Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

RAF

Tutaj zdjęcia ale, które zrobić mam właściwie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19798-100001189 1236528696_thumb.jpg

post-19798-100001190 1236528696_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RAF

Gdzie szukać? Wszystko przelutować co się da?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki fragment płytki najbardziej właściwy do przelutowania lub czyszczenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie

Niektórzy z Was chyba nie mieli do czynienia z nagrywaniem , kalibracją itd piszecie już kilka razy przeczytałem o wyższości systemu manualnej kalibracji nad systemem elektronicznym , trzeba wiedzieć jedno że ktoś kto projektował magnetofon i zastosował system elektronicznej kalibracji wraz z możliwością korekty manualnej pewnie miał nie ograniczone środki i nie było mowy o cieciach

Natomiast magnetofony z manualna bądż tylko z elektroniczną kalibracją nie koniecznie są złe!!!

System elektronicznej kalibracji tak działa by nawet mniej doświadczony operator mógł dobrze nagrać materiał na taśmie i odwrotnie do kalibracji ręcznej tu mieli większe pole bardziej doświadczeni ale nie koniecznie zawsze , mam dużo kaset z nagranych na magnetofonach z manualna kalibracją i nie da się tego słuchać są tak przesterowane że nie raz brakuje skali ..........

W nie wszystkich magnetofonach automatyka działa dobrze nie będę wymieniał modeli , ale w większości których używałem działa rewelacyjnie

Były produkowane magnetofony drogie z ręczną kalibracją ale były także drogie z automatyczną trzeba się tylko wysilić i zastanowić dlaczego producent zastosował a widać to jak na dłoni w okresie 1980 do 1994 walka była zacięta i każdy producent stosował różne chwyty marketingowe

Czy zawsze jogurt a musi być lepszy od jogurtu b bo pierwszy jest szerzej reklamowany ?

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

yogi1

Tak ale i dwa te same modele potrafią różnic się brzmieniem po kalibracji manualnej

Jak bysmy patrzyli tylko na jedną stronę hmm kij ma dwa końce , jednym się podobają blondynki innym brunetki albo jeszcze innych zadowolą i te i te :)

I tu chciałem napisać żeby nie generalizować bo nie jest to sprawiedliwe , raczej wyszukujmy co jest w jakim magnetofonie bardziej trafne , na co producent się zdeklarował

audiomagia.blogspot.com

Jest kilka powodów, dla których automatyczna kalibracja mnie nie interesuje. Przede wszystkim dlatego, że nie lubię jak o brzmieniu decyduje maszyna, a nie ja. Lubię sobie tak ustawić, jak mi się podoba. Kalibracja automatyczna może być lepsza albo gorsza, mniej lub bardziej wierna, a ja sobie chcę zawsze ustawić tak, jak mnie się podoba.

A po drugie, to już się kwalifikuje do leczenia - po prostu lubię kręcić gałkami :) Dlatego lubię analog, że tam wiele zależy od użytkownika. Ustawianie wszystkiego ręcznie ma niepowtarzalny urok i basta, nic tego nie zmieni.

rafal996

o gustach nie dyskutuje lubisz coś ok , natomiast o pewnej poprawności posługiwaniem się kalibracja mogę dyskutować bo tu jest kwestia zrozumienia tematu wcześniej pisał o tym Maciej

audiomagia.blogspot.com

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Hmm. Tak czytam i juz nic nie rozumiem.

Wg mnie : kalibracja automatyczna nie znaczy gorsza, miałem decka z automatyczna kalibracją i robił to wysmienicie, więc negować nie sposób. Osobiście wolę półautomatyczną, można posłuzyć się wbudowanym generatorem albo na słuch.

Ale macie rację to już co kto lubi. Ja lubię się pobawić pokrętłami. Czasami lubie dać wiecej góry, albo mniej i wtedy sobie odbiegam od ideału.

Pozdrawiam wszystkich;)

RAF, GX-32 różni się istotnie od GX-52, ma licznik analogowy i nie steruje wyszukiwaniem według niego, brak mu górnej linii klawiszy po prawej stronie odpowiedzialnych za to. Wg opisu na VC pozostałe funkcje są podobne choć nie ma chyba bezpośredniego napędu tylko paskowy i ładowanie kasety nie jest mechaniczne. I z tym mam problem. V-savage juz mi napisał jak sobie z tym poradzić, ale coś mi to nie wychodzi, chyba muszę drania znowu rozebrać i zrobię kilka zdjęć. Tak czy tak serwisówka się przyda, do Akai może znajdę bo do Mitsubihi nie ma szans. Na razie kilka zdjęć z zewnątrz:

Mitsubihi

Akai GX-32

Akai GX-52

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Może teraz się uda

Ukryta Zawartość

post-22482-100001120 1236547116_thumb.jpg

post-22482-100001121 1236547116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

wojteks, 9 Mar 2009, 03:22

>RADMAR, twoj sl-p777 - chodzi ci jescze?

On w zasadzie teraz dopiero zaczął chodzić "pełną gębą". Jak go kupiłem, to też chodził, ale w dokładnych testach okazało się, że trochę był sfatygowany i trzeba było parę rzeczy niestety w nim zrobić bo nie wszystko działało jak powinno. Wszystkie usterki udało się jednak usunąć bez problemu i dopiero teraz chodzi jak złoto. A że przy okazji zafundowałem mu gruntowne czyszczenie też od zewnątrz, to teraz wygląda jakby wczoraj z taśmy produkcyjnej zszedł. Te stare "kloce" doprowadzone do idealnego stanu mają swój urok. :)

Tutaj są zdjęcia i opis, co w nim musiałem zrobić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIBUNIA, 8 Mar 2009, 17:32

>RAF

>

>Gdzie szukać? Wszystko przelutować co się da?

Nie. Na razie umyj tym preparatem co poleciłem solidnie wszystkie płytki. Ewentualne lutowania na później. POZDRAWIAM:)

Filwoj, 8 Mar 2009, 22:13

>RAF, GX-32 różni się istotnie od GX-52, ma licznik analogowy i nie steruje wyszukiwaniem według

>niego, brak mu górnej linii klawiszy po prawej stronie odpowiedzialnych za to. Wg opisu na VC

>pozostałe funkcje są podobne choć nie ma chyba bezpośredniego napędu tylko paskowy i ładowanie

>kasety nie jest mechaniczne. I z tym mam problem. V-savage juz mi napisał jak sobie z tym poradzić,

>ale coś mi to nie wychodzi, chyba muszę drania znowu rozebrać i zrobię kilka zdjęć. Tak czy tak

>serwisówka się przyda, do Akai może znajdę bo do Mitsubihi nie ma szans. Na razie kilka zdjęć z

>zewnątrz:

>Mitsubihi

>Akai GX-32

>Akai GX-52

>

>Pozdrawiam

>Wojtek

Nie otwiera/zamyka Ci kieszeni, blokuje się? POZDRAWIAM:)

V-savage, 9 Mar 2009, 09:36

>Taki prosty ten gx52 ale bardzo mi sie podoba, nie mam pojęcia czemu, żałuje, że mój poszedł na

>częsci.

Mnie też zaciekawił, bo jak się okazuje zmiany w stosunku do GX-32 nie są kosmetyczne. POZDRAWIAM:)

RAF, zanim dobrze zamknie kieszeń to już głowice są podniesione i kieszeń się nie domyka. Zamykanie ręką jest bezproblemowe, minimalny nacisk załatwia sprawę. Ale to jednak usterka. Gra bardzo ładnie, odsłuchiwałem jakieś stare kasety, nawet na 120kach chodzi czysto i równo. Poza tą jedną usterką jest wszystko OK i jestem z niego zadowolony. No i wygląda całkiem ładnie :)

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 9 Mar 2009, 11:05

>RAF, zanim dobrze zamknie kieszeń to już głowice są podniesione i kieszeń się nie domyka. Zamykanie

>ręką jest bezproblemowe, minimalny nacisk załatwia sprawę. Ale to jednak usterka. Gra bardzo ładnie,

>odsłuchiwałem jakieś stare kasety, nawet na 120kach chodzi czysto i równo. Poza tą jedną usterką

>jest wszystko OK i jestem z niego zadowolony. No i wygląda całkiem ładnie :)

>Pozdrawiam

>Wojtek

Wygląda na źle ustawiony mechanizm, albo co bardziej prawdopodobne źle kontaktujący wyłącznik krańcowy znajdujący się w mechanizmie. Wygląda tak samo jak wyłączniki odpowiadające za rozpoznawanie taśmy. POZDRAWIAM:)

Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego kabelek wychodzący z kostki w czarnej koszulce, czyli masa, nie jest podpięty nigdzie tylko kończy się gdzieś wew. izolacji a do głowicy dolutowane są tylko kanały L/P odczytu i zapisu. Przecież ta masa powinna być przykręcona do tej śrubki po prawej z zielonym lakiem.

Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie dobre. Po wyjęciu tego przy żółtym kablu, wskaźniki przestają pracować i nie ma też efektu o którym wspominałem. Co ciekawe nawet po wyjęciu wszystkich bezpieczników, wszystkie żaróweczki nadal się świecą.

Ukryta Zawartość

post-17429-100001073 1236623456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

John 1.5 V, 9 Mar 2009, 19:30

>Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego kabelek wychodzący z kostki w czarnej koszulce, czyli masa, nie

>jest podpięty nigdzie tylko kończy się gdzieś wew. izolacji a do głowicy dolutowane są tylko kanały

>L/P odczytu i zapisu. Przecież ta masa powinna być przykręcona do tej śrubki po prawej z zielonym

>lakiem.

>

>Sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie dobre. Po wyjęciu tego przy żółtym kablu, wskaźniki przestają

>pracować i nie ma też efektu o którym wspominałem. Co ciekawe nawet po wyjęciu wszystkich

>bezpieczników, wszystkie żaróweczki nadal się świecą.

Masa z głowicy może mieć przejście w innym miejscu. Możesz sprawdzić miernikiem czy masz przejście z obudowy głowicy do wtyku w płytce. Co do bezpieczników, to może tak być, że obwód z żarówkami ma innego rodzaju zabezpieczenie, na przykład rezystor bezpiecznikowy. Z opisu usterki wydaje mi się że mógł zostać przebity kondensator(y) tuż przed wejściem sygnału na układ sterujący wskaźnikiem, stąd to stałe wychylenie. Co do braku sygnału to może być tak, że przebity kondensator puścił zbyt duże napięcie stałe na kolejny stopień wzmocnienia, paląc go jednocześnie, ale to tylko takie moje gdybania. POZDRAWIAM:)

• Pokaż nowe odpowiedzi