Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel.Ludziska na allegro patrzą na firme Philips przez pryzmat dzisiejszego złomu,który produkują w Chinach.

To był nie tylko najwyzszy model z tamtego okresu,a najwyższy w historii firmy.Tak rozbudowanej konstrukcji już pózniej nigdy nie opracowali.Był co prawda jeszcze model N-4520 na szpule 10,5 cala ,tak jak i ten ,ale był tylko w wersji deck i dość słaby jak na czasy w ,których powstał.Poszukaj magnetofonu na 10,5 calowe szpule ze wzmacniaczem i takimi udogodnieniami.Ja w żadnej innej firmir podobnej konstrukcji nie znalazłem.Jak miała wzmacniacz,to o znacznie mniejszej mocy i były to proste modele na 7 calowe szpule.Revox B-77 był w wersji ze wzmacniaczem,ale nawet nie można tep porównać do tego potwora.

Tu masz zdjęcie nastepcy mojego modelu,N-4520,ostatniego magnetofonu philipsa na duze szpule.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oj ! Ale ten z zdjęcia jest bardziej w moim guście ! Nawet.....wyjątkowo w moim guście ! Tak się cieszę, że mam chociaż Sony TC 765. Marzeniem pozostanie Teac X2000R.

Kasjel,skąd wiesz ,że pozostanie.Ja o n-4450 też raczej nie mogłem marzyć na zdrowy rozum,a jednk go mam.Tobie też się może udać,tylko zanim kupisz dokładnie sprawdz stan głowic.Z moich informacji wiem,że to była ich słaba strona.A ten philips choć powstał już prawie w latach osiemdziesiątych i ma bezpośredni napęd sterowany generatorem kwarcowym,to parametrami bije poprzednika ,tylko troche.Uważam,że stać ich było na lepszą konstrukcje.Wygląda ładnie,ale wewnątrz już nie jest taki fajny.Np;to jest płytka z głowicami do n-4520.

A ta niżej od mojego n-4450.

Ukryta Zawartość

post-15150-100000873 1202571622_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jlość głowic rzeczywiście robi wrażenie. Widzę że ten model posiada dociski taśmy do głowic. Pewnie musi, ze względu właśnie na złożony tor przesuwu taśmy. Ile mniej więcej waży Twój Philips ???

Dwadzieścia dwa kilo.Ma drewnianą obudowe z zewnątrz poktytą taka porowatą okleiną i zabezpieczoną po bokach aluminiowymi listwami.Front jest cały z aluminium.Nie jest przystosowany do taśm Cr02,ponieważ nie były popularne w europie,a i konstrukcja powstała zanim je opracowano.I bardzo dobrze,że na allegro philipsy nie są w cenie,podobnie zresztą jak tandbergi he he.Inaczej pewnie bym go nie zdobył.Dostałem go ze wszystkim.Z pilotem ,szyba na front i obydwiema instrukcjami,czyli serwisówką i obsługi w czterech językach.I za wszystko zapłaciłem trzy i pół stówy.A taki komplecik w 1972 kosztował prawie tysiaka zielonych.

A to ci się udało !!! Myślałem, że ten Philips to efekt polowania na E-Bayu za duże pieniądze.

Sony TC 765 waży 27kg, ale jest znacznie uboższy w funkcje. To cholernie solidna maszyna, ale tzw."bajerów" nie posiada.

Gratuluję sprzętu, naprawdę robi wrażenie, szczególnie mostek z głowicami.

A tak przy okazji. Piszesz o nagrywaniu z echem. W moim Sony też coś takiego jest, a poza tym obok drugie pokrętło oznaczone SOS. Nad nim przełącznik L-P kanał. Czy ktoś wie do czego to jest? Sprawdzałem przy odtwarzaniu, efekt jest taki, jakby nagle jeden kanał stawał się nagle znacznie głośniejszy (w zależności od pozycji potencjometru i przełącznika kanałów). Nie wiem do czego to może służyć i dlaczego nazywa się SOS.

Rózne wynalazki robili.Obawiam się,że bez instrukcji tego nie rozgryziesz,chyba ,że ktoś już się z tym spotkał.Ja się w te swoje echo jescze nie bawiłem.

Witajcie.Marek-41>wreszcie Twój Philips jest na forum.Jest imponujący.Ale mnie bardziej podoba się Twój Tandberg. Ale cena ...super.Warto było. Philips ma szpule 10,5 cala?Miałem kiedyć Grundiga TS1000 - najwyższy

model tej firmy.Też miał echo , licznik z pamięcią, był deckiem i miał bajer w postaci sterowania sensorami, cztery głowice bez autrorewersu i wogóle był fajny, ale musiałem go sprzedać, bo się psuł i nie miałem siły z nim walczyć.Poszedł do kogoś, kto sobie pewnie z nim poradził, ale ja z kolei zawsze chorowałem na dwuślada i grundiga wymieniłem na Revoxa B-77 i nie żałuję. Natomiast nadal nie widziałem lepszych konstrukcji niż Akajce. Twój Philips jest imponująco rozbudowany.Natomiast Akajce z serii 635,636 i 746 - to są majstersztyki konstrukcyjne.Jest na allegro 636 i polecam go każdemu, kto lubi solidne porządne szpulowce. Sprzedający nie jest moim znajomym, swoje opinie opieram na swoim akajcu.Przerobiłem wiele szpulowców.Ostatecznie ostały się te trzy z opisu w o mnie i na nich pozostanę. Ale marzeniem nadal pozostaje Tascam BR20.Serdecznie pozdrawiam maniaków szpulek - jacek

Jacek,ale te akai,o których piszesz są o sześc-siedem lat młodsze,a wtedy postęp był wyrazny.Ja jakbym miał wybór to wybrał bym to samo co Kasjel,czyli teaca x-2000.To był absolutny szczyt osiągów.Co ciekawe ten mój philips w 1975 roku był prawie o 500 marek droższy niż akai 625d w 1978.Jakoś japońcy potrafili sprzedawać dobry sprzęt tak tanio.Teraz jest na odwrót,to co tansze ,to nie audiofilskie i niema wzięcia he he.Spokojnej nocy.

Dzisiaj na woumenie kupiłem 6 kasetek maxell XLII-S.Cena 3zł za wszystkie.Stan jak nowe.Pudełka niestety niefirmowe.Było urzadzenie K&H jakies kinowe/Mixer czy cos na wtykach XLR.mozliwe ze nadawaloby sie do domu...Sprzedawca chciał mi to wcisnąc jako wzmacniacz za 200 zł.Z kaseciaków widziałem jak nowy SCOTT CD87 .reszta kupa złomu niestety.

Bazar na KOLE to jeszcze działa ? Moze tam szukac classic audio ?

Grundig High Fidelity

Mógłbym zaras srana albo w samo południe obrzydzać Wam sprzęt, ale odpuszczam to sobie ponieważ nasz stosunek do niego jest całkowicie iracjonalny i jest jednocześnie ostrą formą psychozy [czytaj zajoba] i paraliżu postępującego.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mzawek.Bazar na kole oczywiscie działa.Dawno tam nie byłem,ale pamietam,ze trafiały sie jakieś elektroniczne zabytki.Ale nie widziałem tam nic ciekawego.Będe musiał wymienić gumową rolke w philipsie n-7125.Jest twarda jak plastik.Nie wiesz gdzie tego szukać?.Zmierze jej wymiary,może da się coś dobrać z naszych szpulaków.

Ktoś coś wie o takim Soniaczu??

Ukryta Zawartość

Do czego odnosi się napis Super BIAS na klapce skoro tam niema regulacji BIAS?

Ukryta Zawartość

Marek-41

Mysle za jak poszukasz po stoiskach rolek to cos znajdziesz.Żule czesto maja do sprzedania fajne sprzety za grosze.Swego czasu widziałem szpulak tandberg oraz amplituner tej firmy.Załuje ze nie zaryzykowałem i nie kupiłem.Natomiast stałych handlarzy sprzetu grajacego na Wolumenie raczej unikam bo to kretacze i naciagacze.Z menelami natomiast interesy robi sie jasno i szybko...;-).czesto zupełnie nie wiedza co wygrzebali na smietniku lub złomowisku.

Grundig High Fidelity

Moim zdaniem w opisie aukcji jest błąd, bo magnetofon nie ma autokalibracji.

Super BIAS to firmowa nazwa Sony rozwiązania polegającego na podniesieniu częstotliwości prądu podkładu. Normalnie wynosi ona ok. 80-85 kHz, natomiast w Super BIAS to 160, a nawet 210 kHz. Tak silnie odsunięcie częstotliwości prądu podkładu od częstotliwości słyszalnych ma poprawiać jakość zapisu.

Niektóre inne firmy też to stosowały w swoich magnetofonach, tylko tak szumnie tego nie nazywały.

takie firmy jak Braun czy Tandberg czy SABA TELEWATT sa uwazane czesto za nieznany ostatni złom i tylko SONY I TeCHNISC jest wart uwagi zadnie wielu fachowców na tym wysypisku.Udaje czesto zupełnie nieobeznanego i dzisiaj pacjent wciskał mi kondy elektrolity samsung jako teflonowe wojskowe najwyzszej klasy....;-)

Grundig High Fidelity

O firmie "Tandberg" sam nigdy nie słyszałem i nie wiedziałem ! Dopiero dzięki temu forum i forumowiczom z tego wątku poznałem ją......dziwne, bo sprzęt przecież produkowała zacny !

mzawek

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1019 / 1906 / 0

10 Lut 2008, 13:33

takie firmy jak Braun czy Tandberg czy SABA TELEWATT sa uwazane czesto za nieznany ostatni złom i tylko SONY I TeCHNISC jest wart uwagi zadnie wielu fachowców na tym wysypisku.Udaje czesto zupełnie nieobeznanego i dzisiaj pacjent wciskał mi kondy elektrolity samsung jako teflonowe wojskowe najwyzszej klasy....;-)

wysypisko to oczywiscie WOLUMEN a nie ten wątek jakby co...;-).Dwuznacznie to zabrzmiało.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

fajny kaseciak.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

I bardzo dobrze,że tandberg jest ogółowi nie znany.Dzieki tej niewiedzy kupiłem swojego TD20A.Mzawek,mysle ,że to jest dobry pomysł,który stosuje już od lat.Ja się znam,reszta nie,więc punkt dla mnie.Z jednym z moich pojazdów było podobnie.Kolega ,który go sprzedawał był załamany,bo dosłownie nkt nie był zainteresowany,choć cena była bardzo niska.I w ten sposób mam bardzo porządnie wykonany i poteżny pojazd za dosłownie grosze.Musiałem troche nad nim popracować,ale tak jest i z naszym sprzętem.Takich wozów są w europie aż cztery sztuki.Mam fajną zabawe jak na ulicy ludzie specjalnie podjeżdzają blizej ,aby odczytać nazwe i po przeczytaniu widze po ich minach,ze dalej nic nie wiedza na co patrzą.Firma zwie się International,a model Scout Traveller.Prawie nikt w europie o czymś takim nie słyszał.Co do rolki w philipsie,to jest taki objaw,że cieńka taśma 18 mikronów jest odtwarzana prawie od początku szpuli dobrze,natomiast gruba 50 mikronów ,aby dobrze przylegała do głowic musi się nieco odwinąc ze szpuli .Pomaga lekkie przychamowanie szpuli nadawczej.

Marek-41

Jezeli masz jakies kupne nagrane kasety to ten DUAL C830 jest dobrym zakupem.Stara szkoła dzwieku- troche szorstko i w sumie super...Troche dałem takiemu DUALOWI u siebie czasu i ma tej magi w sobie troche.Wykonanie mechanizmów to juz niestety pominmy milczeniem.

Grundig High Fidelity

Są rózne choroby koklusz,odra, ospa, rzerzączka, syfilis, AIDS i Dual

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Poproszę o średnicę i wysokość walca gumowego oraz średnicę otworu w rolce.

A ja właśnie teraz słucham sobie muzyczki z Brauna C2. Pamiętam jak ktoś kiedyś dawno (przed powstaniem tego wątku) założył głupi temat pt."wpływ golenia na odsłuch" czy jakoś tak. W każdym bądź razie ktoś odpowiedział, że jedyny związek odsłuchu z goleniem widzi taki.....i w tym miejscu wkleił zdjęcie jakiegoś wzmaka Brauna.Pamiętam, że reszta była zaskoczona bo pewnie nie mieli pojęcia, że Braun produkował coś jeszcze oprócz sprzętu do golenia i depilacji. Sam byłem wtedy zaskoczony, a potem okazało się że.......sami dobrze wiecie !

• Pokaż nowe odpowiedzi