Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

Z góry przepraszam za nieco przydługi post, ale mnie "ruszyło".

Otóż 23 sierpnia 2008 roku o godz. 23.54 popełniłem na Audiostereo wpis, poświęcony autokalibracji w Kenwoodach, którego

końcową część cytuję poniżej:

"Mnie firma Kenwood naraziła się gdy pod koniec lat 90-tych pozbawiła swoje pełnowymiarowe decki dwukasetowe możliwości

nagrywania na taśmach metalowych, sprowadzając te magnetofony do poziomu miniwieży. Oczywiście zgadzam się, że mało kto już

wtedy nagrywał na metalach, a już raczej prawie na pewno nie nabywcy magnetofonu dwukasetowego, ale mimo to zrobiło to złe

wrażenie. Natomiast dopiero niedawno odkryłem zalety starszych wyższych modeli - niektóre zasługują naprawdę na szacunek.

Średnie i tanie modele są przeciętne i przeważnie nie wyróżniają się, ale np. KX-880 (SR, D, G, HX), KX-1100 (G i HX),

oczywiście KX-7050(S), 9050(S), 7060S - są bardzo ciekawe. Fajne były też niektóre jednokasetowe z autorewersem z przełomu

lat 80 i 90 - brzmieniowo może takie sobie, ale przynjamniej bogato wyposażone."

Natomiast 7 marca 2009 roku o godz. 00:20 na Audiohobby popełniłem wpis, którego fragment następuje:

"Kenwood KX-880 miał bardzo wiele wersji. Zasadniczo można je podzielić na dwa okresy - 84-87 i 87-89. Te starsze miały

inną konstrukcję kieszeni i w ogóle nieco inny wygląd - były to modele 880, 880SR, i chyba 880B (ale mogę się mylić),

natomiast modele nowsze to kolejno 880G, 880D i 880HX, w zasadzie niemal identyczne, różniące się tylko elektroniką, trochę

nakładką kieszeni, itp. 880G nie miał żadnego układu dynamicznej regulacji prądu podkładu, 880D miał taki układ własnej

koncepcji Kenwooda, a 880HX miał Dolby HX Pro. Kenwood w materiałach reklamowych twierdził, że 880D miał znacznie lepszą

reprodukcję tonów wysokich niż 880G. 880G był produkowany bardzo krótko, zaledwie przez kilka miesięcy, i szybko zastąpiony

przez D, który z kolei mniej więcej rok później został zastąpiony przez HX. W ogóle musiały to być udane modele, bo były w

produkcji przez kilka kolejnych lat, podczas gdy Japończycy przeważnie co rok przedstawiali zupełnie nową gamę modeli.

"

Tymczasem dzisiaj na znanym portalu aukcyjnym znalazłem aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w której opisie znalazły się

następujące stwierdzenia:

"Osobiście sceptycznie podchodzę do nowszych modeli Kenwood'a a złe wrażenie wywarł na mnie fakt, gdy pod koniec lat 90-

tych firma Kenwood pozbawiła niektóre swoje pełnowymiarowe decki dwukieszeniowe możliwości nagrywania na taśmach

metalowych, sprowadzając te magnetofony do poziomu miniwieży.

Natomiast warto odkryć zalety starszych wyższych modeli - niektóre zasługują naprawdę na szacunek. Średnie i tanie modele

są przeciętne i przeważnie nie wyróżniają się, ale np.: wystawiany preze mnie KX-880, czy KX-1100 - zasługują na wielki

szacunek i wielki ukłon w strone Japończyków !

Kenwood KX-880 miał kilka wersji. Zasadniczo można stwierdzić, że były to udane modele, co uzasadnia fakt, iż były w

produkcji przez kilka kolejnych lat, podczas gdy Japończycy przeważnie co rok przedstawiali się na zupełnie nową gamę

modeli."

Myślę, że nie trzeba być Sokolim Okiem, by znaleźć podobieństwa. Co więcej, "autor" owego tekstu zaznacza poniżej:

"ZASTRZEGAM SOBIE PRAWA AUTORSKIE JĘŻELI CHODZI O FORMĘ, ZAWARTOŚĆ

I TREŚĆ OPISU MOICH AUKCJI !"

Ludzie, ręce opadają! Oczywiście schlebia mi to, że ktoś zapożyczył sobie moje opinie, ale niemal dosłowne publikowanie

cudzych wypowiedzi jako swoich, bez podania źródła, to po prostu plagiat.

A zastrzeżenie do takich "zapożyczonych" cudzych

opinii własnych praw autorskich to już.... wiadomo co!

Pozdrawiam

MaciejLK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie pierwszy i nie ostatni przypadek, niestety. Ludzie traktują treści z internetu jak własne. Mnie niedawno spotkał przypadek wykorzystania na aukcji mojego zdjęcia, które zamieściłem na forum. Opisy kopiowane z postów też już były. Czasem jest chociaż link. Ten sprzedawca w ogóle się "postarał", przerabiając posty z forum na własne wypowiedzi. Gratuluję "kreatywności".

A ja bym ciagnol dalej, wlasnie przez to, ze nic sie nie robi ludzie pozwalaja sobie na takei zabiegi wiedzac, ze nei bedzie zadnych konsekwencji! Od tego mamy Pawa Autorskie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ponieważ ów Allegrowicz, jak widać, czyta oba fora, niniejszym bardzo Go proszę o usunięcie z opisów w aukcji tekstów, których nie jest autorem, ewentualnie o pozostawienie ich, ale podanie skąd je zaczerpnął.

Naprawdę, nie mam nic przeciwko cytowaniu moich wypowiedzi, i nawet nie chodzi mi o podawanie przy nich mojego nicka, ale podpisywanie się samemu pod cudzymi wypowiedziami, i jeszcze zastrzeganie sobie praw do czegoś, do czego nie ma się tych praw, jest bardzo nieładne.

• Redaktorzy

Jak mowa o kasetowcach, szykuję się psychicznie, żeby sprzedać swojego Akai GX-95 - kwestie finansowe niestety, a i tak nie mam gdzie biedaka trzymać. Kiedyś sobie kupię od nowa. Może ktoś z wątku go potrzebuje? Jeśli nie, to w końcu go wystawię na ebay, ale tak to zawsze do swoich pójdzie.

Witam. Co tu ukrywać, zaraziliście mnie trochę panowie (ku rozpaczy mojej drugiej połowy)swoją pasją. Czytając to forum przypomniałem sobie że istnieje coś takiego jak magnetofon czy kaseta. Patrzę na wklejane przez Was cuda i aż mi się ciśnienie podnosi......W przypływie jakiegoś szaleństwa, sam nie wiem kiedy stałem się szczęśliwym posiadaczem dziewięciu decków. Maszynki skromne, żadna górna czy nawet średnia półka ale grają i mam z tego wiele radości. Prawdopodobnie jako mało doświadczony często będę zadawać upierdliwe pytania, mam nadzieję że mi to wybaczycie. Pierwsze z nich dotyczy kasety demagnetyzującej. Szukam jej na allegro i jakoś nie widzę......może ktoś ma jakiś namiar ???

Witam i zapraszam do dyskusji. Mam nadzieję, że nie będziesz nas za bardzo stres-ować :-)

Kaset demagnetyzerów narazie nie ma na Allegro. Jest jedna, ale nie warto więcej płacić za coś takiego jak 50zł.

A już myślałem że będzie okrągły dziesiąty deck.......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cóż, byli szybsi i lepsi niż ja :(.

Ukryta Zawartość

Ludzie są dziwni i nieodgadnieni. Za uszkodzonego GX-65 dali 130 zł po ciężkiej walce, a jakiś czas temu sprzedałem swojego w idealnym stanie za 150 zł i wcale nie poszedł jakoś bardzo szybko :)

"Kasjel" dzięki za podpowiedź.....kupiłem tego Technicsa. Sprzedający w opcjach dostawy zaznaczył tylko odbiór osobisty a ja do Bydgoszczy mam kilkaset kilometrów, myślę jednak że się dogadam co do przesyłki.

"Rafal996" to fakt. Udało mi się kuić Pioneera 737MKII za 58,50 a w tym samym czasie dwie czy trzy strony dalej licytowany był taki sam i o ile pamiętam cena przekraczała już 120zł..Za ile poszedł nie wiem, nie obserwowałem zakończenia aukcji. Udało mi się też kupić Nakamichi BX-100E za 49,99 w dobrym stanie. Model niziutki ale cieszy i oko i ucho. Wrócę jeszcze do tych dziesięciu decków.......na tym chwilowo koniec, ślubna się wściekła....... muszę ją jakoś udobruchać.

stres, 25 Mar 2009, 07:53

>że się dogadam co do przesyłki.

A z tym bywa różnie. Zdarzyło mi się to dwa razy (przez moje własne gapiostwo), i za pierwszym razem sprzedający nie robił problemów z wysyłką (choć zaznaczył, że zakładał jednak odbiór osobisty), natomiast drugim razem sprzedający zdecydowanie odmówił wysyłki, ale też nie robił problemu z anulowaniem transakcji (ostateczna cena była bardzo niska). Na szczęście nie zależało mi na owym zakupie aż tak bardzo - koszt wyjazdu byłby znacznie większy od ostatecznej ceny, a w dodatku nie miałem na to czasu!

Więc chyba bywa różnie, jak się trafi. Ale trzeba sprawdzać opisy aukcji, i ew. kontaktować się i upewnić raczej przed jej zakończeniem.

Niespotykany cyfrowy deck :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"stres"- napewno dogadasz się co do wysyłki ! Myślę, że sprzedający zapomniał zaznaczyć opcji dotyczących wysyłki. Bo jaki miało by sens gadanie o "przedpłacie na konto", gdyby odbiór był wyłącznie osobisty. Nigdy nie miałem takiego Technicsa, ale wiem że seria RS-B*** jest lepsza od późniejszej RS-BX***. Za taką cenę, napewno warto było ! Oby tylko sprzedający był uczciwy.....

W formie reanimacji jedno z moich marzeń, których jak sądzę nigdy nie spełnię.

Na zdjęciu Sony TC-K777. Mnie interesuje konkretnie wersja 777 ESII, ale pozostałymi też nie pogardzę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wchodzę do "mojego" sklepu elektronicznego z nikłą nadzieją, że może jeszcze mają jakieś paski gumowe a tam cała tablica (1,5x1,5m) z rozmaitymi średnicami. 4 szt za 7 zł. Jakby ktoś jakieś potrzebował to mogę mu kupić.

Sprawa wysyłki Technicsa załatwiona pozytywnie, sprzedający okazał się osobą całkiem sympatyczną, nie robił żadnych problemów. A na marginesie ....... ta kaseta demagnetyzująca warta jest zakupu, czy może lepiej się wstrzymać i poczekać na coś innego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"John1,5V"- w moim sklepie też jest cała tablica pasków 1,5x1,5mm. Ale spróbuj gdzieś kupić pasek płaski ! Jak gdzieś znajdziesz taką "całą tablicę" pasków płaskich, to dopiero będzie sukces !!!

> Kasjel 25 Mar 2009, 18:40

> Ale spróbuj gdzieś kupić pasek płaski !

Kupiłem jeden płaski choć o nieco mniejszej szerokości. Przypominam sobie, że sprzedawca też zapytał czy przypadkiem nie chcę płaskiego ale na szczęście miał taki jak chciałem.

stres

Włączasz lutownicę, zbliżasz ją jak najbliżej do głowicy, chwilkę "mieszasz" okrężnymi ruchami po czym powoli odjeżdżasz z nią od głowicy i w odległości ok.1m (może przesadzam, ale ja tak dla pewności :-) ją wyłączasz.

I tyle :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi