Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem, jest ładniutki. Ale to szpulowiec na szpule max.18cm.Cena wywoławcza absolutnie astronomiczna ! Ja za swojego Sony TC 399 (18cm max) w idealnym stanie zapłaciłem 150zł +wysyłka.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

paul_67

29 Maj 2008, 20:01

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 53 / 172 / 0

Zgodzę się z tym,że jest wiele CD brzmiących anologowo, ale czy przy bezpośrednim porównanu z taśmą (oryginałem) nadal byśmy tak twierdzili?

Mysle ze jesli mielibysmy kolo siebie dobrego Linna to na pewno tak:) Choc bardzo lubie decki kasetowe i szpulowce.

Czy moglibyście polecić mi jakiś darmowy program do kompresacji zdjęć. Ja mam programy do obróbki zdjęć, ale jakoś nie widzę tam takiej funkcji.

Moj Sony TC 399

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A widzieliście to.....wygląda na to, że mam prawdziwy skarb w domu bo też nie używany !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy

Nie chce mi się opisywać problemów jakie mam z deckiem Wega 350, napisałem trzy obszerne posty i one się nie pokazały na stronie. Jest to delikatnie mówiąc irytujące. Boję się że opiszę to jeszcze raz i znowu nic. Dziwne to Audiostereo. Teraz do rzeczy- proszę o polecenie jakiegoś dobrego fachowca który mi naprawi decka. Problem: nagrywa przy równo ustawionych wskaźnikach wychyłowych, potem jak odtwarza lewy kanał gra b. cicho niemniej gra /czysto/. Jak go kupiłem podobny problem występował ale w znacznie mniejszym stopniu i uznałem że lewy kanał trzeba ustawić na nieco wyższym poziomie i jest wszystko w porządku. Było to jakieś 3 mieś temu. Teraz jest znacznie gorzej. Chcę dodać że kasety nagrane na innym magnetofonie odtwarza doskonale /oba kanały/. Mieszkam w Warszawie ale mogą też być okolice. Pozdrawiam. Cieszę się że kolega Korwin wraca do zdrowia, po cichu mu kibicowałem bo sam zaliczyłem na początku roku szpital i lancet niestety nie do końca się udało i trzeba robić poprawkę /błędy chirurga i tumiwisizm/. Tym bardziej się cieszę bo lubię czytać jego posty. Leżałem na Barskiej w tym czasie kiedy umierał tam ś.p. Senicz czytałem o nim na Audiostereo i nie zdawałem sobie sprawy że jest tak blisko.

Pozdrawiam wszystkich.

Kasjel.Jest jedno ale z tym magnetofonem na zdjeciu.Ma właczony przełacznik na 19 cm/sek.Jak tak był przechowywany,to fajnie musi byc odkształcona gumowa rolka.Z drugiej strony ceny rodzimych produktów szybko idą w góre.Znalazłem wzmacniacz za 1500 zł.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Cena tego 2405 to chyba jakaś ściema, opisu prawie brak, odbiór tylko osobisty, zdjęcia też żadna rewelacja.I takie oferty jakoś nie dowierzam niestety.

>Popularny

W decku pewnie pada kondensator elektrolityczny, deck ma na pewno już swoje lata.

Do Kasjel

Kiedyś montowałem magnetofony w Kasprzaku /lata świetlne temu/ ale teraz nie mam potrzebnej wiedzy, schematu, no i elementów żeby próbować. Mam co prawda drugi taki sam deck który kupiłem na części i on co prawda nagrywa ale nie kasuje. Podejrzewam jakiś wyschnięty kondensator ale nie ma sensu wymieniać jednego starocia na innego /mówię o kondensatorach z drugiego decka/.

Pozdrawiam

Kasjel - niesamowity zbieg okoliczności. Podałeś linka do Klausa Schulze na Youtube, przesłuchałem, spodobało mi się, kliknąłem w kolejny film "Klaus Schulze & Lisa Gerrard - Farscape" i spodobało mi się jeszcze bardziej. Film się skończył a tu kolega na GaduGadu pisze, żebym włączył Trójkę bo świetny kawałek właśnie leci... Włączyłem, a w Trójce "Klaus Schulze & Lisa Gerrard - Farscape". Normalnie cud. Aż wierzyć mi się nie chce :)

Witajcie.

Pytanie głównie skierowane do Korwina, ale może inni też mają jakieś pomysły.

Mam kilka taśm od stary komputerów (tak, tak, taśmy szpulowe do przechowywania danych)

Ciekawi mnie czy można je jakoś wykorzystać do zapisu audio?

Pociąć, wykorzystać w całości, wyrzucić :)

Taśma ma szerokość 1/2 cala.

Taśmy te były ponoć "super" jakości ze względu na bezpieczeństwo przechowywanych danych.

Zamieszczam dwie fotki poglądowe:

Ukryta Zawartość

post-2992-100002158 1212128449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel,

IrfanView tez dobrze kompresuje zdjęcia - ja go do tego celu używam. Otwórz sobie jakiekolwiek zdjęcie i nie zmieniając mu rozmiaru kliknij od razu CTRL+S. Otworzy Ci się okno zapisu wraz z dodatkowym okienkiem po prawej stronie. W tym okienku własnie możesz sobie ustawić stopień kompresji, który standardowo jest ustawiony na 80%. Im bardziej obniżysz tą wartość tym bardziej skompresujesz zdjęcie, a jakość zdjęć skompresowanych jest naprawdę dobra.

Popularny,

Nie przejmuj się tym, że Ci posty nie weszły. Tak się zdarza, że jak piszesz czegoś dość dużo, to zajmuje to trochę więcej czasu niż np. dwie linijki. W tym czasie zazwyczaj wygasa tzw. czas sesji (podobnie jest w Allegro kiedy wystawiając przedmiot aukcji robisz do niego spory opis). Jest na to bardzo proste rozwiązanie. Musisz sobie wyrobić nawyk, że jak coś napiszesz, to wciskasz najpierw CTRL+A a potem CTRL+C i dopiero potem dodajesz wpis. Jeśli go stracisz, to problem z głowy. Bo klikasz jeszcze raz żeby napisać post i wklejasz tylko to co wcześniej skopiowałeś i dodajesz wpis.

Taśmy dokładnie tego typu i szersze bo i takie bywały ciął kiedyś Darek K. ja zaczynałem zabawę od cięcia na pół kaset VHS też nośnik genialny ale niestety zbyt wiotki,przeszedłem więc na taśmy z profesionalnych streamerów w których stosuje się rewelacyjny nośnik wyjątkowo drobnoziarnisty o niesamowitych wręcz parametrach.Ale niema kogo poprostu nagrywać obecni piosenkarze i zespoły muzyczne to żałosna kompromitacja, a na przekopiowanie ze starych własnych nagrań dzięki Markowi-41 mam wystarczającą ilość EMI na trzynastkach i Ampexu kiedyś sprowadzonego przez Stilon nie wspominając nawet o lincyjnej Agfie inne kupiłem na Allegro mam w swoim UHER-ze REPORT 4200 MONITOR głowice Bogen permaloidowe i nie będę ich ścierał taśmą chromową.

Pozdrawiam

Zbyszek

Obecnie cięciem zajmuje się V-savage pisz do niego na PW

Próba generalna....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel>masz całą serię sonych.Poważnie tego sonego szpulowca kupiłeś za 150 złociszy????Genialnie - gratulacje.Rozumiem, że to cztery ślady i 9,5 i 19 cm/s- Tak?Pozdrawiam i gratuluję - to piękna zabawa- Jacek

Jak postawić jeden szpulowiec na drugim ? Dla tych, którzy mają mało miejsca w domu - moje rozwiązanie.Serdecznie pozdrawiam wszystkich - szczególnie Korwina i Marka - 41 - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100002149 1212145801_thumb.jpg

post-8926-100002150 1212145801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi