Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Waldemar Małecki -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak kiedyś z nim rozmawiałem to mówił, że wszystkie Akai, które przychodziły do nas przed sprzedażą musiały być kalibrowane ....

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kasjel, na zagadki Cię wzięło? I to tak zaraz srana w poniedziałek. Hehe, nie wiem o co kaman, ale u mnie magnetofon cały czas jest na tapecie i długo pozostanie jeszcze i bynajmniej nie mam tutaj na myśli tapety pulpitu swojego kompa. :)

Rico,

Dzięki bardzo za Twoją wypowiedź i to na dodatek tak wyczerpującą. utwierdziło mnie to tylko w moim wcześniejszym przekonaniu, że ogólne opinie na temat Technicsa - albo jest wywyższany ponad wszystko, albo totalnie jest mieszany z błotem - są zwyczajnie nietrafione. Tak jak wcześniej stwierdziłem, tak i z Twojej wypowiedzi wynika, że jest to po prostu przyzwoity sprzęt, który też potrafi dobrze zagrać na tle porównawczym z innym sprzętem, jeśli ktoś nie ma super wygórowanych wymagań. Wydaje mi się zatem, że jednak warto poświęcić temu modelowi trochę uwagi. Fakt, sporo zależy od tego z jakich rąk się taki sprzęt trafi, ale przy odrobinie szcześcia - tak jak Tobie się to udało - może być z niego całkiem sporo radochy. Dzięki wielkie zatem jeszcze raz za ten opis. Może i mi uda się niedługo upolować taką sztukę za całkiem rozsądną kwotę.

Wczoraj pobawiłem się trochę moim "Akai GXC 750D". I wyszło na to, że nagrywa lepiej od Akai GX 95.

He ! Te "Vintage" jednak mają coś w sobie....

PS,- Dziś rano pewien forumowicz założył chyba ze sto wątków pt. "Złodzieje ! Ukradliście nasze wpisy !". Tak że nasz "Magnetofon" zszedł na poprzednią stronę.Na "Bocznicy" również było ich kilkadziesiąt.Ciekawa forma protestu, co nie ???

Żałosna forma protestu jakiegoś zakompleksionego biedaka.

Panowie trochę mnie zasmucacie opisując swoje przygody z Akai GX-75/95. Planowałem prędzej czy później zakup takiego magnetofonu, ale w tej sytuacji nie wiem czy się jednak nie zdecyduję na jakiegoś Sony ES albo wyższego Pioneera.

No fakt, z tymi Akai co jest na rzeczy. Mialem kiedys 75-tke (ze 12 lat temu) i tez miala problem z kalibracja. Fakt, nagrywala normalnie (tzn. bez zadnych znieksztalcen), ale tylko na niektorych kasetach dalo sie prawidlowo ustawic bias. Ogolnie to jednak bardzo dobry magnetofon.

Natomiast we wszystkich Sony ES, jakie mailem, kalibracja jest robiony wzorcowo, z duuuuzym zapasem, dla wszelkich tasm, nawet tych skrajnie odbiegajacych od normy.

Sprawdziłem też wczoraj nagrywanie na taśmie choromowej.Jakość nagrania była bardzo dobra bez kalibrowania.Pokrętła kalbracji ustawione w pozycji "0".Wnioski są takie:

1.)Mogę kalibrować TYLKO na słuch, bez użycia wskaźników CAL.

2.)Muszę nagrywać z włączonym HX PRO

3.)Poziom wysterowania musi być raczej niski (max +2 VU)

Witam:) Posiadam deck Akai GX-32, który także ma problemy z poziomem głośności nagrań. Myślę, że poprostu Akajce tak mają. Prawdopodobnie wina leży po stronie układu kalibracji prądu podkładu. Mam też Teaca V-5000, który cierpi na silnik napędowy. Sprzęt stał widocznie gdzieś w piwnicy po po otworzeniu musiałem go przelutować, umyć płytki drukowane oraz oczyścić switche. Nie chcę na razie inwestować w nowy deck który połączy walory dwóch moich tj. precyzję i neutralność Akai i przestrzeń Teac'a. POZDRAWIAM:)

Chyba nie ma co patrzeć na firme i tylko firme.Miałem JVC,Pioneera,Duala i dostęp do fabrycznie nowego Pioneera 1250 i zawsze kazdy z nich mi chciał udowodnić,ze na kasecie compact ,nie da sie nagrać sygnału o porównywalnej jakości jak na magnetofonie szpulowym.W końcu ,dając sobie z tym spokój,kupiłem za 70 złotych Aiwe 3800.Była lekko uszkodzona,ale nie grzebana,mało uzywana i posiadała wszystko to co porządny deck kasetowy posiadać powinien.Ma więc ,trzy głowice,dwa wałki,regulacje sygnału wyjściowego i jest przystosowana do wszystkich czterech rodzajów taśm.Oprócz tego jest srebrna,bo to lubie i bardzo ładna.Wszystko jest pieknie podświetlone i nie musze po zmroku pracować na czuja.Musiałem nad jej mechaniką nieco popracować,ale teraz mi się odwdziecza pięknym dzwiękiem i cichą pracą.Nie kalibruje nawet lekko uszkodzonych kaset,ale jak już to zrobi,to nie ma się do czego przyczepić.Dzwięk jest nareszcie taki jak w szpulowcu i wszystkie poziomy są ustawione idealnie.I to wszystko w magnetofonie,który miał,tylko nagrywać kasety do samochodu.Jest to najwyższy model z roku produkcji i dość rzadko występujący na rynku wtórnym.Widać nie tylko ja się poznałem na jego zaletach.A zpoczatku się wydawało,że nic z niego nie będzie.Wniosek jest taki;nigdy nie należy się poddawać.Zycze wszystkim podonych sukcesów ze zwoimi deckami i nie sugerójcie się marką.Nawet zupełnie nieznana może was mile zaskoczyć.

mam AKAI GX-75MKII stan igła kalibruje kazdą kasete i nagrywa bardzo dobrze ale wada tych decków mnie zniechęciła mnie do nich

Kasjel

aby porównywać AKAI GX-95 z innym deckiem to najpierw on musi być sprawny na 100% a nie rozregulowany

a puzniej piszą za deck grzebany gra gorzej od xxxx i taką opinie się robi dobrym deckom

"yogi1"- masz rację, tylko że akurat ja nie krytykuję mojego Akai GX 95 i nie piszę że jest gorszy od innego decka.Mówię tylko, że jeszcze należy wykonać w nim regulację elektryczną i tyle....

Nie obserwujecie allegro?.Pojawił się jak meteor i zaraz zniknął.Gdybym już nie miał Tandberga,to bym się bawił tym.http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=363537030

Kasjel.Zgadzam się ,że to sporo kasy,ale zobacz na stan i dołączone wyposażenie.Nie wiem kto go kupił,bo jak handlarz,to za pewien czas pojawi się,ale już o 300% drożej,co najmniej.

=>Marek-41

A kiedy ta aukcja z Revox-em się zaczęła ? Rano patrzyłem i nic takiego nie widziałem. Może dopadła mnie jakaś pomroczność ?

Jutro postaram Ci się wysłać ten płyn do mycia wałków, bez względu czy grożą na poczcie strajki.

A ja kupiłem już dwa UHER-y (4000 L i 4400 S). Tego pierwszego miałem przeznaczyć na dawcę ale go odpaliłem i żal serce ściska , na drugiego czekam. Nie wiem tylko jak zareaguje żona, bo cóś tam gada o jakimś rozwodzie. A może by tak nowy wątek, a propos żon i naszych "zabawek" ?

Pozdrawiam wszystkich i ich żony, które kochają magnetofony.

Sam dokładnie nie wiem,ale chyba około południa.Do Korwina jedzie też jeden uher,razem z oryginalnym pokrowcem.Wygląda bardzo zdrowo,ale dopiero Korwin go sprawdzi.Ja na razie nie mam problemów z domownikami i swoim hobby.Ale jak już bede miał wszystkie swoje szpulowce na półkach,to nie wiadomo.Nie walczyłem już o tego revoxa,choć była opcja 'kup teraz'i jak sam wiesz,cena za ten model była bardzo niska,a ten egzemplarz wyglądał bardzo ładnie i miał i naby,szpule i bardzo rzadko spotykaną pokrywe.Ha trudno,już więcej magnetofonów nie kupuje,będe tylko kibicował ludziom na forum.

Witam,

Nie wiem, czy już kiedyś nie było, ale właśnie znalazłem rewelacyjną stronę dla miłośników Akai:

Ukryta Zawartość

Strona jest fatalnie zrobiona i ma beznadziejną nawigację, ale treść to wynagradza. Świetne zdjęcia i opisy chyba wszystkich możliwych modeli Akai od najstarszych aż do najnowszych, bardzo zaawansowanych modeli. Zdjęcia własne, skany ulotek i folderów, opisane własne doświadczenia z używania. Do tego nawet specjalne strony, gdzie umieszczono opisy techniczne różnych rozwiązań stosowanych przez firmę (np. obszerny materiał o głowicach GX). Rewelacja.

Ukryta Zawartość

rafal996, 13 Maj 2008, 12:12

>Witam,

>

>Nie wiem, czy już kiedyś nie było, ale właśnie znalazłem rewelacyjną stronę dla miłośników Akai:

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Strona jest fatalnie zrobiona i ma beznadziejną nawigację, ale treść to wynagradza. Świetne zdjęcia

>i opisy chyba wszystkich możliwych modeli Akai od najstarszych aż do najnowszych, bardzo

>zaawansowanych modeli. Zdjęcia własne, skany ulotek i folderów, opisane własne doświadczenia z

>używania. Do tego nawet specjalne strony, gdzie umieszczono opisy techniczne różnych rozwiązań

>stosowanych przez firmę (np. obszerny materiał o głowicach GX). Rewelacja.

Faktycznie fajna strona. Pozostaje pytanie - ile w tym jest fantazji marketingowców? POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

Jestem prawdziwym szczęściarzem !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi