Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie Kenwooda KX-7030, którego chciałem mieć w zbiorze, i, niestety, magnetofon ma problem z elektroniką, a ponieważ elektronik ze mnie żaden, zwracam się z prośbą o pomoc.

Zaraz po włączeniu zasilania i włączeniu odtwarzania w prawym kanale w ogóle nie ma sygnału, a sygnał w lewym kanale jest osłabiony, po paru minutach prawy kanał pojawia się, a lewy nadal jest osłabiony, natomiast włączenie Dolby B powoduje spadek poziomu, zwłaszcza w lewym kanale, a włączenie Dolby C powoduje całkowity zanik sygnału, najpierw w obu kanałach, a potem tylko w lewym. Po jakichś 20 minutach wszystko dochodzi do normy, ale po włączeniu odczytu na pusto (z pustą kasetą bez taśmy) co jakiś czas w obu kanałach pojawiają się szumy i trzaski, sięgające -10dB.

Muszę jeszcze sprawdzić jak wygląda nagrywanie zaraz po dłuższym postoju, tzn. czy efekty te występują wyłącznie w torze odczytu, czy także w torze zapisu. Niemniej jednak coś jest ewidentnie skopane w elektronice. Ponieważ nie mam żadnego zaufanego zakładu naprawczego (a wręcz przeciwnie!), czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć - choćby przypuścić - co mogło wysiąść?

A ja dostałem jednak przesyłkę z "naleśnikiem" czyli Sony TC 136SD. Niestety magnetofon był w kiepskim stanie technicznym jak i wizualnym. W tej chwili pozostała mi tylko drobna regulacja elektryczna. Taki prosty model, a odtwarza i nagrywa bardzo przyzwoicie.Chyba wszystko z tamtych lat, co się nazywa Sony i ma głowice F&F jest bardzo dobre ! :-))

MaciejLK, 13 Cze 2010, 08:13

>Kupiłem sobie Kenwooda KX-7030, którego chciałem mieć w zbiorze, i, niestety, magnetofon ma problem

>z elektroniką, a ponieważ elektronik ze mnie żaden, zwracam się z prośbą o pomoc.

>Zaraz po włączeniu zasilania i włączeniu odtwarzania w prawym kanale w ogóle nie ma sygnału, a

>sygnał w lewym kanale jest osłabiony, po paru minutach prawy kanał pojawia się, a lewy nadal jest

>osłabiony, natomiast włączenie Dolby B powoduje spadek poziomu, zwłaszcza w lewym kanale, a

>włączenie Dolby C powoduje całkowity zanik sygnału, najpierw w obu kanałach, a potem tylko w lewym.

>Po jakichś 20 minutach wszystko dochodzi do normy, ale po włączeniu odczytu na pusto (z pustą kasetą

>bez taśmy) co jakiś czas w obu kanałach pojawiają się szumy i trzaski, sięgające -10dB.

>

>Muszę jeszcze sprawdzić jak wygląda nagrywanie zaraz po dłuższym postoju, tzn. czy efekty te

>występują wyłącznie w torze odczytu, czy także w torze zapisu. Niemniej jednak coś jest ewidentnie

>skopane w elektronice. Ponieważ nie mam żadnego zaufanego zakładu naprawczego (a wręcz przeciwnie!),

>czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć - choćby przypuścić - co mogło wysiąść?

Najpierw zacznij od oględzin płytki drukowanej, czy nie ma widocznych śladów awarii, bądź też czyjejś wcześniejszej ingerencji. Objawy, które opisujesz mogą występować w przypadku : zimnych lutów, uszkodzonych kondensatorów, padniętych scalaków, nieprawidłowo działającego zasilacza. Przyjrzyj się od strony lutów, czy nie ma śladów ingerencji. Wrzuć też trochę fotek. POZDRAWIAM:)

A juz myslalem ze uda mi sie niczego nie kupic...niestety:

Onkyo 2044 (calkiem ladnie gra)

Luxman KX-100 (szukalem rok i wpadl mi za grosze)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawe, ten Luxman nie ma wyjscia sluchawkowego...

nagrywa i gra fajnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK - nie zaszkodzi siknąć w przełączniki sprayem "kontakt S i później kontakt U), jeżeli ma regulowane wyjście to i w potencjometr (kontakt P)

wojteks - przepiękne Twoje nowe maszyny, bardzo ładnie prezentuje sie ich oświetlenie :-)

A mi sie trafił polski magnetofon Diora MDS 506 od kolegi - i tu mam dylemat -

magnetofon posiada dolby B,C, HX PRO ale co jest dla mnie niespodzianką - w każdej z kieszeni tkwi oryginalna chyba głowica alps w bardzo dobrym stanie :-)Zostawić całego czy wymontować głowice? :-)

Luxman KX-100 - piękne bydle, muszę kiedyś sobie taki kupić :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

musiko - a po co masz wymontowywać głowice, skoro deck jest sprawny ? Gdy będziesz potrzebował nowej głowicy "Alps", to zawsze coś znajdziesz na Allegro za 30zł.

RAF, V-savage, musiko,

Dzięki za odpowiedź. Podejrzewam jakieś uszkodzenie elektroniki, bo magnetofon nie ma żadnych wewnętrznych przełączników, przekaźników ani regulowanego wyjścia, więc i uszkodzenie potencjometru odpada, podobnie jak zaśniedziałe styki itp. Przełącznik Tape/Source też jest całkowicie elektroniczny, oparty na jakimś scalaku i paru innych elementach. Chyba będę musiał poszukać jakiegoś dobrego elektronika. Niestety, wszelkie moje doświadczenia z zakładami naprawczymi są złe, z wyjątkiem autoryzowanego serwisu Technicsa - ale to było ponad 10 lat temu. Teraz już nie bardzo jest gdzie iść ze sprzętem, a jak już się czegoś dotkną, to często więcej zepsują niż naprawią.

MaciejLK, 13 Cze 2010, 20:28

>RAF, V-savage, musiko,

>

>Dzięki za odpowiedź. Podejrzewam jakieś uszkodzenie elektroniki, bo magnetofon nie ma żadnych

>wewnętrznych przełączników, przekaźników ani regulowanego wyjścia, więc i uszkodzenie potencjometru

>odpada, podobnie jak zaśniedziałe styki itp. Przełącznik Tape/Source też jest całkowicie

>elektroniczny, oparty na jakimś scalaku i paru innych elementach. Chyba będę musiał poszukać

>jakiegoś dobrego elektronika. Niestety, wszelkie moje doświadczenia z zakładami naprawczymi są złe,

>z wyjątkiem autoryzowanego serwisu Technicsa - ale to było ponad 10 lat temu. Teraz już nie bardzo

>jest gdzie iść ze sprzętem, a jak już się czegoś dotkną, to często więcej zepsują niż naprawią.

Mogę się podjąć naprawy o ile nie straszna Ci wysyłka sprzętu do Lublina. POZDRAWIAM:)

Kasjel - No magnetofon nie jest sprawny, nie ciągnie taśmy choć paski w dobrym stanie i silnik chodzi,

i blokuje się tak że wszystko gaśnie i dopiero po chwili mogę próbować na nowo(pewnie jakieś zabezpieczenie).

MaciejLK - spróbuj dokładnie przejrzeć wszystkie luty - czasami tylko to wystarczy do przywrócenia sprawności.Wszystkie luty wyglądające inaczej niż reszta, spękane, zmatowione, z dziurkami, niepełne, szczególnie luty w pobliżu wiązek kabli wlutowanych w płytkę, lub złącz i gniazd z kablami, przy diodach i innych grzejących się elementach (np.stabilizatory z 3 nóżkami z radiatorem ) - przelutuj, najlepiej nową cyną.

Dziękuję za odpowiedzi i ofertę pomocy z KX-7030.

Sprawdziłem, magnetofon nagrywa chyba dobrze (odtwarzałem nagrania na innych), problem wydaje się być tylko w torze odczytu. Spróbuję, zgodnie z radą, poradzić sobie sam na tyle na ile zdołam, sprawdzę luty i połączenia (tylko do tego muszę rozbebeszyć magnetofon na drobne by dostać się do płytek od spodu, a na razie nie mam czasu), a jeśli to nic nie da, spróbuję skorzystać z oferty pomocy.

Mam jeszcze drugie pytanie: czy ktoś orientuje się, w jakich jeszcze magnetofonach stosowano mechanizmy takie, jak w Kenwoodzie KX-7050(S) oraz 7060S? Chyba potrzebny mi jest dawca...

Spróbuję zrobić zdjęcia i zamieścić niedługo, może ktoś rozpozna? Na pewno byłyby to magnetofony z lat 93-94 bądź nieco późniejszych. Może np. Yamaha KX-670 albo 690?

A może ktoś orientuje się, jakie mechanizmy można znaleźć w modelach dwugłowicowych Kenwooda takich jak KX-5050 albo 5060?

Zdjęcia mechanizmu Kenwooda KX-7050. Czy ktoś widział taki albo podobny (np. jego jednowałkową wersję) w jakimś magnetofonie?

Płytka z elektroniką odkręcona, wisi na kablach - gdy mechanizm jest zmontowany, płytka jest zamocowana do jego tylnej strony.

Ukryta Zawartość

post-16389-100001298 1276536201_thumb.jpg

post-16389-100001299 1276536201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MaciejLK,jakie mechanizmy można znaleźć w modelach dwugłowicowych Kenwooda takich

>jak KX-5050 albo 5060?

To 3 silnikowe z kieszenią otwieraną elektrycznie. Wstaw zdjęcia mam kilka kenów to porównam.

Silniczki są firmy Mabuchi; prawy to główny napęd wałków, środkowy - talerzyków, a lewy - silnik pomocniczy przełączający funkcje i podnoszący mostek z głowicami, napędzający koło sterujące z krzywkami poprzez przekładnię paskową. I z tym właśnie jest problem, mostek nie jest całkowicie dociągany do góry. Wydaje mi się, że pasek nie ślizga się (ale muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić), natomiast chyba mostek stawia za duży opór i mechanizm nie jest w stanie dociągnąć go do końca. Mechanizm jest bardzo zwarty i zabudowany, bez demontażu w ogóle nie ma dostępu do środka i nie wiem, co się w nim dzieje.

MaciejLK, 14 Cze 2010,

W kx 5050 mechanizm jest taki sam. W miejscu lewego wałka są otwory montarzowe, więc można go uzbroić w drugi wałek i rolkę. Co do Twojego mechanizmu mam jedno podejrzenie. Po zmontowaniu sprawdź, czy zabierak mechanizmu zamykania kieszeni dochodzi do samego dołu, poniżej stycznika. Być moze robi to zbyt wcześnie i poprzez swoją przekładnię z paskiem blokuje dalszy ruch przekładni i nie dociaga mostka? Mój 5050 jest niesprawny więc mogę Ci wysłać mechanizm.

Wielkie dzięki za odpowiedź! Właśnie zastanawiałem się, czy modele takie jak 5050 czy 5060 mają taki sam mechanizm, tylko zubożony o pewne elementy, bo gotów byłem polować na taki na Allegro jako na dawcę.

Co do zasady działania mechanizmu jeszcze jej nie rozgryzłem, bo nie zdobyłem się na jego rozebranie; jak dotąd tylko wydłubałem go z magnetofonu. Ale dziękuję za radę.

A z oferty mechanizmu chętnie skorzystam!

hej

Mam Revox B-215 i od dłuzszego czasu mam z nim problem - tzn. przy przewijaniu staje... przeiwnie chwilę taśmę i staje... Ostatnio udało mi się kupic drugiego takiego samego Revoxa B-215 i zdizwiłem się bo w tym "nowym" świeci dioda obok głowicy na czerwono... w starym nie... Wie ktoś może po co jest ta dioda i jaką funkcję sprawuje? Czy jej nieświecenie może mieć związek z problemami przy przewiajniu?

O ile wiem, ta dioda służy do wykrywania obecności taśmy magnetycznej i rozbiegówki, i, zdaje się, pełni dość istotną rolę w sterowaniu mechanizmem. Ale na pewno więcej będzie mógł powiedzieć Kasjel, który ma własne doświadczenia z Revoxem.

rollins, 14 Cze 2010, 21:14

Ta dioda rzeczywiście służy do wykrywania rozbiegówki na końcu taśmy. Oryginalnie świeciła w podczerwieni, więc jej działania nie widać, w niektórych egzemplarzach zdarzają się czerwone, być może po wymianie. Użyj jakiejś kamery (choćby w telefonie), żeby sprawdzić, czy Twoja dioda rzeczywiście nie świeci.

Więcej informacji na temat bardzo podobnej usterki znajdziesz na tym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak wynika z opisów w materiałach reklamowych Revoxa, ta bramka świetlna służy nie tylko do wykrywania rozbiegówki przy szybkim przewijaniu i delikatnego wyhamowania taśmy, ale także do przewinięcia rozbiegówki do miejsca gdzie zaczyna się taśma magnetyczna (i do wyzerowania licznika). Przypuszczam, że jeśli układ ten jest uszkodzony, może w ogóle nie pozwalać na uruchomienie magnetofonu, bo nie wykrywa obecności taśmy magnetycznej.

Kasjel - okazało sie że jedna z kieszeni działa, wprawdzie ma problemy z przewijaniem wstecz ale gra, i muszę przyznać że bardzo przyjemnie, jest to dla mnie zaskoczeniem :-)

Czy ten deck jest cenionym magnetofonem Diory?Gdzieś czytałem że często psują się mechanizmy,

ciekawe jakie ma parametry z tymi alpsami ?

Sterowanie na dotyk, wyszukiwanie utworów... - jestem w szoku :-)

Rocznik to 1993.

• Pokaż nowe odpowiedzi