Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś może zrobić dla mnie dokładne zdjęcia wnętrza Onkyo TA-2570 ? Egzemplarz który zakupiłem ma chyba jakieś braki, a na pewno kilka przeciętych kabli. Myślę, że zdjęcia mogą mi wiele pomóc.

Wojtek

Wojtek

>Panowie mial ktos JVC TD-V 711?

Ja mam, już z rok pogrywa :-)

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

A oto prosty, ale ładny myślę deck Blaupunkt XC-1400 i całkiem nieźle brzmiący :-)

Zna ktoś może parametry?Co oznacza "tajemniczy";-) napis "high-com"? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

musiko, 12 Kwi 2010, 21:10

Przetestuj koniecznie ten HighCom, bo sam jestem ciekawy. To był rzeczywiście system redukcji szumów, opracowany przez Telefunkena i montowany w niewielu magnetofonach, głównie europejskich, ale także w Aiwie i Nakamichi. Specjaliści oceniali go jako wyjątkowo dobry, pod względem brzmienia przewyższający dbx i Dolby razem wzięte, przynajmniej w tamtych czasach. Przepadł z powodów ekonomicznych.

Więcej info tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie jest problem z tym deckiem na dzień dzisiejszy uniemożliwiający sprawdzenie tego systemu

- deck z jakiegoś powodu nie nagrywa tj.nie zapala się diodka przy microswitchu i nie załącza się nagrywanie - zielonego pojęcia nie mam co to może być.

Dlaczego często w deckach uszkodzone jest właśnie nagrywanie?

Jutro spojrzę - w jednym "stykowcu" jest podwójna dźwignia - czy jest kaseta i czy ma ząbek do nagrywania - wychodzą z niego trzy kable - i układ kabli jak na rysunku :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, czekam na zdjęcia; im dłużej się przyglądam temu egzemplarzowi tym bardziej mi się wydaje, że był chyba dawcą albo przeszedł kilka reanimacji... Na razie naliczyłem 4 ucięte kabelki, jeden odkręcony kabel z masą, na płycie głównej miejsce prawdopodobnie po diodzie, cały blok mechanizmów z kieszenią kasety i silnikami niedokręcony - brak śrubek, dwie nieoryginalne gałki... MASAKRA !

Wojtek

Wojtek

Kilka zdjęć...

Na pierwszym przecięta pętelka (na płytce są dwie-obie przecięte), na drugim samotny kabelek masy a na trzecim miejsce gdzie coś było intensywnie lutowane...

Ukryta Zawartość

post-22482-100007363 1271108133_thumb.jpg

post-22482-100007364 1271108133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Dalsze:

czwarte i piąte - jakby puste miejsca po czymś, ale może to dla innych modeli miejsca na elementy których ten model nie ma.

Ukryta Zawartość

post-22482-100007360 1271108278_thumb.jpg

post-22482-100007361 1271108278_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Czy ta pomarańczowa podkładka na silniku jest oryginalna ?

Na następnym widać, że coś było lutowane, a na ostatnim wg mnie silnik ma doprowadzony tylko jeden kabel - to chyba za mało ?!

Ukryta Zawartość

post-22482-100007357 1271108492_thumb.jpg

post-22482-100007358 1271108492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Jeszcze widok ogólny wnętrza z osamotnionymi kabelkami, wyglądają mi na zasilanie, może właśnie silnika ?

Ukryta Zawartość

post-22482-100007355 1271108588_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

A tak wygląda oko w oko. Gałki zdjąłem bo są nieoryginalne.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

wojteks, 10 Kwi 2010, 06:08

>Czy ktos ma lub mial doswiadczenia z tym deckiem?

Bardzo zacny magnetofon z systemem HighCom, jeden z najwyższych modeli Telefunkena:

Ukryta Zawartość

Aż żal, że tak mało bywa teraz doceniany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 12 Kwi 2010, 21:50

>No właśnie jest problem z tym deckiem na dzień dzisiejszy uniemożliwiający sprawdzenie tego

>systemu

> - deck z jakiegoś powodu nie nagrywa tj.nie zapala się diodka przy microswitchu i nie załącza się

>nagrywanie - zielonego pojęcia nie mam co to może być.

A pomyślałeś o tym, żeby nacisnąć JEDNOCZEŚNIE, dwoma palcami, przyciski REC i PLAY albo REC i PAUSE?

Wszystkie starsze magnetofony mają takie zabezpieczenie przed przypadkowym skasowaniem taśmy - żeby uruchomić zapis trzeba wcisnąć DWA przyciski jednocześnie. Naciskanie samego Rec nic nie da!

Tzw. One touch record to pomysł dopiero z lat 80-tych, rozpowszechniony (niestety!) najczęściej w magnetofonach przenośnych, a w magnetofonach wieżowych przyjęty w takiej postaci, że naciśnięcie samego Rec uruchamiało tryb Rec-pause. Chyba jedyną firmą stosującą OTR w magnetofonach wieżowych ze sterowaniem elektronicznym był (niestety) Kenwood. To, moim zdaniem, idiotyczne "ułatwienie" obsługi, prowadzące często do przypadkowego skasowania taśmy. Rozwiązanie z wciskaniem dwóch przycisków było najpewniejsze.

Filwoj, 12 Kwi 2010, 23:37

>Dalsze:

>czwarte i piąte - jakby puste miejsca po czymś, ale może to dla innych modeli miejsca na elementy

>których ten model nie ma.

Na tych zdjęciach widzę, że brakuje układu CX20187 (dolby B/C). Na następnym zdjęciu brakuje kilku rezystorów i diod prostowniczych. Kabelki od silników to mały problem, na pewno ktoś wrzuci zdjęcie gdzie one mają być podłączone. Układy dolby można często znaleźć w jakichś innych deckach. Diody i rezystory to już pikuś. Pozostaje jeszcze nadzieja, że mikroprocesor jest i działa.

MaciejLK - jeżeli tak jest (sprawdzę po południu)to będzie miła niespodzianka(nie sprawdzałem w ten sposób) i kolejne zaskoczenie myśli technicznej ówczesnych konstruktorów, super !

Pokiereszowany ten Onkyo, w życiu takiego syfu nie widziałem, no może w przypadku mojego FX600. Ale żadne kable tam nie latały. Brakujące elementy elektroniki, chyba był dawcą, ktoś nad nim intensywnie pracował......

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

musiko, 13 Kwi 2010, 08:30

>MaciejLK - jeżeli tak jest (sprawdzę po południu)to będzie miła niespodzianka(nie sprawdzałem w ten

>sposób) i kolejne zaskoczenie myśli technicznej ówczesnych konstruktorów, super !

Eh, młode pokolenie... ;-)

To rozwiązanie pochodzi z dawnych magnetofonów, jeszcze z czasów przedkasetowych, gdy magnetofony miały sterowanie mechaniczne a nie elektroniczne. Jeden przycisk (Rec) włączał zapis, tzn. przełączał elektronikę z pracy w trybie odczytu na tryb zapisu, natomiast zupełnie inny przycisk, czasem w ogóle z tamtym niezwiązany mechanicznie, włączał przesuw taśmy (Play/Start). Żeby włączyć nagrywanie trzeba było wcisnąć te dwa przyciski jednocześnie. Często były one umieszczane całkiem daleko od siebie. Dobrym przykładem mogą być szpulowce na licencji Grundiga z serii ZK-120 - ZK-145 i ich późniejsze modyfikacje - przycisk po lewej stronie magnetofonu włączał zapis, a pokrętło po prawej włączało przesuw taśmy. Przycisk Zapis był o tyle związany mechanicznie z pokrętłem, że, o ile dobrze pamiętam, zaskakiwał tylko w pozycji pokrętła Pauza lub Start. Obsługa zapisu musiała zatem siłą rzeczy być dwuręczna. Pamiętam, że kolega, który miał taki magnetofon, złamał rękę, i nie mógł jedną ręką włączyć zapisu w magnetofonie! :-|

Podobnie było to rozwiązane w starych magnetofonach kasetowych ze sterowaniem mechanicznym.

Gdy pojawiło się sterowanie elektroniczne, konstruktorzy automatycznie przejęli dawny, "dwupalcowy" system włączania zapisu.

Dopiero później, na początku lat 80-tych, ktoś leniwy stwierdził, że użycie dwóch palców do włączenia zapisu wymaga zbyt wiele wysiłku (fizycznego albo intelektualnego ;-) ), i wymyślono nagrywanie jednoprzyciskowe, One Touch Recording, OTR, które zresztą z początku było bardzo silnie reklamowane jako nowinka i wielka zaleta magnetofonu. :-o

W K730ES trzeba najpierw nacisnąć przycisk REC później Play i dopiero można nagrywać. Natomiast w FX600 naciskamy REC, mryga pauza, jest to ostrzeżenie, że jest to tryb nagrywania. Ciekawe rozwiązanie jest też z licznikiem taśmy, gdy taśma się kończy podczas nagrywania, licznik zaczyna migać, z tego co obliczyłem 5 min przed końcem.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No tak, ale, jak mniemam, nie trzeba JEDNOCZEŚNIE nacisnąć REC i PLAY albo REC i PAUSE. Wystarczy najpierw nacisnąć Rec (co już włącza tryb Rec-Pause), a potem Pause albo Play.

Tymczasem w starszych magnetofonach po wciśnięciu samego REC po prostu zupełnie nic się nie dzieje, tak jakby kaseta była zabezpieczona przed zapisem.

A w Kenwoodach z kolei jest to prawdziwe OTR - wystarczy dotknąć przycisku REC i od razu startuje zapis, taśma rusza z miejsca. Bardzo łatwo skasować taśmę przez pomyłkę.

Podobnie, niestety, jest w wielu magnetofonach wyposażonych w autokalibrację, która rusza natychmiast po naciśnięciu odpowiedniego przycisku - nie jest wymagane wcześniejsze włączenie trybu Rec-Pause. Tak jest np. w Technicsach, a już zupełnie do szału może doprowadzić dwukasetowy model RS-TR474, w którym przycisk ATC jest tuż obok kasowania licznika i w dodatku nie różni się wyglądem! Podobnie jest niestety w niektórych Kenwoodach, w których przyciski autokalibracji są zupełnie idiotycznie umieszczone pomiędzy wieloma innymi przyciskami, i trzeba bardzo uważać co się naciska, bo oczywiście kalibracja startuje natychmiast i bez ostrzeżenia.

MaciejLK, 13 Kwi 2010, 14:50

>Przycisk Zapis był o tyle związany mechanicznie z pokrętłem, że, o

>ile dobrze pamiętam, zaskakiwał tylko w pozycji pokrętła Pauza lub Start.

Oczywiście to drobiazg, ale pamiętam że można go było włączyć tylko w pozycji STOP. Po prostu po to, żeby w pozycji PAUSE nie wyskakiwał samoistnie, czyli aby uzyskać opcję REC-PAUSE. Miałem w domu magnetofon ZK-140, jeszcze na lampach :)

Filwoj, 12 Kwi 2010, 23:35

Na trzecim zdjęciu zauważyłem brak dwóch scalonych sterowników silników M54544, ale zdaje się nie są kosztowne ( np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Brakuje tam też kilku drobnych elementów. Kabel przecięty na pierwszym zdjęciu akurat chyba ma tak być.

Ukryta Zawartość

Wojtku ta podkładka o którą pytasz jest oryginalna. Mam taki silnik w sansui,u z taka podkładką.

Natomiast te kondensatory na silnikach są podejrzane.

>>MaciejLK

K730ES: po naciśnięciu REC zapala się dioda czerwona i nic się nie dzieje. Co lepiej, po naciśnięciu tylko przycisku play przy zapalonej czerwonej diodzie startuje odtwarzanie. Gdy naciśnie się oba przyciski, REC i PLAY, to wtedy startuje nagrywanie. Nie ma pauzy, co też mnie denerwuje,powinno być zabezpieczenie. Za to K890ES i K990ES po naciśnięciu przycisku REC zapala się PLAY, REC i PAUSE. Po zwolnieniu pauzy rusza nagrywanie.

Co do umieszczania przycisków kalibracyjnych to potwierdzam w kenwoodzie KX-4520 często chce przełączyć źródło z source na tape i często popsułem sobie nagranie, bo przycisk jest obok i wygląda tak samo....

• Pokaż nowe odpowiedzi