Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dotarł do mnie zakupiony Denon DR-M22. Czytałem wcześniejsze opinie o nim w tym wątku i przychylam się do tych które jego brzmienie oceniały jako dość zbliżone do cyfrowego, bez tej głębi którą dają stare analogi. Ale dźwięk może się podobać, jest dość równy, sporo detali, bas jest konkretny choć "nie chwyta za trzewia" a góra pasma wyraźna ale nie za ostra. Mój egzemplarz jest w niezłym stanie, właściwie ma tylko jeden wyraźny mankament - zdecydowanie za szybko odtwarza. Wiem, że wystarczy regulacja silnika i oczywiście to zrobię, ale ciekaw jestem co może być przyczyną poza interwencją użytkownika ?

Wojtek

Wojtek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Taki pomysł mi wpadł był jakiś model Marantza z predkością odtwarzania 9,5cm/s. Jakby tak podkręcić decka na taką prędkość to jakość mogłaby się znacznie podnieść, tylko wtedy można nie nadążyć przekładać kasety;). Może ktoś próbował takich eksperymentów, albo miał tego Marantza?

Ja miałem to zrobić w FX600, ale jakoś wypadł mi z głowy, z tego co mówiło się na ten temat jest to możliwe i można bez problemów podkręcić prędkość :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

V-savage, nakładka kieszeni to mało, całość do wymiany - możemy pogadać.

Man Duala z prędkością normal i podwójną i nie powala. To chyba se nie wyda..

W.

Wojtek

panowie, doszedlem do wniosku ze zamiast zadawac wam pytania o elementarne sprawy, nadrobie zaleglosci z ostatnich 4 lat i przeczytam caly watek od poczatku. nie wiem jak dlugo wytrwam ale poki co jestem na 40s.

w poniedzialek dla mnie wielki dzien: powinna do mnie dotrzec yamaha kx-580. bedzie to moj drugi deck ktorego zamierzam uzywac w charakterze konia roboczego do kaset nagranych na innych magnetofonach. strasznie jestem ciekaw jak sie w tej roli sprawdzi...

V-savage,a to sa modele Marantza z predkoscia odtwarzania 4,75 i 9,5 cm/sek.

SD-8000,SD-6000,SD-4000,SD-8020,SD-9020,SD-6020,SD-3020,SD-1020,SD-1002.

Andrzej.

Nowa zabawka do kolekcji :-) Nie wytrzymałem...po dłuższej przerwie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, ładnie wygląda, też na niego zwróciłem uwagę ale miejsca już brakuje i za długa kolejka tych do naprawienia. Opisz wrażenia jak dotrze.

W.

Wojtek

Kasjel, 22 Sie 2010, 15:06

Tak już jest z tym naszym wariactwem, te staruszki są po prostu piękne i trudno się im oprzeć.

Ten ma ciekawe wzornictwo i piękne wykonanie, bardzo ładny świetnie utrzymany egzemplarz. Gratuluję decyzji.

Vlado.

Kasjel, 22 Sie 2010, 15:06

Tak już jest z tym naszym wariactwem, te staruszki są po prostu piękne i trudno się im oprzeć.

Ten ma ciekawe wzornictwo i piękne wykonanie, bardzo ładny świetnie utrzymany egzemplarz. Gratuluję decyzji.

Vlado.

>>Czarosław Łapiuk

Sprawdziłem układ IC508, napięcia się zgadzają, a R319 jak i taki sam dla prawego kanału mają równo 10ohm. Nie mam w takim razie pojęcia co jest nie halo. Spróbuję ustawić bias dla poszczególnych taśm, sprawdzić kalibrację i ocenić nagranie. Jeśli nie będzie nic niepokojącego to chyba w takim razie sobie odpuszczę. V-Savage mówi, że jeśli jest odczyt wynosi zero to dobrze.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Pionek CT-S610 po 2 tygodniach bezproblemowego użytkowania okazał się taśmożercą - pierwsza pozycja w katalogu Dave Matthews Band - odeszła z mojej kolekcji do historii. Szkoda.

>>rykuj

Współczuje...

Dokonałem wstępnego nagrania na 990ES. Jest, bym powiedział idealnie! Biasu jeszcze nie ustawiłem, by sprawdzić tylko, czy nagranie będzie równe, bez żadnych trzasków i innych tego typu historii. Na CrO2 nagrał naprawdę świetnie.Oba kanały nagrywane są idealnie równo. Mogłem skalibrować taśmę bez problemów, choć brak regulacji biasu wywołała dość mocne kręcenie pokrętłami od kalibracji. Oczywiście użyłem do tego mojego ulubionego albumu LP Pink Floyd - The Wall. Nagranie jest spokojne. 990`tka nagrała go nie dość, że właśnie z takim spokojem, to jeszcze poprawiła się przestrzeń, naturalność, dynamika, muzykalność, jest cieplutko. Nie chce się chwalić, ale to co było po zakupie, a co jest teraz to niebo a ziemia! Dokonałem cudu i jestem z siebie dumny! A co!

Teraz tylko muszę przebadać bias. Z tym będzie problem, ponieważ potrzebuję taśmy wzorcowej. Na innych nie mogę ustawić odpowiednich równych wartości.

V-Savage, G-Mark, Gardenus i inni: jestem Wam dozgonnie wdzięczny za pomoc! Gdyby nie Wy, dalej leżał by odłogiem!

Kasjel, obserwowałem go dla zasady ... ;)

Ale gdybym go kupił to mógłbym się pakować i wio z domu ...

Inna sprawa, że musze być grzeczny bo w ubiegłym tygodniu kupiłem koło stu (100) płyt analogowych za całe 100zł za zestaw - a wśród nich takie rodzynki jak pierwsze wydanie "the wall" trochę oryginalnych dorsów, franek zappa i wiele, wiele innych .... żal było nie wziąć.

A tak z innej beczki - wiesz co kupiłeś???? ;)

nikx - co masz na myśli ? Ten magnetofon "Benytone" jest wyprodukowany przez indyjską korporację "Marubeni Corporation" na licencji "Technicsa". To dosyć prosty bo dwugłowicowy deck. Ale jest oryginalny i wygląda bardzo solidnie. Jego rzeczywista cena, którą zapłaciłem to 90zł + wysyłka. To taki mój eksperyment. Kiedyś widziałem na Allegro niemal taki sam model pod nazwą "Miida". Jeśli będzie do niczego, to trudno. Ale zobaczymy.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chce nic mówić, ale, Kasjel, ten magnetofon wizualnie jest piękny!

neomammut - to się cieszę i gratluję udanej kalibracji decka. Powiedz tylko kiedy zaczynasz przyjmować zlecenia. Bo mój Akai GX 95 wymagał by regulacji systemu kalibracji "CAL" :-)

A to mój egzemplarz. Różnice są niewielkie. Ale chyba jednak "Miida" jest ładniejsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marubeni jest Japońskim holdingiem i robi sporo produktów pod specjalne zamówienie dla różnych wytwórców. Sroce spod ogona nie wypadła i współpracowała np z Carverem a także SAE .... i twój deck jest przybranym bratem współpracy z SAE. SAE - skród od Scentific Audio Electronics - bardzo nobliwą firmę, które notabene jestem fanem. Niestety jak to zwykle bywa SAE pod koniec lat 70ych i początku 80ych wymyśliła wejście na rynek sprzętu budżetowego - czego pośrednim efektem jest twój deck (seria I z Serii "TWO"). Podpisała umowę z Marubeni, które robiło dla niej wzmacniacze. tunery, receivery i decki tzw. popularnej SERII "TWO" ( wdwóch seriach) - w następstwie tego ruchu status kultowości SAE spadł znacznie - i dość szybko wycofano się z tego pomysłu ale Marubeni sprzedawało nadal te decki pod nazwą Marubeni w Europie i Azji. Z tego co wiem do US (i chyba Canady) nie miało praw. Oryginalnie deck ten był grafitowo czarny i nazywał się SAE C3D. Potem wyszedł jeszcze jeden deck SAE C4 (który chciałbym kolekcjonersko mieć) - też współpraca z Marubeni. Aha deck C3D sprzedawany był w US za $400 ;)

Poniżej SAE C3D oraz późniejszy z serii drugiej C4

Jak rozbierzesz wrzuć wnętrzności please!

Ukryta Zawartość

post-4300-100000061 1282590659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby zamknąć moją listę poszukiwawczą i zainteresowanie SEA - przyznam się, że załatwiłem sobie takie cuś (SEA Direct Line C102) i podróżuje właśnie do mnie z US. Nic specjalnego, ale brakowało mi decka "rack-mount" do kompletu SEA ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, oba są przepiękne!!!!

Co do kalibracji. Nie ruszałem PR`ek od tej funkcji, ale wiem, że przed jakimkolwiek zabiegiem kalibracyjnym należy obowiązkowo ustawić bias dla wszystkich typów taśm. Bez tego nie zdołamy prawidłowo skalibrować żadnej taśmy! Nawet nie zdołamy prawidłowo wyregulować kalibracji. Ja w 990`tce nie mogę prawidłowo ustawić biasu, ale mam pewien pomysł,muszę go jednak przemyśleć i przedstawić tu na forum :)

musiko, 19 Sie 2010, 18:55

>oxygene - masz chyba taki sam mechanizm jak w moim 673 ?

Chyba tak, dużo firm w latach 70 stosowało mechanizmy, w których kaseta była ustawiona pod katem 45 stopni. Pioneer tez miał na początku tylko decki "leżące" i własnie takie jak w Aiwie AD-6800.

Dopiero później mechanizmy typu "direct loading" (w przypadku Pioneera) i "klasyczne" w których kaseta jest ustawiona pionowo, a głowice są na dole opanowały rynek.

Tak jak wspomniał MaciejLK w latach 70 ciągle poszukiwano nowych wtedy rozwiązań, dlatego z tamtego okresu pozostała taka różnorodność.

>vlado

Ładny ten Sharp, kawal prawdziwego klocka!

V-savage, 21 Sie 2010, 16:29

>Taki pomysł mi wpadł był jakiś model Marantza z predkością odtwarzania 9,5cm/s. Jakby tak podkręcić

>decka na taką prędkość to jakość mogłaby się znacznie podnieść, tylko wtedy można nie nadążyć

>przekładać kasety;). Może ktoś próbował takich eksperymentów, albo miał tego Marantza?

Mam dwa magnetofony Marantz z prędkością 9,5 cm/s, jeden dosyć niski model SD 3000, oraz drugi SD8020, ale na razie obydwa czekają w kolejce na nowe paski, sam jestem bardzo ciekaw jakości zapisu na prędkości 9,5 cm/s.

W katalogu pasmo przenoszenia dla modelu Marantz SD8020 wynosi:

25-16000 Hz (normal)-dla prędkości 4,75 cm/s, dynamika 59 dB bez Dolby

20-20000 Hz (normal)-dla prędkości 9,5 cm/s, dynamika 63 dB bez Dolby

Na papierze wygląda to ładnie, ciekawe czy równie dobrze zabrzmi.

Zalaczm fotki Marantza SD8020

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga fotka części "komputerowej"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi