Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki koledzy za podpowiedzi. Jak nic sam nie wymodzę, to oddam do kolegi, który prowadzi serwis naprawczy. On popatrzy pomierzy i coś zaradzi. Z serwisówką było by prościej.

Pozdrawiam Vlado.

>>Vlado

Tu masz serwisówkę do JVC DD-9:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 30 Cze 2010, 18:30

>>>Vlado

>Tu masz serwisówkę do JVC DD-9:

Ukryta Zawartość

Dzięki. Mam trchę czasu więc otworzyłem pacjenta. Na płycie głównej kości sygnowane przez firmę NEC, Przełączniki isostat i zmotoryzowany potencjometr to JAPAN ALPS. Na napędzie brak jakichkolwiek oznaczeń. Zamieszczam zdjęcia z sekcji. Jeśli rozpoznajecie wspólność organów denata z innymi pacjentami, bardzo proszę o sugestie.

Vlado.

post-27095-100000013 1277918123_thumb.jpg

post-27095-100000014 1277918123_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak pisałem, moim zdaniem to wyrób JVC. Mechanizm na pewno JVC, typowa dla JVC jest ta stalowa płyta na pewnej wysokości nad dnem, "okraczająca" mechanizm, i z taką okrągłą podstawą dla transformatora - podobne wnętrze, choć jak lustrzane odbicie, ma JVC KD-A66.

Z kolei sterowany przyciskami i napędzany silnikiem potencjometr poziomu zapisu, z tą nitką przesuwającą wskaźnik na skali, a także suwakowe potencjometry balansu i poziomu wyjściowego, wyglądają jak żywcem wyjęte z JVC DD-9.

Na zdjęciu - wnętrze KD-A66. Może na coś się przyda symbol na transformatorze?

To zdjęcie z archiwum, nie bardzo mogę teraz zrobić lepsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i proszę o pomoc,przy pierwszym włączeniu magnetofonu dzieją się dziwne rzeczy,nagle pada całe sterowanie,jak go wyłącze i ponownie włącze już jest dobrze(rozrusza się).Pioneer 757.

MaciejLK, 30 Cze 2010, 23:04

Dzięki Maćku. Czy możesz zmierzyć napięcie wchodzące z transformatora na płtyę główną? Skoro napęd jest identyczny, to prawdopodobnie napięcia będą się zgadzały.

I jeszcze pytanie do wszystkich.

Czy wiecie co sprzedawano pod UNIVERSUM Dynamic,s SYSTEM HIFI 2500?

nie wiem jak model SONY TC-K770 ale TC-K790 to godny uwagi model ,mechanizm taki sam jak w modelach 890, 990 , dzwiękowo też niczego sobie , np.pioneer ct-s710 ,lub 737, nie mają żadnych szans dzwiękowo

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Mi się nie podobał, ale komuś innemu może się podobać. Ogólnie to dobry deck ma wiele funkcji, jedynie w środku wieje pustkami.

A nienaturalnie choćby dlatego, że gra jakby miał bass boost jakiś wbudowany. Przy nagrywaniu nawet z taśmy (dowolnej taśmy) basu było znacznie więcej niż ze źródła to naturalne? I wysokie miał jakieś takie łagodne bez wyrazu.

W innym systemie i innych warunkach może się spisać.

Ja tam wolę sony 777es ;)

Prośba do bardziej wtajemniczonych o odpowiedź na moje pytanie/dywagację, które umieściłem 4-5 postów wyżej....

Druga sprawa. W TC-K730ES ostatnio mam dziwny problem. Po włączeniu odtwarzania przez parę sekund nie są odtwarzane wysokie tony, tzn dźwięk jest przytłumiony, dopiero po tych paru sekundach wszystko wraca do normy, tak jak by się taśma układała w torze..... - rolki, czy naciąg?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 2 Lip 2010, 15:29

>Prośba do bardziej wtajemniczonych o odpowiedź na moje pytanie/dywagację, które umieściłem 4-5

>postów wyżej....

Nie jestem fizykiem, ale być może warstwa magnetyczna po wielokrotnym przemagnesowaniu powoli traci swe właściwości i coraz trudniej ją namagnesować?

Może Maciej coś mądrego wyszuka.

>Druga sprawa. W TC-K730ES ostatnio mam dziwny problem. Po włączeniu odtwarzania przez parę sekund

>nie są odtwarzane wysokie tony, tzn dźwięk jest przytłumiony, dopiero po tych paru sekundach

>wszystko wraca do normy, tak jak by się taśma układała w torze..... - rolki, czy naciąg?

Po załadowaniu kasety napina taśmę? Są ślady na taśmie? Rowkuje, zagina? Z tego co piszesz, to tak jakby rolka ściągała taśmę na wałku do chwili aż nawijająca jej nie napręży. Masz kasetę z lusterkiem?

Właśnie chodzi o to, że taśma jest idealna, nic się z nią nie dzieje, sprawdziłem z lusterkiem i jest ok, może nie mogę tego wychwycić, może faktycznie coś się z naciągiem dzieje? Nośnik jest napinany prawidłowo...

vlado, 2 Lip 2010, 18:23

>neomammut, 2 Lip 2010, 15:29

>

>>Prośba do bardziej wtajemniczonych o odpowiedź na moje pytanie/dywagację, które umieściłem 4-5

>>postów wyżej....

>

>Nie jestem fizykiem, ale być może warstwa magnetyczna po wielokrotnym przemagnesowaniu powoli traci

>swe właściwości i coraz trudniej ją namagnesować?

>Może Maciej coś mądrego wyszuka.

Dzięki, właśnie też tak myślę, ale nie jestem tego pewny....

Przyznam się, że nie słyszałem o tym, by wskutek wielokrotnego nagrywania taśma traciła znacząco swoje własności magnetyczne.

Owszem, słyszałem o tym, że kolejne kasowania powodują pewien wzrost szumów, ale nie słyszałem, by taśma traciła zdolność do rejestracji np. wysokich tonów.

Maćku, ale ja mam wręcz zaniki warstwy magnetycznej, może nośnik jest podatny bardziej na ścieranie?

770ES - ładny, efektowny deck, grający równie efektownie. Brzmi jak z włączonym loudness, dźwięk taki "napompowany", ale w gruncie rzeczy niezbyt rozdzielczy. Przyjemny do słuchania, ale preferuję bardziej naturalne brzmienie. Zaletą jest pełna kalibracja, łącznie z trójpozycyjnym EQ. A pod obudową wiatr hula. Byłem nim kiedyś zachwycony, ale to było dawno ;) Trudny do wyregulowania mechanizm zepsuł mi sporo kaset i nerwów. W cenie, którą za niego zwykle krzyczą, można kupić kilka o klasę lepszych decków.

neomammut, 2 Lip 2010, 23:38

>Maćku, ale ja mam wręcz zaniki warstwy magnetycznej, może nośnik jest podatny bardziej na

>ścieranie?

Czy to znaczy, że lakier magnetyczny zdarł się albo starł z podłoża, i masz tylko przezroczyste, bezbarwne podłoże, bez lakieru magnetycznego?

To oczywiście możliwe i zdarza się czasami, przy bardzo intensywnie eksploatowanych taśmach. Zdarzyło mi się to w kilku starych już i strasznie zajeżdżonych BASFach LH oraz Chromdioxid, że lakier zaczął po prostu płatami odpadać od podłoża - ale są to kasety, które kiedyś chodziły po 10 godzin dziennie, codziennie... i przeszły przez magnetofon niezliczoną liczbę razy.

BTW, taka taśma oskubana z lakieru daje zabawne efekty w magnetofonach z szybkim rewersem, sterowanym czujnikiem optycznym, bo trafiając na przezroczyste podłoże magnetofon nagle ni stąd ni zowąd odwraca bieg taśmy w połowie długości...

Gość V-savage

(Konto usunięte)

neomammut, 2 Lip 2010, 15:29

W 730es to standartowy problem, przy włączeniu play cały mostek strzela z niezłym impetem w górę.

Taśma się układa przez kilka sekund na torze i wtedy jest ch-tyczne zamulenie dźwięku.

NIe musisz tego widzieć z lusterkiem bo przecież wystraczy że przesunie się minimalnie i skos już nie jest zachowany.

Warto spróbować wymienić rolki na nowe.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

yogi1, 2 Lip 2010, 15:11

>V-savage

> nic takiego nie zaobserwowałem w moim decku SONY TC-K790 gra wyrównanym pasmem ,

OK, ale ja 790es nie miałem i nie mam pojęcia jak gra. Pewnie jest tak jak mówisz.

Mi 770es nie pasował.

Dzięki V-Savage, wydawało mi się, że to kwestia naciągu, rolki chyba są ok, ale jeszcze dokładnie oblukam, co do mostka to prawda, strzela z impetem :)

Dziękuję za opinie co do 770ES - jak wiatr hula, to tym bardziej nie dla mnie:-)

Ciekawe jaki deck przebiłby dźwiękiem mojego N5846.Mówię tu oczywiście o deckach za paręset złotych :-)Philips jest jak na razie wzorem dla mnie, muzykalny, z odpowiednio dużą, ale nie dominującą podstawą basową, miękki, lekko rysujący scenę, wyciągający z taśmy każdą cząstkę magnetyczną do pracy ;-)Pioneer Ct-a7 z kolei gra bardziej jasno, posiada szerszą scenę, doskonałą stereofonię w "niuansach", muzykalny, ale basu ma mniej , można powiedzieć że najlepiej zagra odtwarzając jazz :-),

Technics 673 - nieco stłumiony, studyjny, naturalny, mega miękki, vintagowy dźwięk, Yamaha K-1020 - tu ciężko jednoznacznie określić charakter dźwięku - na pewno analityczny, gra najlepiej na nagranych przez siebie taśmach, choć jak wsadziłem kasetę nagraną w Philipsie - to zagrał dużo lepiej :-),

ma coś w sobie i dlatego go trzymam, choć cosik z mechaniką się dzieje, chyba silnik.

Tak się chciałem tylko podzielić wrażeniami :-)

vlado, 30 Cze 2010, 19:15

>neomammut, 30 Cze 2010, 18:30

>

>>>>Vlado

>>Tu masz serwisówkę do JVC DD-9:

Ukryta Zawartość

>

>Dzięki. Mam trchę czasu więc otworzyłem pacjenta. Na płycie głównej kości sygnowane przez firmę NEC,

>Przełączniki isostat i zmotoryzowany potencjometr to JAPAN ALPS. Na napędzie brak jakichkolwiek

>oznaczeń. Zamieszczam zdjęcia z sekcji. Jeśli rozpoznajecie wspólność organów denata z innymi

>pacjentami, bardzo proszę o sugestie.

>Vlado.

Trzeba zdobyć serwisówkę do tego decka. Ze schematu odczyta się napięcia poszczególnych uzwojeń, a prądy ustali się na podstawie elementów użytych w układzie. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi