Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ale ten pionek gra o w mordęę w życiu się nie spodziewałem takiej jakości.A dałem za niego całe 8dych z przesyłką,jedynie za wysokie obroty ma trzeba będzie się dziś do tego zabrać.

T-Bolt nic nie kłamał opisując ten model.

Pozdrawiam

Znacznie lepsze tak, starsze nie np UHER 4000 S i UHER 4000 IC Automatic starszy i wyjątkowo młody kolo zamachowe a więc i wałek sterujący mają nieruchome, w UHER-ze REPORT 4200 Monitor mamy pozycja 19.05 silnik pracuje obrót o 1) stop pozycja 9.5 silnik pracuje itp itd aż do 2.4cm/sek włącznie [wszystkie klawisze wyciśnięte ale cały magnetofon w stanie pogotowia to samo ma kasetowy UHER CR-240 brak obrotów silnika [ głownego jeśli jest ich więcej] po wciśnięciu Power świadczy bardzo źle o producencie.

Praktycznie tam gdzie magnetofon stanowi mebel, którego klasa stanowi jedynie o pozycji włąsciciela ta cecha jet mniej istotna niż podświetlane bajery buzery i kolorowe wodotryski ale jej brak w sprzęcie przenośnym ten sprzęt dyskwalifikuje przynajmniej o klasę

Pozdrawiam

Zbyszek

Tym że jest wyskalowany wg Zera VU się nie przejmuj, to łatwo przeliczyć. Dodajesz 2dB i masz Zero Dolby; dodajesz następne 2 dB i masz Zero IEC. A zatem 0 IEC to +4 VU.

Daniel22, 24 Sie 2007, 19:29

SONY ma wkładkę utwardzona i posłuży na długo.

AIWA ok roku to zależy od czasu jej pracy.

AIWĘ posiadam w swoich zapasach i wiem jaka ona jest. Po kilkudziesięciu godzinach pracy będzie widać ślady zużycia.

Daniel22, 24 Sie 2007, 20:50

Na razie tą skoro zamontowana używaj. Co można dobrego kupić za parę zł. Ta AIWA jest z przeznaczeniem do niskiej klasy sprzętu. Czy gorsza od ZRK..... podobna.

Miej lepiej na uwadze zakup tej SONY.

Znalazłem taką oto aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanowiło mnie, że sprzedający nawet nie wie jak nazywa się magnetofon, który sprzedaje - chyba odczytał to z niewyraźnego zdjęcia, i uznał, że S to 5.

Sprawdziłem zatem dane EXIF zdjęcia:

Aparat: HP serii Photosmart 43x

Data i czas: 2006-04-04 23:53:04

Może sprzedający zapomniał przestawić zegar w aparacie... albo zdjęcie zrobił już półtora roku temu, a magnetofon sprzedaje dopiero teraz... Tyle, że nie wie, jak się magnetofon nazywa?

Jeśli moje podejrzenia są krzywdzące dla sprzedającego, to bardzo przepraszam - ale ja bym w tych okolicznościach, uwzględniając jeszcze liczbę komentarzy sprzedającego, tego magnetofonu nie kupił!

Ukryta Zawartość

Cd.

Nie wiem, może jestem niesprawiedliwy, może jestem obrzydliwie podejrzliwy i ludziom nieżyczliwy, może po prostu ktoś za sprzedającego wklepywał niewyraźnie napisany tekst z kartki, a okoliczności zrobienia zdjęcia były jak wyżej, i może to po prostu niefortunne potknięcie początkującego allegrowicza...

Jeśli tak, to przepraszam!

Ale to wszystko razem do zakupu nie zachęca!

Dla tych co zaczynają zabawę z magnetofonami to dobre na początek i przede wszystkim tanio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To Pioneer CT-550S z serii "okrąglaków" wyposażony w wodotryski Dolby S,FLEX,pomiar czasu taśmy,sprzęt nienajgorszy majacy całkiem niezłą głowice.Ma jednak dwie zasadnicze wady:brak miękkiej mechaniki-działa jak sieczkarnia w nocy potrafi obudzić (znamy to z Diory)oraz brak regulacji Level na wyjściu słuchawkowym.Sprzedajacy pewnie pomylił sie wpisujac model,a zdjecie zapewne wypożyczył z innej zakończonej aukcji.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Musiałem wymienic pasek w 737 pół magnetofonu trzeba było rozebrać.oczywiście moje długie łapy widząc PR'ke z oznaczeniem PB Eq musiały zobaczyć z czym to się je,a tu regulacja wysokich jak się patrzy.Po tym zaraz zabrałem się do AKAI któremu tej góry brakowało jakoś przestawiłem i gra świetnie prawie jak 737.

Mój wniosek:jakby nie patrzeć cholernie ciężko poownać chociażby 2 decki wszystkie te maszyny mają już po kilkanaście lat i nigdy nie znajdziemy takiego jak w stanie fabrycznym.Możliwości ustawień deck'ów są ogromne wystarczy że ktoś wcześniej coś pokręcił i już nam SpitzenKlasse gra jak jakiś jamnik.I wydaje mi się że modele z jednej pólki wcale wiele się brzmieniem nie różnią a własnie ustawieniami które prze te kilkanaście lat mogły się rozjechać.

Pzdr

Skoro już pora na jęczenie to ja też się dołącze wywiad robiony był na Tonette w 1969 została niepopatrznie pożyczona sąsiadom zdążyli ją zajechać tak, że zaczęła zwalniać odsłuchuję obecnie taśmę ma 4000 IC glos przy normalnym przesuwie jest nienaturalnie wysoki o ingerencji w układ regulacji obrotów nie ma nawet mowy pozostaje mi chamowanie lewego talerzyka paluszkiem albo machinacje przy napinaczu taśmy, do rana mam nadzieję skończę przerzucać na nową szpulę lub kasetę taśma orginalna jest tak stara i twarda, że kruszy się w rękach

Dobranoc dla jednych

Dzień dobry dla drugich

Zbyszek

Witam

Ukryta Zawartość

Kolejne pożegnanie z bronią nagrywa bardzo dobrze jest to oczywiście stereo, płaski i lekki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Sorry

Ukryta Zawartość

Tak to bywa gdy człowieka z przedmiotem łączy zbyt mocna więź emocjonalna.

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ta sama

I tej samej Firmy jest w chacie jeszcze jeden trochę większy niż ten wystawiony z pewnymi dość istotnymi buzerami ITT Schaub-Lorenz 760 AV. Poprostu przechodzę na UHER-y; mam lekko nadfajczony autotransformator

o mocy 250 W, pod obciążeniem wręcz minimałnym grzeje się, ale zdążyłem wypróbować obniżenie napięcia przed zasilaczem Batterieliminator typ Z116 w granicach przyzwoitości nie psując innych parametrów zwalnia przesuw taśmy w granicach przyzwoitości, czyli wywiad z samym sobą dla potomności z 1969 mam odratowany bez cudowania z obróbką na karcie muzycznej.

Pozdrawiam

Zbyszek.

ITT to chyba dosc solidna firma.

Firma dosc stara, chyba juz nie istnieje, a mozę poprostu zmienila nazwę na NOKIA czy jakos tak to było

Nie mialem ich sprzętu nigdy ale mialek kiedys ich niemiecki katalog z lat 80-tych i klocki wygladaly nawet solidnie.

Nie wiem w nim jednej rzeczy w moim Kenwoodzie KX-7030.

Skoro jest auto bias, to do jakiego celu złuży przycisk, który jest zaraz obok opisany jako bias preset?

Jezeli sluzy do zapamietania ustawien biasu to jak je wprowadzic i jak potem wywolac, ile moze ich zapamietac?

Mam instrukcje ale tylko po niemiecku.

Schaub-Lorenz, którego fińskim oddziałem była Nokia istnieje i nie jest wcale taki mały i nieznany jak by kto pomyślał produkcja sprzętu audio stanowiła jedynie część ich działalnósci, ale dajmy sobie siana z historią i dniem dzisiejszym niemieckiej elektroniki.Mam tak zwaną myślenicę - to znaczy oczekuje mnie wymyślenie sposobu na zdobycie falownika jednofazowego mocy dosłownie żadnej do regulacji obrotów silnika w magnetofonie stacjonarnym szpulowym czyli tak zwanego asynchronicznego.

Pozdrawiam

Zbyszek

Reaper, 25 Sie 2007, 11:00

>Nie wiem w nim jednej rzeczy w moim Kenwoodzie KX-7030.

>Mam instrukcje ale tylko po niemiecku.

A możesz sfotografować albo zeskanować stronę/y poświęconą/e autokalibracji i zamieścić tu lub przesłać mi e-mailem? Mój niemiecki jest słaby, ale tyle chyba zrozumiem.

Ukryta Zawartość

Co to ma byc? Naprawde TEAC zrobił takie coś? Moze się myle, ale wygląda jak jakaś odpustowa zbawka.

Ukryta Zawartość

Nooo. Centralne umieszczenie kieszeni, tak jak w odtwarzaczach CD - tacki, miało zapewniać symetryczny rozkład wibracji, itd.

Ale w przypadku tak prostej konstrukcji, z najprostszym mechanizmem z mechanicznym sterowaniem, chodziło chyba tylko o efekt wizualny i dopasowanie do reszty ówczesnej linii Teac'a.

Podejrzewam zresztą, że magnetofon mógł być montowany w jakiejś innej wytwórni, np. gdzieś w Chinach, z przednim panelem wg projektu Teac'a, na jego zamówienie i pod jego nazwą. To teraz powszechna praktyka.

Mam tego dual c 844.Niestety to typowy japonski dzwiek .Jakis przesłodzony ,ładny i efektowny.Model bardzo poszukiwany ale na dłuzsza mete nie wart polecenia.Zreanimowałem swojego starego niemieckiego grata BRAUN i do wodotrysków japonskich nie ma powrotu.Ze starych dual moim zadniem 2głowicowy c820 gra lepiej od c 830.Wykonanie wszystkich magnetofonów dual to jakas parodia.Całe szczescie najwazniesze mechanizmy c844 sa lepsze niz w starszych modelach.

Mysle ze najlepsze co moge zrobic to złozyc cały zestaw BRAUN ATELIER z wysokich modeli i skonczyc z wydawaniem kasy na badziewia.Mam jakis sentyment do tej firmy. Przynajmniej daje poczucie wysokiej jakosci wykonania i wzornictwo mnie przekonało do siebie.No i dzwiek na dobrym poziomie HIFI...

Grundig High Fidelity

V-savage

Ten Pioneer 737 to nic specjalnego nawet za 80zł.HX pro i takie inne ....lepiej grały stare ONKYO INTEGRA np.2360.

Ale faktem jest ze wiekszosc decków trzebaby wyregulowac w jakims serwisie lub przy pomocy tej tasmy serwisowej.Ten co miałem w domu na pewno był grzebany .Było widac niestety.

Grundig High Fidelity

Witam wszytskich.

Wydaje mi się, że centralne umieszczenie kieszeni dzieliło cała przestrzeń magnetofonu na 3 przedziały.

Lewy zasilający, centralny-mechanizm i lewy tory odczyt-zapis.

W jakimś stopniu ograniczało wpływy pola magnetycznego wytwarzanego przez transformator, poprzez odległość elektroniki i samego układu głowic od transformatora. Wiadomo jakość transformatora oraz jego ekran też ma ogromne znaczenie, ale odległość również.

Może mniejsze przydźwięki, szumy, a co za tym idzie parametry magnetofonu.

Jednak nie wszystkie firmy stosowały te rozwiązania, a miały też bardzo dobre modele.

Pozdrawiam, Wojtek.

• Pokaż nowe odpowiedzi