Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam.

...Ale czy tak niskie napięcie wyjściowe na poziomie ok 0,5V z magnetofonu jest ok? Bo z CD 1,6V to sporo większe jednak jest. Ale chyba tak, bo coś doczytałem, że przy obciążeniu min. 50kOhm ma być jakieś 0,41V Line Out przy 0 VU.

Dziękuję serdeczne G.Mark, bo dzięki Tobie kolejny milowy krok zrobiłem. :)

Pozdrawiam wszystkich

Jarek

Nie mi dziękuj tylko instrukcji serwisowej. :-) Poziom napięcia na wyjściu magnetofonu to 0,41V przy wskazaniach 0dB na wskaźnikach, przy odtwarzaniu taśmy. To, że podajesz z CD wyższe napięcie, a na wyjściu magnetofonu masz niższe, jest zupełnie normalne. Teraz musisz skalibrować wskaźniki w sposób opisany w serwisówce.

Na obydwa wejścia liniowe podajesz sygnał 400Hz i napięciu 0,158V.

Potencjometr "Output level" w maksymalne prawe położenie.

Potencjometry "Record level" ustawiasz tak, aby na wyjściach liniowych było 0,41V.

Regulujesz SFR3 i SFR4 do uzyskania wskazań 0dB na miernikach.

Potencjometry "Record level" muszą być zgrane ze sobą.

Do tej regulacji musisz posiadać miernik, który mierzy napięcia akustyczne z wiarygodną dokładnością.

Wyjścia liniowe nie muszą być obciążone wzmacniaczem.

I jeszcze uwaga ogólna. Gdy podajesz sygnał z CD do pomiarów i testów, staraj się nie przekraczać napięcia 1V.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Do tej regulacji musisz posiadać miernik, który mierzy napięcia akustyczne z wiarygodną dokładnością.

Wyjścia liniowe nie muszą być obciążone wzmacniaczem.

I jeszcze uwaga ogólna. Gdy podajesz sygnał z CD do pomiarów i testów, staraj się nie przekraczać napięcia 1V.

GM

Uzupełnienie.

Jeśli nie masz odtwarzacza CD z regulowanym poziomem sygnału na jego wyjściach, zastosuj potencjometr 2 x 47k lub 2 x 100k włączony pomiędzy wyjścia CD, a wejścia magnetofonu. Lub podaj sygnał bezpośrednio z karty dźwiękowej komputera, regulując jego poziom we właściwościach karty.

GM

właśnie dotarł do mnie allegrowy sony K770ES, niestety mimo zapewnień sprzedawcy coś z nim nie jest tak jak należy, może pomożecie mi zdiagnozować i ewentualnie podjąć decyzję czy coś z tym robić czy próbować dokonać zwrotu ?

co zauważyłem na "dzień dobry":

- czasem kieszeń otwiera się raz szybciej, raz wolniej, czasem "poprawia drugi raz" jak za pierwszym się nie zamknie

- czasem przewija wolno, za chwilę coś "zaskoczy" i zaczyna przewijać szybciej

- zdarza mu się po naciśnięciu przewijania "wstecz" przewijać "do przodu", dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu na przemian "stop" - "przewijanie" - załapie i zaczyna przewijać do tyłu

wygląda mi to na zużycie jakiś materiałów, da się coś z tym zrobić ?

poza tym ładny jest i gra pięknie ;)

właśnie dotarł do mnie allegrowy sony K770ES, niestety mimo zapewnień sprzedawcy coś z nim nie jest tak jak należy, może pomożecie mi zdiagnozować i ewentualnie podjąć decyzję czy coś z tym robić czy próbować dokonać zwrotu ?

co zauważyłem na "dzień dobry":

- czasem kieszeń otwiera się raz szybciej, raz wolniej, czasem "poprawia drugi raz" jak za pierwszym się nie zamknie

- czasem przewija wolno, za chwilę coś "zaskoczy" i zaczyna przewijać szybciej

- zdarza mu się po naciśnięciu przewijania "wstecz" przewijać "do przodu", dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu na przemian "stop" - "przewijanie" - załapie i zaczyna przewijać do tyłu

wygląda mi to na zużycie jakiś materiałów, da się coś z tym zrobić ?

poza tym ładny jest i gra pięknie ;)

Wyczyść wszystkie mikrostyki pod klawiszami sterowania. Sprawdź stan paska napędowego (może tam jest napęd bezpośredni ?). Jeśli kosztowł cię niewiele, to raczej nie oddawaj.

to raczej nie styki, podczas przewijania zwalania i przyspiesza, jakby coś się "ślizgało" i nie miał siły przewijać

mało nie dałem - 200 zł i dlatego mam dylemat :/

to raczej nie styki, podczas przewijania zwalania i przyspiesza, jakby coś się "ślizgało" i nie miał siły przewijać

mało nie dałem - 200 zł i dlatego mam dylemat :/

Jak się ślizga, to sprawdź kółko cierne na idlerze. A o mikrostykach wspomniałem w związku z tym, że pisałeś o włączających się innych funkcjach niż zamierzone.

<br />Uzupełnienie. <br />Jeśli nie masz odtwarzacza CD z regulowanym poziomem sygnału...

Tak postaram się zrobić, jak się nie da z lapka głośnością podać odpowiedniego nap., to do potencjometrów też w razie mam dostęp. Dziękuję bardzo! Normalnie serwis on-line! :) Jeszcze raz dziękuję, bo jest za co. A serwisówce to też dziękuję czemu nie. :))))

Pozdrawiam Jarek

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Witam!!!! Panowie mam pytanie dostałem dziś Duala C818 i jest problem mianowicie chodzi o pasek. Czy ktoś posiada tego deka? mam problem z wymianą paska nie wiem jak się do niego dostać.Pozdrawiam

......

Mam C814, ale nie wiem, czy jest podobny. Rzuć jakieś fotki. ;-)

Tu jest taki problem i nie wiem jak to rozwiązać ten mechanizm wraz kołem jest to cały moduł nie rozbieralny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-079056800 1286480974_thumb.jpg

post-19370-081186400 1286480985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> vinor

Dragona nie kupuje się po to by lepeij grał, lecz by go poprostu - mieć.

dzien dobry,

dzienkuje, dlatego prosilem pomocy bo nigdzie nieslychalem tego dmagnetofona.

kto to vyzuca moje posty i jeden forumista pisce ze ja pisce zle (bardzo zle). ale ja niejestem poliakem, ruzumie vsystko a pisac nie idze.....

Jak się ślizga, to sprawdź kółko cierne na idlerze. A o mikrostykach wspomniałem w związku z tym, że pisałeś o włączających się innych funkcjach niż zamierzone.

można gdzieś nabyć takie koło ścierne ? jak próbować regeneracji ? czy mikrostyki czyścić płynem typu "kontakt" ?

wystraszyłem się jak ściągnąłem osłonę kieszeni:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59. Twój ma autorevers, a mój nie. Czyli mechanika zapewne inna. Ze zdjęcia mechanizmu niewiele można odczytać. Ale wydaje mi się, ze widać tam śrubę, która znajduje sie na metalowym elemencie, który jakby blokuje koła zamachowe od tyłu (aby się nie wysuwały). Tutaj musisz szukać dojscia do paska. Wystarczy, ze uda ci się lekko odchylić ten element, i jakoś powinieneś dostać się do paska.

-> vinor Dragona nie kupuje się po to by lepeij grał, lecz by go poprostu - mieć.
dzien dobry, dzienkuje, dlatego prosilem pomocy bo nigdzie nieslychalem tego dmagnetofona. kto to vyzuca moje posty i jeden forumista pisce ze ja pisce zle (bardzo zle). ale ja niejestem poliakem, ruzumie vsystko a pisac nie idze.....

Witamy w gronie!!!

(...) czy mikrostyki czyścić płynem typu "kontakt" ?

wystraszyłem się jak ściągnąłem osłonę kieszeni:

Zupełnie niepotrzebnie się wystraszyłeś. To wcale źle nie wygląda. Ostatnio, gdy musiałem się dobrać do d... :) jednego z magnetofonów to tam dopiero było. Spójrz na zdjęcia poniżej. Ale waciki do uszu, izopropanol i sprężone powietrze znacznie pomogły.

Natomiast do mikrostyków ja użyłem dwóch rodzajów kontaktu - "S" na rozpuszczenie brudów i usunięcie tlenków, a po nim "U" na wypłukanie tych wszystkich rozpuszczonych brudów. Metoda z "Kontaktami" okazała się bardzo skuteczna. Mikrostyki działają bez najmniejszych zastrzeżeń.

Ukryta Zawartość

post-18407-063178000 1286531424_thumb.jpg

post-18407-022539700 1286531435_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar
......
Tu jest taki problem i nie wiem jak to rozwiązać ten mechanizm wraz kołem jest to cały moduł nie rozbieralny

Marjan mechanizm jest rozbieralny. Mam również 818stke i wymieniałem w nim pasek. Zdemontuj panel przedni i wyjdzie do przodu. Jak się mu przyjrzysz dasz radę. W razie kłopotów pisz, najwyżej rozbiorę swojego i pokażę Ci na zdjęciach.

Pozdrawiam Vlado.

Edytowane przez Fr@ntz
usunięcie nieaktywnego formatowania html
Tu jest taki problem i nie wiem jak to rozwiązać ten mechanizm wraz kołem jest to cały moduł nie rozbieralny.

Marjan mechanizm jest rozbieralny. Mam również 818stke i wymieniałem w nim pasek. Zdemontuj panel przedni i wyjdzie do przodu. Jak się mu przyjrzysz dasz radę. W razie kłopotów pisz, najwyżej rozbiorę swojego i pokażę Ci na zdjęciach.

Pozdrawiam Vlado.

Vlado Bardzo dziękuje!!!! myśle że przypomocy kolegi uda się go naprawić, tam jeszcze będzie jeden mały problem ktoś próbował przynim coś grzebać i są dwa przewody urwane.Pozdrawiam Marian

Edytowane przez Fr@ntz
usunięcie nieaktywnego formatowania html

Nie ma, nie będzie!! A kiedyś było!!!

Mimo tego że to wtórny dźwięk z VHS? Video to "Szapo Ba", tymbardziej że z rec-taśmy Maxwell'a!

A te monitory Son'ego to poza wszelaką konkurencją są!

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Witam!Chciałam kupić magnetofon kasetowy Tascam.Na jaki model warto zwrócić uwagę i ile mogę za niego dać?Mam Tascama 32,który brzmieniowo mi bardzo odpowiada i myślę,że na kasetowcu też się nie zawiodę.Pozdrawiam!twardan

tam jeszcze będzie jeden mały problem ktoś próbował przynim coś grzebać i są dwa przewody urwane.Pozdrawiam Marian<

Wstaw zdjęcie z tymi przewodami ustalimy gdzie powinny wyć wlutowane.

Vlado.

Oj, co to będzie, jak Marian wlutuje te przewody i zaczną wyć?!

Może ktoś je wylutował właśnie dlatego że wyły?! ;-))))

Edytowane przez MaciejLK

witam

posiadam -w ciągłym użytku - Akai gx65 mkII. niestety ostatnio zaczął niedomagać. Przeciąga taśmę w momencie naciśnięcia Play, potem już jest OK. Gnie także taśmy te lepsze (metale). Podejrzewam że wyrobiły się rolki prowadzące -ma dwie. czyszczenie rolek spirytusem raczej nie pomaga. Gdzie takie rolki można kupić lub dostać?

Panowie magnetofoniarze - przepraszam za OT - znajomy ma do sprzedania Kenwooda KX-7060S - jakby ktoś chciał mogę podać grzecznościowy numer telefonu, człowiek nie jest forumowiczem a ja dowiedziałem się wczoraj o sprzedaży, rozumiem, że od tego są Ogłoszenia, ale, jako, że magnetofon nie jest mój więc napisać o nim za wiele nie mogę, mogę tak jak napisałem podać numer do właściciela.

Edytowane przez gelson

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Panowie magnetofoniarze - przepraszam za OT - znajomy ma do sprzedania Kenwooda KX-7060S - jakby ktoś chciał mogę podać grzecznościowy numer telefonu, człowiek nie jest forumowiczem a ja dowiedziałem się wczoraj o sprzedaży, rozumiem, że od tego są Ogłoszenia, ale, jako, że magnetofon nie jest mój więc napisać o nim za wiele nie mogę, mogę tak jak napisałem podać numer do właściciela.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Napiszcie coś więcej o brzmieniu Akai GX 67. Będę go miał jutro i porównam do KX 930. Nabyłem z czystej ciekawości w stanie idealnym.

A ja wczoraj poskladalem mojego Akai GX65mkII. Troche jestem rozczarowany konstrukcja, mechanizm na zwyklej blasze, glowny silnik przykrecony bezposrednio do tej blachy tak ze wibracje przenosza sie na caly mechanizm... Do tego pieknie pospinane kable, ale chyba bezmyslnie, bo kabel zasilajacy 230 V spiety z kabelkami sygnalowymi glowicy...

Witam.

A mnie niedawno trafil mi się na pchlim targu Akai GX-32 za przysłowiową paczkę papierosów.Po ogólnej konserwacji i regeneracji dźwięk mnie zadziwił.Odsłuchuję go na dobrych słuchawkach bo nie mam już innych możliwości podłączenia go i wszystko jest prawie o.k.

Pytanie do właścicieli tego modelu:

Jak ustawiać bias skoro to jest dwugłowicówka.Metodą próbkowania???

Nagrałem kawałek taśmy kręcąc tym biasem w skrajne pozycje i nic.Żadnej różnicy w odsłuchu.Czyżby nie działał?Niemożliwe żeby różnice były tak subtelne że nie da się ich wychwycić nawet na słuchawkach.Ogólnie nagrywa b.dobrze na różnego typu taśmach.Ale dla samouspokojenia i pewności że jest w 100% sprawny,chciałbym poznać opinie innych posiadaczy tego decka.

Pozdrawiam

Tak, nie ma innego sposobu jak nagrywanie na próbę, odsłuchiwanie, zmiana ustawienia Biasu, ponowne nagranie, odsłuchanie, itd. Można dla ułatwienia nagrywać szum międzystacyjny z FM, ale nie przy poziomie 0dB, tylko nie wyższym niż ok. -15dB.

Różnice powinno być słychać po nagraniu przy różnych, zwłaszcza skrajnych ustawieniach Bias. Na jakiej taśmie nagrywałeś? Bo w niektórych magnetofonach regulacja nie działa (albo daje minimalne efekty) dla taśm metalowych.

Poza tym ustawienie Bias wpływa przede wszystkim na poziom wysokich tonów. Jeśli w nagrywanej próbce było ich niewiele, efekt zmiany Biasu będzie niewielki. Możliwe też, że magnetofon w ogóle obcina wysokie tony przy nagrywaniu.

Jeśli możesz, spróbuj nagrać na płytę CD-R sygnał sinusoidalny 10 kHz, i potem spróbuj go nagrać na magnetofon - albo podaj go na magnetofon prosto z komputera. Zapisz przy poziomie -20dB, a maksymalnie przy -15dB. I sprawdź jak się nagra. Przy odsłuchu powinien być podobny do źródła, przynajmniej przy jakimś jednym położeniu pokrętła Bias. Jeśli przy wszelkich możliwych ustawieniach będzie stłumiony, tzn. że coś nie w porządku z magnetofonem (np. silnie zużyta głowica, albo jest rozregulowany).

• Pokaż nowe odpowiedzi