Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No faktycznie jest to brzydal, ale w tej jego brzydocie jest coś ładnego:-)

To już nie mogę się jego doczekać, uwielbiam elektromagnetyczne "trzaski" i załączania mechanizmu,

podobnie chodzi mój Dual C828, cała plejada siłowników elektromagnetycznych ;-)

A z tyłu co widziałem ma pokrętło regulacji jasności świecenia wskaźników wysterowania?

A jakie ma pasmo przenoszenia - ktoś wie?

Nie wiem, czy się chwaliłem, ale wyregulowałem w końcu mojego ukochanego: SONY TC-K990ES :) Gra wyśmienicie, lepiej od K730ES, zdecydowanie in plus kalibracja z generatorem :)

Nagrania z płyty CD: bajka, drugi orginał to mało powiedziane, bo bas jest o wiele lepszy, głębszy i w ogóle!

Nagranie z Vinyla: tu też bajeczka, choć zależy to też od jakości nośnika, stare płyty, zniszczone nagrywa poprawnie, ale bez rewelacji, płyty wydawane obecnie tak sobie, bo nagranie samo w sobie jest już źle zrealizowane, płyty stare, ale dobrze zachowane: cud, miód, i orzeszki!!!

Wyregulowałem dzisiaj też końcówkę Sony TAN-15F, dzięki temu jest też spora poprawa :)

Tascam dzisiaj odpoczywa, więc przygrywa mi, zgadnijcie co :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Rzeczywiście silnik główny może powodować zakłócenia dźwięku w postaci "buczenia", jeśli szczotki na komutatorze są już wytarte. Nowy silnik to wydatek niewielki. I nie należy się przejmować za bardzo oznaczeniami silników. W zasadzie są dwa rodzaje silniczków....te na prawe i lewe obroty, oraz te na 2400rpm i wolniejsze. W większości magnetofonów "Vintage", występują silniki z wolniejszymi obrotami. Silnik główny na 2400rpm jest np. w polskiej "szufladzie" czyli np. MDS 442.

Oczywiście są jeszcze silniki z dwoma prędkościami obrotów, które stosowane są w deckach dwukieszeniowych z opcją "high speed". Poza tym, jak coś buczy to należy sprawdzić gniazda RCA. One mogą się obruszać, od wielokrotnego wciskania i wyjmowania wtyczek. Jeśli będzie "zimny lut" na masie, to będzie buczeć.

Mój Luksman K-260. Powoli przywracam go do dobrego stanu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem dwugłowicowego K-240. Bardzo mnie pozytywnie zaskoczył.

K-260 już nie. Do tego single Dolby. Przy odsłuchu po taśmie redukcja nie działa.

Też tak Kasjel jest u Ciebie?

Kasjel

Jako że czuje się ojcem chrzestnym bardzo proszę o więcej zdjęc rozbieranych jak i bloku głowicy jak twoim zdaniem ma się konstrukcyjnie? czy jest wart litra :) czy trzeba wypić i zapomnieć?

Pozdrawiam

I jak Ci się nie spodoba cokolwiek to go odkupię

audiomagia.blogspot.com

Ten Luxman był dosłownie zarżnięty na amen. Brudny i z totalnie rozregulowaną głowicą. Doprowadziłem go już do stanu, w którym bardzo ładnie zaczął odtwarzać i nagrywać. Niestety po kilku godzinach pracy zaczął szwankować silnik główny. Teraz magnetofon zmienia teraz prędkość przesuwu taśmy. Ale to nie problem, bo dostęp do silnika jast bajecznie prosty, więc wymienię go sobie. Problemem jest totalnie wypalony wyświetlacz fluorescencyjny (licznik taśmy). Ciekawe, czy można jeszcze taki kupić. Oglądałem wyświetlacze LED na Allegro. Są bardzo tanie, więc może i taki fluorescencyjny gdzieś znajdę. Nie znam jednak jego symbolu, a serwisówki też nie mam.

W sumie było warto, ale chyba tylko po to by zaspokoić swoją ciekawość co do Luxmanów.

Jak już się zabrałem za niego, to go skończę.Zrobię przysługę następnemu właścicielowi, który będzie się cieszył że kupił odrestaurowany magnetofon za stówkę :-))

Oto moje 2 decki

1 od góry sony dat ZA5ES

2 Aiwa xk-s7000E

Obydwa w stanie idealnym, grają pięknie.

Czy posiada ktoś jakąś recenzję, opis na temat Sony i Aiwy, bo chętnie bym sobie o nich poczytał.

Ukryta Zawartość

post-26444-100004406 1264335275_thumb.jpg

post-26444-100004407 1264335275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZA5ES miałem, słuchałem i sprzedałem, kup lepiej DTC-60ES - świetny magnet...., bo pewnie z DTC-2000ES będzie ciężko :)

Co do Aiwy, to niech koledzy się wypowiedzą :)

>>Kasjel

Ten Luxman się dobrze prezentuje, bardzo był zasyfiały?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>gios

I oczywiście witam serdecznie!!!

Ceny są imponujące ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam takiego, tylko 59ES różni się od 60ES tym, że 60ES ma dodaną technologię Super Bit Mapping - bardzo pomocne przy zgrywaniu winyli....

Nie cena czyni hi-end!

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy ktoś będzie mi mógł pomóc w ew. zakupie na amerykańskim ebay? Chodzi o zakup, płatność i wysyłkę na mój adres? Nigdy nie kupowałem na ebay i nie chciałbym zaliczyć jakiejś "wpadki". :-)

GM

Ukryta Zawartość

Poczytajcie sobie jakie bzdury ktoś napisał o dźwięku z kasety, pewnie nigdy w życiu nie słyszał przyzwoitego decka...

Ukryta Zawartość

czy mógłby ktoś wytłumaczyć te pojęcia

o 3 Head Design

o Automatic Tape Type Selection

o Chrome Tape Capability

o Normal Tape Capability

o Metal Tape Capability

o Dual-Capstan Transport

o Motorized Tape Loading

o Auto Shutoff *full

o Gold-Plated Headphone Jack

o Headphone Volume Control

o Individual Input Level Control

o RCA Input/Output Connectors

o CD Direct Input

o Front Loading

o Auto-Play

o Memory Repeat

o Cue / Review

o DA Converter

o Stereo

o 3-Digit Digital Counter

o Linear Tape Counter

o Peak Hold

o Digital Peak-Reading Meters

o High Frequency Bias Oscillator

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>o 3 Head Design - magnetofon trójgłowicowy

>o Automatic Tape Type Selection - automatyczny wybór rodzaju taśmy

>o Chrome Tape Capability - przystosowany do nagrywania/odtwarzania taśm chromowych Type II

>o Normal Tape Capability - przystosowany do nagrywania/odtwarzania taśm Type I - pop. żelazowych

>o Metal Tape Capability - przystosowany do nagrywania/odtwarzania taśm typu "Metal" Type IV

>o Dual-Capstan Transport - dwuwałkowych mechanizm przesuwu taśmy

>o Motorized Tape Loading - kieszeń kasety napędzana silnikiem

>o Auto Shutoff *full - funkcja auto-stop obejmuje wszystkie funkcje przesuwu taśmy

>o Gold-Plated Headphone Jack - pozłacane gniazdo słuchawkowe

>o Headphone Volume Control - regulacja poziomu sygnału w słuchawkach

>o Individual Input Level Control - indywidualna regulacja poziomu sygnału wejściowego, do nagrywania

>o RCA Input/Output Connectors - złącza wejścia/wyjścia typu RCA

>o CD Direct Input - bezpośrednie wejście sygnału z odtwarzacza CD

>o Front Loading - ładowanie kasety od strony przedniego panelu

>o Auto-Play - funkcja automatycznego odtwarzania, po podaniu napięcia zasilania

>o Memory Repeat - powtarzanie odtwarzania według pamięci licznika

>o Cue / Review - podsłuch sygnału przy przewijaniu

>o DA Converter - wbudowany konwerter cyfrowo/analogowy

>o Stereo - chyba nie wymaga tłumaczenia

>o 3-Digit Digital Counter - trzycyfrowy licznik taśmy

>o Linear Tape Counter - licznik czasu

>o Peak Hold - podtrzymanie maksymalnych wskazań wskaźnika wysterowania

>o Digital Peak-Reading Meters - cyfrowe wskaźniki wysterowania, linijka na wyświetlaczu VFD

>o High Frequency Bias Oscillator - generator prądu podkładu wysokiej częstotliwości

>o power transformer for audio *aiwa - transformator zasilający część audio, produkcji AIWA

>o power transformer for digital *aiwa - transformator zasilający część cyforwą, produkcji AIWA

GM

Gios: ty dopiero zaczynasz przygodę z kasetami? Czy może jest to przeszłość do której zamierzasz wrócić? :) Postaraj się i zakręć się jak my :D

Serwisówkę do ZA5ES chyba gdzieś mam, a jak nie to poszukam :)

Ten bełkot został stworzony przez kogoś, któkompletnie nie wie o co w tym chodzi, np DAT, jest obecna kompresja, choćby dlatego, że zapis jest to zwykły PCM, czyli tak jak CD. Różnica jednak jest w nośniku i w metodzie zapisu, a to już sporo daje :)

hardeol, 24 Sty 2010, 19:18

>

Ukryta Zawartość

>

>Poczytajcie sobie jakie bzdury ktoś napisał o dźwięku z kasety, pewnie nigdy w życiu nie słyszał

>przyzwoitego decka...

Rzeczywiście pisał to ktoś, kto pewnie w życiu słuchał tylko kiepskiego walkmana albo mini-wieży z magnetofonem z mechanicznym sterowaniem, natomiast musiał to być wielki entuzjasta MD.

Człowiek ten także nie wziął pod uwagę, że np. sposób kompresji zastosowany w DCC uznawany był za dużo lepszy od kompresji ATRAC stosowanej w MD, przynajmniej we wczesnych urządzeniach MD.

A odnośnie MP3 - autor pisze o niewyobrażalnych kosztach nośników w postaci kart Smart Media (o maksymalnej pojemności 128 MB), co zmusza do stosowania niskiej bitrate, czyli bardzo silnej kompresji. To wskazuje, że tekst był pisany dawno temu - i faktycznie, po powrocie na stronę główną można przeczytać, że ostatniej aktualizacji dokonano w 2000 roku. Od tego czasu upłynęło 10 lat!

Ukryta Zawartość

gios, 24 Sty 2010, 20:37

>OK. bardzo dzięki

>czy mogę wykorzystać te pojęcia do opisu swojego decka?

No raczej bez wykorzystania tych pojęć to raczej nie udało by Ci się za bardzo opisać żadnego decka.

Co to za deck?

• Pokaż nowe odpowiedzi