Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Rzecz na pewno jest możliwa do bezpiecznej realizacji, bo przecież większość dwukasetowych decków ma możliwość kopiowania kaset z podwójną szybkością, więc i tory przesuwu, i silniki są dostosowane do 9.5 cm/s. Sztuka tylko zmusić logikę do zwykłego odtwarzania z taką prędkością. Ale jak znam naszą pomysłowość...

>>Forecast88

Moment, przecież silniczek napędza jeden capstan, skoro ma regulację obrotów, to ustawiając wyższą prędkość przesuwu będzie ta prędkość i przy nagrywaniu i przy odtwarzaniu...

>>Kasjel

Jest to jakieś wyjście :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobra strona, silniczki, elektromagnesy, przekładnie...., jak mi padnie elektromagnes w magnetofonie Technics RS-M88 to wiem gdzie kupić :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Drogi mirku, jeśli odpowiadałeś w obronie tamtych bzdur ze strony o MD, to jeszcze gorzej o Tobie świadczy :) No bo jak tu skomentować np. "Czestotliwosc samplowania: 22 kHz, zakres: 30 - 15 kHz"?

>Drogi mirku, jeśli odpowiadałeś w obronie tamtych bzdur ze strony o MD, to jeszcze gorzej o Tobie

>świadczy :) No bo jak tu skomentować np. "Czestotliwosc samplowania: 22 kHz, zakres: 30 - 15 kHz"?

To nie mój tekst i nie zgadzam sie z nim.

Sabat, 27 Sty 2010, 14:54

>Oral-B (be)

>Anal-cacy :) :) :)

Sorry, za powyzszego off-topa, ale Panowie odpuście sobie spory, bo nic tu nie wnoszą. Po prostu większości tu piszących magnetofon wiąże się z pewną magią, nostalgią... I rzeczywiście gadka o parametrach nic tu nie daje, bo nie o parametry tu chodzi lecz o urok magnetofonu, o przyjemność obcowania z nim, kalibrowania, nagrywania. Chodzi o duszę której, przy całym szacunku, jakieś mp-trójki to raczej nie mają :)

>>Sabat

Zgadzam się chłopie z Tobą, ale dla mnie Magnetofon to przedewszystkim dobrej jakości przekaz, nawet nagrania z CD są niekiedy rewelacyjne, nie wspominając o czarnym krążku, który bije na głowę niby cyfrowy cud techniki.

Jak ktoś nie słuchał to nie ma o czym gadać :) Może chłopak nam zazdrości, nigdy czegoś takiego nie doświadczył na swoim zestawie....

Witam!

Powiedzcie mi panowie- reanimatorzy starych decków. Ostatnio w swoim tascamie zaobserwowałem sporawy przydzwięk, który egzystuje w czasie trybu odtwarzania kasety. w trybie input, znika. Co moze być tego przyczyną? Generalnie żadnych pętli mas nie ma. Brumi tylko w trybie reproduction.

adik - jak brumi, to sprawdź całe umasowienie. To typowy objaw braku styku z masą. A gdzie to ja nie wiem. Trzeba wziąć "kontakt" do ręki i przelecieć wszystko po kolei. Jak to nie pomoże, to szukać "zimnego lutu" lub niedokręconej śrubki mocującej kabelek do masy.

Witam

Zakupiłem deck Denon DR-M20 (za poradą Kasjela - dziękuję :) ) Deck jest w idealnym stanie - poniżej zdjęcie głowic. Chciałbym sobie poczytać coś na jego temat - w sieci nie mogę prawie nic znaleźć. Czy ma ktoś może servisówkę do niego?

Pozdrawiam

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako budka na Wolumenie jest godny polecenia - towaru naprawdę dużo, ceny przyzwoite, choć nie najniższe. Niestety, można się tam uwędzić, bo właściciel pali bez przerwy.

Jako sklep internetowy jednak są mało online - trzeba trochę poczekać, ale w końcu dostaniesz, co zamówiłeś.

F

Czy ktoś z Forumowiczów to kupił i może coś o nich napisać? Naturalnie, chodzi mi o tych, którzy kasety rozpakowują z folii, a nawet wkładają je do magnetofonu...

Ukryta Zawartość

F

Ukryta Zawartość

Audiotetryk, ostatnio rozmawiałem z właścicielem tego sklepu, mieli problem z netem i stąd opóźnienia. Ale poza tym chyba wart jest polecenia.

Wojtek

Wojtek

"Audiotetryk" - oni zawsze najpierw sprawdzają, czy zamówiony towar jest dostępny....czy mają w magazynie. Jeśli towar jest, to dostaniesz maila z listą zamówionych i dostępnych elementów. Będzie tam również podsumowanie oraz nr. konta do wpłaty.

Forecast88, 30 Sty 2010, 13:28

Szczerze mowiąc - cena powala. 20zł + wysyłka to kosmos. Ale jak ktoś ma i chce kupić... Mam taką kasetę, co prawda ma już z 10 lat, ale jest OK. (Wiem, że moja opinia nie jest zbyt cenna, gdyż nie posiadam TEJ konkretnej kasety, ale zawsze to coś:) )

fotek, 30 Sty 2010, 22:25

Dzięki za info. Po prostu potrzebne mi dwie nieużywane metalowe kasety do zapisów porównawczych, stąd zainteresowanie. Cena i tak jest dużo lepsza od niektórych egzemplarzy, których największą zaletą jest nienaruszona folia, a przecież ja i tak ją zdejmę...

Pozdrawiam,

F

Koledzy proszę o pomoc, kupiłem magnetofon Sony TC-K808ES i mam problem z ustawieniem kalibracji na niektórych taśmach, poza tym lewy kanał po nagraniu gra ciszej od prawego, zresztą nagrywając i sprawdzając monitorem zapis-sygnał wygląda na to, że ciszej nagrywa niż jest na odsłuchu.Mechanika jest ok, ponieważ nie ma śladów ingerencji lakier nie został zerwany na śrubach. Wynika z tego, że ktoś grzebał w elektronice a tam jest tyle regulacji.

Od czego zacząć regulację?

Mam już generator sygnału, oscyloskop i dokładny miernik.

Może wcale nikt nie grzebał przy nim, tylko poprostu takie parametry się zmieniają z czasem.

Jeżeli lewy kanał nagrywa ciszej, to poszukaj Pr-ki "Rec.level" dla kanału lewego i zwiększ odpowiednio poziom nagrywania.

Mam serwisówkę i taśmę TDK do kalibracji. Już ruszałem tą PR=ką od lewego ale poziom nieznacznie tylko wzrasta. Poza tym jest jakby mniej i wysokich i basów w porównaniu do TC-K 990ES

Jeżeli poziom "Rec.level" wzrasta tylko nieznacznie, to chyba coś jest uszkodzone. Trudno powiedzieć co, ale regulowanie Pr-ką "Rec.level" powinno dawać znaczące zmiany w poziomie wysterowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi