Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

G.Mark nie mogę, ponieważ w tym wątku mogą pisać tylko moderatorzy, taki tekst pojawia się gdy naciskam przycisk ODPOWIEDŹ.....

Jak mnie nie chcą to się nie będę narzucał.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 18 Kwi 2010, 20:54

>G.Mark nie mogę, ponieważ w tym wątku mogą pisać tylko moderatorzy, taki tekst pojawia się gdy

>naciskam przycisk ODPOWIEDŹ.....

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Zapomniałem o tej funkcjonalności "Kosza".

>Jak mnie nie chcą to się nie będę narzucał.....

OK

GM

Doda Elektroda tłumaczy się tym, że jest to forum prywatne i właściciel żąda takich a nie innych granic moderacji (wiadomo, kaska od reklamodawców, itp). Nie tyle nazwałbym to cenzurą (każdy może założyć własne El-forum, na którym sam będzie cenzorem), ile wykorzystywaniem monopolu (Elektroda to istotnie największe takie forum).

>>k.maik

OK, ale to nie jest moderowanie tylko zwykłe rób co chcesz! Ja prowadziłem kiedyś forum, także sponsorowane i za to u mnie taki moderator wyleciałby na pysk!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>adam2948

Dziękuję, skorzystam na pewno!

Nie no zajebiście,odpowiedź moderatora odnośnie Kontakt PR:

"Natomiast c o do Kontaktu PR - sam w sobie na pewno nie przewodzi prądu, a przynajmniej po odparowaniu...ale tak się składa, że pozostawia po sobie tłusty osad skutecznie łapiący kurz, brud i inne śmieci. A taka mieszanka przewodzić prąd (przynajmniej w jakimś stopniu) może. Poza tym - instrukcja obsługi chyba raczej nie wspomina że bezmyślne psikanie na PCB jest wskazane? Mało tego - dość ściśle określa sposób użycia i ogranicza zastosowanie tego środka TYLKO do potencjometrów...Nieprawdaż?"

W jakimkolwiek miejscu mojego postu nie ma nawet słowa o tym, że psikałem sobie na płytkę PCB bezmyślnie......, taki sam bród pozatym może się znaleźć na potencjometrze, co tego producent nie przewidział?

Koledzy forumowiczowie dosyć waśni trzeba pomóc naprawić te 990 ES .Nie obgadywać inne forum.W tych magnetofonach mogli ulepszyć obwody i wtyczki pasują mechanicznie lecz mogą przewody służyć do przesyłania innych sygnałów dlatego nie odpala ten 990 na mechaniźmie 890 es.W moim akajcu są wtyczki podpisane na płycie do czego poszczególny odczep służy i jaki przesyła sygnał może w ten sposób porównać płyty i wtyczki.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

>neomammut, 18 Kwi 2010, 20:11

>

>>Na forum elektroda przedstawiłem swój problem związany z deckiem Sony TC-K990ES. Stwierdziłem, że

>>może tam powiedzą mi co sprawdzić i co zrobić i na co zwrócić uwagę, by deck ruszył. Moderatorzy

>>niestety są tak przemądrzali, że nie dość, że przenieśli mój wątek do kosza, to jeszcze nie mogę w

>>tym wątku nic napisać! Co za bezmózgi!

>

Potwierdzam. Moje doświadczenia z Elektrodą są podobne. Coś tam zagadnąłem ostatnio i natychmiast zostałem zaatakowany artylerią paragrafów. Moderowanie na Elektrodzie jest tak przerośnięte i nadrorliwe, że stanowi samo w sobie jakby sztukę dla sztuki.

Dobra założę dzisiaj jeszcze raz mechanizm oryginalny od K990ES i posprawdzam napięcia na scalakach....

>>markam

Nieźle...., ja się nic nie dowiedziałem i widzę, że ty też nie....

neomammut - myślę, że wpierw na początek powinieneś sprawdzić wszystkie płytki od drugiej strony pod względem występowania tzw. zimnego lutu.Od wpinania, wyjmowania, rozłączania kabli, płytek itd mógł gdzieś taki powstać i nieźle namieszać.Porządnie przez lupę w dobrym oświetleniu przejrzyj dokładnie płytki od strony zadrukowanej, jakikolwiek podejrzany lucik od razu przelutuj.

Dziękuję Musiko, obejrzałem już płytkę i nie zauważyłem niczego niepokojącego, a wszystkich lutów chyba nie ma sensu lutować....

Na Allezło pojawiła się głowica do magnetofonu Tandberg....

wiekszosc "zawodowych" elektroników którzy mogą coś pomóc w ogóle na elektrode nie zagląda. ja tam byłem raz czy dwa z 5 lat temu i sie nie dziwie. pozdr

Forumowicz który ma dobre serduszko niech przytuli decka do naprawy :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Funkcja Play Trim, nie wiem kto był pomysłodawcą, chyba Yamaha, ale głowy nie daje. W każdym razie funkcja polega na tym, że kaseta nagrana na jednym decku z Dolby np B na innym była odtwarzana z niewielkim brakiem wysokich tonów (przy włączonym tym samym Dolby). Włączając tę funkcję podczas odtwarzania takiej taśmy na innym decku można było to skompensować.

Zobaczcie co piszą na elektrodzie :)

"pewnie masz Pioneera, play trim to w zamierzeniu regulacja skosu głowicy żeby dopasować się do magnetofonu na którym była nagrywana kaseta. Zła powtarzalność skosu głowicy to stała bolączka magnetofonów. Przy złym skosie znikały po prostu wysokie tony.

bias adiust to regulacja prądu podkładu od którego wartości zależy jakość nagrywania wysokich i niskich tonów. Dla równych kaset producenci podają rożne ustawienia prądu. Generalnie dla mniejszych prądów podkładu lepiej zapisują się tony wysokie a dla większych tony niskie. Dolby HX PRO jest układem dynamicznie (w rytm zawartości wysokich tonów w sygnale) zmieniającym prąd podkładu aby polepszyć pasmo zapisu na taśmie."

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wszystkim niezadowolonym z działalności moderatorów na Elektrodzie, polecam jak najczęstszy kontakt z moderatorami za pośrednictwem funkcjonalności tamtego portalu, która nazywa się PW. Wszystkie wątpliwości odnośnie moderacji da się wyjaśnić. W przypadkach krańcowych można skontaktować się z adminem. Ale zanim skorzysta się z PW lub zawróci głowę adminowi, warto jednak przeczytać punkty regulaminu podane we wpisach moderacyjnych. Przeczytać i się do nich zastosować.

Koledzy, którzy tu deprecjonują "Elkę", otrzymali tam wskazówki i pomoc. Oto przykład http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4758829

GM

neomammut- musisz sprawdzić dokładnie pod lupą wszystkie ścieżki. Niestety czasem pęknięcia nie da się zauważyć, gdy jest tuż przy punkcie lutowniczym. Na styku pomiędzy lutem a resztą ścieżki. Niekiedy nawet trzeba chłodzić wszystko, by cokolwiek znaleźć.

Sprawdź głównie gniazda wielowtyków. One są narażone na działanie sił podczas wkładania i wyjmowania. A Ty już tyle razy wszystko składałeś i rozkładałeś, że mogły popękać ścieżki zaraz przy lutach tych wielowtyków.

>>G.Mark

Skontaktowałem się jednak z moderatorem tamtejszego forum, ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi na żadne moje pytanie, co więcej próbował mi wmówić, że polałem całą płytkę, a w poście nie ma o tym mowy! Nie dość, że się mądrzy jak nie wiem co, to jeszcze nawet jak nie ma racji wywala temat do kosza. Z całym szacunkiem, ale dla mnie to jest nienormalne, nawet nie mogłem się wypowiedzieć.....

Ale kto co lubi, ja niestety już tam nie wpadnę.

>>Kasjel

To może przelutuję wszystkie i będzie git malina, a jak będzie gdzieś pęknięcie to trzeba będzie łączyć...., nie lubię tego.....

neomammut, 19 Kwi 2010, 19:36

>Funkcja Play Trim, nie wiem kto był pomysłodawcą, chyba Yamaha, ale głowy nie daje

Play Trim był opracowany wspólnie przez NAD i Dolby Laboratories i zastosowany w magnetofonach NAD, a potem Yamaha.

Autorowi wpisu na "Elektrodzie" skojarzyło się to z układem Flex stosowanym przez Pioneera (który jest jakąś elektroniczną sztuczką, analizującą zawartość tonów niskich i wysokich w nagraniu, i podbijającą te, których, zdaniem układu, brakuje), i jeszcze pomyliło się z regulacją azymutu głowicy odczytującej.

Ale reszta wpisu jest merytorycznie OK.

Samo przelutowanie gniazda wielowtyku może nie pomóc. Jeśli ścieżka jest pęknięta zaraz przy punkcie lutowniczym, to w zasadzie trzeba by było zdrapać trochę tego laku z ścieżki i wstawić cieńki drucik miedziany. Gdy naprawiałem Optonikę RT 9100, to miałem takie problemy. Naprawdę, czasem oglądanie pod lupą, albo przelutowanie wszystkiego może nie pomóc. Te miejsca które narażone są na działanie sił.....te trzeba sprawdzać bardzo dokładnie. Czyli gniazda wielowtyków, miejsca gdzie płytka przykręcana jest do konstrukcji (wokół otworu na śrubkę) lub ścieżki wokół otworów w które wciska się "statywy" czyli trzymacze modułów.

Tak sobie myślę żeby kupić zamrażacz do zimnych lutów i mam pytanie, co mam dokładnie zaobserwować, podejrzewam, że pewnie taki lut pęknie, a jeśli nie to co jeszcze może się stać z takim lutem pod wpływem bardzo niskiej temperatury?

Czy kolega Kasjel podjął by się nagrania na swoim Pionierze 850 kasety z skosem 0 stopni do regulacji głowicy i prędkości ??

Pozdrawiam

18kg, 80dB, 20-20kHz.

Ukryta Zawartość

post-21456-100006821 1271735093_thumb.jpg

post-21456-100006822 1271735093_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po zamrożeniu zimnego lutu tworzy się szczelina w lucie lub między ścieżką a lutem lub lutem a elementem lutowanym .Może wręcz taki lut odpaść gdyż naprężenia mogą go zerwać (inna temperatura płytki z drukiem ,inna lutu )metal szybciej się nagrzewa i szybciej się oziębia.

Pozdrawiam

Elektrospiro

Mam pytanie jaki jest rok produkcji tej maszyny ?

ze zdjęcia widać troszkę nieostre czy dobrze widzę iż jest to 3 głowicówka plus 2 wałki.

Po wyglądzie płytek drukowanych ten magnetofon przypomina pierwszą lub drugą generację komputerów klasy PC .

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź:)

Co do generacji, hmmm.... pierwszą, zdecydowanie. Tak są tam trzy głowice (jaki typ?) i dwa wałki.

>Koledzy, którzy tu deprecjonują "Elkę", otrzymali tam wskazówki i pomoc. Oto przykład

>

Ukryta Zawartość

>

Jedna jaskółka wiosny nie czyni.

Chociaż i w tym przypadku ktoś natychmiast zmienił tytuł wątku i przerzucił go do innego działu.

Nie znam się na tym zupełnie i nie wiem, czy moderatorzy za swoje czynności otrzymują jakieś wynagrodzenie. Jeśli tak, to na Elektrodzie z pewnością pracują na akord.

Z kolei, jeśli to wina regulaminu, to może należałoby uczynić go bardziej znośnym.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi