Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś jest potrzebujący, niech zwróci uwagę na nową głowicę Technicsa w dziale "Części i podzespoły" w wiadomym miejscu....

Celem rozszerzenia informacji - jest to głowica do modeli Technicsa RS-B755 i RS-B765.

Ostatnio strasznie dużo się pojawia magnetofonów szufladkowych. Dla mnie osobiście jest to pomysł szatana. Harman Kardon miał prawie wszystkie decki szufladowe ale czemu Diora, Denon czy Technics wypuszczali takie gnioty to nie w ząb nie rozumiem. Ani to efektowne ani tym bardziej wygodne.

Aiwa bardzo ładna, z racji tego, że znany jestem z tego, że kupuje czasem nie patrząc na cenę, to takiego kota w worku bym nie kupił. Trzeba napisać do kolegi i poprosić o fotki. Oczywiście pewnie nie wyśle, dlatego można założyć, że model albo uszkodzony albo zajeżdżony! Uważać z zakupami, bo można się nieźle wkopać. Ja raz kupiłem tylko dlatego, bo był to rarytas, mowa o TC-K555ES. Nie widziałem głowicy, okazała się niestety zajechana, z tego co się dowiedziałem, coś po niej przejechało ala śrubokręt...

WEGA C-1: Wychodzi na to, że muszę wymienić potencjometry od regulacji poziomu nagrania. Zachowują się tak, jakby jeden był 20k a drugi 10k. Ciekawe, czy taki dostanę..., w najgorszym razie kupię podwójny ale na jedną gałkę...

Możesz mieć do wymiany potencjometry, ale montażowe (pr-ki). Bo skoro Wega to Sony, a magnetofon pochodzi z drugiej połowy lat 70-tych to mogą być identyczne jak w moim Sony TC 229SD. A ja musiałem wymienić je prawie wszystkie, bo poprostu się rozlatują. Zrób zdjęcie takiej pr-ki to ci odrazu powiem....

Ostatnio strasznie dużo się pojawia magnetofonów szufladkowych. Dla mnie osobiście jest to pomysł szatana. Harman Kardon miał prawie wszystkie decki szufladowe ale czemu Diora, Denon czy Technics wypuszczali takie gnioty to nie w ząb nie rozumiem. Ani to efektowne ani tym bardziej wygodne.

Mnie się również nie podobają decki szufladkowe. Ale szczególnie te, z małą szufladką. Przypominają one odtwarzacze CD :-)

Polska Diora MDS 442/432 jest nawet ładna. Jest też kilka modeli Grundiga z ogromnymi szufladami, które z wyglądu nie są najgorsze.

Natomiast co do Harmana Kardona, to wstrętny jak dla mnie jest ich design z lat 90-tych !

Osobiście mam Aiwę 3800 i jestem nią zachwycony.Do tej pory żaden kasetowiec mnie nie zadowalał jakoscią dzwięku.A co do tej aiwy,to mam ,myślę jej znacznie piękniejsze zdjęcie.A czy kupić,czy nie,to już inna sprawa.To,że jest piękna,chyba wszyscy się zgodzą.

Marku ona jest piękna, a nawet prze. Nurtuje mnie ciekawośc jakiego kaseciaka podpiąłeś pod Vintage Philips'a? Jeśli wolno zapytac.

Ale Harman wypuścił bardzo fajny zestaw miniwieżowy z serii Festival. Oczywiście nic specjalnego ale jak na tego typu sprzęt to grał bardzo ładnie - nawet szufladkowa kaseta. Sorry za mały OT.

Diora miała tę przewagę, że pięknie wyglądała majestatycznie wysuwająca się szuflada z cały czas grającą kasetą. I do głowicy dostęp był bezproblemowy.

Edytowane przez Daniel84

Marku ona jest piękna, a nawet prze. Nurtuje mnie ciekawośc jakiego kaseciaka podpiąłeś pod Vintage Philips'a? Jeśli wolno zapytac.

Do jednego Philipsa 22AH799 podpięty jest Revox A-77,a do drugiego RH 720 bedzie podpięty Philips N-4450,szpulowy i gramofon 212.Wszystko z roku 1974.Kasetowca mam ,tylko jednego i jest podpiety do konsolety sansui ,a ta do JVC JR-S600.

Edytowane przez Marek-41

>>Daniel84

Eeee, jak szuflada to tylko Sony TC-K88, piękna szuflada :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Kasjel

Na każdej z trzech nóżek tych potencjometrów mam takie samo napięcie, jutro zrobię fotkę, raczej wyglądają na solidne...., ale wiadomo? :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

[...] Tak to ja jestem tym co prosił o zdjęcia toru prowadzenia taśmy w Tej KX-1200 i żeczywiście jesli są to zdjecia tego decka to ten tor jest NIETYKANY.

Skos fizyczny jest NAPEWNO fabryczny a nie sądze zeby Yamaha to fabrycznie sparała zwłaszcza w flagowym swoim decku.

Chyba że ktoś palcami doginał elementy toru ale też nie sądzę.

Znak szczególny tego decka LEWY CAPSTAN (SUPPLY Capstan) ma brązową obwódke w miejscu gdzie idzie tasma.

Poznasz też po usytuowaniu lakieru na sróbkach,to jest odcisk lini papilarnych toru prowadzenia taśmy.

Pozatym masz prawie idealną głowicę REC/PLAY jesli chodzi o jej fabryczne złożenie.

Świetny egzemplarz !!!!

Gratulacje.

Aha !!!! rozmagnesuj porządnie cały tor włącznie z Capstanami i elematami wokól głowic.

Jeszcze raz Was Wszystkich Witam Bardzo Serdecznie i na wstępie Wielkie podziękowania dla Kasjela za założenie tego wątku.

Porównując zdjęcia to faktycznie ten egzemplarz. Wizualnie prezentuje się świetnie, tor nie zabrudzony, kawał solidnego (w sensie budowy) magnetofonu. Przy CT-737mkII jest jak posąg (choć Pioneer fajnie wygląda, ale filigranowy się wydaje przy Yamaszce).

Deck ma/miał jeszcze jeden feler. Dość mocno telepał przy przewijaniu, choć przewija sprawnie taśmę od początku do końca bez zająknięcia. Okazało się po zdjęciu osłony szpulek, że guma na idlerze jest wymieniona. Tak to przynajmniej wygląda. Jakaś gumowa grubsza uszczelka (lub coś innego pasującego średnicą) było nieudolnie przycięte na grubość tak aby wskoczyło w rowek plastikowego kółka idlera. Wlazło niestety nierówno i zrobiło się jajo. Zdjąłem to coś, pocieniłem i prawie się udało. Telepie jeszcze odrobinę, ale znacznie mniej niż wcześniej.

Nie mam niestety demagnetyzera, posłużyłem się lutownicą, zrobiwszy wcześniej eksperymenty z namagnesowanymi śrubkami. Zabieg powtórzyłem kilkukrotnie. Włożyłem TKD AR60 i cud. Nagrywa prawie idealnie, nawet z Dolby i dbx. Słychać jakieś delikatne piaszczenie - może trzeba wszystkie potencjometry przeczyścić, choć kręcąc nimi nie słychać przerywania czy szumu (w Pioneerze było słychać mocno potencjometr Level), a może to "urok" taśmy - dawno nie miałem magnetofonu (jakieś 15-17 lat "szufladę" Diory).

I na tym się skończyło. Na TDK SA-X tragedia, tłumi niesamowicie, szczególnie przy włączonym Dolby (przy dbx już nie sprawdzałem). Basf Chrome Extra II jeszcze gorzej, Maxell UDI ujdzie, choć wyraźnie gorzej od TDK AR. Generalnie na taśmach żelazowych lepiej niż na chromowych.

Coś jest niestety nie tak. Za pieniądze, które poszły na niego, powinien być tip-top (jak zapewniał w mailach sprzedający).

Do jednego Philipsa 22AH799 podpięty jest Revox A-77,a do drugiego RH 720 bedzie podpięty Philips N-4450,szpulowy i gramofon 212.Wszystko z roku 1974.Kasetowca mam ,tylko jednego i jest podpiety do konsolety sansui ,a ta do JVC JR-S600.

Dzięki. Ja zgodnie z zasadą, aby zestaw był z jednego katalogu, pod receiver 686 podpiąłem dwa grmofony 685 i 677, szpulaka N-4511 i kaseciaka N-2511. Jest klimat.

>>Daniel84

Eeee, jak szuflada to tylko Sony TC-K88, piękna szuflada :)

Ukryta Zawartość

>>Kasjel

Na każdej z trzech nóżek tych potencjometrów mam takie samo napięcie, jutro zrobię fotkę, raczej wyglądają na solidne...., ale wiadomo? :)

Jeśli masz takie jak na zdjęciu, to kicha ! Do wymiany będą wszystkie. Na szczęście jest sklep internetowy, w którym można kupić idealnie pasujące pr-ki. W cenie 1zł/szt. Wysyłka też jest tania.

post-7746-0-52692300-1305665437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos szuflad. Mam 3 sztuki kombajn Quadral, Diorę i Grundiga SCF-6200. Grundig jest bardzo płaski i naprawdę ładny, do tego ciężki jak płyta chodnikowa. Niestety trochę pograł i wypluł te cholerne plastikowe koła zębate.

Zestaw z N4450,to nawet nie jest z jednego katologu,a z jednego zdjęcia.Co prawda ,zamiast amplitunera jest tuner i brak kasetowca,jednak i tak jest odlot.Gramofon i amplituner ma identyczne sensory.Nie mogę się doczekać,kiedy to wszystko razem ustawię.Wieczorem będzie niesamowity klimat,bo podświetlenia ten zestaw ma obłędne.

Ukryta Zawartość

post-15150-0-49746700-1305665816_thumb.jpg

post-15150-0-69174700-1305665847_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem, że nieładnie podawać linki, ale tym razem muszę...

Ukryta Zawartość

cóż - aiwa 2x droższa od pionka, ale wygląda, przyznacie, zaYebiście..

Aiwa, jesli chodzi to jest ladny deck, podwojne VU's, (jesli dziala),

znajomy ma dwie i obie cierpia na jakies trudne do naprawy problemy.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Porównując zdjęcia to faktycznie ten egzemplarz. Wizualnie prezentuje się świetnie, tor nie zabrudzony, kawał solidnego (w sensie budowy) magnetofonu. Przy CT-737mkII jest jak posąg (choć Pioneer fajnie wygląda, ale filigranowy się wydaje przy Yamaszce).

Deck ma/miał jeszcze jeden feler. Dość mocno telepał przy przewijaniu, choć przewija sprawnie taśmę od początku do końca bez zająknięcia. Okazało się po zdjęciu osłony szpulek, że guma na idlerze jest wymieniona. Tak to przynajmniej wygląda. Jakaś gumowa grubsza uszczelka (lub coś innego pasującego średnicą) było nieudolnie przycięte na grubość tak aby wskoczyło w rowek plastikowego kółka idlera. Wlazło niestety nierówno i zrobiło się jajo. Zdjąłem to coś, pocieniłem i prawie się udało. Telepie jeszcze odrobinę, ale znacznie mniej niż wcześniej.

Nie mam niestety demagnetyzera, posłużyłem się lutownicą, zrobiwszy wcześniej eksperymenty z namagnesowanymi śrubkami. Zabieg powtórzyłem kilkukrotnie. Włożyłem TKD AR60 i cud. Nagrywa prawie idealnie, nawet z Dolby i dbx. Słychać jakieś delikatne piaszczenie - może trzeba wszystkie potencjometry przeczyścić, choć kręcąc nimi nie słychać przerywania czy szumu (w Pioneerze było słychać mocno potencjometr Level), a może to "urok" taśmy - dawno nie miałem magnetofonu (jakieś 15-17 lat "szufladę" Diory).

I na tym się skończyło. Na TDK SA-X tragedia, tłumi niesamowicie, szczególnie przy włączonym Dolby (przy dbx już nie sprawdzałem). Basf Chrome Extra II jeszcze gorzej, Maxell UDI ujdzie, choć wyraźnie gorzej od TDK AR. Generalnie na taśmach żelazowych lepiej niż na chromowych.

Coś jest niestety nie tak. Za pieniądze, które poszły na niego, powinien być tip-top (jak zapewniał w mailach sprzedający).

Witaj !!!

Ta Yamaha jest do zrobienia do perfekcjii.

Tor masz prawie idealny a dawno nie widzałem tak dobrze złożonej głowicy REC/PLAY czyli bardzo dokładnie zachowaną równoległość szczelin REC i PLAY-nawet ultra Soniaki tak nie mają i trzeba korygować kompromisowo.

Jak słusznie napisał Nadzorca2 jakis kretyn z ADHD bez wyobraźni rozregulował to co ultraporzadnie zrobiła Yamaha.

Czy mozesz mi zrobić zdjęcie tego idlera ???

Bo z nim NAPEWNO masz problem ale myśle że nie groźny.

Na razie nic nie ruszaj w ustawieniach elektrycznych a o mechaniczych to nawet nie pisze.

Piaszczenie jak słusznie napisałeś wyraźnie świadczy o niezachowaniu poziomów przejścia w kompandrze DOLBY. Na DBXie bedzie to drastycznie słyszalne.

Proponuje nagraj sobie "So Far Away" tam jest na początku taki czynel który ma pełne widmo od 20-20kHz z bardzo gwałtownym narastaniem zbocza a tego kompandery baaardzo nie lubią :)

Doskonały kawałek do sprawdzenia czy poziomy DOLBY są dobrze skalibrowane, wyjdzie nawet najmniejsze odstępstwo.

Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa

Grzegorz

Gość V-savage

(Konto usunięte)

po kiego grzyba te wszystkie dolby b,c,hx pro, mpx filter skoro i tak nagrywanie BEZ NICH daje lepsze efekty, niż z nimi ?

Ja też nie używam wszelkich "odszumiaczy" potem trzeba kasety słuchać na tym samym decku żeby było idealnie.

A szumy i tak słychać tylko w przerwach między utworami albo w cichych partiach nagrań w końcu to magnetofon nie CD.

po kiego grzyba te wszystkie dolby b,c,hx pro, mpx filter skoro i tak nagrywanie BEZ NICH daje lepsze efekty, niż z nimi ?

Jak jest dobrze wyregulowane Dolby B lub C to efekt stłumienia szumów taśmy nie wpływa drastycznie na dźwięk, inaczej jest z Dolby S, który w/g mnie za bardzo udelikatnia górne pasmo i DBX z efektem oddychania, które się nasila w przypadku zmiany po wielu latach parametrów elementów. Jedynie przystawka DBX do szpulowego Teaca bardzo ładnie "chodziła".

Ja też wolę słuchać bez układów redukcji szumów ale wtedy nagrywam na szpulowym a w przypadku kasetowych używam Dolby B lub C.

A ja nigdy nie czułem potrzeby używania dolby czy innych tego typu układów. Jak jest dobra taśma i dobry deck, to szumy są naprawdę pomijalne. Nie przeszkadza mi to nawet w cichych fragmentach nagrań, gdzie teoretycznie mogłoby ten szum być słychać.

Panowie !

Z prawdziwą przyjemnością wtawiam ten link dla Was :)

Ukryta Zawartość

Pozdrowienia dla Wszystkich :)

Grzegorz

Ukryta Zawartość

Generalnie system Dolby B/C NR może działać prawidłowo. Ale pod warunkiem że odsłuchujemy taśmę na tym samym decku, na którym ta taśma była nagrana. Kompatybilność Dolby systemu pomiędzy różnymi magnetofonami to rzadkość. I ja osobiście nigdy w to nie uwierzę, że to tylko kwestia odpowiedniej regulacji lub wymiany kondensatorów elektrolitycznych. Odkąd tylko pamiętam, to zawsze był z tym problem. Nawet pomiędzy nowiutkimi magnetofonami z Dolby System. W zasadzie Dolby nie jest mi już do niczego potrzebne. Chyba tylko dwa moje magnetofony szumią za bardzo. A mam takie, które generują szumy niewiele większe od CD podłączonego do zwykłego wejścia liniowego RCA.

Ja osobiście nagrywam bez użycia Dolby czy innych redukcji szumów, bo czegoś mi przy tym brakuje, wolę naturalne brzmienie kasety. Ale redukcje szumów mogą okazać się bardzo przydatne w muzyce o dużej dynamice, gdzie nagrania są rozpiętości powiedzmy -20 dB do +3 dB. Przy tych -20 dB jednak szum będzie przeszkadzał.

Skoro już mowa o kompanderach, to może ktoś z kolegów przybliży mi działanie High-Com. Jak to się ma do DD i ADRES? Pytam nie bez powodu. Waśnie kończę zgrubny przegląd i smarowanie UNIVERSUM Senator, on ma wyłącznie DNL i właśnie High-Com.

i znów strasznie mnie korci, żeby zapodać link...No nie wytrzymam..

Ukryta Zawartość

takie cudo...ciekawe, jaką osiągnie cenę (już jest ponad 500 a jeszcze 10 dni..) swoją drogą wiem, że ten sprzedawca jest solidny jak mało który i nie rzuca słów na wiatr, także jak mówi o idealnym stanie to zapewne tak i jest w rzeczywistości..

post-18607-0-54056000-1305739400_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Dual C814 przybył. Wygląda bardzo dobrze, wizualnie świetnie, w środku czysty. Przewija jak torpeda. Natomiast mam wrażenie, że przesuw taśmy jest odrobinę, nieznacznie za wolny. Czy jest to kwestia pasków? (wyglądały nieźle), silnika czy ustawień? Tak jak mówiłem, z przewijaniem nie ma najmniejszych kłopotów a gra bardzo ładnie.

Ukryta Zawartość

post-34877-0-64347600-1305744715_thumb.jpg

post-34877-0-27146100-1305744740_thumb.jpg

post-34877-0-75558000-1305744745_thumb.jpg

post-34877-0-53096600-1305744762_thumb.jpg

post-34877-0-06780600-1305744774_thumb.jpg

post-34877-0-82622400-1305744781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro już mowa o kompanderach, to może ktoś z kolegów przybliży mi działanie High-Com. Jak to się ma do DD i ADRES? Pytam nie bez powodu. Waśnie kończę zgrubny przegląd i smarowanie UNIVERSUM Senator, on ma wyłącznie DNL i właśnie High-Com.

Tę stronę widziałeś?

Ukryta Zawartość

A tu znajdziesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - strony 4 i 5 zawierają opis High Com. No i zawsze jest też

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Mam dwa magnetofony z systemem High Com - lubię go, bo jest skuteczniejszy od Dolby C, ale nie zmienia tak agresywnie dynamiki nagrania. No ale ja jestem wręcz wielbicielem systemów redukcji szumów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro Wam się szufladka Sony spodobała, to tu macie filmik z jej udziałem :) Swoją drogą muszę sobie kiedyś takie zestaw złożyć :) Czy poznajecie drugi i trzeci utwór? Pierwszy to Gillberto :)

>>Kasjel

Ja mam takie same PR`ki, są tylko ciemniejsze.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Daniel84 - poprostu ustaw prędkość przesuwu taśmy na stabilizatorze obrotów, który w tym modelu zapewne jest razem z silnikiem głównym.

neomammut - no to masz takie same. Moje wcale nie są ciemniejsze, tylko zdjęcie mi kiepsko wyszło. Tego od zewnątrz nie widać,ale po wylutowaniu takiej pr-ki zauważysz od spodniej strony takie blaszki w kształcie litery C. One są bardzo delikatne i poprostu pękają. W konsekwencji odlatuje całe takie C z cypelkiem w środku.

• Pokaż nowe odpowiedzi