Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ocasek !!!

Polecam rozdzielić zasilanie jeśli w twoim GX-75 system dolby też zrealizowany jest na kostkach CXA1331. W innyh kostkach nie wiem jak istotne będą zmiany.

Nie dokonywałem żadnych przeróbek, typu wymiana kondów rezystorów (choc trochę próbowałem) - zmieniało to moim zdaniem chrakter; barwę magnetofonu GX-67, który tak lubie.

Z osobnego trafa za mostkiem zastosowałem filtrację na Rubiconach ZL 680uF (Najbardziej rozdzielcze i neutralne brzmienie moim zdaniem) Następnie LM317 i LM337 ustawiłem na +/-12v i następnie czterema rezystorami 10 Ohm na prostą regulacje napięcia na BC550 i BC560 (2 pary - zasilanie kostek CXA1331) Bo jedna jest do odczytu, a druga do zapisu.

Oczywiście mogę wstawić fotkę podczas tejże przeróbki.

Efekt ? Dużo zyskała przestrzeń i ... Sprawdzcie sami.

Ręcze, że zmiana jest warta tego !!!

Ha.Nie mam żadnych zapasowych części.U mnie wysunął się metalowy kołeczek,który napędzzał jedno z plastikowych kółeczek.Udało się to zrobić i wszystko działa idealnie.Przewija jak szatan.To naprawdę piękny deck i wspaniale nagrywa.Mój był bardzo mało uzywany i ma orginalne farby na śrubach od głowic.

V-savage

Nie!

Miał miedziany spód i drewniane boczki oraz zaporową cenę.

Niczym się nie rózni 75 od 95. Oprocz tego co wyżej napisałem

Miały różne głowice, mkII dwie połówki, regulowane oddzielnie (zapis i odczyt osobno), mkI zwykłą - zapis - odczyt w jednym pudle.

Pozdrawiam.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

levinson, 9 Sty 2009, 23:15

I co to zmienia?

Pytanie było czym się rózni 75 od 95?

różni się boczkami i kawałek miedzianych blachy na spodzie i tyle.

A róznice między mk1 mk2 to wymieniałem na innym forum. liink wyżej.

Nie rózniły się tylko głowicami, ale i całą elektroniką.

Witam,

jeżeli któryś z Panów maiłby ochotę na 939 i co bardzo ważne mkII, to poniższy deck jest na sprzedaż:

Nie kręcony, nienaprawiany, nagrywa rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20304-100006968 1231847557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ciekawa "ciekawostka".

Nowa głowica, znajdująca się po lewej stronie na poniższych zdjęciach, została zamontowana do magnetofonu, który nie ma regulacji wysokości głowicy, można ustawić jedynie skos, który został prawidłowo ustawiony.

Odsłuch czystej strony B kasety, w której zapisana jest strona A.

Wskaźnik wysterowania magnetofonu, pokazuje w prawym kanale, sygnał o poziomie do -10dB. Wskaźnik "zaczyna" się od -30dB.

Efekt dźwiękowy w prawej słuchawce: wyraźne, głuche, "gulgotanie" prawego kanału z nagranej strony A. Oczywiście wspak.

Do tego samego magnetofonu, zamontowano głowicę znajdującą się po prawej stronie na poniższych zdjęciach. Skos został ustawiony jak wyżej.

Przeprowadzoną identyczną próbę odsłuchu, która nie wykazała śladu sygnału prawego kanału odwrotnej strony na wskaźniku wysterowania, a w prawej słuchawce panowała błoga cisza.

Pozdrawiam.

GM

P.S. Nie ma ktoś schematu Luxmana K-5? Po renowacji zostały mi cztery wolne przewody i nie wiem gdzie je podłączyć. :-( Wrodzone lenistwo nie pozwala mi na razie, dedukować gdzie powinny być podłączone. :-)

post-3254-100006951 1231868043_thumb.jpg

post-3254-100006952 1231868043_thumb.jpg

post-3254-100006953 1231868043_thumb.jpg

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Głowica po lewej stronie jest sygnowana, wytłoczonym na bocznej ściance obudowy, symbolem YB-7042, co wskazuje na http://www.yuebao.com/chanpin_e.asp?product_id=59&category_bj=1002&list_bj=E#

"Kapsel" zabezpieczający czoło głowicy na czas transportu, również ma logo firmy YUEBAO.

GM

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ale ta głowica po lewej jest serio marna. Wystarczy popatrzeć na szczeline. Wygląda jak polskich głowicach. ślad jaki zostawia jest szerszy niż powinien być w skutek nie spasowania jej części.

Savage

Ta niby źle spasowana . To nie jest wada .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V-savage, 13 Sty 2009, 22:09

Spojrzałem,że mam oryginalną ALPS-a, OPTONICA i też mają te " uskoki".

Nie jestem producentem trudno mi powiedzieć dlaczego tak ma być. Może jest to przydatne do ustawienia odpowiedniego skosu głowicy. Niech wypowiedzą się w tym temacie byli pracownicy " KASPRZAKA".

.

Mam małe pytanko dotyczące technologii MAAC / NAAC. W pytaniu "Czy kiedykolwiek powstała konstrukcja magnetofonu oparta o rozwiazania zawarte w Nakamichi Dragon ?" sugerowane jest, że pierwszą firmą jest Nakamichi. Czy tak faktyczenie było? Czy jednak rozwiązanie w SD-930 Marantza było pierwszym?

Jeżeli dobrze z niemieckiego rozumiem to Nakamichi odkupiło część patentów od Marantza. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Mam identyczną głowice w moim RS-B405. Kupiłem rok temu i sprawuje się znakomicie. Nie miałem okazji jej potestować na taśmie typu metal bo takowej nie posiadam, ale na Fe i Cr nagrywa i odtwarza doskonale. Na poprzedniej głowicy jaką miałem każdy potencjometr PB LEVEL, REC LEVEL, BIAS ADJ był ustawiony inaczej dla kanału L i inaczej dla kanału R. Po zamontowaniu tej głowicy wszystkie potencjometry (REC LEVEL, PB LEVEL, BIAS ADJ) są ustawione identycznie dla L i R.

Aha, impedancja głowicy 220 omów.

Odnoścnie głowic "pseudo ALP" opisanych przez G.Mark-a.

Potwierdzam pojawienie się na rynku wybrakowanej serii głowic tego typu.

Sam przerobiłem 3szt. Kupowane w dwóch miejscach w Warszawie. Wybierałem sobie egzemplarze z palety ok 100szt.

Rozrzut geometryczny ogromny. Wybrałem w miarę wizualnie ładne geometrycznie.

Nie miało to kompletnie żadnego znaczenia.

Mimo, że brzmiały całkiem dobrze, przełuchy były we wszystkich trzech egzemplarzach.

Prawy kanał odczytywał przeciwną stronę kasety z poziomem kompletnie nieakceptowalnym.

Kiedyś podobno była dostępna dobra seria tych głowic. Teraz już ich nie można dostać (info z Volumenu). A więc problemy z tymi głowicami są ogólnie znane.

Ostrzegam wszystkich przed tymi głowicami. Szkoda czasu i nerwów.

PZDR.

Ukryta Zawartość

post-17945-100006911 1231905287_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

denon.dcd.2560, 14 Sty 2009, 02:13

Nie spodziewałem się tutaj takiego pytania :)

Doprowadź źródło pod gniazda line in, z przodu przyciskiem monitor przełącz na source, ustaw największym potencjometrem poziom (kalibrację sobie na razie darujemy) i już, wystarczy wcisnąć rec + play.

Co do głowic: zdziwiło mnie to, co wkleił Gardenus. Zawsze mi się wydawało, że te elementy powinny być spasowane mniej więcej równo.

Także kupiłem tą głowicę ALP lecz nie na konkretne przeznaczenie raczej dla ciekawości i nie ewentualny zapas. Wypróbuję ją i dam znać. Jak będzie miała to samą wadę to też zareklamuję.

Serdecznie dziękuję w imieniu tutejszej społeczności :-))

Zobaczcie ! Szkoda, że kieszeń rozwalona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi