Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam na oku tego Brauna C2/3.

Wyspecjalizowałem się w przywracaniu do życia Akajce,Onkyo a nawet Revox-a ale Brauna nigdy nie miałem.

Czy ktoś rozbierał to ustrojstwo? Jaki jest dostęp do mechanizmu.Bo grać to na pewno gra.

Też jestem zwolennikiem mechanizmu jednowałkowego.Jest bardziej bezpieczny dla taśmy.Jak włoże w TA 2570 taśmę z pofalowanym brzegiem to potrafi mi zrobić z niej czasami sznureczek.

W jednowałkowym GX-F90 nad głowicą kasującą jest zamontowany bolec z filcem lub czymś podobnym który dociska taśmę do głowicy i przesuwająca się taśma jest wręcz wygładzana zanim trafi na główną głowicę.

Bardzo pomysłowy sposób na pogniecione taśmy.

Pozdr.

WEGA C-1 - bardzo niedoceniany magnetofon...., niesamowity...., mimo braku obsługi taśm metalowych nagrywa wiernie i na TYPE I i II. Nasunęło mi się pytanie: w jakim stopniu, na jakość zapisu, wpływ ma głowica, prowadzenie taśmy, jakość wzmacniaczy zapisu/odczytu. Prócz głowicy F&F nie ma tam żadnej rewolucji. Zauważyłem, że ten typ głowicy bardzo dobrze radzi sobie z taśmami żelazowymi, ale nie miałem pojęcia że taśma magnetofonowa potrafi tak przygrywać..., jest niesamowicie muzykalny. Myślę też, że on się dobrze zgrał z resztą toru. To też jednak ma wpływ :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

V-savage i nadzorca2 - dziekuje Wam za wskazowki, w weekend rozbiore decka i sprawdze stan paskow oraz sprzegla. Nurtuje mnie jednak jedna rzecz - dlaczego magnetofon nagrywa poprawnie (zapis, zrealizowany na Akai, odtworzony na innych magnetofonach jest bardzo dobry), zas sam Akai to, co zapisze, odtwarza z obcietym gornym pasmem? Potrafi ktos to racjonalnie wytlumaczyc?

Mogą być dwie przyczyny tego zjawiska:

1.mechaniczna

2.elektryczna

Ad.1 występuje zwykle w przypadku kiedy czoło głowicy odtwarzającej (a jest ono z prawej strony po zapisującej) jest zabrudzone lub uszkodzone lub rolki gumowe dual capstan mają beczułkę i ściąga taśmę z prawidłowego toru prowadzenia taśmy. Pamiętaj, że tolerancja w ustawieniu toru w magnetofonach kasetowych jest bardzo mała, dużo mniejsza niż w szpulowych dlatego nawet minimalne fałdowanie taśmy może mieć taki efekt.

Ad.2 w tym przypadku poprzednik mógł regulować EQ toru odczytu i dlatego masz efekt stłumienia.Miałem kiedyś rozregulowanego RS-B100, który pięknie nagrywał i odtwarzał ale jak tej kasety słuchałem na innym Technicsie to siał wysokimi i to tylko dlatego, że EQ zapisu bardzo mocno podbijało wysokie a EQ odczytu bardzo mocno obniżało wysokie ponad standardowe ustawienie stałej czasowej toru EQ dla odczytu w magnetofonach kasetowych.

Edytowane przez nadzorca2

Witam.

Mam na oku tego Brauna C2/3.

Wyspecjalizowałem się w przywracaniu do życia Akajce,Onkyo a nawet Revox-a ale Brauna nigdy nie miałem.

Czy ktoś rozbierał to ustrojstwo? Jaki jest dostęp do mechanizmu.Bo grać to na pewno gra.

Też jestem zwolennikiem mechanizmu jednowałkowego.Jest bardziej bezpieczny dla taśmy.Jak włoże w TA 2570 taśmę z pofalowanym brzegiem to potrafi mi zrobić z niej czasami sznureczek.

W jednowałkowym GX-F90 nad głowicą kasującą jest zamontowany bolec z filcem lub czymś podobnym który dociska taśmę do głowicy i przesuwająca się taśma jest wręcz wygładzana zanim trafi na główną głowicę.

Bardzo pomysłowy sposób na pogniecione taśmy.

Pozdr.

Miałem Brauna C2. To cholernie ciężki i solidny magnetofon. Wewnątrz panuje iście niemiecki porządek :-) Niestety należy do decków z bardzo słabym sygnałem wyjściowym. Ja miałem kilka i mam jeszcze teraz Basf,a D 6234. To takie decki które to niby grają poprawnie, ale bardzo nieciekawie. Bezpośrednie porównanie z np. Sony TC 229, Hitachi D3300M, Akai GX 95, Onkyo TA 2570 powoduje, że odstawia się taki magnetofon do kąta. I potem nie ma ochoty do niego wracać....bo po co ?

Moje wygladaja tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I na Pionku ct-939 nagrywają się kiepsko. Jak będę miał możliwość, to sprawdzę je na jakimś decku z lat 70. Pozdrawiam.

A ja posiadam bardzo dużo takich chromówek z lat 80-tych

post-15471-0-36561200-1305550336_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że nie wykraczam poza temat, bo jest tu piękny deck, a moje pytanie brzmi: Czy zna ktoś wykonawcę/utwór? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Wszystkich poraz pierwszy :)

Pytanie do Wyzromka czy te zdjęcia to dokładnie ten egzemplaz Twojej Yamahy KX-1200 ????

Proszę sie dobrze przyjrzeć.

Pozdrawiam Wszystkich

Grzegorz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-34671-0-87516200-1305622369_thumb.jpgpost-34671-0-70179200-1305622385_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie do Wyzromka czy te zdjęcia to dokładnie ten egzemplaz Twojej Yamahy KX-1200 ????

Pozdrawiam Wszystkich

Grzegorz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-34671-0-87516200-1305622369_thumb.jpgpost-34671-0-70179200-1305622385_thumb.jpg

A po czym miałbym poznać, że mój? To raczej po nr seryjnym chyba. Albo mam zwrócić uwagę na jakieś znaki szczególne... jakie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Wszystkich

Grzegorz.

Ukryta Zawartość

Dodam tylko do tego co napisałem wcześniej, iż wiadomym jest mi, że sprzedający robił zdjęcia głowic dla kogoś obserwującego aukcję. Wspomniał o tym argumentując (dość agresywnie), że tor zapis/odczyt nie może być rozregulowany, bo plomby (z farby) przy głowicy są nie ruszone. Jakoś nie pomyślał o elektronice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam nowych członków, bo przeleciałem parę stron i widzę, że trochę ludu doszło :)

Przy okazji głowica F&F w magnetofonie Wega C-1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam nowych członków, bo przeleciałem parę stron i widzę, że trochę ludu doszło :)

Przy okazji głowica F&F w magnetofonie Wega C-1:

Ukryta Zawartość

Głowicę ferrytową ma też mój staruszek Sony TC 136SD. Ale ona nie wygląda już tak wspaniale, jak te w Sony TC 229SD lub Sony TC 209SD. Szczerze mówiąc, to nie robi żadnego dobrego wrażenia. Najlepiej wyglądają głowice F&F w szpulakach Sony. Ty przecież masz TC 765 to wiesz. Kiedy zakończysz jego naprawę ?

Ukryta Zawartość

Witajcie Wszyscy !!!

Jest Mi Bardzo Miło do Was dołączyć.

Obseruje Was od kilku lat ale z racji braku czasu nie mogę być często.

Tak to ja jestem tym co prosił o zdjęcia toru prowadzenia taśmy w Tej KX-1200 i żeczywiście jesli są to zdjecia tego decka to ten tor jest NIETYKANY.

Skos fizyczny jest NAPEWNO fabryczny a nie sądze zeby Yamaha to fabrycznie sparała zwłaszcza w flagowym swoim decku.

Chyba że ktoś palcami doginał elementy toru ale też nie sądzę.

Znak szczególny tego decka LEWY CAPSTAN (SUPPLY Capstan) ma brązową obwódke w miejscu gdzie idzie tasma.

Poznasz też po usytuowaniu lakieru na sróbkach,to jest odcisk lini papilarnych toru prowadzenia taśmy.

Pozatym masz prawie idealną głowicę REC/PLAY jesli chodzi o jej fabryczne złożenie.

Świetny egzemplarz !!!!

Gratulacje.

Aha !!!! rozmagnesuj porządnie cały tor włącznie z Capstanami i elematami wokól głowic.

Jeszcze raz Was Wszystkich Witam Bardzo Serdecznie i na wstępie Wielkie podziękowania dla Kasjela za założenie tego wątku.

Głowice w szpulakach, typowo w Sony TC-765 są wielkie w porównaniu z tą z C-1. Mimo malutkich rozmiarów jest gładziudka jak pupcia niemowlęcia. Ze zdjęć widać, że wymaga jeszcze małej kosmetyki, ale to za jakiś czas. Co do TC-765, braknie czasu,prócz tego, jak pisałem wcześniej awaria jest poważniejsza. Muszę przejrzeć wszystkie diody i tranzystory na płytce zasilania/sterowania. Do wymiany mam diodę i 4 tranzystory - a to dopiero jedna czwarta płytki...., ale wiesz Kasjel, że jak się wezmę za coś to skończę i będzie działać :)

>>Dicom

Witam serdecznie! Co do toru prowadzenia taśmy, na pewno został on przez Yamaha`e ustawiony perfekt, ale latka lecą i czasami coś tam może się poruszyć podczas eksploatacji. Kupiłem kiedyś Kenwwod`a KX-4520 (stan sklepowy) i tor też wyglądał na nie ruszany, okazało się, że głowica kasująca jest niestety trochę poruszona, nie kasowało prawego kanału jak trzeba. Dlatego mimo substancji mającej trzymać śrubę na miejscu, po latach może odmówić posłuszeństwa. Podejrzewam, że nawet Japończycy nie zdawali sobie sprawy, że podziałają te zabawki tak długo.

krótkie pytanko: którego byście wybrali: pionka 737 mkII czy Aiwa AD-6900 ? oba (podobno) w stanie idealnym...oba srebrne i oba mi się zarówno podobają, ale kupić mogę tylko jednego. proszę o pomoc w wyborze.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

krótkie pytanko: którego byście wybrali: pionka 737 mkII czy Aiwa AD-6900 ? oba (podobno) w stanie idealnym...oba srebrne i oba mi się zarówno podobają, ale kupić mogę tylko jednego. proszę o pomoc w wyborze.

Wszystko zależy od stanu w jakim są. Jeśli faktycznie aiwa jest w stanie idealnym, to nie zastanawiałbym się ani chwili nad wyborem. Najlepiej by było móc przetestować oba - o ile się da.

Jeśli masz okazję kupić tanio, to mam propozycję ! Ty weź sobie tego Pionka CT 737mkII, a ja wezmę tą Aiwę ! :-))

Jeśli masz okazję kupić tanio, to mam propozycję ! Ty weź sobie tego Pionka CT 737mkII, a ja wezmę tą Aiwę ! :-))

wiem, że nieładnie podawać linki, ale tym razem muszę...

Ukryta Zawartość

cóż - aiwa 2x droższa od pionka, ale wygląda, przyznacie, zaYebiście..

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

wiem, że nieładnie podawać linki, ale tym razem muszę...

http://allegro.pl/aiwa-ad-6900-i1619579494.html

cóż - aiwa 2x droższa od pionka, ale wygląda, przyznacie, zaYebiście..

Przede wszystkim, poproś o zdjęcia magnetofonu oferowanego do sprzedaży. Przy takiej cenie wywoławczej, to trochę niepoważnie jest pokazywać "fotki" z sieci.

http://tinyurl.com/5s7qtx7

http://tinyurl.com/6b7evfz

GM

Edytowane przez G.Mark

Ta Aiwa jest ok. 10 lat starsza od Pionka, a magnetofony Aiwa - przy całym moim do nich sentymencie - raczej nie słyną z wielkiej trwałości i długowieczności. Dla mnie byłaby ciekawa raczej jako obiekt kolekcjonerski, a nie do normalnej codziennej eksploatacji.

No właśnie...

Ale trzeba przyznać, że jest przepiękna i bardzo kusząca ;)

Przede wszystkim tak jak już padło powyżej - aukcja ma zerową wiarygodność dokąd są na niej takie zdjęcia. Ja bym tej Aiwy nie kupił, bo nie wiadomo co tak naprawdę sprzedający wyśle.

Ukryta Zawartość

cena wydaje się ok, nie? trochę tylko nie przekonuje tych - tylko - 17 pozytywów sprzedającego...

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Wszystkich

Grzegorz.

Ukryta Zawartość

Ja również witam Kolegę Grzegorza...

Koledzy mamy teraz w swoim gronie bardzo dobrego fachowca od magnetofonów

Pozdrawiam

nadzorca2

czyli Artur z Kutna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nadzorca2

Piękna ta stara Aiwa ale cena raczej z kosmosu. Natomiast cena tego Pionka wydaje się być w porządku zwłaszcza mając na uwadze jego maść. :)

Ja czekam na prosty model Duala C 814. Zawsze mi się Duale podobały, w dodatku fajowy Direct Loading. Kosztował grosze więc ryzyko małe. Jak go przetestuję, to dam cynk na forum. Jeśli będzie ładnie grał, to postawię sobie go przy łóżku - będzie jak znalazł do słuchawek.

Cały czas frapuje mnie też ten Frey ze znanego serwisu - ni cholery nie wiem, co to za firma, ale magnetofon jest naprawdę piękny i wygląda na solidny.

Edytowane przez Daniel84

Aiwa bardzo ładna, z racji tego, że znany jestem z tego, że kupuje czasem nie patrząc na cenę, to takiego kota w worku bym nie kupił. Trzeba napisać do kolegi i poprosić o fotki. Oczywiście pewnie nie wyśle, dlatego można założyć, że model albo uszkodzony albo zajeżdżony! Uważać z zakupami, bo można się nieźle wkopać. Ja raz kupiłem tylko dlatego, bo był to rarytas, mowa o TC-K555ES. Nie widziałem głowicy, okazała się niestety zajechana, z tego co się dowiedziałem, coś po niej przejechało ala śrubokręt...

WEGA C-1: Wychodzi na to, że muszę wymienić potencjometry od regulacji poziomu nagrania. Zachowują się tak, jakby jeden był 20k a drugi 10k. Ciekawe, czy taki dostanę..., w najgorszym razie kupię podwójny ale na jedną gałkę...

Osobiście mam Aiwę 3800 i jestem nią zachwycony.Do tej pory żaden kasetowiec mnie nie zadowalał jakoscią dzwięku.A co do tej aiwy,to mam ,myślę jej znacznie piękniejsze zdjęcie.A czy kupić,czy nie,to już inna sprawa.To,że jest piękna,chyba wszyscy się zgodzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41
  • Pokaż nowe odpowiedzi