Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin,zaraz zmierze,a co do duala,to własnie mechanika mnie od niego odstrasza.Dostałem kiedyś 828 od znajomego,którego skusiły dobre gramofony tej firmy.Jednak jak widać można robić bardzo dobre jedne produkty i zupełnie słabe inne.I co z tego,ze dual może ładnie grać,jak gdy bede go włączał ,to z obawą ,czy coś się nie rozleci.

Mzawek ma rację, że Dual C 830 nadaje się do odtwarzania oryginalnych, nagranych kaset. Jest poprostu bardzo tolerancyjny i nigdy nie "muli" znaczy, nie obcina za bardzo wysokich tonów.

Mam tasiemki sprzed 30 lat .Brzmia na tym dual c 830 znakomicie szczególnie BLACK SABBATH .Mimo wad tasmy te nagrania to 100% analog i jest zajefajnie posłuchac brzmienia perkusji prawie jak na próbie....

Grundig High Fidelity

Ta informacja jest dla Korwina,ale jak ktoś ma coś takiego ,to bede wdzięczny.

Rolka ma średnice 21 milimetrów ,grubośc 14 ,a srednica ośki to 3 milimetry.

Ten mój dual 830 tez siada.A raczej cos jest z elektromagnesem ale zablokowałem go na stałe i smiga.tyle ze nie wyłacza sie sam na koniec.natomiast dual c 844 to mechanika duzo lepsza.

Grundig High Fidelity

Jak wstane.A w Niedziele to spię do godz dziewiatej przynajmniej.Dzisiaj byłem ok 10.30 i tasiemki wyrwałem bardzo dobre.Trzeba niestety udac sie w miejsce gdzie pachnie kiblem dworcowym.A tego K&Hummel znalazłem w srodkowej alei pod sterta jakis oscyloskopów czy cos takiego.

Grundig High Fidelity

Na Wolumenie można też znaleśc analogowe płyty.Kilka ładnych sztuk udało mi się stamtąd wyrwać.Jest też duzo różnych rupieci,ale ma racje Mzawek,ze czasami trafiają sie perełki.

Słuchając swoich starych kaset zauważyłem, że nagrane na starej Diorze 442 brzmią najlepiej. Wie ktoś jakie ten wynalazek ma parametry? Pasmo przenoszenia itp. Z nowych nabytków pochwalę się: kupiłem Akai GX-65 za niecałe 200 zł. Opłacało się? Stary Technics RS-BX727 czeka na reanimacje. Wie ktoś może jaką głowicę tam zamontować? W sklepach praktycznie żadnego wyboru, a siedzi tam podwójna głowica. Akai spisuje się świetnie.

200zł za Akai GX 65 to dobra cena, jeżeli jest w bdb. stanie. Tu masz parametry MDS 442.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli wierzyć nieruszanym lakierom na śrubach przy głowicy i plombie sklepowej na obudowie to jest to dziewiczy niegrzebany magnetofon. A Diorka to raczej bez rewelacji...

Szanowni Państwo.

Oczywiście, jest to wątek o magnetofonach, ale musicie wybaczyć mi chwilę słabości.

Otóż wczoraj (tak, Poczta Polska, w soboty dostarcza priorytety), zawitał do mnie amplituner Sony STR6800D.

Sprzęt jest potężnej wagi:ok18-20kg.A więc mieści się w kategori ciężkiej, podobnie jak Telefunken TR1200.

Stan wizualny:niektórzy piszą o czymś takim, stan gabinetowy.

Ja jednak, dlatego, że nie bardzo rozumiem ten termin, napiszę:brak wyrażnych śladów użytkowania.Co dla mnie oznacza, stan bliski perfekcji.

Ktoś, kto przez ostatnich dwadzieścia parę lat, posiadał tego Soniaka, jest z pewnością człowiekiem zasługującym na szacunek.Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że mógłbym się z tym Kimś zaprzyjażnić.

I tu, pewna dygresja.Otóż Amerykańce, jeśli chcą wyrazić dla kogoś swój szacunek, zwykle mawiają:"Można kupić, używany przez niego samochód".

Ale do rzeczy:

Jaki stan techniczny tego amplitunera?

Po całym popołudniu i wieczorze testów, stwierdzam, co następuje:

-spalone lampki od podświetlania wskażników, poziomu sygnału i zera FM.

-trzeszczące(ale na razie, da się z tym żyć) potencjometry balansu i głośności

A teraz, co mnie mile zaskoczyło:

-otóż potencjometry od sopranów i basów, mają oddzielną regulację dla każdego z kanałów.Są osadzone na wspólnej osi.

-Ustrojstwo to, jest niesamowicie głośne.Potencjometr siły głosu, pracuje małymi skokami i już przy takim pierwszym "zaskoku", siła dżwięku jest niesamowita.Jak na razie słucham przy wciśniętym ściszeniu -20db.

-moc max, jaką może pobrać z sieci to bydle, to 750W.

-Jest możliwość podłączenia 3 par kolumn.

- Amplituner posiada redukcję Dolby, dla szumów w paśmie FM.

Jednak Telefunken TR1200, na tym samym ok pięciocentymetrowym kawałku drutu (tak, 5cm), łapie więcej stacji.

To na razie tyle, pozdrawiam wszystkich sprzętowozakręconych-Czarek

Czarrek,gratuluje.Mam dwa największe z serii JVC i zawsze mi się podobały te najwieksze amplitunery ,własnie z powodu,ze w nich juz nie oszczedzano.Miały wszystko ,co najlepsze.Dobrego odbioru.

Do kolegi Kasjela:

Zgłoszę się niebawem do Ciebie, na PW.Mam kilka pytań.Jeśli i ty chcesz coś wiedzieć o tym Sonym, wal śmiało.

A teraz do wszystkich.

Swój sprzęt, zgrupowałem w tzw dwie wieże:

Konfiguracja klocków, jest następująca:

Na samym dole odpowiednio, po lewej Telefunken TR1200, po prawej Sony STR6800D.

Z gościnności tego TR1200, korzysta CD Pioneer 7700, madnetowid sześciogłowicowy Panasonic (zawsze zapominam jego symbolu, więc wybaczcie), a samym szczycie tej piramidki stoi gramofon Adam (stan perfekcyjny.Do wymiany igła).

Zaś Sony STR6800, na swych barkach dżwiga:decka Akai GX95, decka Marantz SD4020.

A więc, jeśli chodzi o to "dolne" ustawienie amplitunerów, konfiguracja, nie jest najlepsza.

Jadnak te amplitunery mają pancerną budowę i myślę, że mogę bez ryzyka postawić na nich więcej, niż np na deckach.Nie wspominając już o CD.

Mam jeszcze do Was pewną sprawę i prosiłbym o radę, a może nawet jakieś konkretne podpowiedzi.

Otóż w moim posiadaniu, jest tylko jeden zestaw kolumn.

Wymyśliłem sobie, że zrobię taki prosty przełącznik, do którego wchodzić będą z obu amplitunerów po dwie pary przewodów głośnikowych, a wychodzić będzie tylko jedna para, prosto na kolumny.

Takim przełącznikiem, zmieniając w nim położenie styków, będę mógł wybrać sobie, który z amplitunerów w danej chwili zasili głośnki.Bez żmudnego przekładania kabli do kolumn.

Czy ktoś z Was, myślał nad takim projektem?A może zrobił sobie coś takiego?

Nie chcę pakować się w koszty, dlatego chciałbym aby zamknęło się to, w niewielkiej kwocie.

Może są gdzieś w sklepach elektrycznych takie przełączniki kilkubiegunowe?

Dziękuję Marku41.

ps.Wczoraj, lub przedwczoraj, poszedł na Allegro olbrzymi amplituner kwadro Sansui.Waga ponad 20kg.Miał niesprawną sekcję tunera w paśmie FM.

Jedyny licytujący (niestety, nie ja), kupił toto za 450zł.

To dużo, mało?Jakie jest wasze zdanie?

Próbuje dziś przegrywać znalezione w sieci unikalne nagrania w mp3 -->MC.Jednak co dziesiąty mp 3 się nadaje

żeby coś z tego wyszlo i chyba tylko CT 959 sprawia że da się tego słuchać.

stereomaniak,

co do głowicy Technicsa RS-BX, są one dostępne, ale raczej musiałbyś się pytać o to w serwisie Panasonica/Technicsa. Głowica ta według oznaczeń Matsushita El. ma następujący symbol:

RBR4CY009-C

Ale jest jedno drobne ale. Nie wiem czy będzie pasowała do całej serii RS-BX. Pasuje do mojego sprzętu - RS-BX 606/626, natomiast czy można ją równiez wstawić u Ciebie w 707/727 nie mam już pewności. Ale być może numer katalogowy tej głowicy jakoś Cię doprowadzi do celu. Na dzień dzisiejszy głowica ta kosztuje ok. 70$.

A teraz koledzy pytanie ogólne odnośnie głowic. Jak to jest właśnie z dostępnością głowic do decków trójgłowicowych. O ile głowice uniwersalne czy stożkowe do dwugłowicowców można dostać, o tyle chyba głowice do trójgłowicowców nie są łatwe do zdobycia. Czy ma ktoś z Was informacje co do dostępności tychże głowic? Pytam ponieważ o ile w przypadku Technicsa trochę sie orientuję o tyle w przypadku pozostałych kompletnie. A ponieważ zastanawiam się nad kupnem Onkyo, Aiwy, Akaia albo jeszcze czegoś innego trójgłowicowego wolałbym wiedzieć jak to jest z dostępnością głowic do nich.

Ja z innej beczki do wszystkich od pół roku szukam pilota do decków SONY TCK-808 i 909 ES - pewnie jest taki sam. Gdyby ktoś wiedział gdzie jest taki pilot: [email protected]. Dzieki.

Ja też z innej beczki.

Kupowałem ostatnio różne taśmy do szpulowych i zaciekawiła mnie jedna rzecz. Otóż niektóre (Sony, Quantegy) mają drugą stonę taśmy pokrytą czymś czarnym, matowym. Wygląda jak jakaś dodatkowa warstwa tworzywa czy czegoś. Na pudełku od Sony jest napisane back coated tape. Co to jest i co to daje, wie ktoś?

Jest to warstwa antystatyczna, zapewniająca równiejsze układanie się zwojów, itp. Niektóre taśmy kasetowe też to miały - stosował to np. Scotch/3M w latach 70-tych, a potem Maxell w kasecie Vertex.

@ingramek

Tu masz tego RM J701 pisz do gościa bo mu nie zszedł i ma jeszcze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> MaciejLK

Dzięki za odpowiedź. Przyznam, że faktycznie ta taśma nawija się równo jak żadna inna. W ogóle wygląda solidnie i wzbudza zaufanie. Jakichś wyraźnych zmian w dźwięku jednak nie uświadczyłem.

cles, 11 Lut 2008, 10:07

>Taśmy back-coated to także Sony ux-pro, ux-es, Tdk Sa-XS.

Faktycznie, przypomniałem sobie - ale chyba nie wszystkie ich wersje. Chyba w ostatniej serii UX-Pro Sony chwali się tym wprost na opakowaniu. Co do SA-XS - nie wiem. Wg producenta ma trzy warstwy magnetyczne, ale czy ma back coating? Obejrzana od tyłu wygląda raczej normalnie.

rafal996, 11 Lut 2008, 08:46

>> Jakichś wyraźnych zmian w dźwięku jednak nie uświadczyłem.

Zmiany w dźwięku będą słyszalne tylko o tyle, o ile wpływa to na poprawę transportu taśmy. Ale chodzi chyba przede wszystkim o to, by nawój na szpuli był równy, by nie wystawała krawędź kolejnych zwojów, która wtedy może się zagiąć, pofalować, itd.

Pytanie do Mulsa, JaroMiego, Gardenusa i Darkula, płytka z układem stabilizacji obrotów silnika OK a silnik nie reaguje na PR-ki i za.... jak głupi, gdzie szukać uszkodzenia

Pozdrawiam

Zbyszek

Nawiązując do wypowiedzi Tbolta o zgrywaniu na taśmy piosenek mp3 - bardzo dużo właśnie tak nagrywam, najpierw ściągam, potem zgrywam na taśmę, ogólnie jakość mp3 jest zadowalająca, zdarzają się utwory w gorszej jakości, wtedy nagrywam na najprostrze kasety typu I. Czasem niestety piosenki w mp3 są nie do słuchania (np ściągnięty emulem whitesnake 1987), niestety tak jak wspomniano czasami utwór w mp3 jest jedynym możliwym formatem w jakim go można złapać.

Nawiązując do wypowiedzi Tbolta o zgrywaniu na taśmy piosenek mp3 - bardzo dużo właśnie tak nagrywam, najpierw ściągam, potem zgrywam na taśmę, ogólnie jakość mp3 jest zadowalająca, zdarzają się utwory w gorszej jakości, wtedy nagrywam na najprostrze kasety typu I. Czasem niestety piosenki w mp3 są nie do słuchania (np ściągnięty emulem whitesnake 1987), niestety tak jak wspomniano czasami utwór w mp3 jest jedynym możliwym formatem w jakim go można złapać.

• Pokaż nowe odpowiedzi