Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

MAG - jutro dam fotki wnętrza, jeszcze tylko jakoś obsługi muszę sie nauczyć

przy tym deck-u :-)- mówię tu oczywiście o tej części komputerowej - to indexowanie itp.:-))

Ktoś wie?? :-))

O, jaki ladny stan tego philipsa. Ja zakupilem N5756 ale deck calkowicie do czyszczenia i do reanimacji kol zebatych. Rolka dociskowa moze odbiegac od wymiarow oryginalnej. Jezeli bedziesz sie chcial pozbyc kiedys tego wykonczenia/boku z lewej strony to chetnie przygarne :-) A moze ktos ma zbedny taki bok od tej serii philipsow?

Byłoby miło gdyby Ktoś z Was miał namiary na dane [instrukcja obsługi, instrukcja serwisowa - schemat,zdjęcia i opinie] dotyczące SONY TCM-5000 Pressman Professional, lub futerał, podzespoły, zwłoki w stanie reanimowalnym.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

[ ! ]

ten model Phillipsa mial przyjaciel z wojska mojego Ojca, (Tata mial wieze Duala wtedy).Pan Adam to byl emerytowany Kapitan PZM, w Gdyni. Tata wspominal ze to rewelacyjny magnetofon : - O

Do Filmwoja oczywiście.

magnetofon kupiłem na pchlim targu w stanie opłakanym ale na chodzie [ padnięta pausa z mikrofonu - z klawiatury OK padnięty mikrofon elektretowy wbudowany wejście mikrofonowe od czoła OK wejście mikrofonowe z prawego boku OK wyjście słuchawkowe OK Korekcja przesuwu OK Potencjometry OK przełączniki OK wskaźnik wysterowania OK licznik taśmy OK. Magnetofon nagrywa wyjątkowo czysto. Dziękuję i pozdrawiam

Zbyszek

O takich samych gabarytach były Sony Pressmany stereo dwa wskaźniki na płycie czołowej z prawej strony

>Widze, ze nie ma przelacznika 'monitor'. Ile on ma glowic?<

Magnetofon jest 3 głowicowy, a o zdejmowanych boczkach to nawet nie wiedziałem:-))

Na razie sie nie pozbywam, ale będę miał to na uwadze jak mi sie gdzieś nie zmieści, lub coś.

Przełącznika monitor nie ma ,ale z tyłu jest dodatkowe gniazdo (din)tak że pewnie non stop ta funkcja przez to gniazdo jest załączona.

MAG - oto foteczki, jak dla mnie - super sprzęt - prędzej go rozkręciłem zanim włączyłem do prądu:-))po zakupie, myśl techniczno - elektroniczna z tamtych lat zachwyca mnie , te rozwiązania, elementy - aż sie boję jak coś(odpukać) sie uszkodzi.

Co ciekawe - jedna z płytek jest drukowana dwustronnie co w tamtych czasach było rzadkością, i kto mi odczyta wartości tych kolorowych kondensatorów?;-))

Niepokoi mnie dziwny osad na potencjometrach, widać na jednej z fotek - co to?

I czym i jak wyczyścić trwały osad na głowicy?Izopropylem nie schodzi:-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-100008190 1250263918_thumb.jpg

post-19017-100008191 1250263918_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze parę fotek, mam nadzieje że mogę

Ukryta Zawartość

post-19017-100008187 1250264163_thumb.jpg

post-19017-100008188 1250264163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Oto rozwiązanie problematu kondensatorów pomalowanych we flagi państwowe http://www.pwsz-ns.edu.pl/~aleksmar/strona/elektronika/kondensator/elem%20pojem.htm :-)

Tym osadem na obudowach potencjometrów się nie przejmuj jeśli daje się on usunąć palcem. Myślę, że to jest zwykły kurz wchłonięty przez mazidło użyte przez producenta do zakonserwowania potencjometrów. Spotkałem się w kilku antycznych sprzętach z takim "osadem", co więcej, mazidła było czasem tyle, że pokryta była nią płytka drukowana pod potencjometrem co wyglądało jakby ktoś nasmarkał do środka. :-)

GM

G.Mark - dziękuję, czyli flagi:-) w tamtym okresie to oznaczenie również (prócz rezystorów) kondensatorów.A czym konserwować po np. użyciu "cleanser pr "itp. potencjometr?Wazeliną techniczną?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Użycie środka typu Kontakt PR lub Kontakt 60, załatwia dwa tematy: czyszczenie i smarowanie. Myślę, że jeśli potencjometry w obecnym stanie nie trzeszczą, przerywają, etc., to można sobie darować ich czyszczenie i konserwację. Jeśli użyjesz środka, który tylko czyści, to do zakonserwowania wazelina techniczna będzie jak najbardziej właściwa. Ale nie w dużej ilości, bo będzie łapać kurz.

GM

Taką zabawkę dziś dostałem. Korwin - to chyba coś z Twojej branży :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^ Kasjela dziękuję bardzo ładny magnetofon [transcriber -mono], ja w tej chwili idąć za ciosem poszukuję SONY TC-D5M kasetowy [pressman stereo]

Pozdrawiam

Zbyszek

Oddam w dobre ręce widoczny na zdjęciu egzemplarz. Wiem że demonem techniki ten magnetofon nie jest, ale w czasach kiedy został kupiony, był na rynku polskim szczytem techniki i do dnia dzisiejszego wiernie służył pierwszemu i jedynemu właścicielowi. Ja otrzymałem go w spadku i.... z braku kaset oddam w ręce człowieka który od czasu do czasu przegoni w nim jakąś kasetę :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko - mnie wzielo na reanimacje moje philipsa wlasnie po tym jak zobaczylem srodek...

to musi byc fajny deck i musze go sobie doprowadzic do zacnego stanu, po zdjeciu przedniego panela i wyczyszczeniu okazalo sie, ze jest w dobrym stanie (panel). Rozbebeszylem tez mechanizm i dostalem sie do rozwalonego kola zebatego. Uffff, jak ja to poskladam to nie wiem :-)

I tu pytanie i prosba, nie ma ktos na zbyciu kola zebatego o srednicy ok 22mm z 44 zebami i gruboscia ok 4mm? Chetnie przygarne taki plasticzek :-) Przekopalem troche gratow ale nic ciekawego nie znalazlem. Jak cos to zostanie jeszcze gielda elektroniczna = przekonanie zony, ze musze po cos takiego jechac na gielde ;-)

Jestem po wymianie rolki dociskowej (musiałem rozwiercić i włożyć grubszą ośkę i szerszą rolkę - wcześniej była na szerokość taśmy??), podłączyłem do wzmacniacza i dźwięk - rewelacja, nagrałem na zwykłej "I" i nigdy jeszcze właściwości taśmy nie były tak w pełni wykorzystane;-))

Strasznie basiasty jest, i szczegółowy.

witajcie kasetomaniacy:)

Piszę do Was bo zapragnąłem prawdziwego kaseciaka... i myślę o Nakamichi Dragon. NA allegro jest jeden ale trochę drogi 4,5 tys.. Na amaerykańskim ebay chodza po około 500 -600 dolarów. Macie jakieś doświadczenia skąd ściągnąć dragona jeszcze?

Mam co prawda REVOXA B215 ale z nim wciąż trwa walka - coś przeciąga - nei zawsze trzyma obroty... wielu już próbowało... zawsze wraca...

Nie mam ze soba fotki ale na tych co zamiesciles chodzi o to odpowiedzialne za przeniesienie napedu podczas przewijania ( takie pomaranczowe), ktore umieszczone jest pod tym duzym przezroczystym. Drugie podobne odpowiada za przeniesienie napedu podczas odtwarzania. To jeszce chwile pobedzie. Oba sa wykonane z czegos co bylo tu opisywane juz na forum. Niestety z czasem sie krusza. Podoba mi sie w tym decku np. to ze uklad Dolby zajmuje 4 odzielne pytki, odzielnie dla odczytu i zapisu. No i system stabilizacji kasety jest tez niczego sobie.

Fotka: N5756

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dotarly do mnie decki zakupione na tej aukcji:

Ukryta Zawartość

v-490 poza czyszczeniem pianka obudowy, wymyciem glowic i rolki dociskowej gotowy do sluchania.

Nic takiego ale do pracy jest OK.

v-770 troche kolysze dzwiekiem. Mysle, ze wymiana paskow zalatwi sprawe. Dzwiekowo pozytywnie mnie zskoczyl. No i jeszcze standardowe czyszczenie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zakończyłem renowację Revoxa B 710. Oczywiście do naprawy pozostaje jeszcze prawy kanał, ale to już jest zajęcie dla fachowca......

Ukryta Zawartość

post-7746-100008030 1250515791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi