Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>neomammut, 23 Lip 2010, 01:21

jakby mi ktos pokazal tego pioneera z zakrytym logo to powiedzialbym ze to nakamichi. piekna maszyna! glowne glowice sie w nim obracaja?

neomammut - mnie ten Pioneer też kusił. To rzadko spotykany model. Będziesz chyba jedyny w naszym gronie, który takiego ma.

Gratuluję również koledze który nabył Technicsa RS -B100 !

Fajnie ! Naprawdę mnie to cieszy, gdy kupujecie takie super decki.

>>Grzegorz7

Tak to jest głowica obrotowa, ale zobaczcie, że nie jest to jakieś malutkie g, tylko prawie pełnowymiarowa. Ten deck posiada także dwie głowice kasujące, przed i po głowicy, dzięki temu Pionek mógł zrobić autorewers, ale nie kosztem głowic zapisu/odczytu, dzięki temu jest też monitor :)

>>Chaos

Podobno Pionek zaczerpnął trochę rozwiązań właśnie z Nakamichi, chcieli zrobić coś innego i im się to udało. Podobno jego rywalem jest Nakamichi LX-5. Grają podobno tak samo dobrze, czy faktycznie? Obaczy się :)

>>Kasjel

Ja nie wytrzymałem, zawsze mi się podobał, pierwszy miał to być CT-A7,A9, ale okazja się trafiła, jest lekko uszkodzony: "Brzęczy mechanizm przesuwu, przewija w prawo i w lewo, natomiast na play podnosi sanki i zaczyna przyśpieszać obroty kasety tak jak by przewijał taśmę" - coś z elektroniką jak na moje oko, może to tylko wyschnięty kondensator, obaczy się :)

Ciekaw jestem jakie rozwiązanie dali w dragonie, ktoś maa dobre zdjęcie toru Dragona (najlepiej takie z katalogu)?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Może jestem upierdliwy, ale bardzo ciekaw jestem jak przy użyciu tylko JEDNEGO silnika DD napędzającego wałek przesuwu udało im się w CT-9R zrealizować autorewers? Bo coś mi się tu nie zgadza!

MaciejLK, 23 Lip 2010, 14:16

>Może jestem upierdliwy, ale bardzo ciekaw jestem jak przy użyciu tylko JEDNEGO silnika DD

>napędzającego wałek przesuwu udało im się w CT-9R zrealizować autorewers? Bo coś mi się tu nie

>zgadza!

Bo to nie jest dual capstan - oba wałki kręcą się w przeciwnych kierunkach.

Ze schematycznego rysunku wynika, że silnik DD napędza bezpośrednio prawy wałek capstana, zaś lewy napędzany jest poprzez pasek nałożony na koła zamachowe prawego i lewego capstana. Czyli tak faktycznie DD mamy tylko przy kasecie pracującej tak, jak w zwykłych deckach. Strona B pracuje już na pasku.

Forecast88, 23 Lip 2010, 16:05

>Bo to nie jest dual capstan - oba wałki kręcą się w przeciwnych kierunkach.

To wiem, zresztą większość magnetofonów Dual Capstan z napędem DD to też nie jest taki prawdziwy DD, bo w 99,99% przypadków tylko prawy wałek (odbierający) napędzany jest faktycznie DD, natomiast lewy napędzany jest paskiem od prawego. Jedyne magnetofony z prawdziwymi dwoma silnikami DD to chyba Dragon i Revoxy.

Natomiast w tym Pioneerze, który ma autorewers, niemożliwy jest napęd obu wałków JEDNYM silnikiem DD - albo muszą być DWA silniki DD obracające się w przeciwnych kierunkach, albo DD jest tylko w jedną stronę, a w drugą jednak napęd niż nie jest DD tylko paskowy. Ponieważ jest tylko jeden silnik DD, więc musi być napęd paskowy w przeciwną stronę. A więc reklamowanie tego DD to trochę pic na wodę - możliwe że w przeciwnym kierunku np. większa jest nierównomierność, ale o tym już dane techniczne milczą.

Macieju, podczas odtwarzania, obraca się jeden wałek w zależności od strony. Dlatego tam jest jeden silnik DD dla wałków i obraca nimi w zależności od odtwarzanej strony, oznacza, to, że podczas odtwarzania obracają się zawsze oba w tym samym kierunku...., mogli już zrobić 4 silniki DD (to byłby dopiero mechanizm, prawdziwy DD dla wałków i szpulek!) i byłby autorevers z Dual Capstan tak jak ma to miejsce w Dragonie, czy w Revox`sie, ale te firmy zawsze były inne :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tfu, na początku postu: "...obraca się jedna rolka..."

neomammut, 23 Lip 2010, 18:26

To znaczy, że przy zmianie kierunku odtwarzania silnik się zatrzymuje i zmienia kierunek swoich obrotów? Dziwne...

Poza tym, to i tak nie jest prawdziwy Direct Drive, bo na osi silnika może być tylko jeden wałek, ten drugi musi być napędzany przez pasek lub przekładnię cierną, a to już DD nie jest. No chyba, że według Pioneera DD oznacza po prostu napęd bez pasków.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kenwood KX-880D zakończenie...

Wczoraj zakończyłem prace mechaniczno-elektryczne przy tym magnetofonie. Uporałem się z efektem trzeszczących klawiszy funkcyjnych, poprzez wymianę wszystkich mikrostyków i nałożenie odrobiny gęstego smaru na końce plastikowych elementów klawiatury, które naciskają na "kołki" mikrostyków.

Obecnie zadziałanie klawisza jest wyraźnie zaznaczone charakterystycznym kliknięciem.

Nie musiałem ingerować w mechanizm przesuwu taśmy. Wszystko działa pewnie i cicho.

Na jednym ze zdjęć poniżej widać drut sprężyny, która napina mechanizm otwierania kasety. Oryginalnie długość tego drutu była taka, że ocierał się o niego tłok tłumika kieszeni kasety. Przy zamykaniu kieszeni, dało się wyczuć wyraźny opór przed dojściem kieszeni do blokady utrzymującej ją w pozycji zamkniętej. Wystarczyło odciąć 10mm tego drutu i problem zniknął.

Przeprowadziłem wstępne testy nagrywania i odtwarzania i muszę przyznać, że jest dobrze. Magnetofon bardzo ładnie odtwarza nagranie z Teaca A-800 (z Dolby B). Nie obcina "góry", nie wprowadza zniekształceń. Nagrywanie bardzo poprawne. Wyraźnie zaznacza się regulacja BIAS Level.

Muszę jednak wymienić głowicę uniwersalną. I to nie dlatego, że magnetofon pracuje źle, ale ze względów kosmetycznych. Ten uskok na czole głowicy jest irytujący. :-)

GM

post-3254-100000065 1279904281_thumb.jpg

post-3254-100000066 1279904281_thumb.jpg

post-3254-100000067 1279904281_thumb.jpg

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I jeszcze dwa zdjęcia oraz prośba do Kolegów. Czy ktoś może dysponuje zachodnią i nową głowicą uniwersalną ale monofoniczną? Wpadłem na pewien pomysł i aby go zrealizować muszę mieć taką głowicę. Źródła w moim mieście niestety wyschły. :-(

GM

post-3254-100000063 1279904462_thumb.jpg

post-3254-100000064 1279904462_thumb.jpg

>>G.Mark

Czym czyściłeś front? Poza tym bardzo ładnie, jak nówka! :)

Co do CT-9R: szpulki mają pełne DD, każda napędzana jest oddzielnym silnikiem indukcyjnym, wałki natomiast to typowe rozwiązanie jak np w Sonym. Prawy jest napędzany silnikiem indukcyjnym, a lewy poprzez pasek połączony jest z prawym. Zastanawia mnie w takim razie co dało przeniesienie pełnego DD na szpulki? Wydaje mi się, że bardziej precyzyjnie było by jednak zasilić wałeczki.... - to chyba tutaj jest to bardziej potrzebne, tutaj musi być idealnie, równo.....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 23 Lip 2010, 20:38

>>>G.Mark

>Czym czyściłeś front? Poza tym bardzo ładnie, jak nówka! :)

Niczym. :-) Wystarczyło przeciągnąć miękkim pędzelkiem aby usunąć kurz z zakamarków.

GM

G.Mark, dziękuję za odpowiedź :)

Osacek, tego jeszcze nie wiem, podejrzewam, że tak właśnie jest :)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

G.Mark, 23 Lip 2010, 19:01

>I jeszcze dwa zdjęcia oraz prośba do Kolegów. Czy ktoś może dysponuje zachodnią i nową głowicą

>uniwersalną ale monofoniczną? Wpadłem na pewien pomysł i aby go zrealizować muszę mieć taką głowicę.

Będziesz robił kasetę testową? ;)

Jak poszukam to może znajdę głowicę monofoniczną. Czy zagraniczna to nie wiem, ale mono.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ma ktoś w na zbyciu silnik od idlera do pioneera z mechanizmem reference master, np. do 959/757 albo 939/737, to ten napędzający talerzyki.

Co miałem to rozdałem, a teraz jestem w potrzebie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

V-savage, 23 Lip 2010, 22:09

>Będziesz robił kasetę testową? ;)

>Jak poszukam to może znajdę głowicę monofoniczną. Czy zagraniczna to nie wiem, ale mono.

Czytasz w moich myślach? :-) Może nie tyle kasetę testową, a nagranie, które będzie miało na pewno taki sam poziom sygnału na obu śladach zapisu. Postanowiłem poświęcić jeden z magnetofonów i przerobić go na mono z możliwością regulacji poziomu odczytu, nagrania, itp.

GM

W dyktafonach są takie głowice, tylko ich jakość wystarcza do nagrania sygnału testowego 1 kHz, bo powyżej to już raczej nie będzie się nadawać do kalibracji. Mam taki sprzęt (Panasonic RQ-L307, sprawdzę, co da się z tego zrobić.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Ma ktoś w na zbyciu silnik od idlera do pioneera z mechanizmem reference master, np. do 959/757

>albo 939/737, to ten napędzający talerzyki.

>Co miałem to rozdałem, a teraz jestem w potrzebie.

Nikt nic takiego nie posiada? ? ?

Mój nierówno pracuje, komutator pewnie zdycha, przez co czasami się zatrzyma.

V-savage>

>Ma ktoś w na zbyciu silnik od idlera do pioneera z mechanizmem reference master, np. do 959/757

>>albo 939/737, to ten napędzający talerzyki

Jak znasz to podaj oznaczenie tego silnika. Mam kilka padlin na częsci, ale nie pioneera. Chyba, że ten silnik występował tylko w tym typie decka.

Jeszcze a propos Technicsa RS-B100...

Macio nabyłeś wersję, o której nieoficjalnie mówi się MK1, produkowaną w latach 1984-1985. Ja posiadam MK2 produkowane w latach 1985-1986. Ciekawi mnie natomiast czy ktoś posiada wersję MK3, produkowaną na samej końcówce w roku 1987 tuż przed zakończeniem produkcji.

Ciekawostką wersji MK3 jest cyfrowy licznik, który był pomarańczowy i wyglądał tak samo jak we wprowadzonej w roku 1987 serii RS-Bx05 (np. RS-B605 czy 705).

Oczywiście MK1, MK2 i MK3 nie były symbolami, które funkcjonowały oficjalnie. Mówi się tak o nich tylko zwyczajowo w ramach rozpoznania serii produkcyjnej.

neomammut,

Pioneer naprawdę ma wygląd nieziemski. I tak jak wspomniał Chaos, gdyby zakryć mu napisy, to można by pomyśleć, że to jakiś Nakamichi jest. Coś pięknego.

Dziękuję wszystkim za pozytywną ocenę zakupu :) Jak Wam się tak podoba, to macie jeszcze trzy zdjątka z aukcji od frontu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15740-100000098 1279963036_thumb.jpg

post-15740-100000099 1279963036_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E tam, to nie ten autorevers co dzisiaj :)

Również nigdy nie byłem zwolennikiem autorewersu, a dla odmiany Nakamichi RX-202, 303 czy 505, który miał jakże inne i nietypowe rozwiązanie tej funkcji, chętnie bym przygarnął gdyby ktoś chciał oddać. :)

>Reaper, 24 Lip 2010, 11:33

kiedys bylem uzytkownikiem autorewersu w rs-bx501. dosyc mocno eksploatowalem tego decka. jak czasem mi sie trafila kaseta nagrana "firmowo" i zle brzmiala to wystarczylo ja obrocic i wlaczyc odtwarzanie "strony b" decka. pojawialy sie wtedy sciete wczesniej wysokie tony :-) po tych zabawach nie mialem wysokiego mniemania o autorewersie. jakie bylo wiec moje zdziwienie kiedy odkrylem ze uwazany za najlepszy magnetofon swiata dragon tez ma to rozwiazanie. oczywiscie dzis juz wiem ze to zupelnie inny autorewers :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi