Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam czasy jak latałem ze swoją Uwerturą przerobioną na obroty 19,05 na drugi koniec miasta aby nagrać płytę Black Sabbath-"Sabbath Bloody Sabbath" prosto z analoga.Jak to pięknie brzmiało i jak człowiek przeżywał każdy dźwięk...Takie kursy robiłem kilka razy w tygodniu,gdy tylko dostałem cynk,że ten czy inny znajomy ma coś nowego.Raz to był koncert Scorpions a innym razem TSA.Jakże się wtedy chciało żyć!Cieszę się,że dzięki temu forum poznałem wielu wspaniałych ludzi z pasją!W moim środowisku nie mam nawet z kim o tym porozmawiać...

I powiem Wam - to było piękne! Jak człowiek czatował przez miesiąc na jedno nagranie w radiu i w końcu je nagrał, to się słuchało jak jakiejś świętości. Teraz prosta sprawa, mp3 w sieci,dzwonki do telefonu za 2 zł + VAT i z czego tu się cieszyć, jak wszystko jest na wyciągnięcie ręki. A przez to jakość muzyki dramatycznie poszła w dół, teraz to już w 95% jest absolutne dno.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie z racji uprawianego zawodu jestem tutaj chyba specjalista od Italo Disco i starej muzyki tanecznej. Moja kolekcja obejmuje ok 2000 plyt CD i drugie tyle winyli. Mam oczywiscie tez inne gatunki:) O tym jaki jest jej rozmiar przekonal sie niedawno kolega robix. Poza mna i robixem tamte czasy w muzyce tanecznej lubia: Avatar (moj byly sluchacz) Audio Academy i Piotrek608. Jakbyscie chcieli cos zdobyc walcie na priva. Pozdrawiam. R.

PS Nie wiedzialem ze jest nas wiecej:)

PSII Na odsluchy Italo Disco nie nosze:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panow Bogdana Fabianskiego i Jerzego Rowinskiego udalo mi sie poznac osobiscie. Z tym drugim wspominalem nawet kiedys program Studio Stereo Zaprasza z okazji jego jubileuszu na antenie warszawskiego RDC. Z racji bogactwa i wielkosci mojej kolekcji korzystalismy wylacznie z moich plyt. Panu Jerzemu zostawilem w prezencie kopie pierwszej plyty holenderskiego zespolu Babe ktora jest absolutnie nie do dostania. Pamietam jak prezentowal ja na antenie PR a ja potem niemal nie wylaczalem Never listen to a bouzouki player (if you want to fall in love). Pozniej wielokrotny numer jeden na mojej liscie w pewnej krakowskiej stacji radiowej. Pozdrawiam bardzo serdecznie. R.

Ja też dobrze pamiętam audycje B.Fabiańskiego - to była druga połowa lat 80-tych , mieliśmy z kumplem podobne modele Kasprzaka,mój był na wskaźnikach wychyłowych a jego już na diodach :-), oba w wymienionymi głowicami na jakieś "japońskie" ,nagrywanie z radia , potem z decka na decka no i wieczne krecenie głowicami ,żeby było więcej "sopranów".... :-))

Do Radmara

Ja nie mam depresji wiosennej, poprostu bezpowrotnie straciłem wiarę w co niektórych na tym forum i zabieg odcinania świńskiego ryja od własnej piersi był nieco bolesny, ale już mi przeszło przychodzi do mnie jeden z naszych J.P.i coś mądrego razem wymyślimy aby móc normalnie pracować muszę mieć Reporta 4000 IC mono na chodzie [padnięty]i UHEr-a 4400 IC [nie nagrywa nie odtwarza] jedyny na chodzie z tych dużych to 4200 monitor, jest jeszcze UHER CR-240 do przeglądu konserwacji i na machniom, miała być jeszcze 210 ale wyjatkowo ciemno widzę jej remont, wyzbywam się nadmiaru sprzętu,

wszelkich gigantów takich jak M2405S chcę jednego z nich wymienić na Szmaragda lub Melodję ponieważ są to A/B mono z 9.5 i 19.05 ciągnę od piątej rano i jak na niedawny zawał i wczorajszą traumę nie histerię i nie depresję jest powiedziałbym nawet nieźle.

Bajka o mięsie

O mięsie nie martw, o mięsie nie martw ja sobie radę dam

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszku, to świetna wiadomość, że histeria, deprecha, trauma i inne temu podobne paskudztwa poszły w odstawkę. Masz rację, nie ma co się dawać. A świński ryj no cóż, na pewno trochu boli jak się go odcina. Nie mniej, super że wszystko wraca do normy.

A bajka o mięsie była przednia. :)

Pozdrawiam,

Marek

Kto z nas nie pamięta tych wszystkich audycji radiowych z młodości. Siedziało się jak na szpilkach z drżącym paluchem ustawionym na przyciskiem REC, żeby tylko zdążyć w niego klepnąć w odpowiednim ułamku sekundy. I te dyskusje wszystkie na temat tych audycji na szkolnych korytarzach. :) Nie to co dzisiaj. Dzisiaj nie ma tego zachwytu. I tak jak to zostało wspomniane. 95% jest bliskie dna. Dlatego pielęgnujmy nasze zabawki, bo one nigdy dna nie sięgną w przeciwieństwie do cyfrowego gówna obecnego wieku (to tylko moje zdanie).

Discomaniac71, a ja ostatnio byłem na odsłuchu, gdzie były różne gatunki w ramach testów przedstawiane i Italo też było. Fajnie posłuchać czegoś takiego na odsłuchu. :) A swoją drogą od groma jest osób które jeszcze słuchają Italo. A można się było spodziewać że wszyscy wyginęli. :)

Ha ! Jerzy Job i jego audycja z El-Muzyką ! Kiedyś obiecał całą dyskografię Tangerine Dream, więc czakałem zawsze i pilnowałem ! W wielkim strachu, czy czasem obok mojego domu nie przejedzie jakiś debil na "Komarku" z ściągniętą osłoną "fajki" lub bałem się nadchodzącej burzy.

Bo tak w ogóle Panowie to nie o to chodzi, żeby złapać króliczka lecz by gonić go !

Dlatego kiedyś była taka radość gdy udało się coś dobrze nagrać, coś zdobyć. Każda płyta była na wagę złota.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma Pan, Panie Zbyszku tyle do przekazania, a to o WSOWChem, o języku rosyjskim, o działaniach artystycznych swoich i których był Pan świadkiem, o historii z autopsji... a jest pusto.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Radmar

24 Maj 2008, 09:04

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 115 / 255 / 5

Discomaniac71, a ja ostatnio byłem na odsłuchu, gdzie były różne gatunki w ramach testów przedstawiane i Italo też było. Fajnie posłuchać czegoś takiego na odsłuchu. :) A swoją drogą od groma jest osób które jeszcze słuchają Italo. A można się było spodziewać że wszyscy wyginęli. :)

Ludzie sa zmeczeni wspolczesna sieczka. Fajny ten Wasz odsluch:) Tez taki chce:) Ale z drugiej strony dla niektorych ta muzyka jest "obciachowa" no bo lepiej zapuscic nawet heavy metal (jest na kazdym krakowskim odsluchu) niz jakas swietna realizacje Mike'a Mareen'a. Wyszedl remaster pre edycji jego pierwszej plyty (jeszcze bez Love Spy) i brzmi niesamowicie. Polecam.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

NO to do kolekcji jeszcze jeden:). Też słucham sporo Italo Disco.Na coś cięższego nie mam czasu, a takie rytmy zarzucam i poprostu się słucha.Najgorsze są te nowości, jakieś "trance" czy cholera wie co.A o płyty disco dziś jest ciężko niestety:/.

Pozdrawiam

Mam pytanie odnośnie gumowych wałków dociskowych. Czy konserwujecie je w jakiś sposób? Jest to w końcu guma która ma prawo po tylu latach sparcieć. Ktoś chyba kiedyś pisał tu stosowaniu jakiejś gliceryny, ale nie jestem pewien...

Pamiętam "Wieczór płytowy", który leciał w niedzielę.Muzykę puszczano z kompaktu i dzielono na dwie części aby można było przełożyc kasetę.Nagrywało się nie mając pojęcia jaką okładkę ma dana płyta.Często dopiero po latach mogłem sobie zobaczyć oryginał...

Wypatrzyłem kasetę demagnetyzującą i myślę żeby ją kupić, ale jest jedno ale - może być niesprawna, choć nie musi, i teraz koledzy pytanko, co może być w niej skopane, poza bateryjką? Bateryjkę wiadomo, że można wymienić. Ale czy w takiej kasecie jest coś co może się skopać. :)

Kaseta jest naszej rodzimej produkcji - swego czasu dość popularne były. Jak radzicie? Jak warto to bierę. :)

Nie warto ! Ja i Mzawek kupiliśmy kiedyś nowiutkie TDK po 50zł szt. A najlepiej byłoby kupić demagnetyzer do szpulowca, bo jak wiadomo można nim demagnetyzować głowice i całą resztę również w kaseciakach.Ja mam kasetę demag. a w szpulowcach dalej nie mam czym demagnetyzować głowic :-(

No to jest właśnie CX-E, tylko gość nie ma jak sprawdzić czy jest sprawna, dlatego pytam dla pewności co tam może się zepsuć, chociaż na mój gust to nic. :) Mam demagnetyzer ręczny, który świetnie się spisuje, ale kasetę elektroniczną też chętnie bym wziął. :)

Witam hehe wlasnie dla muzyki lat 80- tych kupilem Aiwe zeby mi przypominala ,,tamte czasy,, tak dla sentymentu robie sobie skladanki z juz posiadanych plyt i zapuszczam znajomym na imprezkach (ciesza sie wtedy jak dzieci) i wyciskam z nich lzy a poziom gesiej skorki utrzymuje u nich przez dlugi czas -mam 100 CD z ta muzyka!

Ale znam takich co maja znaaaacznie wiecej.

robix

Witajcie!!!Świetnie się to wszystko czyta.Mam wiele podobnych przeżyć co wy z tym nagrywaniem z radia, a może ktoś z Was nagrywał Studio Stereo 13 grudnia 1981 roku? O godzinie 12 w nocy miała być druga strona Moondown - Klausa Shultze i co?... Jajco..była cisza , przerwali audycję, myślałem,że antenę mi urwało, a tu masz ci los - rano wszystko się wydało. Moondawn kupiłem dwa miesiące temu na winylu i odsłuchałem druga stronę..po 27 latach.Magnetofony pielęgnuję i kiziam, bez nich muzyka nie ma takiego życia, magnetofon ożywia wszystko co słychać z głośników.Trzymajcie się i napiszcie jeszcze coś o swoich przygodach z dawnych lat - Pozdrawiam - Jacek

Witam pasjonatów.

Co prawda to nie dział z ogłoszeniami, ale zaryzykuję wpis. Czy może ktoś z was był by zainteresowany deckiem Aiwa XK-S7000, znajomy chciał go wyrzucić - ponieważ po nieszczęsnym zablokowaniu kasety i próbie wyjęcia coś w kieszeni się odłamało i nie reaguje na polecenia związane z obsługą kasety... Może to pierdoła i jeszcze ktoś sobie go uruchomi? Oddam każdemu chętnemu, kto sobie tylko po niego osobiście przyjedzie, mieszkam w Mysłowicach (G. Śląsk). Jest pilot i instrukcja, magnet wizualnie także bez zarzutu.

Jakby co, to na PW proszę.

Pozdrawiam

Marek

To mój pierwszy wpis po długim okresie niebytu tutaj - chyba powrócę na "magnetofon" w as po długim okresie emigracji. Tyle tu ciekawych tematów w których aż korci żeby zabrać głos.

Co do muzyki Italo disco to polecam radio internetowe www.top80.pl - dźwięk ma trochę za dużo basu ale nadaje się do słuchania, sam nagrywam na magnetofon z komputera

Gdy słucham Heavy metalu słucham głośno - na kolumnach, gdy Italo disco to w skryciu przed resztą domowników, na słuchawkach

Witam.Dobrze by było się jutro obudzić i coś takiego znaleśc na podłodze swojego pokoju.Dobrej nocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, mam pewien problem. Reguluję prąd podkładu w Akai GX-230D i spotkała mnie niespodzianka. O ile w przypadku prawego kanału wszystko się zgadza, tzn. każde poruszenie PR-ki skutkuje zwiększeniem/zmniejszeniem ilości wysokich tonów w nagraniu, to w przypadku kanału lewego nie dzieje się niemal nic. Poziom wysokich się nie zmienia, najwyżej przy dość mocnym przekręceniu w lewo znacznie się zmniejsza. Przy kręceniu w prawo jedyne co się dzieje, to jakby trochę zwiększa się ilość basu, aż do lekkiego przesterowania.

Oba kanały na szczęście daje się ustawić tak, żeby grały tak samo, ale to prawy muszę dostosować do lewego, którego regulować się właściwie nie da. O co tu chodzi?

Ja wole demagnetyzer tradycyjny,bo umożliwia prace również z magnetofonem szpulowym.Co do konserwacji gumowych rolek,to spytaj Leszka -59.Od pracował zawodowo z odpowiednim sprzętem i ma doświadcznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi