Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

...a propos tego uszkodzonego NAKAMICHI 1000 , dokładnie ten ( ten sprzedawca, ten sam opis, te same zdjęcia) został sprzedany w kwietniu br. za 470 zł (!) Ciekawe o co tu chodzi (?)

Zgadzam się

jest świetny do momentu kiedy jeden ząbek na kółku plastikowym pierdolnie, mam zwłoki stoją mi w kącie nie ten model o którym Ty myślisz ale pod względem elektromechanicznym takie samo gówno

Pozdrawiam

Zbyszek

A to moja nowa , własnie niedawno przetestowana 27-mio kilogramowa "zabaweczka".Philips N4520. Rewelacyjny dźwięk,3 prędkości (9,5-19-38 cm/s).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Jest fajny kurde skończcie z tymi pieniędzmi dla nabywcy napewno jest bezcenny i jest jak w Gangu Olsena "klawo jak cholera"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przyznam się, że coś w nim jest zwarty solidny i nie dla mnie 1/4" :4 a mie interesują obecnie 1/4":2.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. A do wątku Magnetofony Nagra jakoś ostatnio nikt nie raczy zaglądać

Koledzy elektronicy....Gardenus i inni.Wiecie może, dlaczego w moim "Hitachi D 3300 M" zaraz po włączeniu "power", włożeniu kaset i wciśnięciu "play" magnetofon zaczyna grać coraz to wolniej i wolniej, aż w końcu niekiedy staje ??? Jednak po kilku minutach rozgrzewki "na sucho", zaczyna pracować idealnie.

Napęd jest bezpośredni i są dwa wałki.Pasek napędowy jest nowy.Tak więc dlaczego magnetofon "słabnie" zaraz po włączeniu zasilania ??? A gdy trochę popracuje bez włożonej kasety, to wszystko jest OK ???

Kasjel, taka tylko sugestia, czy pasek jest na pewno od tego modelu??

Miałem tak kiedyś po wymianie paska na nowy, nie było oryginalny i o centymetr krótszy, pojawiały się problemy z ruszeniem, jak mu się poogło później już było dbrze. Po czasie jak pasek się naciągnął wszystko działało, ale sprawdź na wszelki wypadek, może to jest to.

Wojtek.

Ktoś chciał kupić zapewniam całkowicie inna konstrukcja:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

"levison"- doskonale rozumię, o co Ci chodzi ponieważ kiedyś założyłem za krótki pasek i poprostu silnik nie był w stanie pokonać tak dużych oporów.Jednak potem kupiłem dłuższy i węższy.Zmierzyłem dokładnie oryginalny pasek który (naciągnięty) miał 70mm średnicy, a nowy zamówiłem o średnicy 68mm.Tak więc pasek jest OK.

Panowie

Piszcie na PW i drukujcie to forum nie wiem z jakim powodów jest poprostu chore z ponad 2700 wpisów zostało mi kilka na tak zwanej stronie 1 ileś tam nocy wygrzebywania literatury człowiek na nie poświęcił, żal mi tematu o charakterze praktycznym Lutowanie miękkie teoria i praktyka, natomiast przy obecnym pojawiła się nowa tabliczka na dole która Was odsyła o kilka wpisów wstecz ale nie na sam początek tematu ,coraz mniej mi się ta zabawa podoba po pierwsze jest czasochłonna po drugie nietrwała jak pisanie patykiem na wodzie, a po trzecie tak naprawdę to nikomu do szczęścia niepotrzebna.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dzięki wszystkim, którzy zainteresowali się moim problemem i odpisali na PW.

Wszystko wskazuje na to, że silnik otrzymuje napięcie o zmiennej wartości.Nawet słychać jak się wzbudza, po czym znowu zwalnia.Tak że macie chyba rację z tymi kondensatorami.Jak będę miał czas, to kupię i wymienię wszystkie w sekcji zasilania oraz w stabilizatorze obrotów.

A propos tematu "magnetofony Nagra" - właściwie powinienem zatytułować "Magnetofony szpulowe firmy Nagra" , ewentualnie po prostu "Magnetofony szpulowe", z tej prostej przyczyny, że mało osób zna tą firmę...

Pozdrawiam

Sylwek

Sylwek

Czy mało osób zna magnetofony Nagra ??? myślę że znają je na pewno osoby uczestniczące w tym wątku , tak naprawdę jest tu tylu zakręconych że to tylko pozory takowego nie znawstwa , wszyscy wiedzą doskonale kim był

Stefan Kudelski i jego firma.

Myślę że nie trzeba rozdrabniać czy temat to Magnetofony szpulowe firmy Nagra , czy Magnetofony szpulowe firmy Studer ,Revox , Stellavox, Ferrograf , Uher , Lyrec , te mniej i bardziej popularne :) chcę napisać że moim skromnym zdaniem wystarczy tych wątków są o Uherach jest o Nagrze , kasetowe są hmm no chyba ze każdy założy swój:)

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Witam wszystkich ponownie.Jednak juz wole naprawiać i przywracac do pełnej swietności magnetofony,niż modernizować komputer.Ale sie w końcu udało i mam ciagle nadzieje,że juz wkrótce bede mógł zamieścić zdjecia pełnosprawnego mojego philipsa,który jest w remoncie już osiem miesiecy.Tak sie zastanawiam czasami ,czy wszystko ze mna jest w porządku,he,he.

Ja też do upadłego, aż stwierdzę, że już z nich nic więcej nie wycisnę.

Oprócz magnetofonów to przywracam do ich dawnej świetności : wzmacniacze, tunery , CD i gramofony.

Piszcie Koledzy piszcie; wszystko co jest od 19,05 w zwyż budzi moją sympatię. Jest w tych krążkach, taśmach jakaś siła no i ten dżwięk naprawdę potrafi być rewelacyjny i to nie tylko z nagrania ale jak ta mechanika czasem potrafi cichutko szemrać-coś wspaniałego

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co niektórym w zupełności wystarczy 19cm/sek [te .05 może być może nie być aż taki szkot to ja nie jestem] do zabawy i relaksu czteroślad, do pracy dwuślad, byłbym jednak świnią i hipokrytą gdybym pluł jadem na CC i swoje CR-240 Panowie wymagajmy więcej od siebie a nieco mniej od sprzętu.W niedziełę przyniosłem NIKJAN MODELL DH-209 z regulacją siły głosu i regulacją barwy 2 x 8 Ohm 0.8 W zwykłe miniaturowe głośniki po około 30 godzinach grają idealnie nie wszystko co drogie musi być od razu dobre są to jedyne słuchawki których nie chcę z typu otwartego przerabiać na zamknięty.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Reaper"- to nie jest brud....to już guma się rozpuszcza i brudzi wacik.Skład chemiczny gumy z których wykonywano rolki bywał różny, dlatego niektóre rozpuszczają się pod wpływem spirytusu etyl.

• Pokaż nowe odpowiedzi