Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>> Reaper

Ja nagrywałem różności z komputera na decka ....

Najlepsze efekty daje archiwizowanie muzyki w formatach bezstratnych: FLAC, Shorten, Monkeys Audio itp.

Ja zwykle używam FLACa i Shortena. Co do MP3 to zależy od twego słuchu i kompresji użytej - generalnie powyżej 190 kb/s jest ok - ale to zależy też od typu muzyki skompresowanej.

Jednak jeżeli muszę użyć kompresji MP3 to ustawiam na 320 wtedy jest dość ok.

Reasumując jeżeli archiwizujemy muzykę ze źródeł CD, DVD polecam formaty bezstratne.

Jeżeli archiwizujesz mowę, koncerty live nagrywane na kasprzaku :) to trzeba wybrać złoty środek pomiędzy objętościa i jakością.

Powiedziałem sobie, że nie będę wystawiał żadnej oficjalnej pochwały sprzętowi na tym forum ponieważ Wy później płacicie niepotrzebnie na Allegro za moją kretyńską szczerość, doskonale pamiętam demagnetyzer, którego Jacek nie kupił.Radziłbym nie trąbić na wszystkie cztery strony świata o zaletach jakiegoś modelu tylko dlatego , że miało się kiedyś podobny różniący się tylko jedną literą lub cyfrą w symbolu, bowiem przepaść z dołkiem w jakości formy przedziwne przybiera.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nikx

Chodzi o to, że ja nie jestem zwolennikiem mp3.

Ale niektóre perełki taki jak niewydane płyty niektórych kapel, zespoły te umieszczają na swoich stronach w formacie właśnie mp3.

Jeżeli Akai GX-75 lub 95 to tylko w oryginalnych ustawieniach. Nawet drobna ingerencja użytkownika w zespół głowic jest dla deck'a bardzo niekorzystna. Podobnie jest z innymi magnetofonami. Ale GX'y są na tym punkcie wyjątkowo czułe. Szkoda, że coraz ciężej zdobyć dobry magnetofon niegrzebany.

Wystarczy z głupoty zamiast głowice czyścić watką zawiniętą na drewnianą wykałaczkę-minimalnie namagnesowanym metalowym śrubokrętem i po zawodach, nic nawet nie trzeba krecić żeby sobie zrobić kuku; dlatego Korwin tak wałkuje o rozmagnesowywaniu całego toru prowadzenia i odczytu taśmy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nóg możesz nie myć w najgorzszym przypadku rodzina wystawi Ci walizkę na wycieraczkę albo co gorsza wykupi ci roczny abonament do łaźni ale głowice słoneczko qurwa myć musisz i im częściej tym lepiej i te farfocle co się przykleiły do rolek i kołków prowadzących jak giez do końskiej dupy też. Panowie nie narzekajmy na sprzęt zacznijmy od narzekania na samego siebie choćby zaraz srana do lustra od słów czy widzisz tego [ inwektywy]

i jakoś zaraz lżej na duszy.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS w moich Ślicznotach głowice są wspaniałe [bogen] ale nie tak twarde jak tak zwane szklane i muszę na nie wyjątkowo uważać

odnośnie mycia głowic i wałków,

jakiś czas temu zauważyłem, że po czyszczeniu toru przesuwu na niektórych taśmach pojawiały się śladowe, powtarzające się cyklicznie co kilkanaście milimetrów i nierównomierne skazy. Po pewnym czasie znalazłem przyczynę takiego stanu rzeczy. Zgadnie ktoś czym to było spowodowane?????

Przyczyny mogły być tak samo jak skutki; cykliczne albo gnój na rolce dociskowej, albo obrotowych rolkach prowadzących. W magnetofonach szpulowych w niektórych konstrukcjach wałki sterujące mogą mieć nawet 10 mm a więc znając promień możemy obliczyć obwód i będziemy znali odleglości między syfami na taśmie a rysą na obwodzie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Świetnie Panie Zbyszku,

na rolce dociskowej pozostawały pojedyncze włoski waty. Jeden cieniutki włosek wystarczył, aby posostawić ślady na taśmie. Zazwyczaj załatwiałem w ten sposób taśmy Typ IV. Na obecną chwilę jestem już bardziej przezorny. Oś napedowa i rolka dociskowa muszą być wolne od najmniejszych zanieczyszczeń.

Pozdrawiam,

>>> Reaper

Doskonale cie rozumiem - mam to samo. Gęsiej skórki dostaję gdy słucham skompresowanej muzyki z tym metalicznym przydźwiękiem i pływającą górą o braku dołu i jego jakości nie wspomnę.

Jednak ja też mam wiele koncertów unikatów, które staram się jednak trzymać w formatach "bezstratych".

Jednak jeżeli masz je w mp3 - hm - darownemu koniowi nie patrzy się w bitrate ... choć jak pisałem te poniżej 190 marnie brzmią.

No to pogratulować Audiofil - to jak myłeś te wałki że taki gnój tam się poprzyklejał:) Ja używam patyków do ucha dobrej jakości nie posiadających wystających frędzelków waty. Zdecydowanie nie czyszczę wykałaczką owiniętą watą - nawet jeżeli nie przykleiłoby się na wierzchu to wlazłoby gdzieś głębiej np. owinęło się dookoła jakiejś ośki a takie coś potem trudno usunąć przez otwartą kieszeń. Odradzam taki sposób czyszczenia

Nikx, Reaper - ja z powodzeniem nagrywam mp3jki z komputera na magnetofon, nagrałem już z kilometr taśm i nie mam większych zastrzeżeń - pozatym jeżeli mamy do wyboru wpakować mp3jki albo na płyte albo na kasete to ja wybieram w 99% kasetę - bo słuchanie z kasety zawsze ma większy klimat niż słuchanie z cdra.

Oglądałem na pchlim targu artykuły magnetofonopodobne i łażąc od Annasza do Kajfasza znalezłem japońskiej firmy No Name 2 X 8 Ohm [0.1 W] Symbol STEREO SA 8000 JAPAN z regulacją głośności na muszlach typ zamknięty bardzo mocny pałąk szczelne stan prawie idealny cena 1 Obd.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Pacjenta od mikrofonu nie było

Po moich porannych wpisach udałem się z powrotem do łóżeczka i przyśnił mi się AKAI ze zdjęcia Rafaela na górze strony - że stał w moim pokoju - miał gniazda wysmarowane smarem (chyba żeby lepiej kable się wkładało), miał ładny lakier i nieźle zajeżdzony mechanizm :)

Ja do naszych dzisiejszych wpisów mogę tylko dodać przypowieśc o mięcie

Mię to dobrze nagrywam jedynie mikrofon szpula, mikrofon kaseta, kaseta kaseta, kaseta CC HiFi VHS do MP3 nawet się nie przymierzam przerzucając programy na CYFR-ze + czasem przycisnę jakiś muzyczny i natychmiast dostaję cafki z odrzutem czyli cafa mi się i odrzuca od słuchania czegokolwiek w tak niejadalnej postaci Pozdrawiam

Zbyszek

Tym razem nie byłem tak ostrożny. Poprzednim razem zdecydowałem się na odbiór osobisty i wróciłem bez magnetofonu. Bo koniecznie musiał być mały. Tak sobie zażyczyła siostra i jeśli ktoś nie szukał akurat małego może się dziwić skąd problem. Magnetofonów jest zatrzęsienie. Ale nie małych. I dlatego tym razem zachowałem się nieostrożnie. Magnetofon miał dotrzeć kurierem i kosztował ten kurier dwakroć tyle co magnetofon. Do tego jeszcze wyprowadził mnie całkiem z równowagi, bo wychodząc z domu na drzwiach znalazłem kartkę odeń, że był. Półtorej godziny dzwonienia pod podane numery telefonów, bezskuteczna próba wysłania faksu i w końcu pomógł mail do kogoś pełniącego tam rolę rzecznika prasowego. Wieczorem był. Popróbowałem jak odtwarza i grał bez zarzutu. Tylko wskazówki ślicznie podświetlonych zegarów wykazywały się kompletnym brakiem muzykalności. Gdy po niecałej chyba pół godzinie prób spróbowałem coś nagrać nastąpiła katastrofa. Po prostu się zaciął. Z trudem wyjąłem kasetę. Poza tym nie odtwarza, nie przewija ani w tył, ani w przód. Żadne przyciski nie działają. Po ponownym włączeniu do prądu świeci się tylko diodka na przyciskiem REC i poza tym podświetlenie zegarów. Odpowiedź tego, który mi go sprzedał brzmiała – no przecież zadziałał…

Z ciekawości rozkręciłem. Po zdjęciu obudowy widać tylko całkiem duży transformator i silnik. Kondensatory są po drugiej stronie i jest ich całkiem sporo. Rubycony. Do paska nie sposób się dobrać ale wygląda na cały. Można to wszystko zobaczyć na zdjęciach. Na ostatnim widać wnętrze kieszeni i to ono jest najciekawsze. Bo widać w jakim położeniu mechanizm się zablokował.

Warto coś przy nim grzebać, czy dać sobie spokój? Polecilibyście kogoś w Warszawie, kto by rzucił nań okiem i ewentualnie naprawił?

No i waham się, czy wystawić sprzedającemu negatywa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1437-100008119 1185147280_thumb.jpg

post-1437-100008120 1185147280_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maluszek to Sanyo D5. Tyle napisałem ale o tym zapomniałem :-(

Kupiony na aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za cenę przy której powinienem machnąć ręka alem trochę rozeźlony.

I jeszcze wnętrze od dołu, ta część, gdzie umieszczono kondensatory.

post-1437-100008117 1185147707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Książka o szpulakach ,może się ktoś skusi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Rafał, 23 Lip 2007, 01:41ę

Z tego co widać na zdjęciach to zaciął się na odtwarzniu.Mogła spaść głupia sprężynka która może nie odbijać mechanizmu.Trzeba pogrzebać albo oddać w ręce kogoś kto się zna.

Pzdr

Rafał nie ma co się dziwić na taki stan techniczny - deck wygląda na lata 70te, a podobno nawet powinno się unikać tych z lat 80tych (mówię tu o deckach od handlarzy) ze względu na stan wyeksploatowania. Wg mnie możesz to zanieść do bylejakiego serwisu napewno naprawią usterkę za nieduże pieniądze,co nie zmienia faktu że ten kaseciak technicznie jest już raczej na wykończeniu i nie ma mu co stawiać wielkich wymagań

To co mam najlepsze z posiadanego sprzętu to połowa lat 70 po rok 1982 reszta to precyzyjne zabawki półamatorskiepółprofessionalne, wiek sprzętu nie musi go ustawiać automatycznie na z góry przegranej pozycji, patenty na gumy syntetyczne nie ulegające degradacji pod wpływem zmian temperatury składu chemicznego otoczenia w którym im pracować przyszło mają conajmniej 50 lat. Rozwiązania dostępne kiedyś tylko dla wojska w konstrukcjach najwyższej klasy kondensatorów elektrolitycznych są podawane na tacy za odpowiednio wysokim wynagrodzeniem zakładom produkującym sprzęt cywilny.Ale nic nie jest wieczne można s....ć kotka przy pomocy młotka albo innych mniej skomplikowanych narzędzi ja o swoje staram się jak mogę po pierwsze nie grzebię w nich niepotrzebnie nie zostawiam w ich pojemnikach baterii cynkowowęglowych na czas nieokreślony i nie podpieram nimi mebli

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Żaden z moich werkzoigów nie jest elementem kolekcji tylko narzędziem codziennego użytku i obiektem szczególnego nabożeństwa.

Podróże są potrzebne i pouczające zwłaszcza do miejsc uznanych za ciepłe, jaja mam ugotowane na twardo, nie było ani deka cienia ale 17 kaset po 0.5 złp sztuka 16-normal + 1 chrom przebrałem wybrałem i przyniosłem. Przy okazji siedzenia wielogodzinnego w domu wygrzebuję elementa na swoją uniwersalną maszynę do cięcia VHS na bardziej jadalne wymiary np 2 X 1/4" lub 3 X 3.8 + odpad 0.6mm. Jest pora wakacji i urlopów czego nie zrobię sam osobiście tego za mnie żaden tokarz nie wytoczy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Momoka

Ja mam szczególny podział i klasyfikację typu wojskowego Najpierw jest Kudelski, później UHER + Studer i 3 firmy

a potem stare gacie onuce i pozostałe magnetofony bywają od tej reguły wyjątki ale są wyjątkowo rzadkie.

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS Najlepsze uważam jest podejście czysto emocjonalne, nikt nie tworzy pseudonaukowych teorii tylko pisze to co mu dyktuje serce a nie zdyzelowana główeńka

Ukryta Zawartość

Ciekawa cena sie robi tego akai.Jego atutem sa jakies dobre własciwosci soniczne i mechaniczne ? Pytam ,jako ze był to posledni model firmy i nie taki drogi swego czasu.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Nie Rzym, nie Krym ani nawet Knajpa Cygańska, do Wrocławia z Krakowa daleko, nie będzie to więc ani objaw kumoterstwa ani nepotyzmu; jeśli napiszę , że możecie facetowi wierzyć ten sprzęt jest wart natychmiastowego kupna

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Witam!

Potrzebuję nabyć potencjometr do akai GX95 ,który służy do regulacji poziomu nagrywania(taki dwuosiowy).Nigdzie nie mogę go dostać,czy mam szukać jakiegoś trupa akai?A może ktoś z Was mnie wspomoże...

Pozdrawiam-Akis

• Pokaż nowe odpowiedzi