Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

I żeby nie było, że lubię przesterowywać wszystkie nagrania (nagrywać na czerwono).

Ale np. taką TDK AD-X jak wysteruję do max +4dB, to nie mówcie mi że się stanie wielka katastrofa i zniekształcenia wysokich tonów ! No bez przesady Panowie !

Kasjel.W instrukcji tandberga T20A jest jak byk napisane,że należy nagrywac maksymalnie do poziomu -3 Db,a tylko wysokowysterowalne taśmy Maxell UD mozna nagrywać do 0 Db.Coś ,wiec jednak w tym jest.

To jest swoisty kompromis pomiedzy jakością dźwięku, a szumami. Przecież nawet firma Dolby określa właściwy poziom wysterowania taśmy, w przypadku wykorzystania tego systemu. I tak np. w ONKYO TA-2570 jest to na poziomie 0 dB, a w AIWIE AD 3800 na poziomie +3 dB. Nie sądzę, żeby izynierowie Dolby za wszelką cenę chcieli ograniczyć szumy, nie licząc się z wysokością zniekształceń.

Ale Mareczku wyskoczyłeś jak Filip z konopii z tym Tandbergiem ! :-))

Istnieją kasety na których można nagrywać nawet do +8dB. Ale przyznam, że sam tego nie lubię gdy mi świeci zbyt mocno na czerwono :-)) Tak więc najlepsze wysoko wysterowywalne taśmy nagrywam do max. +4dB.

V-savage, 10 Kwi 2009, 12:53

>Każdy ma swój cyrk i swoje małpy to trzeba szanować. I tak każdy z Nas będzie nagrywał tak jak lubi

>najbardziej.

I o to chodzi :-)

A co do szumów to, pomijając słabe kasety nie zauważyłem ich zwiększenia przy niższym poziomie nagrywania. Są na takim poziomie, że w zasadzie ich nie ma :-)

Jest sporo taśm jakieś chyba nawet metalowe, chromowe by się znalazły ? ;-)

SONY METAL-XR i TDK 100 kiedyś to był majątek ;-)

Kiedyś tylko na takich nagrywałem taśmy w bardzo dobrym stanie - jak nowe !!!

Mam tego sporo z dobrą muzą , są i oryginalne taśmy - to kawałek mojego życia.

Nie śmiać się !

Kasjel,nie zauważyłem ,aby wzrastał poziom szumów ,gdy nagrywam nie wchodząc na czerwone pole.W końcu to czerwone pole po coś jest.Wiem,że niby mogę niektóre kasety nagrywać z wiekszym poziomem,ale nie widzę takiej potrzeby.

To czerwone pole po coś jest, ale należy to traktować czysto orientacyjnie, bo zależnie od gatunku konkretnej taśmy i charakteru nagrywanej muzyki różnie z tym jest. Poza tym, w wielu przypadkach na wyświetlaczach albo w instrukcjach podawane są "zalecane poziomy" dla taśm typu I, II i IV, przy czym często zalecany poziom jest taki sam dla typu I i II, albo nawet dla typu I jest niższy - tymczasem dotyczy to wyłącznie taśm typu I klasy podstawowej. Na dobrych taśmach typu I (TDK AR-X itp.) można nagrywać wyżej niż na Typie II, a więc należy postępować wbrew zaleceniom producenta magnetofonu.

Poza tym, w instrukcjach wielu magnetofonów, gdzie piszą o zalecanym poziomie, często jest podział na "ustawienia proste" i "ustawienia zaawansowane". W "ustawieniach prostych" piszą po prostu np. "Nagrywać do +2 dB", natomiast w "ustawieniach zaawansowanych" wspominają właśnie o różnych gatunkach taśm, różnych rodzajach muzyki - mniej lub bardziej szczegółowo, a niemal zawsze kończy się to zaleceniem, by zrobić próbne nagrania przy różnych poziomach i wybrać to, przy którym nie ma jeszcze zniekształceń.

Każdy deck ma instrukcje do ilu db nagrywać dana kasete , kaseta też ma jakąś informacje o nośniku i najważniejsze każdy ma słuch i wie kiedy kaseta się konczy ,przesterowuje

yogi1 - nie każdy deck ma instrukcje, co do sposobu nagrania danej kasety. Dawniej wiele deck'ów miało naklejki na obudowie, z poziomami wysterowania i korekcją dla najbardziej popularnych kaset CC. Z czasem naklejka taka musiałaby stać się biuletynem, tak więc zaniechano tego typu instrukcji. Mnogość typów kaset na rynku spowodowała, że firmom nie opłaci się testować każdej taśmy na swoich produktach.

Marek - każdy magnetofon wprowadza swoje własne szumy, które są powodowane niedoskonałością elektroniki. Oczywiście im niższy model, tym te szumy mogą być większe. Wiadomo, że jakość samej taśmy też ma ogromne znaczenie. Ale mi chodzi o szumy generowane przez samą elektronikę w magnetofonie.No więc jeśli takie szumy magnetofon generuje w dosyć dużym natężeniu, to lepiej jest wysterować taśmę wyżej. Wówczas zwiększa się stosunek sygnał/szum . Oczywiście podczas nagrywania może być tak, że jak zwiększymy poziom wysterowania to zwiększy się również poziom szumów na taśmie.

Ale ma to znaczenie podczas odtwarzania, gdy poziom szumów generowanych przez elektronikę decka jest stały. A wyższe wysterowanie taśmy zapewnia zwiększenie stosunku sygnał/szum. Ale mi tak naprawdę brakuje wszystkiego w nisko wysterowanych taśmach. Jest słabsza dynamika, bas itp.

Kasjel, 10 Kwi 2009, 14:06

Ale mi tak naprawdę

>brakuje wszystkiego w nisko wysterowanych taśmach. Jest słabsza dynamika, bas itp.

Kasjel nie żartuj. Może coś z Twoimi deckami jest nie tak ?

seniortelefono - po to są podawane przez producenta taśm lub magnetofonów wartości wysterowania, aby optymalnie wykorzystać możliwości taśm. Nagrywanie takich taśm z zbyt dużym jak i zbyt małym poziomem wysterowania powoduje skutki uboczne czyli pogarsza dźwięk. Tak więc taśmę należy wysterować do poziomu, do jakiego została stworzona i koniec !

Kasjel

Myślę, że te wartości podawane przez producentów to górny poziom przy którym NIE POWINNO być zniekształceń. A jak wiadomo czasami teoria trochę mija się z praktyką. Ja nikogo nie namawiam do nagrywania z niskim poziomem, chociaż nie zauważyłem wtedy ani spadku dynamiki, ani innego pogorszenia dźwięku. Wręcz przeciwnie, jak nagram z poziomem "na czerwonym" wydaję mi się że dźwięk zaczyna się robić nienaturalny. Ale to oczywiście moje, subiektywne zdanie.

Jak wiadomo, każdy nagrywa jak chce i nikomu nic do tego :-)

Na dobrym "Vintage" można sobie pozwolić na większe wysterowanie. Te nowsze plastiki nie wytrzymują wyższego wysterowania i zaczynają wprowadzać zniekształcenia.

Ja wiem, że chodzi o wartości maksymalne "peak", dlatego przesadą jest wysterowywać do max. -4dB przy takich skrajnie wysokich sygnałach.

Wolny dzień. Czas na relaks.

Starcie gigantów.

Zgadnijcie kto wygrał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

piekne decki nie wiem kto ale deck akai to klasa ma dzwięk pod kontrolą mi się bardzo podoba nie słyszałem tego technichsa bodajże rs-b100 ale jedenz lepszych

Ukryta Zawartość

V-savage. To z Twojego starszego wpisu. Strona japońska. Popatrzcie na charakterystykę częstotliwościową. Szczególnie na taśmach typu I i II (w domyśle, ale wiadomo o co chodzi). W takim wypasionym deck'u to lekkie nieporozumienie...

Ukryta Zawartość

Piękny Pionek. Ale nie rozumiem o co chodzi z tymi częstotliwościami? Jak dla mnie w porządku.

Każdy ma swój cyrk i swoje małpy, nie chodzi mi o to żeby kogokolwiek do czegokolwiek przekonywać. Nagrywać powyżej 0dB można na pewno, można też niżej i ja tak wolę. Jest zdecydowana poprawa absolutnie wszystkich elementów dźwięku. Trochę, ale bardzo niewiele wzrasta poziom szumów.

Kasety to jest trochę takie poszukiwanie kompromisu. Szpulak przy wyższej prędkości przesuwu oferuje znacznie lepsze parametry, tutaj musimy się zdecydować, czy chcemy wyższe pasmo i lepsze parametry, czy mniej szumów. Jakie są rzeczywiste parametry przy 0dB pokazuje właśnie ten wklejony wyżej Pioneer - na żelazie i chromie do 11KHz! A im wyżej ponad 0dB, tym jeszcze mniej i to już drastycznie.

seniortelefono

Co do nagrywania na niskim poziomie w zupełności się zgadzam z kolegą "seniortelefono" ja również tak nagrywam i jest idealnie , ale każdy nagrywa tak jak mu się podoba jeśli komuś wszystkiego brakuje w niskio wysterowanych taśmach to coś ma nie tak w swoim systemie....Pozdrawiam.

Ten Pioneer to idealny przykład. Z reguły pasmo przenoszenia podawane jest przy -20dB, raz się spotkałem przy -10 dB. Tyle że mało który producent to zaznacza, a jeszcze rzadziej podaje pasmo przy np 0 dB.

A jakie jest każdy widzi...

Jeszcze dodam, że być może niektórzy mylą dynamikę z głośnością i stąd problemy.

To jest tylko ułamek taśm ,przeważnie nagranych tylko raz !!!

Sporo jest oryginalnych , trochę przykurzonych ;-)

Magnetofon pewnie bez wartości ,ale taśmy ....... ;-)

Warunek odbiór osobisty ;-)

Ukryta Zawartość

post-870-100007943 1239373378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieporozumieniem dla mnie jest właśnie dynamika, czyli odstęp sygnału od szumu. Jeśli szum jest stały dla magnetofonu i dla taśmy, to sygnał nagrywany musi mieć wysoką wartość, aby dynamika była jak najlepsza. Tak więc w nawet wysokiej klasy deck'ach, np. takim przykładowym Pioneerze, należy zapis wysterować na tyle wysoko, aby ten odstęp był jak najwiekszy. Pewnie dlatego poziom Dolby ma taką, a nie inną wartość dla danego typu magnetofonu. Nagrywając bez Dolby, jeszcze bardziej musi zbliżyć się do maksymalnej granicy kompromisu pszum/zniekształcenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi