Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

AIWIE

Udały się przenośne, DAT-y HD-X1 i HD-S1 oraz Stereo Cassette RecorderHS-F007 na CC normal/chrom.

o gabarytach zwykłego wolkmena.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin masz zupełną rację - "przenośne" urzadzenia dość wychodziły AIWie - z czystym sercem dodałbym całkiem sporą serię udanych walkmanów - a i DATa AIWY też kiedyś z powodzeniem używałem nagrywając spod sfetra koncert ;)

Apropo przenośnych wynalazków AIWy TP60R

sorry fotka nie wskoczyła ....

Jeszcze raz AIWA TP60R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>

Ukryta Zawartość

Wcale nie takie zaporowe ceny niektórych sprzętów. Biorąc pod uwagę dzisiejszy kurs dolara...

Ukryta Zawartość

Jak myślicie ? Czy Teac V 3000 to dobry deck ? Zauważyłem, że nie cieszy się dużym zainteresowaniem i osiąga raczej niskie ceny. Ale dlaczego ? Czyżby był kiepski ?

Witam !

Panowie ratunku!

Mój CT-757 przy nagrywaniu obcina na lewym kanale wysokie tony.

Czyściłem głowice, zmieniałem kable, podłączyłem odtwarzacz CD do decka nic lewy kanał bez wysokich.

Co się dzieje?

Przed chwilą odbyłem rozmowę z gościem, który mi udawadniał wyższość CD-R nad taśmą.Mówił,że taśma jest delikatna i powinno się ją trzymać w warunkach laboratoryjnych bo inaczej będzie nie do słuchania.Przecież właśnie z tymi nagrywanymi płytkami tak właśnie jest!Na dowód tego puściłem mu taśmę , która ma ponad 30 lat i gość skapitulował.To nie powinno w ogóle grać!:-)

Witam Szanowanych Panów po przerwie.

Mariuszkaz,

nic nie lutuj. Wystarczy ustawić jedną pr-kę na płycie. To jest przykład miękkich, zużywających się głowic.

Moja aiwa jest jeszcze z poczatku lat osiemdziesiątych,więc front ma aluminiowy ,a nie z plastiku.Do intensywnej eksploatacji jej nie używam,ale jak była w wyposażeniu studyjnym,to musiała być dość trwała.Co ciekawe nie znalazłem takiego zastosowania innych modeli aiwy.

Paul ,mam film z pokazem poniemieckiego magnetofonu z nagraniem Bing Crosbiego z 1947 roku.

Jakośc nagrania nie odbiega od zapisu współczesnego.Taśma i magnetofon dalej działają idealnie.

Ciekawe ,jak CDr po tylu latach bedzie wygladał.Jak chcesz to moge ci wysłać ten plik na poczte.Nie jest duży.

Tak, niejedno stare nagranie by mogło zadziwić dzisiejszych mptrójkowców, chociaż może ich nie bo oni już słuch stracili na tych zabawkach.To jest załamujące,że wraz z rozwojem techniki spada jakość dźwięku w naszych domostwach.Słyszałem,że sam Peter Gabriel nad tym ubolewał.Znam ludzi, którzy chodzą na koncerty i są zadowoleni z obcowaniem z wykastrowaną muzą w czterech ścianach...

Uczeni radzieccy znają takie przykłady cudów materialistycznych, powinno coś wyschnąć,przerdzewieć,

sparcieć,zgnić a tu qurwa nie fce. Dotyczy to wyjątkowo często produktów firm Bogen i Uher.

pozdrawiam

Zbyszek

nikx, 16 Cze 2008, 13:17

>Maciek, masz rację - mój znajomy kupił kiedyś AIWę ADF990 - może i nie była zła ale "plastic is

>fantastic" - na zewnątrz i w środku - inna sprawa, że wizualnie mi zupełnie nie pasiła te czerwone

>wkłądki plastikowe i setki diód - generalizując wizualne bezguście (wg mnie oczywiście)...

Marek-41, 16 Cze 2008, 22:48

>Moja aiwa jest jeszcze z poczatku lat osiemdziesiątych,więc front ma aluminiowy ,a nie z plastiku.

Myślę, że ten "plastic" nikxa trzeba tu potraktować także metaforycznie. I niestety jest to prawda.

Co do wyglądu - taka była moda w połowie lat 80-tych. Urządzenia grające wielu firm wykonane były w podobnym stylu: wielokolorowe panele przednie i wszechobecne LEDy w dużych ilościach i w trzech kolorach.

Ten model AD-F990 był "wypasiony" - poza dwoma wałkami i trzema głowicami (głowica zapisująca i odczytująca amorficzne) miał bogatą elektronikę: automatyczna demagnetyzacja głowic, autokalibracja o dość skomplikowanym algorytmie, próbująca kilku metod ustawienia optymalnych parametrów jeśli jedna z nich zawodzi, a jeśli niemożliwe jest ustawienie parametrów optymalnych - ustawia możliwie najbardziej zbliżone, automatyczna (i oczywiście ręczna) regulacja poziomu zapisu, automatyczne rozpoznawanie układu Dolby B lub C (magnetofon zapisywał dodatkowe sygnały służące przy odczycie do rozpoznania układu Dolby). Do tego rozbudowana pamięć licznika, itp. Poziom wyposażenia był więc bardzo wysoki. Jak to grało? Niestety nie wiem! Ale widziałem magnetofon z owej serii (niższy model), i było to trochę na zasadzie "patrz na mnie, nie rusz mnie".

Parę późniejszych magnetofonów Aiwa, które widziałem, można określić mianem "arcydzieła księgowego" - widać było, że mimo nawet dość bogatego wyposażenia, magnetofon miał być przede wszystkim niezbyt drogi.

Ja ostatno "maltretuję" mojego Duala C830, ponieważ tak długo niedomagał i zepsuł mi tyle nerwów, że teraz musi mi się zrewanżować swoją grą ! :-) Ten magnetofon był niewiele używany, dlatego teraz dostanie w du.... !

A Grundig CF 5500 poszedł za 150zł ! Pisałem wcześniej do sprzedającego, to się uparł i nie chciał dla mnie zakończyć licytacji. Pewnie myślał, że wyciągnie za niego 500zł :-)

Potem miał licytować "Radmar", ale nie licytował. No i taka maszyna przeleciała mi koło nosa ! Szkoda...

W zasadzie głowice nim byly (demagnetyzerem).

Wystarczy naładować kondensator i wpiąć go do głowicy. Układ LC który się stworzy zacznie sobie oscylować zanikająco (straty) i niniejszym rozmagnesuje głowicę. Nagrywająca sie rozmagnesuje sama podczas nagrywania. Więc odtwarzającą.

Ale co z namagnesowaniem wałków itp. części stalowych?

Pozdrawiam

J

No więc właśnie.....na wałki i inne części stalowe nie pomagają nawet elektroniczne kasety-demagnetyzery. Dlatego dobrze by było zdobyć taki demagnetyzer jak do szpulowców. Tylko, że na Allegro są strasznie drogie !

UNITRA-ELMASZ

DEMAGNETYZATOR

US-1515

Zamiast jęczeć, należy siąść na d....i pomyśleć o obniżeniu napięcia z 230 na 24 V i wykorzystaniu cewki ze starego przekaźnika "telefonicznego" sam pręt [rdzeń] powinien być wystarczająco długi i zabezpieczony na końcu gumą aby nie kaleczył powierzchni detali demagnetyzowanych w przypadku ich dotknięcia pozdrawiam

Zbyszek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

"Parę późniejszych magnetofonów Aiwa, które widziałem, można określić mianem "arcydzieła księgowego" - widać było, że mimo nawet dość bogatego wyposażenia, magnetofon miał być przede wszystkim niezbyt drogi."

Takie male arcydzielo ksiegowych stoi u mnie na polce. Plastic fantastic ale za to 3 glowice swietna stabilizacja kasety zamknieta petla i swietny dzwiek. Kosztowalo toto 900 DM a gra na poziomie znacznie drozszych deckow. Mysle ze zostanie jesli nie dla mnie to na pewno dla ojca.

• Pokaż nowe odpowiedzi