Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę do wszystkich,którzy sie tutaj pojawiają.Szukam głowić do tandberga TD-20A,głowic czterościeżkowych.Zapis i odczyt.Jeśli sie uda ,to i trzeciej ,kasującej.Będe wdzięczny za każdą informacje gdzie i za ile moge coś takiego dostać.Z góry dziękuje za informacje.

Do Wszystkich: w kraju, za granicą i na antypodach

Popieram prośbę Marka obskoczcie serwisy w swoich miejscowościach lub obdzwońcie pozdrawiam wszystkich Zbyszek

Marek-41

Wygląda na to że tu są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piękny

Dziękuję serdecznie mam dwa przygotowane już w paczce do wysyłki do Gliwic są to AIWA HD-X1 i AIWA HD-S1, czekają aż nadejdzie ich pora, przed nimi jeszcze kilka czeka w kolejce, książki, kable, kasety i inne słuchawki

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Każdy grosz prawie w dosłownym tego słowa znaczeniu pakuję w mikrofon interferencyjny, prototyp już działa obecnie walczę nad adaptacją MDU-24 aby pracował jako tak zwany różnicowy wewnątrz w 1/2 w tubie a 1/2 na zewnątrz + sumator i reszta elektroniki to jeden kanał a na drugim albo to samo w podobnej tubie albo w znacznie węższej i nieco krótszej AOI ECM-1090.

Marek-41

Postaram się mieć że tak to ujmę oczy wszędzie Marku nie tylko Ty szukasz :) sam chciałbym mieć zapas wiec naprawdę trzymam ręke na pulsie pozdrawiam Wszystkich

MAG

Ps; prędzej używane w dobrym stanie hmm...

audiomagia.blogspot.com

Mag.Dziękuje za informacje.Sam się nieco dziwie,bo te głowice nie wyglądały na zjechane.Jak dostane ponownie magnetofon ,to je już dokładnie obejrze.Pewnie,ze warto miec zapas,tylko trzeba sie mocno postarać,bo czym pózniej ,tym będzie trudniej .Spokojnej nocy.

Pytanie a czy nikt z Was nie zastanowił się o przeszlifowaniu głowicy w zakładzie jubilerskim mającym tak zwaną szlifierkę Taylora do obróbki kamieni szlachetnych, doprowadzeniu jej do stanu lepszego niż ten w którym opuszczała fabrykę. Każda uczelnia techniczna, na której jest wydział geologiczny lub metalurgia zajmuje się szlifami do badań mikroskopowych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

O właśnie!!!

Też myślałem o tym, co piszę Korwin. To w sumie mogłoby miec ręcę i nogi. Kombinowałem kiedyś ze zwykłą Polską głowicą, ale nie ma możliwości samemu profesjonalnie jej doszlifować, a to o to chodzi;/.

Żebym miał tylko gdzie, to bym sprawdził skuteczność takiej metody.

Pozdrawiam

Jakby się ktoś pytał, mikrofony z lustrem parabolicznym z zasady obcinają niskie tony tak że w skrajnych przypadkach facet tak piszczy jak by mu handgranat ....urwał, ze względu na kierunkowość mikrofony Shotgun dzielą się na cardioid, super cardioid, hiper cardioid i lobar/gun. ja usiłuję zrobic ten ostatni o kącie jeszcze węższym niż Sennheiser ME/K6 a paśmie przenoszenia nie specjalnie gorszym.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ludzie zlitujta się szlifując głowicę w magnetofonie mamy coraz szerszą szczelinę czyli coraz mniej wysokich tonów-przyspieszone zużycie na własne życzenie ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Koledzy! Przez kilka następnych dni lub tygodni , nie będę mógł pisać w tym wątku . Nawalił mi poprostu kręgosłup i w poniedziałek idę do szpitala .

ps. "Jan Peter" gdy tylko będę mógł odeślę ci te taśmy .

Rafael ,nie osmieszaj się.Jak się dowiedziałem,taka metoda to był standart kiedys przy zapisie 76cm/sek.Kto ci powiedział,że szczelina w głowicy jest stożkowa.Problemy ze zużytą głowicą polegają na zniszczeniu płaszczyzny i złym przyleganiu taśmy.Aby ją zniszczyć trzeba by ją zeszlifować naprawde sporo.Jeśli jest tylko niewielki slad po taśmie ,to polerowanie przywróci jej pierwotne parametry.

Kasjel, to trzymam kciuki żeby szpital minął szybko i wracaj do zdrowia czym prędzej bo jesteś tu potrzebny.

Teraz by Ci się siakiś laptok z blue connectem albo czyms podobnym przydał.

Kasjel ,aby do wiosny.Zdrówka życzę nie martw się, ale czasem i my wymagamy remontu, nie tylko magnetofony.Pozdr - Jacek

PS robię dla Ciebie taśmę na czterośladzie.

T-Biolt, na pewno gorzej, niż rwa. Miałem rwę do niedawna przez dwa lata i obyłem się bez szpitala, choć nie raz bywało ciężko. Obawiałem się właśnie, że coś jest z Nim nie tak - tyle dni nie pisać to do zdrowego Kasjela nie podobne.

Zdrowia, Kasjelu!

Pozdrawiam.

Wracaj do zdrowia i do magnetofonów.Jeżeli to dyskopatia leż na twardym jak kiedyś tak spałem drzwi od szafy dwa koce prześcieradło cay czas na wznak i dupa regularnie kłuta zastrzykami bolało bo bolało ale przeszło.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

A to na osłodę :)

Pozdrowienia Korwin.

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Marek-41

Kiedyś w W-wie na ul. Kasprzaka była firma, która zajmowała się szlifowaniem głowic magnetofonowych i nie tylko. Ok. 10-12 lat temu skorzystałem z jej usług. Byli dość drodzy ale profesjonalni. Ustawili mi mostek z głowicami w magnet. studyjnym idealnie (dałem sam moduł, taśma 1/2"). Niestety, na dzień dzisiejszy nie wiem czy jeszcze istnieje.

Pozdrawiam

Dziękuję serdecznie za wpis, bo są pośród nas na obydwu forach AS i AH Koryfeusze wszelkich nauk aidiofilskich, od tajemnej wiedzy o słuchawkach, przez decki kasetowe sprzęt szpulowy aż po mikrofony cardioid, supercardioid, hipercardioid i tak zwany lobar/gun mam prośbę: zanim napiszecie Panowie jakiś własny bzdet ogłaszając go jako prawdę wszechświata poczytajcie co nieco na temat.

Pozdrawiam serdecznie i wracam do robótek ręcznych - cały czas mam przed oczami ME 67/K6 i liczę jego przepiękne żeberka. Każde informacje, rady i schematy mikrofonów różnicowych mile przyjmę.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi