najlepszym porządku. Martwię się tylko o te paski. Przy moim intensywnym używaniu tego sprzętu zdechną prędzej czy później. No i wada ekonomiczna. Prędkość 38 cm/s żre taśmę tak szybko,że koszty użytkowania spore. BR nie ma sobie równych pod tym względem. Taśmy 1/4 są nieporównanie droższe niż dobre VHSy. Ale ogólnie to piękny, solidnie zrobiony magnetofon. No i tobi to co powinien - świetnie nagrywa na dwóch śladach. Serdecznie pozdrawiam taśmowców - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie czy jak ktos bedzie mi mowil ze jest ,,zakrecony'' to moge mu pokazac wasze wpisy i fotki?? Mysle ze szybko zmieni zdanie na swoj temat.

Pozdrawiam kaszanka7

Piekne zabawki macie - swoja droga zawsze mnie zastanawia gdzie wy to wszystko trzymacie i co na to wasze zonki (ja swojej mowie - ,,A co lepiej bym chodzil z kumplami na pyfo??'' - i jakos pomaga.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Jacekk011

Ale cholera zgrabny przy tych BR dopiero widać co to za cacuńko,oby Ci długo służył no i żebyś ciekawych nagrań nie przegapił a taśma doń płyneła nieustannie z cudownego żródełka

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

artPaw>JVC jest dużo solidniejszy niż ten Fostex. Jak chcesz nagrać 200 winyli to tylko JVC bo zbankrutujesz na taśmy jak byś chciał takim Fostexem to robić. Ale ja wiem czy warto te winyle kopiować.Jak masz dobrą wkładkę i gramofon to wcale tak się nie zużywają. Ja to sprawdzam od pięciu lat na jednej płycie.Odtwarzałem ją może 300 - 400 razy. Albo ogłuchłem, albo nie słyszę nic niepokojącego.Ale JVC - BR 7000 to absolutny majstersztyk. Warto go kupić. Na dzień dzisiejszy jakość nagrania na nim i Fostexe niczym się nie różni poza kosztami.Br - znacznie - znacznie taniej w użytkowaniu. Ale jakość nagrań z obydwu jest porównywalna. Jak zrobię dokładne porównania to napiszę.Pozdr. Jacek

Rafaell>Dziękuję za miłe słowa, ale większość nagrań będę dokonywał na BR Era - koszty koszty koszty.Fostex kupiony terapeutycznie. Muszę nieraz odreagować to popieprzone życie więc sobie nagrywam, kasuję, nagrywam, trochę pogrzebię w środku, więc zapomnę ( na chwilę) o miernocie, durnocie i głupocie jaką widać wokoło. Serdecznie Cię pozdrawiam - jacek

dzięki jacek

Żebym to ja miał te vinyle, to bym se ich słuchał na patefoniczku grundiczku, ale to kumple je mają i chętnie pożyczą. Wiesz jak jest,,koszta....

To ja chyba se to kupie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi