Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie az tak... :-) ale tak ze trzy fajne decki to sobie bym zostawil, czasem cos kupuje i robie dla znajomych, czasem nie da sie tego naprawic i wtedy smietnik. Teraz zabieram sie za Philipsa N5756. Niestety francowaty pomysl tamtych lat na miekkie kola zebate spowoduje zapewne dluzszy okres naprawy ale jak widzialem na forum dawaliscie sobie rade w grundigach i dualach to i ja sobie moze poradze.

Kupujcie Panowie roleczki do swoich kaseciaków !

"ommundek" - oni mają też koła zębate, ale nie potrafię ich w tej chwili znaleźć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to jeszcze proszę o informację gdzie w Trójmieście można dać magnetofon do przeglądu/naprawy. Chciałbym trochę przeczyścić/odświeżyć mojego Naka. V-t

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Kasjel, Ciekaw jestem twojej opinii na temat AL-80, jak wiesz tez go mam i dla mnie jest fascynujacy.

P.S. Ten deck potrzebuje dobra minute na start.

Pozdrowienia

A ja testuje tym razem coś nowszego Kenwood KX 9050S na razie testje zobaczymy co potrafi

Kasjel fajny też poluje na takiego

Ukryta Zawartość

post-4738-100008294 1250100914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

>>>MAG

Napisz cosik prosze na temat tego 9050S bo sie kiedys na niego napalilem jak szczerbaty na suchary i niewiem czy jest warto go poszukiwac :)

pozdrawiam serdecznie wojtas

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Jest fajny, ale chyba tradycyjnie dla Kenwooda niekoniecznie bardzo trwały, i chyba trudno znaleźć używany egzemplarz w nienagannym stanie. Mój miał problemy z ustawieniem lewej rolki dociskowej (zagniatał niektóre taśmy), i tradycyjnie dla serii xx50 i xx60 były (i nadal trochę są) problemy z elektrycznie otwieraną i zamykaną kieszenią - nie mogę sobie z tym poradzić.

Ano podobny do ostatnich serii Technicsa wizualnie. Taka moda była, tak robili. I w dodatku ta kieszeń umieszczona centralnie, ło fuj (hehe, wiem, zaraz burzę rozpętam). Nie ma dla mnie nic gorszego niż kieszeń w decku umieszczona centralnie.

U mnie - zwolennika kanciatych i z kieszenią z boku, ten model Kenwooda odpada, choć z pewnością gra zacnie.

"Radmar"- mamy takie same upodobania, jeśli chodzi o design decków kasetowych.

Ja posiadam Revoxa B 710 z centralnie umieszczoną kieszenią. I chociaż to ciężkie i solidne bydle, to ta kieszeń w środku wkurza mnie bardzo. Nie lubię też kieszeni po prawej stronie. To tak jakby magnetofon był dla leworęcznych :-))

Ja w zasadzie też nie lubię centralnie umieszczonych kieszeni, ale są wyjątki. Pierwszym jest Sony TC-K700ES, który taką ma, a mimo wszystko jest piękny i jednocześnie to jeden z moich ulubionych decków. Poza tym modele 950ES i 970ES - nie mam, ale wizualnie bardzo mi się podobają. Chociaż nie mogę uciec o myśli, że są one może nieco zbyt wypieszczone, efekciarskie ;)

audiotone i nie tylko czytajcie :

Kenwood KX-9050S jest wart zainteresowania ale o tym dalej teraz kilka informacji ogólnych

Magnetofon jest solidnie zbudowany w środku wszystko czytelne ładnie to jest poukładane

Po włączeniu wtyczki do gniazdka na przednim panelu świeci się tylko dioda STANDBY

Uruchamiamy magnetofon pierw zaświeca się prawy wyświetlacz potem lewy słychać delikatn stuknięcie i wdać jak rolki kasety się napinają .

wygląd nie razi aczkolwiek klapka kieszeni jest w rzeczywistości trochę odpustowa mogła by być cięższa . Zamykaie i otwieranie kieszeni nie działa tak precyzyjnie i cicho jak w Pioneerach z serii 9.9.

Ale ogólny wygląd masywność zwartośc konstrukcja oceniam na dobre 6,5 pkt w skali do 10

Teraz funkcje

Dolby S NR System

Amorphous Alloy PC-OCC Head

DPSS (Direct Program Search System)

Amorphous Alloy Head

ATCS (Auto Tape Calibration System)

3 Head

Noise Reduction

Dolby-B Noise Reduction

Dolby-C Noise Reduction

Dolby-S Noise Reduction

MPX Filter

Dolby HX Pro®

Heads

3 Head Design

Connectivity

Headphones

CD Direct Input

RCA Input/Output Connectors

Display

4-Digit Digital Counter

Linear Tape Counter

Digital Peak-Reading Meters

Exterior

Front Loading

Orientation Center

General

Stereo

Operation

A-B Repeat

Index Scan

Timer Recording/Playback

Auto Monitor

CD Level Check

Full Logic Transport Control

Music Scan

Preamplifier

Record Level Balance Control

Headphone Volume Control

Master Record Level Control

Special Finish

Gold-Plated Headphone Jack

Tape

Chrome Tape Capability

Normal Tape Capability

Metal Tape Capability

Manual Tape Type Selection

Transport

Dual-Capstan Transport

Motorized Tape Loading

Auto Shutoff (Full)

Indicators

Chrome Tape

Metal Tape

Normal Tape

Source/Tape

Speed

1⅞ ips - 4.76 cm/s

Calibration

Auto Bias Calibration

Auto Level Calibration

Przewija dość wolno , co mnie nie dziwi badzo ładnie nawija taśmę sprawdżcie sobie jak magnetofony nawijaja wam taśmy najlepiej te zwykłe o przecetnej konstrukcji duzo wam to powie o stanie całego toru.

Denerwujące jest natomiast gdy mam ciszę w domu wieczorem sobie chcę ponagrywać a ten strzela z tych przycisków niczym mały pistolecik na kapiszony .

Napęd DD sprawuje się dobrze na 8,5 kpt w skali do 10

Mam sentyment do firmy Kenwood mój pierwszy nowoczesny magnet to bł KX 70-30 do tej pory mam ten model i uwazam że jest dobry

W opisywanym 90-50S wyświetlacz nie przypadł mnie osobiście do gustu diody są węższe niz w modelach starszych 1100 , 70-30 tam po przejściu poza pozycję 0 mamy kolor czerwony w modelu 9050S niestety pozostaje sie bacznie przyglądać na obwód (ramkę ) moim zdaniem mniej wygodne

Można by go wieszać za te ie dostaki ale nie tak do końca jesli poznamy ten model dobrze poświęcimy mu znacznie więcej uwagi to wdwdzięczy nam się dobrym dzwiekiem tutaj mogę powiedzieć pokazał spora klasę nie będe tego punktował , pisał o skali po prostu bez poważnych większych wad .

Dżwięk nie drażni , nie powoduje nerwowości u mnie co jest oznaką dobrze wykonanej pracy konstruktorskiej.

Kiedyś chciałem mieć wiele modeli między innymi ten , teraz go dopiero poznaję myślę że nie zawiedzie mnie i pogra parę lat.

MaciejLK trzeba trafić na dobry model szukać ludzi którzy byli piewszymi właścicielami a być może nie będzie kłopotu z kieszenią czy też innymi rzeczami.

Cieszę się że ten model kosztował tak naprawdę dobre wino razem spożyte z właścicielem to był warunek otrzymania go , a może i dobrze że oblany będzie się długo trzymał :)

MAG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Eh tam, wyrzekacie! 9050(S) jest (moim skromnym zdaniem) jednym z ładniejszych magnetofonów w ogóle, a na pewno wśród magnetofonów z centralną kieszenią. Żeby utrzymać sensowną wielkość i czytelność wskaźnika poziomu, Kenwood oddzielił licznik, który jest w oddzielnym wyświetlaczu po lewej (jak w ES-ach Sony), co na pewno zwiększyło koszty; w efekcie rozkład elementów na panelu przednim jest dość ergonomiczny i stosunkowo wygodny, co przy centralnej kieszeni jest problemem i wiele firm się w tym pogubiło (np. Technics). Ciągle uważam, że najlepiej rozwiązał to Pioneer - najwygodniej dla praworęcznych. Ale wizualnie 9050 podoba mi się bardziej niż Pioneery.

A kieszeń po prawej, stosowana przez JVC, rzeczywiście wydaje się dziwactwem, ale wcale nie jest niewygodna! Też tak w pierwszej chwili myślałem, ale okazało się, że to się tylko tak wydaje! Ponieważ przyciski transportu też są po prawej (albo pod kieszenią), obsługa okazuje się całkiem wygodna.

Dla zainteresowanych - zestaw "tajnych funkcji" Kenwoodów, związanych z transportem, licznikiem i wyszukiwaniem nagrań.

- naciśnięcie Rew bądź FF w czasie odtwarzania włącza poszukiwanie utworu; ponowne naciśnięcie zwiększa liczbę utworów które magnetofon ma przeskoczyć (Skip)

- naciśnięcie Play w czasie odtwarzania włącza powtarzanie jednego utworu 16 razy

- naciśnięcie jednocześnie Rew i FF włącza powtarzanie całej strony kasety (16 razy), z wyszukiwaniem i pomijaniem pustych miejsc (nazywają to Dash & Play)

- naciśnięcie jednocześnie Rew i Play przewija taśmę do początku i włącza odtwarzanie (Rewind & Play)

- naciśnięcie jednocześnie Rew i Stop albo FF i Stop przewija taśmę wstecz bądź w przód do zera licznika (Zero Stop)

- naciśnięcie Rew w czasie nagrywania powoduje powrót do początku nagrania (niezależnie od ustawienia licznika), nagranie dwusekundowej ciszy i przejście w tryb Rec-Pause.

Funkcje wyszukiwania, Skip i powtarzania jednego utworu nie działają np. w KX-1100G/HX, bo on nie ma funkcji wyszukiwania nagrań, ale pozostałe funkcje są takie same chyba we wszystkich modelach - przynajmniej tych bardziej zaawansowanych.

nagrywanie o odtwarzanie muzyki z kaset(lub szpul), opcje (bez technicznego zargonu):

a) nabyc dobra kasete (lub szpule) (najlepiej znany uprzednio typ, u mnie to Chrom 60-tka, kto wie

ten wie ;-), nagrac (najlepiej z pozyczonego po wyproszeniu u Milionera rzadkiego, dobrego

analogu, a odfoliowanego wczoraj) na swoj najlepszy magnetofon. Sluchac.

b) wyjac z koperty kasete przyniesiona przez P.Listonosza, np. Dire Straits, Communique, special

chrome edition, 1979 Phonogram Ltd. (London). Tasma ma tyle minut ile nagranie, ksiazeczka

zawiera teksty i inne informacje, no i wiemy ze, jakis fan (lub fajna, wlochata pod pachami,

fanka Dire Straits kupila i sluchala tej tasmy w 1979 roku.

Znawcom / audiofylom - obiecuje /sollennie/ ze nabede Hi-End referencyjno-legendarny, kupie SACD

plus sprzet za 666.000, lecz dopiero gdy bede mial 666.000. A na razie ciesze sie Knopflerem.

czesc info na wkladce:

DIRE STRAITS

MARK KNOPLER: (blad w druku!)

VOCALS, LEAD & RHYTHM GUITARS

DAVID KNOPFLER:

RHYTHM GUITAR & VOCALS

JOHN ILLSLEY:

BASS & VOCALS

PICK WITHERS:

DRUMS

KEYBOARDS BY B.BEAR

Recorded December 1978

Compass Point Studio,

Nassau, Bahamas.

Engineered by Jack Nuber

Tape Operator Thelbert Rigby < tak - TAPE OPERATOR!

Mixed January 1979

At Muscle Shoals Sound,

Sheffield, Alabama

Mix Engineer Gregg Hamm

Bowiem, nie wystarczy DDD / SACD i inne cyfrowe nowoczesnosci. Trzeba tez fachowca z uszami. Raczej niz informatyka bez. (tu przepraszam informatykow z uszami). Shalom!

Akai GX-65MKII już odżył. Winowajca czyli potencjometr rec-level wymieniony na polski zamiennik o trochę innej konstrukcji ale takich samych parametrach. Uszkodzenie było mechaniczne - pęknięta płytka potencjometru i w związku z tym przerwane ścieżki. Magnetofon wymagał również regulacji sygnału nagrywania co wykonałem (jak i całą robotę) z nieocenioną pomocą kolegi G.Mark'a. Teraz jeszcze pełniejsze próby i ewentualna korekta regulacji i ... następna maszynka na tapetę. Zaczynam myśleć, że grzebanie w starociach i satysfakcja z udanych poczynań niebezpiecznie zbliża się do przyjemności jaką odczuwam słuchając dobrej muzyki w starej, analogowej wersji...

Poniżej kilka zdjęć rozbabranego Akajca. Proszę nie oceniać staranności wykonania podmiany - jak nabędę wprawy to będzie lepiej. Na razie ważne, że działa.

Wojtek

G.Mark, jeszcze raz dziękuję za pomoc !

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Lutowanie zdecydowanie do poprawki. :-)

Wylutuj zwory z punktów oznaczonych czerwoną ramką, a uzyskasz wygodne piny lutownicze po wyprostowaniu drutów, wlutowanych w punkty oznaczone niebieską ramką. Możesz również wylutować całkowicie zwory i wlutowac przewody biegnące od potencjometru, do punktów lutowniczych z niebieskiej ramki.

GM

post-3254-100008243 1250167954_thumb.jpg

Witam,

ostatnio nabyłem taką maszynę - Philips N5846. Magnetofon wspaniale zbudowany,

w środku aż "kolorowo", a najciekawsza jest żółta profilowana pokrywa na całej prawie powierzchni,

prawdopodobnie służy do usztywnienia zamontowanych pionowo płytek z elektroniką.

Później wstawię zdjęcia środka jak ktoś będzie zainteresowany.

Bardzo interesuje mnie specyfikacja techniczna i elektroniczna tego modelu, może ktoś wie coś na jego temat?Mam do wymiany gumową rolkę dociskową taśmy, bo ta zupełnie skruszała, czy średnica zewnętrzna tej gumki ma znaczenie?Będę wdzięczny za informacje.

Ukryta Zawartość

post-19017-100008221 1250197180_thumb.jpg

post-19017-100008222 1250197180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi