Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Rada zrzuć nagrania ze szpulowego na kasety kup chromowe i nie żałuj taśmy na rozbieg i koniec- jeśli możesz to opisz a jeśli nie to przynajmniej zrób to samo ale korzystając a mikrofonu ja tak robię. Cieszę się, ze zauważyłeś przepaść między zapisem analogowym a cyfrowym

i pozdrawiam

Zbyszek

Kasjel, 2 Lut 2008, 18:14

>Znajomy był

>zadowolony a nawet wzruszony, bo na płytce znalazł się głos jego dawno zmarłej matki.

Scena niemalże jak z filmu Amator Kieślowskiego tylko tam chodziło o zapis obrazu na taśmie 8mm.

Witam.Własnie zakończyłem dwudniowe zajecie polegające na przegraniu trzech 10,5 calowych szpul z całą dyskografią beatlesów na dwie kasety vhs.Efekt jest taki,że nie można odróżnic zródła od sygnału,a koszt kaset wyniósł 14 zł.Możecie sobie kpić,ale wole jvc era od revoxa pr-99.Taśmy były nagrane na bardzo dobrym magnetofonie i na podobnej klasy odtwarzane,a to co przez kilkadzesiąt minut odsłuchałem z jvc miało nie tylko tą samą jakośc,co i klimat.

Jest to sprzęt nie do przeskoczenia był u mnie JanPeter ze swoim nowym nabytkiem SONY WM-D6C pokazywalem mu inną zabawkę Panasonic Video Cassette Recorder AG-5700E stan idealny jest to ostania rzecz jaką mam od Pana Jerzego Orłowskiego przy zapisie na najwolniejszym przesuwie 240/24h z luzem zapis jest taki jak doskonałymn decku kasetowym i chromowej kasecie przy przesuwach Sp i Lp jest taki jak przy szulowym na 38 i 19.05 cm/sek i oczywiście magnetofonie dwuśladowym. Sprzęt jest piękny swoje waży ale przy JVC BR7000ERA to piórko kolibra ma nawet rączkę do tansportu, chodziłem z nim kiedyś po ludziach i nagrywałem z ich sprzętu muzykę Mikołaja Gomółki

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam! Jestem tutaj nowy i czytam ten wątek praktycznie od początku. Zauważyłem, że poruszacie temat magnetofonów z wyższej półki. Brakuje tutaj czegoś o prostszych, nieco tańszych i ogólnie dostępnych deckach. Sam przygodę z magnetofonami zaczynałem od:

1. Wilga - nasz polski, wyprodukowany przez zakłady w Lubartowie radiomagnetofon. Pamiętam doskonale audycje na PR1 i wieczory z radiem w łóżku, żeby nie tracić czasu na dobiegnięcie do "sprzętu" i wciśnięcie "Zapis". No i te stilonki...

2. M8010 - deck prawdziwego zdarzenia. Ach jak to wtedy grało. Podłączone pod Amatora 2b. Taśmy Wiskord chrom

3. Moja pierwsza wieża Diory. A tam MDS 442. Przystosowany do taśm Metal! Dolby C! Szok! Wiekowo już mogłem robić zakupy w Pewexach i tam kupowałem pierwsze taśmy z zachodu. Z regółu żelazo, rzadziej chrom.

4. Czas zmian. Orzeł w koronie. Otwarcie granic. Pierwszy Technics. Taśmy za złotówki. Znajomy pracował w firmie robiącej taśmy dla wytwórni fonograficznych i załatwiał taśmy w przezroczystych kasetach. Doskonale było widać szpulki. Długość przeważnie 2x22-24 min. Chromówki Sony, Maxella czy TDK jakich wiele było na początku lat 90.

5. Szał na CD i rezygnacja z zakupu kolejnego decka.

I dzień dzisiejszy. Zdarta głowica w Technicsie i chęć słuchania swoich ulubionych taśm. Jednak nie dążę do perfekcji. Szukam magnetofonu taniego, trwałego co poprawnie i bezpiecznie odtworzy moje zbiory. Nie szukam czegoś o wyśrubowanych parametrach, z dwoma wałkami czy rozbudowaną kalibracją. Ma to grać i nic więcej. Doradzicie coś Panowie-Koledzy?

Do kaset które były nagrywane na innym decku najlepiej wybrać prosty model yamaha z play trim

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na jakiej zasadzie dziła ten PlayTrim?? Czy podczas regulacji głowica się rusza, zmienia sie jej skos, czy cos innego powoduje, ze stare tasmy nagrane na innych deckach mozna za pomocą PlayTrim lepiej odtwarzać??

Play Trim - to korekcja charakterystyki częstotliwościowej sygnału przy odtwarzaniu i jes umieszczony brzed dolby i działa wyraznie zwiększając (czytelnośc ) wysokich tonów

Fajny watek był....Szkoda ze jak ktoś ma inne zdanie jest często wyzywany i uznany za oszołoma ,durnia....itd.

Odnosnie kaseciaków to nagrywam juz tylko na predkosci 9,5cm/s.Niestety tasmy sie skonczyły praktycznie.Kopie sa bardzo dobre.na tasmie METAL TDK prawie wierne 99%.Dual znosi wszystko bardzo dobrze i zadyszek nie dostaje.

Grundig High Fidelity

Play trim, przynajmniej w nakach, zmienia skos głowicy.

Tzn, obraca ją względem osi symetri, patrząc na głowicę od czoła.

Czyli środek śladu pozostaje w tym samym miejscu, natomiast krańce śladu wędruja wyżej oraz niżej.

W ten sposób zmienia się przede wszystkim skos, natomiast wysokośc ścieżki i kąt nachylenia czoła głowicy pozostają niezmienne.

Pozdrawiam , Wojtek.

Play Trim stosował NAD i YAMAHA a nakamichi miała regulacje azymutu głowicy to są całkiem dwie rózne zeczy

a kolega prosił stereomaniak o tani deck anakamichi z regulacją do tanich nie należą

Szanowny kolego, jeśli czegoś głowica nie odczyta, to najlepszy układ tego nie doda (mam na myśli najwyższe częstotliwości), chyba że zrobi to cyfrowo, ale to chyba nie ten dział.

Czasem niestety trzeba zareagować, nie twórzmy mitów, play trim - to układ mechaniczny !!!!!!, mający wpływ na skos głowicy.

W naku np, przed przystapieniem do nagrywania, żąda ustawienia w pozycji 0, chyba że zmusimy go do zapisu z innym skosem.

To wszystko w tym temacie, Wojtek.

levinson

ty nigdy nie miałeś decka z play trim , pokaz mi nakamich z play trim , W nakach jest regulacja skosu głowicy a w yamaszce nie ma ten układ dopasowuje dolby jak się nie myle

Stereomaniak,widzisz jak tutaj jest.Zadałeś proste pytanie,a ci już sie drą o jakieś naki.Mysle,ze nie musisz wybierać tylko z prostych modeli,ale spokojnie znajdziesz i takie z dwoma wałkami i trzema silnikami.Musisz tylko unikac sony es,bo towarzystwo tak tutaj na ich temat narozrabiało,że ceny poszły w kosmos.Porozglądaj się i zadaj pytanie na priw do kogoś,kto ma róznych kaseciaków troche w domu.I najważniejsze spokój i rozwaga.Pospiech nie jest wskazany.Powodzenia.Ps.Dlatego na priw,aby ci upatrzonej sztuki ktoś nie sprzątnął sprzed nosa.Duzo ludzi czyta ten wątek i nie wszyscy muszą być honorowi.

Ukryta Zawartość

Proszę uważnie przeczytać część o magnetofonie, Wojtek.

Ukryta Zawartość

levinson

czytaj ze zrozumieniem azymut to nie play trim i tam jes to napisane ja nie pisałem ze playtrim jest lepsze od ręcznej regulasji azymutu ale ze to całkiem co innego i inne koszty

Yogi,rozumiem,ale człowiek tylko chciał się was poradzic i nie dostał prawie zadnej odpowiedzi.Troche spokojniej.W końcu wszyscy chcemy sobie nawzajem pomagać ,przynajmniej mam taką nadzieje.

Kochani moi.

Yogi, o tym o czym piszesz miało miejsce.

Ale to jest tak jak z korektorem dźwięku.

Wydaje Ci się że coś dodajesz, a to nie prawda!!!!

Ujmujesz inne częstotliwości, kosztem uwypuklenia innych, ale nigdy pasma nie DODASZ, jest to nie możliwe.

Play trim - patenet Naka, używa w tym celu skosu, tak aby głowica odczytała max najwyższe częstotliwości zapisane na taśmie, w kaseciaku inaczej się nie da !!!!!!!!!!!!!!!.

Tylko play trim może poprzez zmiane skosu dodać-czytaj - odczytać z taśmy wyższe rejestry.

Tak jak w wzmacniaczu - treble i bass, dodajesz ich skutecznosc poprzez dodanie decybeli, ale pasma nie dodajesz!!!!!

Pany, przeca to proste, inaczej nie potrafie wytłumaczyć.

Ide spać, wypijmi po bańce, Wojtek.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Przeczytalem co nieco z tego linka:"Jako, że magnetofony szpulowe były dość niewygodne w obsłudze a jakość brzmienia z nich nie była najwyższa to obecnie praktycznie ich się nie spotyka. W przeciwieństwie do nich magnetofon kasetowy można spotkać dość często w zestawach. Początkowo jakość dźwięku z magnetofonu kasetowego była znacznie niższa od magnetofonu szpulowego. Działo się to dlatego, że w kasecie jest znacznie mniej taśmy niż na szpuli, a więc dla osiągnięcia długiego czasu zapisu trzeba zmniejszyć prędkość przesuwu ( z ok. 6 lub 18 cm/s do 4,76 cm/s). Dodatkowo zapis na kasecie jest możliwy na 2 stronach (na szpuli były 4 ścieżki zapisywane w tym samym kierunku) co ogranicza powierzchnię do zapisu do połowy, a jeszcze muszą się zmieścić na tej części 2 kanały (stereo)."

Czy to nie belkot?Jakosc nie byla najwyzsza ze szpulowych z reszta nie ma co komentowac.

Pozdr

Najgorsze są te najprostsze odpowiedzi. Najtrudniej się na nie odpowiada. Każdy wie o co chodzi ale nie potrafi tego w spójną całość zkleić. I potem wychodzą różności gdzie każdy choć ma inne zdanie to po części ma rację. Ot taka filozofia.... Co do magnetofonu: Na uwadze mam Pioneera CT-737, Akai DX-?? (nie pamiętam nr) Onkyo TA-2??? (również nie pamiętam) obecnie przeglądam ofertę Sony. Słyszałem Akai GX-75 i nie zrobiło to na mnie większego wrażenia. Pioneera słuchałem starsze modele i było świetnie. U znajomego stoi Kenwood z wyższej i nowszej serii więc posłucham i tego. Zastanawia mnie jeszcze Denon i wyżej wspomniana Yamaha.

Ręce mi opadły, zaklęty krąg.

Wypisuję się z piaskownicy, w nawiasach stosuje się zdania wtrącone, człowiek zjadł 9, i tyle.

Nie każdy potrafi przelać to co myśli, a właśnie Wy powinniście to logicznie odczytać, bo sens jest zupełnie inny i logiczny.Kupujcie Soniaki, bo kalibruja rewelacyjnie, choć g......... nagrywają, używajcie korektorów i regulatorów barw myślac że wase pasma do 22,000Hz są z decka rewelacyjne.To nie tędy droga, ma być płasko od 20 hz do 20,000 Hz, bez żadnych gówien po drodze, a jak ktoś chce sobie dodawać niech myśli że jest lepiej, ale wcale tak nie jest, tylko odwrotnie.

Dlatego właśnie Altusy ciągle się sprzedają, bo jak jest cykanie to znaczy że jest dobrze, to nic że stereofonia padła, głębia jest do d...., wysokość głosów przypadkowa, ważne że cyka, a co tam zniekształcenia.

I jeszcze jedno, dobry bas występuje wtedy, kiedy przestaje być słyszalny, a zaczyna być tylko odczuwalny- to tak co do basu z decka gx-95, nie wiem na czym słuchacie, ale zainwestujcie 50% w kolumny, 40 w wznaka, a reszte w zabawki.

Pozdrawiam, Wojtek.

V-savage>też przeczytałem ten bełkot z linka>znam tego typu ludzi( autor tekstu).Takich miernot jest wszędzie pełno.Robi się pustynia w świecie audio.Nowe pokolenie nie zna nawet poprawnego dźwięku - bo z czego ma usłyszeć - z Manty? W sklepach powszechnie nie sprzedaje się nic dobrego. Manufaktury audio męczą się i tworzą po raz drugi coś co już dawno wymyślono - tylko teraz tysiąc razy drożej. Każdy wybiera taki dźwięk - jaki lubi. Ja uwielbiam (min)stare płyty mono z lat trzydziestych. Nie potrzebuję do tego gramofonu za 100tys euro. Wystarczy mi za dwie stówy. Magia nagrywania - zawsze była przy mnie. Magnetofon jest królem audio - zawsze był. Wczoraj słyszałem kolejną śmieszną rozmowę w serwisie audio typu: nie poprawilibyście mi mojego cedeka, żeby grał tak jak gramofon? Dlaczego ludzie tego chcą? ...Ci co raz zasmakowali w analogowym dżwięku - nigdy go nie odstawią na bok. Będą się bawić cyfrą w dni powszednie, a na niedzielę posłuchają czegoś naprawdę świetnie nagranego. Dlaczego tylko w niedzielę?...bo na codzień oszczędzają magnetofony, gramofony i winyle.Teraz już nie robi się takich konstrukcji jak dawniej. A jeśli ktoś się porwie - cena go dobije.Więc nie dziwmy się, że kolejne pokolenia wpadają w upośledzenie dźwiękowe, coraz głębiej i głębiej. Bo nie mają na czym słuchać. Pozdrawiam wszystkich kochających muzykę bez wzgledu na to na czym słuchają - Jacek

Panowie, aby uniknąć chaosu proponuję trzymać się ustalonej terminologii.

"Play Trim" to opatentowane rozwiązanie stosowane przez dwie firmy, NAD i Yamahę, i, opierając się na materiałach reklamowych NAD-a, jest to dość złożony regulowany korektor częstotliwości, opracowany przez NAD-a we współpracy z Dolby, umieszczony w torze odczytu przed układem Dolby. Jego zadaniem jest korygowanie błędów odtwarzania wysokich częstotliwości, spowodowanych odtwarzaniem taśmy nagranej na innym magnetofonie, z inną regulacją czułości taśmy, z innym azymutem głowicy, itp. Błędy te są dodatkowo powiększane przy odtwarzaniu przez dekoder Dolby.

Jest to rozwiązanie całkowicie elektroniczne, nie mające nic wspólnego z regulacją ustawienia głowicy.

Z kolei Nakamichi stosowało regulację skosu głowicy, azymutu - coś zupełnie odmiennego od "Play Trim".

Oba rozwiązania miały służyć z grubsza do podobnego celu, ale w zupełnie inny sposób.

Oj panowie wlasnie zakonczylem imprezke ostatni goscie sobie poszli nawalilem sie jak durnowaty (ostatki w koncu jak ktos slusznie zauwazyl) i cala impreza przy ,,magnecie,, zdumienie biesiadnikow bylo ogromne jak dowiedzieli sie ze zrodlemm dzwieku jest hihi- kaseciak!

Nie odpuscilem nawet podczas imprezy bo naszlo mnie i nagrywalem sobie cosik fajowego z radia (korba fest)

robix.

• Pokaż nowe odpowiedzi