Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

fotek- sekcja zasilania jest OK. Chodziło mi o to, że deck nie reaguje gdy przyciska się klawisze sterowania (play,rec itd.). A w lewym wyświetlaczu LCD nie działa chyba tylko podświetlanie. Tyle się dowiedziałem od sprzedającego. O reszcie będę wiedział, gdy go dostanę......

Kasjel - może skończy się na wymianie elementu w zasilaniu sterowania skoro żaden przycisk nie działa ,lub po prostu zimny lucik :-)Trzymam kciuki za naprawę jak już dojdzie do Ciebie !

fotek- tutaj jest....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Koledzy ...

Niestety poddaję się i sprzedaję nowo kupiony magnetofon. Robię to z wielkim żalem, ponieważ ma najlepsze brzmienie z dotychczas słuchanych łącznie z CT-95 i Akai GX95. Dodatkowo nie jest zniszczony jeżeli chodzi o obudowę.

Wymieniłem w nowo kupionym Technicsie RS-B100 wszystkie paski gumowe oraz dwie rolki (lewa pozycjonującą taśmę oraz główną prawą.

Nadal występuje bujanie dźwięku przy końcu kasety 90-tki.

W jednym z serwisów Sony powiedziano mi, że jest problem z hamulcem lewego kółka. Ja już drugi raz się nie pokuszę, żeby rozbierać tą mechanikę...jest strasznie skomplikowana a poza tym jest taśma łącząca napylana, która po 20-latach może pękać.

Tel. 693297833

Witam!!!

Krótkie pytanko do wszystkich znawców tematu.

Poszukuje przyzwoitego magnetofonu, bo posiadam trochę starych nagrań na kasetach.

Aktualnie mam Yamahe KX-580SE.Myślałem wymienić ja na Denona DRM-800 lub Pioneer CT-777.Który z nich polecicie bardziej??Czy wogóle jest sens wymiany .Chodzi mi głównie o odtwarzanie starych nagrań. Na pewno nie będę nic nagrywał.Chodzi mi tylko o poprawę brzmienia.Jak słuchałem Yamahy po Kenwoodzie KX-4080 to różnica była ogromna.

Z góry dzięki bo akurat na magnetofonach się nie znam.

Pozdrawiam Artur.

nadzorca2, 15 Mar 2010, 12:40

>W jednym z serwisów Sony powiedziano mi, że jest problem z hamulcem lewego kółka. Ja już drugi raz

>się nie pokuszę, żeby rozbierać tą mechanikę...

A próbowałeś po prostu psiknąć kontaktem S na to sprzęgło? Ja tak naprawiłem hamulec w ONKYO.

Krótkie pytanie do znawców.

Który z dwóch magnetofonów będzie lepszy do nagrań klasyki z wynili:

Akai GX75 czy Sony 850ES. Mogę kupić jeden z nich, w zasadzie w tej samej cenie.

Pozdrawiam.

AKAI GX 75 bedzie lepszy w zasadzie do wszystkiego, nie tylko do klasyki.

Zgadzam się w zupełności. Nie ma lepszego do winyli oprócz Technicsa RS-B100 o ile kupi się go w dobrym stanie...

rico1973, 15 Mar 2010, 16:44

>Niby tak... ale mała szansa, że kupisz nierozregulowanego...

Jak mamy porównywać rozregulowanego AKAI GX75 i nierozregulowanego SONY 850SE, to.... dajmy sobie spokój, przecież to bez sensu. Wiadomo, że stan decka jest najważniejszy.

ke_raj - "Masz rację. Wystarczy dotknąć tylko jednego z tych elementów i magnetofon wyłącza odtwarzanie. ;)"

Można pójść dalej ;-)Po dotknięciu sensorów (i automatycznym wyłączeniu w tym momencie odtwarzania) można wyjąć kasetę, odwrócić ją i włożyć z powrotem - magnetofon powinien sam załączyć ponownie odtwarzanie na stronie np."B" kasety:-)

Faktycznie o tym nie wiedziałeś czy sobie ze mną żartujesz ? :-))

Musico. Naprawdę nie wiedziałem. Kupiłem tego deck, bo był tani, ma front w świetnym stanie wizualnym, wskaźniki wychyłowe no i jest to jedyny mój deck z ładowaniem bezpośrednim kasety (bez kieszeni). Po prostu spodobała mi się jego prostota. Teraz dopiero powoli go odkrywam. Mam też pytanie, jak dostać się do elementów regulacyjnych głowicy? Trzeba rozkręcać przedni panel?

ke_raj - "Musico" ;-)) jak z Meksyku :-))

Dokładnie jak piszesz - trzeba zdjąć przedni panel.Ja w podobnym decku zawsze miałem problemy z mechanizmem - jak się dokładnie nie nadusiło np. play, to zaraz się blokował i spadał pasek z koła zamachowego.Jego prostota - jago pięknem :-)

Dasz zdjęcia wnętrza jak rozkręcisz?

Poniżej mój, prostszy C804

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiko - przepraszam za ten "meksykański" błąd. ;) Oczywiście, że rzucę fotki. Ale to będzie raczej w najbliższy weekend, bo wcześniej nie będę chyba miał czasu. Dzięki za wskazówkę. ;)

Koledzy nie można tego Przegapić!!!!!!!!!!!!

Kolekcjonerzy

16.03.2010 |Polsat Play 19:00

odc.: 1

Gospodarz programu Hiroshi Kaneko przedstawia zbiór reportaży poświęconych polskim kolekcjonerom, hobbistom i wynalazcom. Jeżdżąc po Polsce Hiroshi spotyka się z ludźmi, których życie wiąże się nierozerwalnie z pasją gromadzenia i poszukiwania upragnionych przedmiotów. Japończyk ogląda wielkie zbiory o znaczeniu historycznym jak i mniejsze kolekcje o nieokreślonej bliżej przydatności.

Nasz kolega z Forum będzie przedstawiał swoją kolekcję kaset coś niesamowitego

audiomagia.blogspot.com

Wreszcie naprawiłem mechanikę kupionego ponoć tak okazyjnie 2-tygodnie temu Technicsa RS-B100.

Przyczyną bujania dźwięku nie były ani rolki gumowe będące w idealnym stanie w tych modelach nawet po 20-latach pracy, ani też świecąca ośka napędu głównego, ani też paski gumowe, ani sprzęgła cierne...

Przyczyną bujania było stwardnienie smaru na ośce mechanizmu sprzęgłowego do przekazywania napędu dowijania na prawa szpulkę. Przy okazji częściowo starty został filc od sprzęgła ale i tak główną przyczyną było hamowanie kółka przekazującego napęd na kółko środkowe przełączające. Właśnie ono w zależności od funkcji przekazuje napęd na lewe kółko lub prawe w zależności od kierunku przewijania.

Mam 46 lat i kiedyś naprawiałem sprzęt audio i magnetofony ale z uwagi na brak części i wyjątkowo wredną zabudowę mechanizmu Technicsa RS-B100 bałem się go kompletnie rozbierać ale teraz już go znam i mogę Wam służyć pomocą.

Jeszcze jedno ten RS-B100 ma jeszcze rozregulowana kalibrację ale tym zajmę się jutro.

Na razie kalibruję na słuch poprzez porównanie na monitorze "tape/monitor"

Jak widzicie często uszkodzenie nie musi mieć tej samej przyczyny...

Zamieszczam zacierające się na ośce kółko ze sprzęgłem. Po przeczyszczeniu mosiężnej tulei i nasmarowaniu bujanie zniknęło...

Ukryta Zawartość

post-15471-100009537 1268748179_thumb.jpg

post-15471-100009538 1268748179_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi